Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Internships programy v cizině aneb jak si zdarma rozšířit znalosti v IT oboru?

On the BeachKaždý jistě ví, že bez praxe se nikdo žádným odborníkem nestane a těžko začít dobře podnikat v něčem bez praktických zkušeností.

Teorie ze školy může být sice pěkným základem, odborné kurzy nebo certifikace můžou také trochu pomoci, ale je nutno pracovat na praktických úkolech, řešit různé typy konkrétních problémů, aby teorie navázala na praxi. Jednou z cest, jak se rychle vypracovat, jsou např. studijní stáže, či Internships programy, které nabízí většina dobrých firem.

Některé takové praktické stáže jsou zdarma a bez odměny, existuje ale plno firem, které nabízejí vybraným účastníkům i placený Internship program. Mnohdy je sice obtížné se tam dostat a projít úspěšně výběrovým řízením, ale vůbec to není nemožné. Záleží jen na snaze, odvaze, znalostech, studijních výsledcích, příp. na zdravé drzosti a ostrých loktech ;-)

Když jsem před lety začínal v IT oboru, tak se mi podařilo dostat k jedné německé software firmě na několikaměsíční (bezplatnou) stáž a musím říci, že to bylo asi to nejlepší, co mi opravdu něco dalo do života.

Majitel té firmy to již zabalil, firmu prodal a přesídlil za bratrem do USA, kde si pořídil stádo koní a dnes se věnuje farmařině. V době mých studií mi byl ale tím nejlepším příkladem a naučil mě asi všechny základy, ze kterých čerpám dodnes. Získal jsem znalosti technologií, které u nás nikdo neznal. Měl jsem kontakty na další firmy, pro které jsem později pracoval. No a na závěr (za odměnu) jsem ještě dostal svůj první počítač s legálními licencemi jednoho top CASE / RAD software, s jehož nejnovější verzí pracuji dodnes (ještě o tom napíšu extra).


Kde hledat dobré Internships programy?

Základem je vždy vědět, co nás baví a co bychom chtěli dělat. Dle toho si pak vybrat firmu a zkusit najít, zda nabízí nějaký program pro studenty. Každá dobrá firma vždy něco podobného nabízí, stačí jen umět hledat a nebát se zeptat. Zde jen pro zajímavost základní linky na populární hráče na trhu a jejich programy:

- Google Internship Programs
"We offer all interns a competitive salary and relocation assistance where applicable."

- Microsoft Internships
"As an intern at Microsoft, you’ll have real responsibility, real work, and real opportunities to jumpstart your career."

- Oracle Internships
"Excellent Compensation, 100% Pay for housing, Pay for car/bike rentals, Pay for round-trip travel expenses from school."

Jo, ta Oracle nabídka nemá chybu: "Helicopter ride over/under the Golden Gate Bridge" :-)


Jak jednoduše získat znalosti a zkušenosti?

Co je lepší? Učit se všechno sám na koleně, nebo se raději zkusit dostat přímo k Top technologiím a know-how, do zkušených týmů, kde se dá načichnout ta správná atmosféra, kde se řeší opravdové problémy, kde je možno se prakticky (zdarma) seznámit s nějakou vyspělou technologií?

Různé kurzy a teoretická školení jsou pěkná věc, ale když posoudím cenu některých kurzů, které jsem v životě zaplatil (Oracle školení +40K, MS školení +20K, SAP školení +60K), tak vím, že tudy cesta nevede. Jednodušší je pořídit si odbornou literaturu nebo najít Free kurzy na Webu, samostatně něco nastudovat a vrhnout se do praxe.

Internships programy tu "cestu" ale můžou trochu zrychlit a je možno najít nějaké příležitosti na většině Jobs portálů ve světě, kdy třeba na mém oblíbeném LA Tech Jobs se nabízí plno zajímavých pozic. Jedna z posledních je tam Web Design Intern pro TimeWarner Division Warner Bros. Entertainment Group, což by se jistě pěkně vyjímalo každému v životopise a připomíná mi to, jak ke mně kdysi "lehce" připlula jedna zakázka pro Hollywood Studio :-)

Plno takových programů existuje i v ČR, stačí jen trochu pohledat a vybrat si tu správnou firmu, kde se něco naučíme, kde najdeme správný směr a rozšíříme si obzory. Namátkou jeden český příklad z Jobs.cz, ale jistě se toho dá najít více.

Každopádně, k cíli a úspěchu vede více různých cest a každá má nějaké výhody i nevýhody. Stačí se jen dobře rozmyslet a vybrat si pro sebe ten nejlepší směr na pomyslné křižovatce života. Každý máme všechno ve svých rukou a záleží jen na našich schopnostech, jak s osudem naložíme. Good Luck!

3 comments :

La Tibor řekl(a)...

Zajimavej clanek, nikdy by me nenapadlo takhle uvazovat. Jednoduse jsem prekvapen, ze to jde i touhle cestou.

Na: "Co je lepší? Učit se všechno sám na koleně, nebo se raději zkusit dostat přímo k Top technologiím a know-how, do zkušených týmů, kde se dá načichnout ta správná atmosféra, kde se řeší opravdové problémy, kde je možno se prakticky (zdarma) seznámit s nějakou vyspělou technologií?" bych zfleku odpovedel, ze je lepsi se vsechno ucit sam na kolene.

To s tou krizovatkou bude teda asi pravda. Otazka taky je, co je ten cil. Pro me je to taky ta cesta a dobrodruzstvi.

Cayman řekl(a)...

To je věčný problém každé přemýšlivé osoby - cesta nebo cíl. Co je ten cíl a zda na něj na cestě nezapomeneme? Jak si užíváme tu cestu a zda neztratíme směr a nezapomeneme na ten prvotní cíl?

Asi bych řekl, že start a cíl je každému dopředu naplánován - narození a smrt. Zbytek jsou už jen takové odbočky, křižovatky, kličkování, přešlapování na místě. Jediné, co po nás zůstane jsou stopy, které zanecháme v lidech. Uff, takhle filozofovat po ránu :-))

Surfer řekl(a)...

Vela krat sa staci popytat priamo na skole, idealny program je Leonardo da Vinci, ktory funguje pre staze v celej EU.

Okomentovat