Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kdo se (ne)uplatní v ČR, ten se (ne)uplatní v zahraničí?

New YorkČasto narážím na docela chytré a zajímavé projekty mladých českých a slovenských (nejen) internetových podnikatelů, kteří se snaží, seč jim síly stačí, prorazit se svým nápadem na domácí půdě.

Fandím všem nadšencům, obdivuji jejich snahu, ale skoro vždy se opakuje jedna základní chyba. Možná to není ani tak chyba, spíše to posuzuji asi z jiného a nezaujatého úhlu.


Začít nový projekt v ČR nebo raději v cizině?

Skoro každý nový projekt se všichni snaží rozběhnout v ČR, potažmo v SR, všechny síly vloží právě do domácího trhu, ať se to týká české verze stránek, českého marketingu, české podpory a prodeje zboží nebo nabízených služeb. Skoro každý ale v budoucnu uvažuje, že rozšíří působení do dalších zemí a že bude dostupná zahraniční verze stránek, "jen" co se úspěšně ověří vlastní provoz.

Bavil jsem se osobně s několika takovými podnikateli, autory dobrých a zajímavých projektů, kdy vždy se opakuje stejný model. Při případném úspěchu se pokusíme expandovat, investujeme nejprve do anglických stránek, či lokalizace software, potom případně nabídneme i další jazykové verze.

To je přesně ono: "při případném úspěchu případně nabídneme..."


Základní chyba českých internetových podnikatelů?

Soustředit se jen na malý českých trh může totiž při neúspěchu odradit a vysílit tak, že každý autor nebo celý autorský tým ztratí motivaci, vyčerpá se z peněz věnovaných na vývoj a zbytečně utracených za propagaci, no a v závěru se rozhodne celý projekt ukončit, příp. dál nerozvíjet.

Důvody můžou být různé, ale většinou se projevuje to základní: není moc vidět nějaký progres, neroste počet uživatelů tak rychle, jak se předpokládalo, služba si na sebe stěží vydělá, trh není ještě připraven, zákazníci nemají moc zájem,...

Není třeba opakovat známou věc, že český (slovenský) trh je příliš malý na nějaký velký úspěch. Lidi nejsou naučení za něco platit, necení se nějak moc přidaná hodnota, kterou někomu svými službami nebo produkty nabízíme a není to přitom "životně" důležité. Navíc, karty jsou ve většině oborů rozdané a je velmi těžké prorazit v takové konkurenci, na tak malém trhu, kde je navíc minimum platících zákazníků.

Nedivím se vůbec, že to někdo zabalí a na nějaký projekt se vykašle, je to ale tím, že začal přesně opačně, jak by si třeba jeho nápad vyžadoval.


Proč nezačít nějaký projekt přímo pro anglický trh?

Proč to tedy neotočit a každý nový projekt plánovat hned v angličtině? Anglicky mluvící svět je mnohonásobně větší a zacílení projektu je nejen na zákazníky v USA / UK, ale potažmo pro celý svět. No a v případě úspěchu této hlavní "jazykové verze" se teprve pak rozhodnout, zda začít investovat i do lokalizace třeba do španělštiny, francouzštiny, japonštiny nebo i do té exotické češtiny, či slovenštiny, kde také, možná, snad, žije i pár dalších zákazníků ;-)

Nemělo by to trochu větší smysl?

Jasně, jsou projekty čistě lokálního významu, napadá mě třeba Poledníček.cz, LunchTime.cz a mnohé další z mého oblíbeného tématu o jídle, které ani nemůžou nějak moc expandovat. Většina projektů by si ale zasloužila velký trh, větší počet uživatelů, potažmo zákazníků, tím i rychlejší návratnost investic, větší popularitu a tím dále i spokojenost autorů a větší motivací v tom pokračovat a služby vylepšovat.

Ověřená rada z praxe: prorazit v ČR je nadlidský výkon ve srovnání s možností úspěchu na anglicky mluvícím trhu. Vzpomeňte si na to, až budete ve fázi přemýšlení, proč se váš český projekt neujal, proč nemají zákazníci o služby zájem, proč se něco nějak neosvědčilo a proč tedy ani nebudete pokračovat ve vývoji a zahraniční expanzi.

Stačilo přitom začít opačně a zvolit jiné cesty, než je u nás obvyklé.

(Poznámka: Samozřejmě, že jen AJ verze stránek s nějakými službami nestačí a úspěch se nedostaví automaticky. Na to je potřeba mnohem víc. Je to také náročnější úkol, je potřeba více sil a energie, ale návratnost a šance na úspěch je mnohonásobně větší.)

21 comments :

Fit řekl(a)...

Jo, já s tebou naprosto souhlasím. Pokud však jde o obsahnové weby (magazíny, blogy, fóra), tak je asi u většiny lidí největší problém ten cizí jazyk.

Hrozně rád bych svoje stránky rozjel i v angličtěně, jenže jsou to třeba stovky obsáhlých článků a moje angličtina ani němčina není zatím na takové úrovni, abych se o to pokusil...

Nicméně, bylo by to opravdu mnohem lepší po všech stránkách (více návštěvníků, více článků, více peněz z reklamy atd.).

Trochu mě to mrzí, kdybych uměl parádně anglicky, tak by to bylo jiné. Musím se snažit, aby se moje AJ zlepšila a pak by nebylo špatné se do něčeho takové pustit :-). Případně si najít společníka...

Cayman řekl(a)...

2Fit: Souhlasím, obsahové nebo regionálně zaměřené weby jsou na češtině závislé a nedá se s tím nic moc dělat. Měl jsem na mysli takové ty obecné projekty, co nabízí obecné služby, které by se uplatnily i ve světě. Nechtěl jsem a nechci jmenovat konkrétní projekty, jistě každý nějaký takový příklad zná.

"Musím se snažit, aby se moje AJ zlepšila..." - to je asi základní dobrá rada pro všechny a já bych to dal na první místo v pomyslném seznamu nových projektů :-)

Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

Naprostý souhlas... A jelikož zkušenost říká, že průměrný Američan je daleko hloupější než průměrný Čech, je to i svým způsobem jednodušší! Mám třeba zkušenost, že Američan řekne "sice nevím, co je to a to za službu, ale chci ji přidat také", zatímco Čech řekne "tu a tu službu chci také, ale dáte mi ji se slevou nebo zadarmo?"... A na druhou ta úplně děsuplná bojácnost platit v ČR online kartami je dost nevýhoda. Ale článek (autor) má 100% pravdu.

Michael řekl(a)...

Jeste pridej do toho seznamu, jak je v Cesku plno rejpalu, kteri nechtej za nic platit, ale vyzaduji maximalni servis a pozornost, to taky odrazuje a odebira zdroje kazdemu nadejnemu napadu.

Anonymní řekl(a)...

Platí odjakživa, že "rejpal" je zákazník a tudíž je pán, pán, který má peníze, nabídky může přehrabovat vidlema, takže zaplatí jen tehdy, pokud bude maximálně spokojen. A nejhorší je, přesvědčovat ho o tom, jak má práce, za kterou zaplatí, vypadat. On určuje, jak má vaše práce vypadat, jak služba fungovat.... A je úplně jedno, jestli je "rejpal" z Horní Dolní nebo až odněkud za "velikou louží". Pokud chce člověk obstát v dnešním světě, musí se "rejpalovi" maximálně přizpůsobit, protože ve frontě za ním je někdo další, kdo je ochoten udělat mnohem víc, a to i za méně peněz.

Fit řekl(a)...

Cayman: Musím se snažit, aby se moje AJ zlepšila... - "to je asi základní dobrá rada pro všechny a já bych to dal na první místo v pomyslném seznamu nových projektů :-)"

Naprostý souhlas a díky, budu se snažit, přítelkyně studuje na učitelku AJ, tak toho je třeba lehce "zneužít" :-D

dubee řekl(a)...

Pro anonymního v komentáři 18. února 2010 2:04: Vazeny pane, vy jste mozna pán, který "nabídky může přehrabovat vidlema", ale asi nebudete podnikatel, co zna trh v Cesku a ma zkusenosti z ciziny, takze se nedivim vasim nazorum. Nemuzete srovnavat.

V CR bohuzel plati, ze jsou "zakaznici", kteri nebudou nikdy spokojeni, nechteji platit za dobre sluzby a vetsinou by chteli vsechno zadarmo. Vetsina pripomina spise duchodce obihajici cely den supermarkety a hledajici slevu a soucasne se necha napalit na vsechny mozne blbosti z reklamnich letaku.

Vztah podnikatel - zakaznik je zalozen na vzajemne vyhodnosti obchodu, na spokojenosti obou dvou stran a ne na prizpusobovani se jedne strany druhe. Jako zakaznik muzete jit jinam, ale za dobre sluzby je ve svete obvykle dobre platit. V CR je obvykle neplatit, pozadovat slevy, rejpat, opruzovat, neodebirat objednane zbozi, atd.

Cayman řekl(a)...

2dubee: Dobře napsáno, hlavně ten vztah podnikatel - zákazník. On totiž není ani tak problém, že "je v Cesku plno rejpalu", ti jsou všude po celém světě. Rozdíl je ten, že v civilizovaném světě, kde funguje trh, je mnohem víc slušných zákazníků, co umí ocenit kvalitu a dobrý servis (% rejpalů je pak zanedbatelné).

V Česku jsou lidi nějak celkově nasr..ní, za vším vidí podvod, nikomu a ničemu nevěří ani těm blbým platebním kartám, jak psal kdosi výše. To nikdy nepochopím ;-)

Lidem v ČR se nedivím, co sem tam sleduji všechny ty kauzy, jak politici a úředníci na všechno kašlou a zajímá je jen jejich korýtko. Proto jsem ale zvolil podnikání na jiném trhu, soustředil se na jiné zákazníky a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.

(Asi sem dám později pár vzpomínkových příkladů ze života podnikatele, s čím jsem se musel potýkat, s jakou nebetyčnou hloupostí jsem se setkal, co mi otravovalo život, jak jsem doplácel na některé hlupáky, hulváty a ignoranty.)

Anonymní řekl(a)...

Ke komentáři z 18. chce "rejpal" jen dodat, že vzájemná spokojenost mezi stranami je samozřejmostí. Pokud student ČVUT, který nepovažuje "rejpala" za "rejpala", udělá webové stránky za třetinovou cenu než renomovaná firma, která se ohání obtížností, nereálností požadavků a chce příplatky - asi zamrzla v roce 2005 - potom je rozhodnutí koho volit jednoznačné. Každý jsme myslím v roli zákazníka i nabízejícího. Ideální je nemít pocit, že jsem na někoho vyzrál a oškubal ho, stejně tak jako, že jsem hlupák, který naletěl. Na podnikání před pěti lety - před krizí, raději zapomeňme. Nezbývá než se přizpůsobit poptávce a odvést maximum kvalitní práce za nabízený honorář. Nebo odmítnout a ....... No,...možná jít do politiky!!!

Láďa řekl(a)...

Caymane, ani netušíš, jak jsi mně tímhle článkem zahrál do noty. Včera jsem myslel na to, že se tě právě na tohle musím zeptat. Asi telepatie.
Počínaje rokem 1988 (tehdy ještě ne na ŽL, ale na povolení Městského národního výboru na základě vládní vyhlášky o povolení samostatně výdělečné činnosti) jsem se tady snažil roztlačit co si vzpomínám minimálně pět projektů. Současně jsem vnímal, že ty věci tady jdou tak nějak "divně", ale přičítal jsem to svým chybám a nedostatkům. Měl jsem velkou chuť zkusit to jinde, ale žádnou svoji ani blízkou zkušenost jsem k dispozici neměl a nechal jsem se odradit výrokem jednoho emigranta někde v tisku. Zněl asi tak : ty, kdo jsi v podnikání nedokázal uspět doma, varuju tě - nepomýšlej na emigraci ! Kdo neuspěje v domácích podmínkách, v cizině neuspěje už vůbec. Uvěřil jsem tomu a prozření mi trvalo - ach ty svatá prostoto - dvacet let! Jsem rád, že jsi mi potvrdil o čem už jsem nezvratně přesvědčený - Česko je země, kde vždycky všechno šlo a i ještě hodně dlouho půjde tak nějak na levačku. A tendence je sestupná kam se podívám. Škoda té nádherné země...

Cayman řekl(a)...

2Láďa: Vždy jsem všechno přičítal svým chybám, hledal jsem způsoby, jak všechno zlepšovat, vymýšlel nové nápady, jiné a netradiční cesty, zákazníkům snášel "modré z nebe", nabízel vynikající servis a služby,...

Říkal jsem si, že je přece mnohem jednodušší začít doma, že znám jazyk a mentalitu, že dokážu zapůsobit, že jsem schopen vyjít více vstříc potřebám zákazníků. Dokud jsem to jednou nezkusil v cizině ;-)

Od té doby jsem věděl, že chyba není na mé straně, že prostě trh v ČR je divný, zkažený socialismem, plný bláta a marastu, který komunisti vytvořili v hlavách většiny lidí (dnes středního věku) a co se ještě přenáší do hlav mnohých dětí.

A že se mnohým něco v ČR podařilo? Jistě, existují výjimky, stačí se ale podívat trochu více do zákulisí, na zázemí, co ti lidé měli, na jejich kontakty, jak vypadá jejich život a co pro to všechno museli obětovat ;-)

Cayman řekl(a)...

Ještě k tomu výroku emigranta v tisku: "kdo jsi v podnikání nedokázal uspět doma, varuju tě - nepomýšlej na emigraci!"

To musel být totální deb.l, který vůbec netušil, jaké je "podnikatelské" ovzduší v Česku a jaké zde panují podmínky - viz Klaus a jeho "neznám špinavé peníze", viz všechny ty úplatky za státní zakázky, co se projevuje dodnes, lobbing, známosti, tunelování a jiné klasické podnikatelské "principy", kterým slušný podnikatel nemůže konkurovat.

Láďa řekl(a)...

Moc díky za tahle slova. To byla ta poslední kapka, co jsem potřeboval k rozhodnutí. Říká se, že jenom blbec opakuje stejnou chybu dvakrát, ale někdy holt je problém tu chybu včas správně rozpoznat.

Anonymní řekl(a)...

Známosti, kontakty nebo doporučení - to je základ úspěšného podnikání u nás i v zahraničí. Jinak podnikatel skončí jako "podomní obchodník s encyklopedií".

Andre řekl(a)...

Anonymní: A to je z tvé hlavy, nebo z cizí?

Unknown řekl(a)...

Cus, ja jsem nak nepochopil, proc by mel byt zahranicni trh lepsi, nez ten cesky. Jasne, je vetsi - promenlivejsi. Naky anonym psal, ze prumerny American je hloupejsi, nez prumerny Cech - nevim, jestli je to plus. Mohl by mi nekdo udelat sestupny zebricek, rekneme 5 polozek, co je v zahranici lehci/lepsi nez u nas?? Podprumerny Cech dekuje :-D

Anonymní řekl(a)...

Osobní zkušenost, ... tvrdá zkušenost.

Patrik řekl(a)...

No, já konkrétně takový model provozuji, mám úspěšný český obchod a ten chci rozšířit do zahraničí. Mám DE, AJ, a PL verze stránek na samostatných doménách. Vše je ale alespoň pro mě komplikovanější. O českém trhu mám představu a znám dobře české internetové prostředí. Uspět na zahraničním internetu, znamená umět na něm optimalizovat, což se domnívám je problém i pro české firmy. Další věcí jsou překlady, nejde jen o to přeložit vše, ale najít ty zaběhlé výrazy a rozumět přemýšlení lidí v logickém vyhledávání, znát ceny i systém prodeje konkurence atd. V neposlední řadě jsem slyšel o novém zákonu evropské unie, že eshop či jiná internetová prezentace pokud jedná na obchodní bázi s klientem, musí respektovat veškeré zákony země, do které zboží dodává. To je také velký paradox. Takže pracuju na tom, ale pro mě osobně byla ta česká verze jednodušší. Určitě ale souhlasím s názorem, že to nemusí být pravidlo. Hodně štěstí a vytrvalosti všem. Patrik

Vlado řekl(a)...

Potvrzuji to co tu bylo zhora napsáno a to tak že moje osobní zkušenost a nemusíte moc daleko. Po roce fungování České firmy jsme rozšířili působnost i na Slovensko paradoxně nás k tomu donutilo pár uskutečněných hodně zajímavých obchodů. Slovenská firma jede mnohem úspěšněji než ta Česká?! Dělají ji stejní lidé!
Mentalita Slováku je mi blíže než Čechu možná díky kořenům, ale z mého pohledu si lidé na Slovensku dokážou i přes nesnáze více užívat života než mamonářský Češi.

Anonymní řekl(a)...

no ja jsem asi pto tebe uplny paradox: american ktery se snazi prorazit na cesky trh na dalku :)

Unknown řekl(a)...

Ahoj Caymane. Se svým projektem jsem se rozhodl, že zkusíme štěstí (čti připravenou strategii ;)) v USA a zakládáme tam firmu. V jiném tvém článku jsi psal, že čtenářům sdělíš, jak si založit americký bankovní účet. Nikde jsem to pak však nemohl dohledat. Máš nějaké tipy jak na to bez osobní návštěvy US pobočky? :) Díky za zajímavé články. Vítek.

Okomentovat