Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete vlastní Top Level doménu (TLD) aneb konec spekulantů s doménami se blíží?

Go Out of Brain!Většina čtenářů zřejmě zahlédla před měsícem zprávy, že ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) schválila nová pravidla pro vytváření top-level domén (TLD), tj. všech těch doménových přípon typu .com, .net, .org, .cz, .de apod.

V příštím roce tam konečně už může být skoro cokoliv, včetně non-English znaků, např. azbuka, arabština, činština.

ICANN - Biggest Expansion in gTLDs Approved:

"The Board today accepted a recommendation from its global stakeholders that it is possible to implement many new names to the Internet, paving the way for an expansion of domain name choice and opportunity."

Nechtěl jsem na tu zprávu o změnách ve jménech domén reagovat, neboť je to samozřejmě podmíněno platbou za TLD, což by mělo být od 50-100 tisíc USD. Potkal jsem ale jednoho známého z ciziny, který se vážně chystá toho využít.

Každopádně, vždy mě potěší, když něco předpovím a ono se to pak nějak samo rozběhne. Podobně, jak jsem psal kdysi ve starším příspěvku - Taky "prodám" domény:

Spekulace s doménami skončí, když:

"Bude existovat více typů domén prvního řádu (TLD), tj. kromě národních domén (.cz, .de) nebo současných generických názvů (.com, .net) bude existovat více specifických domén,..."

Lidé někdy dostanou rozum, doba uzraje, svět se pohne, někteří odpovědní zareagují na připomínky, které plno lidí píše a zasílá ICANN, no a malá revoluce je na spadnutí.

Takže, doménoví spekulanti, pomalu končíme, dopít pivo, zaplatit, zhasínáme, čas začít dělat něco rozumnějšího, co má nějakou hodnotu ;-)


Domény bez omezení, Internet se svobodně otvírá?

Někdo proti tomu protestuje podobně, jako kdysi stávkovali třeba ledaři v Chicagu proti výrobě ledniček. Zástánci těch současných country specific domén dle zemí např. argumentují, že je prý dobré vědět, jakým jazykem jsou stránky psané. Nic proti gustu, ale třeba AJ stránky můžou být na jakékoliv doméně ve světě a mně je úplně jedno, na jaké doméně jsou dobré Web stránky nebo dobré služby.

Laika to ani vůbec nezajímá a když bude hledat "kola z Číny", tak je mu úplně jedno, zda výsledek je na doméně kola.cz, Čína.cz, kola.Čína, Čína.dovoz nebo levné.kola, hlavně, když najde, co hledá :-)

Každopádně, připravovaný způsob jmen domén se mi líbí, neboť konečně dochází na slova, že jméno domény nemá žádnou cenu, neboť doménoví spekulanti jen tahají peníze z hloupých uživatelů, kteří si myslí, že nějaká zakoupená doména od spekulanta má nějakou cenu a nechápou, že základem je obsah.

Uživatelé na Internetu vždy hledají obsah a ne nějaké jméno domény. Viz třeba aukce domény Pizza.com za skoro 3 milióny USD nebo ObamaHillary.com, což bylo až k smíchu.


Co nás tedy v doménovém světě čeká? Opravdový trh a svoboda skoro bez omezení!

Stačí si představit, že místo těch pár oblíbených a dosud ceněných generických domén na světě (.COM, .NET, .ORG apod.), příp. místo všech těch country specific domén (.CZ, .SK, .DE, .PL atd.) najednou nastane doba, kdy bude moci mít cokoliv a kdekoliv, tj. jakoukoliv doménu např.:

cokoliv.advokátpražský.advokát, Brno.advokát, Jan.Novák.advokát
cokoliv.blogdobrý.blog, jak.vytvořit.blog, Unix.blog
cokoliv.businessCzech.business, e.business, internet.business
cokoliv.bytycihlové.byty, Praha.byty, velké.byty
cokoliv.čajovnadobrá.čajovna, Růžová.čajovna
cokoliv.designbytový.design, nábytek.design, reklama.design
cokoliv.developerPraha.developer, Web.developer, PHP.developer
cokoliv.drogerieOstrava.drogerie, výprodej.drogerie, internetová.drogerie
cokoliv.eShopknihy.eShop, kola.eShop, jak.udělat.eShop
cokoliv.firmyPraha.firmy, USA.firmy, stavební.firmy
cokoliv.filmčeský.film, foto.video.film, Pelíšky.film
cokoliv.fotoprodám.foto, VIP.foto, modelky.foto, Praha.foto
cokoliv.galeriefoto.galerie, Národní.galerie, nákupní.galerie
cokoliv.hotelyPraha.hotely, pražské.hotely, levné.hotely, hodinové.hotely :-)
cokoliv.hypotékaamerická.hypotéka, levná.hypotéka, byty.hypotéka
cokoliv.komoraadvokátní.komora, lékařská.komora,...
cokoliv.kuchyněitalská.kuchyně, česká.kuchyně, nábytek.kuchyně
cokoliv.MHDPraha.MHD, jízdenky.MHD, spoje.MHD
cokoliv.pizzaitalská.pizza, rychlá.pizza, recepty.pizza
cokoliv.pizzeriaitalská.pizzeria, Smíchov.pizzeria
cokoliv.podnikánínápady.podnikání, začít.podnikání, formuláře.podnikání
cokoliv.prodejnábytek.prodej, kola.prodej, nákup.prodej
cokoliv.školyodborné.školy, střední.školy, vysoké.školy
cokoliv.zájezdyUSA.zájezdy, lastminute.zájezdy, letecké.zájezdy
...

Všechny přípony můžou být zaměřeny profesně, funkčně nebo také zeměpisně, což je vůbec nejlépší pro odrušení toho spekulativního trhu s geo-doménami v současnosti.

Jistě si dovede každý představit krásné domény 2. nebo 3. řádu u např.:

cokoliv.Amerikajižní.Amerika, letenky.Amerika,...
cokoliv.Finskodovolená.Finsko, foto.Finsko, ubytování.Finsko
cokoliv.USAfirmy.usa, informace.usa, mesta.usa
cokoliv.OstravaMHD.Ostrava, letiště.Ostrava, práce.Ostrava
cokoliv.Prahahotely.Praha, hudba.Praha, jazz.Praha
cokoliv.Pragueholiday.Prague, jobs.in.Prague, news.Prague
...



Mohla by být použitá jména firem i jména osob např. cokoliv.Novak, kdy mě napadá, co si pak počnou všichni ti současní spekulanti s doménami typu Leos-Mares.cz, když bude dostupná třeba doména Leoš.Mareš nebo Mareš.Leoš, či Leoš.Mareš.moderátor, Leoš.Mareš.VIP, Leoš.Mareš.fanoušci, Leoš.Mareš.ČR,...

(Nic proti Leošovi, použito jen jako náhodná ukázka, jak si někdo registruje doménu parazitující na jméně známé osobnosti.)

Koho budou pak zajímat zaparkované domény Finsko.net, Finsko.info, iFinsko.cz, když si bude možno registrovat třeba Levně.do.Finska, příp. Letenky.Finsko, Studium.Finsko, Finsko.Letenky, Finsko.export (o variantách s Finland v AJ ani nemluvím)?

Stále ale bude platit to zásadní, že uživatelé na Internetu vždy hledají obsah a ne nějaké jméno domény!


Na závěr něco pro pobavení:

Na oficiálním DreamHost blogu je zajímavé zamyšlení na téma těch nových domén - Crazy Domain Insane, a vynikající příběh z jedné doménové aukce, to jsem málem spadl ze židle. Je to až skoro dole - "Back in January, my wife was starting a floral design business, and had decided upon a name for it..."

Nebo zde Slashdot zmiňuje - GoDaddy VP Caught Bidding Against Customers, jak přistihli samotného vice prezidenta GoDaddy přihazovat na vlastních aukcích, což je taky pěkná ukázka, jak to funguje (morálka) na současném zdevastovaném doménovém trhu.

Snad tedy ty taškařice s doménami brzy zmízí a všichni ti "chytráci" se konečně začnou věnovat něčemu přínosnějšímu. Minimálně se ale vytvoří opravdový trh s doménami, kdy současné parizitování na jménech domén bude jen okrajovým pozůstatkem hlouposti pomýlených spekulantů.

Viz také - Na jméně domény opravdu nezáleží, stačí nápady

Pomohlo by ještě, kdyby Google zrušil ten svůj mega-reklamní program Adsense For Domain a měli by všichni spekulanti okamžitě vymalováno ;-)

Viz také - Google u soudu za AdSense:

"Jakkoli se ale tento případ vyvine, nenajde se (až na squattery) příliš obhájců Google AdSense pro Domény."

35 comments :

Anonymní řekl(a)...

Tak. Teď už jenom naškudlit 100k v zelených papírcích a je to.

Anonymní řekl(a)...

Já bych to bohužel tak růžově neviděl. Lidi nedokážou pochopit, že adresa nemusí začínat na www. A už vůbec si nebudou umět představit doménu nekončící na .cz nebo .com. Takže pro použití např. v off-line reklamách bude pořád mít doménu www.*.com nebo www.*.cz (v českém prostředí).

Pierre řekl(a)...

myslis ze se to rozjede kdyz jestli spravne chapu bude potreba za kazdou TLD vysazet $50-100tis na drevo?

a kdyz nepovede to jen k tomu ze spekulanti budou muset hol sahnout hloubs do kapes aby zakoupili ty nejvice vzhledne (cokoli.finsko apod), vlastne se jen rozsiri trh

Cayman řekl(a)...

Předpokládám, že kupovat začnou registrátoři a nastaví vlastní ceny za domény 2. řádu, popř. jak plánuje ten kámoš z ciziny, tak i velké firmy nebo lidi, co mají peníze. Firmy na tom rozběhnou své projekty a zbytek subdomén dají opět na volný trh.

Sice, jak píše Jakub, někteří lidí neví, že adresa může být i bez www, ale oni si zvyknou i na jiné koncovky. Stačí jen jiný způsob vyhledávání, jiná propagace :-)

Anonymní řekl(a)...

Jak bude fungovat pridavani koncovek v intranetu? Koncova tecka se moc nepouziva. Napr. ted staci zadat wiki.praha a je jasno (prida se firma.com) ale v budoucnu to povede ke zmatkum (nebude jasne, zda je to kompletni adresa nebo jen zacatek)

Anonymní řekl(a)...

Může to být dobrý "business", neboť nebude problém sehnat 1000 lidí ve světě, kteří by chtěli koupit subdoménu na opravdu dobré TLD. Pak to vychází 100 dolarů na jednoho, což je dobrá cena a těch subdomén se může prodat mnohem více.

Asi bude záležet na pravidlech, jestli si TLD bude moci zaregistrovat každý po zaplaceni $100 tisíc nebo jen registrátoři. Moc jsem to nečetl, řekl bych, že kdokoliv.

Anonymní řekl(a)...

"V příštím roce tam konečně už může být skoro cokoliv, včetně non-English znaků, např. azbuka, arabština, činština."
Co je na tom tak skveleho? Namatkou: podobne vypadajici znaky & webova bezpecnost, vidis nekde link a nejsi ho schopen reprodukovat, protoze nemas cinskou klavesnici ... ja bych tak nadsen nebyl.

"Takže, doménoví spekulanti, pomalu končíme, dopít pivo, zaplatit, zhasínáme, čas začít dělat něco rozumnějšího, co má nějakou hodnotu ;-)"
Tomu never. Utlumi se to, ale v zadnym pripade to neskonci.

"Pomohlo by ještě, kdyby Google zrušil ten svůj mega-reklamní program Adsense For Domain a měli by všichni spekulanti okamžitě vymalováno ;-)"
To by bylo mnohem lepsi.

md řekl(a)...

Caymane, muzu vedet, proc se do me porad navazis?

Nikde jsem domenu leos-mares.cz nenabizel, nikomu ji neprodaval, ani to v umyslu nikdy nemel. Jakmile nekdo vlastni domenu s nejakym jmenem, je to podle tebe hned zasrany spekulant?

Kdybych mel v planu s domenou spekulovat, dam na ni nejakou vyzvu o tom, ze domena je na prodej nebo se ji snazim nekde vydrazit. Delam to?

Cayman řekl(a)...

2ihmed: Není to nic osobního, měl jsem raději uvést Bill-Gates, Bil-Gates atd. jako jiný příklad registrace domény na něčí jméno, aby se tě to nedotklo? Nechápu, co myslíš tím "pořád navážíš"?

Ale dobře, zkus mi vysvětlit, proč vlastníš takovou doménu. Copak jsi Mareš? Nemusíš ji přece nabízet k prodeji, stačí jen spekulativní registrace, která počítá s čím asi, že?

Třeba to pochopím a začnu na to téma a na podobné domény psát oslavné články.

Jinak na větě "co si pak počnou všichni ti současní spekulanti s doménami" nevidím nic moc odsuzujícího a už vůbec nikoho nenazývám "zasraný". Kam, prosím chodíš na ty výrazy?

Mimochodem, spekulant není nic hanlivého, podívej se do wiki - tedy, jestli si to sám nemyslíš.

md řekl(a)...

Ja taky neříkám, že spekulant je něco hanlivého, ale z tvých příspěvků jsem pochopil, že to si o nich myslíš. Ostatně o ničem jiném než o doménách a spekulantech už u tebe ani nečtu:-)

Tím, že se navážíš jsem myslel to, že zmiňuješ mou doménu už poněkolikáté.

Důvod proč doménu vlastním je prostý, plánuji na něm udělat nějakou stránku o Marešovi. Neoficiální, fanouškovský web, jakých jsou v ČR desítky... Pripadlo mi to lepší řešení než mít web na adrese leos-mares-fanklub.cz.

Neříkám, že nemám koupených několik domén z ryze spekulativních důvodů, zrovna u Mareše jsi mě ale docela překvapil... ono se nad tím stačí zamyslet... kdo by mohl být o podobnou doménu zájem? snad jedině sám Mareš... ale ten už svůj web má a pochybuju, že by se mu chtělo dávat velké peníze jen za variantu svého webu s pomlčkou. Navíc se nestará ani o svůj web, tak na co ještě pomlčkovou variantu...

Vlastně ano, napadá mě, jak by se z toho daly dostat peníze a jak to už taky někteří zkoušeli u jiných "celebrit". Co takhle na doménu hodit nějaké porno a Leošovi napsat, že jestli nepošle 100k, tak to nesundám?

Ale to už je vydírání, ne spekulace...

Cayman řekl(a)...

2md: Tak jo, jestli tam někdy uděláš fun club stránky o Marešovi, které budou opravdu živé, nebude to jen generátor návštěvnosti omylných klikačů na reklamy a budou-li obsahovat originální obsah, tak na ně napíšu pochvalnou recenzi.

(Měl jsem spíše uvést jako příklad ty domény s Gatesem, ale jelikož jsem v příkladech všude uváděl většinou jen české varianty TLD, tak mi přišlo logičtější uvést český příklad.)

Můj názor na spekulanty znáš, tak nemá cenu se opakovat. Je mi to ve své podstatě jedno, já se umím bránit. Až ale budeš mít děti, které se s tím se svou naivitou musí nějak vyrovnat, tak možná pochopíš, o co mi jde.

Hlavně je mi líto toho, že schopní a zkušení profesionálové, za kterého tě považuji, ztrácejí čas takovými hloupostmi. Přitom svět mají dokořán a mohli by toho dokázat mnohem více jak jen tvořit fandovské stránky o nějakém moderátorovi z nějaké pidizemičky, nezdá se ti?

md řekl(a)...

Však já mám také "velké" projekty, tohle je spíš sranda, navíc Leošovi "písníčky" čas od času poslouchám a světě div se, líbí se mi:) tak jsem si říkal, že nebude od věci udělat i stránku:)

Anonymní řekl(a)...

Článok je skutočne pravdivý. Akurát jediná informácia z neho robí blábol v štýle "čo by bolo, keby bolo všetko inak". Tou informáciou je očakávaná cena ta TLD a predpokladané náklady na splnenie technických požiadaviek na prevádzku TLD. A k blábolovitosti pomáha aj dosiaľ neexistujúci argument v prospech diakritiky v doménach. (Na tom, že popletenie jazykov pri stavbe Babylonskej veže bol prúser, nie dar Boží, sa už zhodlo niekoľko desiatok generácii.)

Tá cena a tie náklady sú tak veľké, že existuje pod nimi dostatok priestoru na špekulovanie s cenou. Samozrejme už cena za doménu nebude nikdy vyššia ako cena za TLD + 4?-5? mesačné náklady na prevádzku.

Cayman řekl(a)...

2Piki: Ta "očakávaná cena za TLD" ja daná a "náklady na splnenie technických požiadaviek" se dají dohledat. Ten známý z ciziny v tom má jasno a zkusím z něho další informace získat.

Nevím, co ti není jasné, že to hodnotíš jako blábol. Diakritiku ani cizí jazyky neobhajuji, osobně se mi to nelíbí. Když si ale najdeš na Webu projev třeba ruského prezidenta, který osobně loboval za možnost mít domény v azbuce, tak ti asi dojde, že na našem názoru až tak moc nezáleží.

O počtu čínských uživatelů ani nemluvím. Ti, když prosadí domény v čínštině, tak těch pár lidí v západním světě má vymalováno a na nic se nezmůže. Kdo ovládá většinu světové produkce všech výrobků? Zamysli se nad tím trochu.

Mimochodem, cena není nějak moc velká, když si dokážeš spočítat, kolik uživatelů budeš mít. Myslím, že 10-100 tisíc subdomén není zas takový problém, když to bude dobrá doména. (Ne jak ty současné nesmysly typu .info, .mobi apod.)

Anonymní řekl(a)...

Proboha. Vezmu to strucne.

1) Povazuji Vas za celkem moudreho cloveka, Vase nazory na cas a penize se mi prevazne libi, tak proto. Vas blog ctu uz nejaky ten patek, ale tento clanek ma neuveritelne bulvarni titulek a k tomu nesmyslny obsah, vazne mate neco takoveho zapotrebi? Snad nechcete prebirat zezlo od pana Hulana?

2) Nejsem domenovy spekulant ani MFAckar nebo neco podobneho, akorat se snazim cely zivot vzdelavat a prijit vecem na kloub, takze obcas vidim i nejake prakticke a funkcni priklady. :)


a) Proc myslite ze domena nema hodnotu? To je naprosty nesmysl. Hodnota domeny vychazi z velmi jednoduche podminky - kolik je domena sama o sobe schopna vydelat penez (nebo jinych "merenych velicin") za urcitou dobu (cas podobny s casem "navratnosti investice"). Pomineme-li hloupe MFA, tak nam zbyva napriklad (moralne v poradku) konverze - zakaznik neco na strance primo "koupi". Dobra domena je tohoto schopna docilit kvuli "type-in" traffiku v kombinaci neznalosti lidi, protoze je velka skupina lidi, co kdyz hleda treba (pouziji jiny nez realny priklad) holinky, tak zada do adresniho radku holinky.cz (protoze "ten internet je prece to .cz nebo .com") a paklize jim vyskoci stranka holinky prodavajici, tak je tam koupi, nebo jsou navedeni do prodejny. Podstatne je, ze dale nehledaji. Toto se deje diky nedostatecne informovanosti verejnosti a nepovedomi o necem co se oznacuje "vyhledavac". Dokavad toto bude, tak budou mit domeny realnou trzni hodnotu a bude mit smysl platit stovky tisic za domenove jmeno a nebo desitky tisic za pronajem, protoze to jednoduse vynese vic penez nez stoji a pokryje to jinak nepostihnutelny segment trhu. Tecka.

b) Zruseni Google parking blbosti (jmeno neznam) pouze omezi spekulovani s "podradnymi/jinymi nez top-star" domenami, coz jsou takove, jejichz hodnota (viz vyse) je mensi nez dostatecne zajimava pro pripadneho kupce. Vyjimku budou tvorit samozrejme vsechny "hezke" domeny, atd...

c) Registrace zajimave TLD koncovky muze vest naopak ke zvysene spekulaci s jejimi subdomenami, pokud najdete opravdu peknou koncovku a zmeni se uvazovani navstevniku webu a nezmeni algoritmy vyhledavacu. Paklize budou vyhledavace ignorovat domenu a zamerovat se pouze na obsah, potom zase o kousek klesne hodnota samotnych domen.

d) Jeste jedno stoji za to zminit - paklize nekdo koupi ze "spekulativnich" duvodu domenu, tak nedela nic spatneho, pouze je v pravy cas na pravem miste a uvedomi si to a vyuzije toho. "Moralnost" pocinani se da hodnotit jen a pouze podle toho, co na te domene nasledne pobezi. Spekulovani s domenami je naprosto stejne spekulovani jako s cimkoli jinym, v nicem se to nelisi, jde jen o to najit spravny cas a spravne misto a spravny produkt. Az nasledne vyuziti produktu z Vas bud udela moralni mrtvolu (vydirani s pornem a znamou osobnosti), nebo ctihodneho obchodnika (kvalitni domeny prodane nebo pronajate za nemale penize).


S pozdravem
Daniel

Anonymní řekl(a)...

2Daniel: Díky za komentář, dovolím si tykání, neboť jsme si všichni rovni - na Webu i v životě. Jestli tento blog čteš déle, tak můj názor na spekulanty s doménami ti musí být jasný. Přesto malé opakování formou reakce na komentář:

ad 1) Bulvární titulek? To snad ne, našel bych tady horší titulky. Nesmyslný obsah? Základní informace z ICANN má snad dosti silný základ. Souhlasím ale, že nějaké mé osobní názory a komentáře můžou působit provokativně, ale když chci otevřít oči (hlavně spekukantům a pomýleným uživatelům, kteří od nich domény kupují), tak to jinak nejde;

ad 2a) Doména MÁ samozřejmě "hodnotu" podobně, jako veškeré jiné zboží, když se najde kupec. Útočím hlavně na MFA, které nic jiného nenabízí, a snažím se přesvědčit pár čtenářů, aby se na to vykašlali a místo nákupu domén investovali raději do obsahu stránek. Pár lidí už to pochopilo :-)

Nevím, kolik procent dělá přesně "type-in" traffic na světovém Webu, ale psal jsem o něčem podobném, když jsem hledal Ambiente, kdy opravdu na jméně domény nezáleží a "type-in" chyby objevuje stále častěji plno lidí, kteří naletí na všechny možné MFA weby jako ministerstvovnitra.cz apod.

ad 2b) Když se zruší Adsense for Domain od Google, tak se okamžitě omezí veškeré spekulativně zaparkované domény, které spekulanti ani nechtějí prodat, neboť jim vydělávají i pouhým parkováním. Když tam nebudou moci mít reklamu, tak je na závěr zkusí prodat, když se jim to nepodaří, tak je nechají expirovat a doména bude volná pro normální obsah, jestli bude mít vůbec cenu.

ad 2c) Tím otevřením trhu o další TLD jde hlavně o to, že laický návštěvník už nebude spoléhat na jméno domény "type-in", kde stejně je většinou jen MFA web. Nebude totiž vědět, kde všude se budou nacházet nějaké potřebné informace nebo hledané zboží = změní se uvažování návštěvníků.

Vyhledávače se již dnes zaměřují na obsah, keyword v názvu domény sice má nějaký malý význam, ale přebíjí ho plno jiných faktorů. (Jsem 1. v Google na plno slov a frází s mnoha svými Weby, tak vím o čem mluvím.)

ad 2d) Jistě, spekulace je normální s čímkoliv, o tom jsem tady už mnohokrát psal. Všetně popisu rozdílů spekulace s čímkoliv, pro co existuje normální trh, což trh s doménami opravdu není. Co na vsech těch současných doménách běží jsem už také na příkladech zmiňoval.

Právě to současné "využívání" zaparkovaných domén kritizuji, právě o tu morálku jde, neboť současný trh s doménami je ve většině případů jen o tom. Viz např. ten AJ link na závěr příspěvku z Dreamhost blogu.

Ať se daří.

Petr Steinbauer řekl(a)...

Caymane, pokusil jsem se Ti odhalit, proč to ti lidé dělají - proč kupují domény a mají na nich reklamy.
Myslím, že jsem to vystihl jedním názorným screenshotem.
Čti: http://bauer.paparazzi.cz/2008/08/kolik-se-da-na-netu-vydelat.html

Cayman řekl(a)...

Ale, Petře, já přece vím, kolik se dá vydělat na zaparkovaných stránkách, či MFA webech.

Kdysi jsem si, kvůli zde popsanému případu s ministerstvovnitra.cz, což dostaly děcka ve škole od učitelky, že tam mají něco najít, dal tu práci a zjistil denní návštěvnost těch stránek. Ta odhadovaná suma byla snad ještě větší, jak ten tvůj pěkný příklad. Díky za něj.

Podobně vím, kolik se vydělává jen prodejem domén a to nejen v ČR. Jeden známý v US se tím zabývá na full-time a business je to opravdu nepředstavitelný.

Tohle ovšem neznamená, že se mi to líbí, že s tím souhlasím, že bych to byl schopen někdy obdivovat a už vůbec ne, že bych se někdy do toho pouštěl. Jsou prostě věci, které ze zásady nedělám, ať by byl výdělek jakýkoliv.

Mluví se mi to, já vím, ale to je právě ta svoboda volby, možná i schopnost si vydělat nějak jinak a nebýt závislý na takovém způsobu výdělku.

Petr Steinbauer řekl(a)...

Ahoj Caymane,
dobře, chápu, že se to celé snažíš dostat do nějaké morální roviny, protože se pak dá dost snadno házet pseudomorální špína na někoho, ale já si myslím, je to prostě o využití prostředků.

Jako když prodáváš předražené nanuky na pláži.
Kdo nechce, nebo ví, že je to drahý nanuk, tak si ho nekoupí. Je to o svobodné volbě a ne diktatuře. Koneckonců jsme každý jiný (jako všichni lidé) a díky tomu na stejnou věc díváme diametrálně rozdílnými pohledy: Jeden vidí človíčka, co si chce přivydělat a nabízí něco co hned zmizí, ale svůj účel to splní(nanuk), jiný vidí nenažraného kapitalistu, co za nekřesťanské peníze okrádá lidi co chtěj nanuk.

Cayman řekl(a)...

No vidíš, pak je ještě další skupina lidí, která si nestěžuje na "nenažraného kapitalistu", co prodává předražené nanuky, ale říká lidem, že o 10m dále je stánek, kde je vše levnější, kromě levných nanuků, tam mají ještě točené pivo, opečené makrely, hraje tam dobrá hudba a piňacolada je zdarma :-)

Nechci "pseudo-moralizovat", jen otvírat oči, že to jde i jinak, tj. bez domén a zaparkovaných stránek.

Mimochodem, doufám, že už jsi zdravý? Ta story na tvém blogu z nemocnice je dost síla, hlavně ten brblající komunista na pokoji.

Petr Steinbauer řekl(a)...

Jasně, ještě je tady ta třetí skupina lidí - myslím, že tenhle příměr už dokážu zkousnout a potvrdit. Teď zpětně nevím proč, ale stále si mi zapadal do škatulky jako: enormě nepřející prodavačům nanuků.

Ano, zdraví už naštěsti zase slouží. Nepřál bych to nikomu - ani toho souseda ani tu nemoc.

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že o těch připravovaných změnách, co plánuje ICANN, neví ani ti největší domainers ve světě :-))

http://www.ricklatona.com/2009/02/27/could-icanns-vanity-extensions-one-day-be-as-easy-to-get-as-registering-a-domain/

Anonymní řekl(a)...

Arthur se zřejmě chystá taky na doménové spekulanty: "Otázka pro obchodníky s doménama: Jak přesně je vaše činnost prospěšná a co užitečného přináší?" :D

http://twitter.com/adent/status/3179928157

data togel tercepat řekl(a)...

http://167.99.79.241/

blog vegas group řekl(a)...

data sgp
data sd
data hk

Live Draw SGP řekl(a)...

data bokep

RG řekl(a)...

Data Hongkong

situs penyedia artikel judi online řekl(a)...

prediksi togel jitu
5 bandar togel terpercaya
5 bandar togel online
live draw singapore

Bandar Togel Online řekl(a)...

kingdomgrup sebagai bandar togel online terpaten dalam melayani membernya http://128.199.187.54/

sushi řekl(a)...

Togel Online Live Draw Sydney berlokasi di Macau,
yang merupakan bidang Judi terpopuler & mengklaim melebihi Tuturnya Vegas sebagai
Togel Online Live Draw Sdy terbesar ia Didunia
Meneruskan resor terkini menaikkan tempat & sehabis itu menjadi
koleksi untuk selamanya sepenuhnya 4 pemain profesional.

bapak bapak řekl(a)...

keluaran hk
5 bandar togel terpercaya
tabel shio 2021

eulalios.net řekl(a)...

Data Pengeluaran Togel Sgp 2020, pengeluaran sgp hari in tercepat, nomor hasil keluaran sgp 4d
Data SGP
Data SGP Lengkap
Pengeluaran SGP
Result HK
Keluaran Macau Pools

Unknown řekl(a)...

RESULT TOGEL
OCTAGONTOGEL
OCTAGONTOTO
OCTAGONTOTO
OCTAGONTOTO
OCTAGONTOGEL
OCTAGONTOGEL
OCTAGONTOTO

paitosgp řekl(a)...

link paito terupdate :

Paito hk
Paito sgp
Paito sdy

rusa4d řekl(a)...

SELAMAT KEPADA MEMBER SETIA KIJANG GROUP YANG MENJADI PEMENANG JACKPOT

Okomentovat