Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Je lepší vyšší počet unikátních návštěvníků Web stránek nebo vysoké PageViews?

Keep Right Go LeftJak a co posuzovat a z jakého úhlu pohledu při tvorbě nějakých Web stránek? Je lepší se u nějakého nového Web projektu soustředit na získávání stále nových a nových návštěvníků nebo preferovat nižší počet a soustředit se spíše na vyšší počet zobrazených stránek jedním návštěvníkem?

Několik chytrých hlav mi říkalo pokaždé něco jiného, neboť všechno má své výhody a nevýhody. Chápu, že pro každý typ projektu je důležitější něco jiného, příp. je to skoro jedno, ale každé doporučení rady starších nebo mladších má určitě něco do sebe ;-)


Jak hodnotíte úspěšnost nějakých Web stránek?

Je to velmi relativní pojem, ale mě by docela zajímala osobní zkušenost každého, neboť každý má na tuto oblast rozdílný názor. Kdo chce jen prodávat zpětné linky, tak preferuje vysoký PageRank, kdo chce profitovat na online reklamě, tak mu spíše jde více o (jednorázovou) návštěvnost.

Kdo chce na Web stránkách prodávat zboží nebo nabízené služby, tak mu snad jde zase o úplně něco jiného. Každý Web má specifické požadavky na návštěvnost unikátních nebo opakovaných návštěvníků, kdy je spíše zajímavé, co pro to každé takové stránky dělají a proč to dělají.

Je někde na Webu nějaká statistika úspěšnosti Web stránek? Je jediným měřítkem jen počet návštěvníků, počet prodaných výrobků nebo množství prodané reklamy? Co ale stránky, které se nezaměřují na reklamu, jak ty posuzují svou úspěšnost?

(Nemluvím teď o "úspěšnosti" nějakých MFA stránek ani o nějakých jiných pofidérních "projektech". Počet návštěvníků také nic moc neříká, když se mrknu na nějaké veřejné statistiky návštěvnosti na Webu. Jde mi opravdu o kvalitní osobní nebo firemní stránky, které něco nabízejí, ať už informace, služby nebo výrobky.)

Je tedy důležitý počet unikátních návštěvníků nebo počet zobrazených stránek? Je lepší mít návštěvnost 10.000 čtenářů denně s jednou zobrazenou stránkou nebo raději 1.000 věrných čtenářů s 10ti zobrazenými stránkami?


Nejlepší je všechno dohromady?

Ideální stav je asi dosáhnout všeho současně, tj. vysoký PageRank, vysoká návštěvnost, velký počet PageViews, k tomu ještě u blogů třeba i vysoký počet RSS Readers a Followers. Jo a samozřejmě i první místo v Google ;-)

Částečně jsem si tedy odpověděl sám, kdy stačí u každého nového Web projektu jen zapracovat na tom, jak zvýšil PageRank stránek a zvýšit ostatní důležitá čísla. Neřeší to ale stejně, jak srovnávat různé Web projekty s různými hodnotami UniqueVisitors vs. PageViews.

Viz také - Jak zvýšit (neztratit) PageRank stránek...

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Caymane, cekal jsem trosku obsahlejsi analyzu a zhruba nasledujici vysledek z ni plynouci - web je prece uspesny, pokud splnuje a dela to, co od nej ocekavame.

Pokud chci vydelavat penize, web je uspesny, pokud vydela penize, po odecteni nakladu od prijmu. Pokud programuji free programek a chci, aby ho lidi pouzivali, tak je web uspesny, pokud si ho lide stahuji, etc. Zda je urcite cislo stazeni uspech nebo ne uz zavisi na nas, a take na tom, kolik jsme investovali do reklamy a jakou konverzi jsme si stanovili jako uspesny cil.

Abych to shrnul - u webu, kde mame jasne deklarovany cil, jako je napriklad generovani zisku v urcite vysi, po odecteni vsech nakladu, muzeme snadno "zmerit", nakolik je ten web uspesny, zda na 50%, 100%, 150%, ... oproti nasemu stanovenemu cili. U webu, kde je uspech "pocitovy", tak stanovujeme uspech opet podle naseho pocitu. Pokud pises blog a uspechem je pro tebe zpetna vazba s ctenari, tak pokud dostavas odpovedi a feedback na sve otazky, tak je blog uspesny, protoze vyhovuje tvemu ocekavani (dostavas zpetnou vazbu).

Anonymní řekl(a)...

2Daniel: Jistě, že záleží hlavně na tom, co autor od nějakého Webu očekává. To "web je prece uspesny" ale mnohdy hodnotí někdo úplně jiný. O to mi asi šlo, kdy autor Webu může být spokojený, ale když někdo třetí (zákazník, sponzor, investor) má jiná hodnotící kritéria, tak se nemusí shodovat.

Co třeba rozhoduje při posuzování 2 skoro stejných Web projektů, které se liší právě tím, co jsem zmínil v příspěvku:

"Je lepší mít návštěvnost 10.000 čtenářů denně s jednou zobrazenou stránkou nebo raději 1.000 věrných čtenářů s 10ti zobrazenými stránkami?"

(Za "čtenář" možno dosadit návštěvník, uživatel, autor příspěvků na odborném foru.)

Kdybys byl osloven jako sponzor, tak co bys preferoval a do čeho bys vrazil peníze, když bys musel vybírat mezi takovými dvěma skoro stejnými projekty?

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že obecně je lepší mít víc uživatelů s jednou stránkou za den. Takovýto web má větší "zásah" a větší potenciál. Příjde mi jednoduchší přesvědčit návštěvníka ať se víc zdrží než získat nové návštěvníky.

Anonymní řekl(a)...

Kdybych byl zákazník a chtěl někde na čímsi blogu propagovat cosi svého, tak bych asi upřednostnil méně čtenářů, kteří čtou více, resp. vrací se. Na ty má autor blogu daleko vetší vliv, z toho může plynout daleko větší účinnost mé reklamy.
Ale to platí, pokud by byla položena otázka "Je lepší víc nových čtenářů, nebo "vytrvalejší" čtenáři".
Imho víc přečtených stránek pak svědčí o vyšší kvalitě daného projektu.

Anonymní řekl(a)...

cayman: To je zdanlive jednoducha otazka, ale je zrala na detailnejsi odpoved.

Pokud mam dat penize nejake strance, a neni to z mecenasskych duvodu, tak me zajima nejaky vysledek, co za penize dostanu. Pokud by se melo jednat napriklad o reklamu za ucelem zvyseni prodeje zbozi, tak zalezi na co tu reklamu chci - na jaky typ vyrobku/sluzby. Napriklad spotrebni a dobre znama vec se bude lepe prodavat na strance s vetsim poctem navstevniku, ale vec, ktera bude potrebovat trochu vysvetleni (dobry priklad bude Arduino nebo jak se to jmenuje - jde o "programovatelnou desticku" - pro geeka krasna vec, ale jen tak si ji nekoupi, ovsem na specializovanem foru, ktere ma sekci tomu venovanou a i sekci s aplikacemi pro desticku se jiste najde vic zakazniku, nez na "rychloobratkove strance", kde si jen prectes clanek o aktualni technicke novince).

Co z toho plyne - kdybych byl osloven jako sponzor, tak bych chtel analyzu traffiku a podle toho se rozhodl, co lepe vyhovuje mym pozadavkum a cilum a co ma vetsi sanci spravne fungovat. Z analyzy traffiku by vyplynulo, kolik % z tech 10 000 je napriklad "traffik omylem" a ten clovek jen nakoukne a zavre tab/okno (takze maji jinou hodnotu, nez lidi co stranku skutecne ctou), urcite me zajima, proc tech 1000 lidi co zobrazi 10 stranek denne tak cini, plus co je zajimave pro obe cisla, kolik z tech x lidi denne jsou pravidelni navstevnici, jednak kazdodenni, tydenni, mesicni, ... Tyhle udaje me zajimaji podle toho, co delam za investici - proc davam penize nejake strance a co od toho ocekavam. Hodne se toho da predpovedet a odhadnout predem, kdyz mas dobre informace (dle motta "verim statistice, co si zfalsuju sam" :) ). Pokud ti nekdo jen predlozi analyzu a nedokaze vysvetlit, proc a jak dosel k jednotlivym zjistenim a co znamenaji, tak je lepsi nechat to udelat nekoho, kdo vi co dela.

Dalsi zpusob, jak stanovit ktery web je "lepsi" pro ten investicni ucel, je zainvestovat oba weby a po predem stanovene dobe zanalyzovat vysledky obou stranek a pokracovat v tom uspesnejsim, pripadne v obou, pokud to bude mit smysl. :D Ale toto je okrajovy a ne prilis doporuceny zpusob, zalezi na vysi investice a zda vyjde levneji zpracovat analyzu dopredu, nebo zainvestovat oba weby a nasledne vyhodnoceni.

I v marketingu/reklame se da pracovat s cisly a delat veci rozumne a efektivne, ovsem musi tomu ten clovek rozumet a myslet u toho a byt k tomu vule. :)

Prispevek Pumika je chybny, vysvetleno proc je vyse v mem komentari, je to jako snazit se stanovit, kterou botu je lepsi si zavazat jako prvni (i kdyz toto prirovnani neni presne). Nelze to obecne stanovit. Az konkretni priklady je mozne porovnat podle kriterii, ktera nas zajimaji a podle toho se rozhodnout. Narocnost na ziskani a na udrzeni navstevnika taky zavisi pripad od pripadu, ale take se to da spocitat, dolozit a zduvodnit. (A to ja rad - potom je mozne vyslovit konkretni nazor a slyset ze vsech stran, ze mate pravdu a skutecne ji i mit. :D )

PS.: Na webu mam kdyztak kontakt, kdybys chtel poradit s konkretnim pripadem a nechtel to pripadne resit verejne, "praxi v oboru" a zkusenosti za tech nekolik let mam. :D

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že se trochu bojíte přiznat, že všichni, kdo mají zájem na úspěchu projektu, se musí společně shodnout na cílích a kritériích posuzování splnění cílů.

Cílů bývá většinou víc, a mnohdy je těžké dosáhnout všech zároveň. Například zvýšit počet návštěvníků a zvýšit konverzní poměr je jednotlivě snadné. Splnit ale oba cíle dohromady už tak jednoduché není, a přitom jsou oba oprávněné.

Abych jen planě nemlátil slámu, zkusím (ne)odpovědět na otázku: Kdybych chtěl sponzorovat nějaký web a musel si vybrat ze dvou projektů -- jeden by měl 10.000 uživatelů denně a 100% bounce-rate, a druhý by měl 1000 věrných uživatelů, kteří si prohlédnou deset stránek denně každý --, tak si musím nejdřív položit nepříjemnou otázku, čeho tím svým sponzoringem chci dosáhnout. Moje peníze pomohou projektu, ale jak pomůže projekt mým obchodním cílům?

A jsme zase v háji. ;-)

---> Představuju si ty dva projekty asi jako weby s počasím:

#1 První web podle GEO-IP hned po načtení stránky přehledně a srozumitelně zobrazí stav, vývoj a předpověď počasí pro oblast, odkud uživatel přistupuje k internetu, ukáže širší pohled na blízké okolí a typické turistické destinace (teplota moře na plážích, hloubka sněhu na horách...), web má navíc snadno zapamatovatelnou adresu a je první ve výsledcích vyhledávání pro nejběžnější dotazy.

To je jistě velmi dobrý, beze sporu úspěšný projekt, a jako potenciálnímu sponzorovi by se mi velmi líbil. Protože je mi jasné, že tuhle užitečnou službu uvidí spousta lidí, kteří i díky tomu, že se dozvědí vše podstatné na jediné stránce, budou ochotní věnovat pozornost i sponzorům.

#2 Druhý projekt vsadil na uživatele s hlubokým zájmem o problematiku počasí -- na amatérské piloty, jachtaře, provozovatele terénních meteorologických stanic a podobně. Svým uživatelům nabízí možnost personalizovat si domovskou stránku pomocí mnoha různých map, tabulek a grafů (satelit, teplotní mapy, srážky, frontální systémy, UV aktivita, povětrnostní podmínky, seizmická činnost...), které se dají dále rozkliknout, tagovat a doplňovat poznámkami pro vlastní potřebu nebo sdílených ve vlastních uživatelských skupinách nebo veřejně, přidávat vlastní fotografie (tornáda na Ruzyni) a importovat vlastní data (měření z vlastní stanice). Vedle toho web nabízí i encyklopedii meteorologie, recenze meteorologických přístrojů, články, blogy a diskuzní skupiny, takže se na něj uživatelé rádi a často vracejí, i když jich není tolik.

I tenhle projekt může autor oprávněně hodnotit jako úspěšný a mně jako sponzorovi se líbí hlavně pro loajalitu a pozornost, kterou uživatelé webu a jeho obsahu věnují. Předpokládám, že trvalost otisku, který moje sdělení v uživateli zanechá, vyváží menší množství oslovených uživatelů.

---> Oba projekty jsou z pohledu tvůrce úspěšné. Těžko byste asi dovedli oba projekty spojit do jednoho tak, aby ani jeden z nich neutrpěl.

Oba projekty jsou o počasí, ale je na první pohled jasné, že nejsou zaměnitelné. Kdyby ten první měl 10 zobrazených stránek na uživatele, bylo by to stejně podezřelé, jako 100% bounce-rate v případě druhého projektu.

Proto si myslím, že v případě opravdu vzájemně volně zaměnitelných projektů dovedete snadno rozpoznat, zda je pro ně větším úspěchem vysoký počet uživatelů, nebo vysoký počet zobrazených stránek.

---> Z pohledu sponzora je důležitý poměr cena/výkon.

Když budu mít půjčovnu střešních boxů na auto (rakví), bude pro mě nejspíš výhodnější sponzorovat první web. Mám na něm větší pravděpodobnost, že se moje nabídka zrovna trefí do potřeb uživatelů, kterých je navíc i docela hodně, takže dříve oslovím všechny potenciální zákazníky. Nevýhodou je, že uživatelé toho webu nejspíš cestují samostatně, a půjčí si pravděpodobně jen jeden box, a protože nebudou cestovat moc často měl bych být připraven zajistit si návratnost investice do reklamy hned při první zápůjčce.

U druhého webu je pravděpodobné, že uživatelé už mají své způsoby přepravy zavazadel a nabídku půjčovny boxů neocení. A i kdyby, uživatelů na tomto webu je málo, a tak bude cena za získání jednoho takového zákazníka vysoká. Výhodou ale může být fakt, že komunita uživatelů podniká výpravy společně a bere do party i své známé, kteří na web nechodí a kteří si rádi od zkušenějších nechají doporučit vhodné služby. Takže bych potenciálně mohl jednomu "zkonvertovanému" uživateli webu zapůjčit i víc než jeden box a je pravděpodobné, že se při spokojenosti bude opakovaně vracet a doporučovat moje služby třeba na diskuzním fóru. Pokud tedy nespěchám na návratnost investice do reklamy, vybral bych možná spíše tento web.

A teď můžete stejnou úvahu udělat třeba pro e-shop s funkčním prádlem (Moira a pod.), obchod s GPS a navigační technikou, pojišťovnu, prodejce jízdenek/letenek atd.

---> Odpověď na otázku, jestli je lepší web s velkým počtem návštěvníků nebo velkým počtem zobrazených stránek, je teď už snadnější -- jak říkáme my konzultanti: it depends, trust me. ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Daniel: Díky za podnětné názory, teď alespoň vidíš, proč jsem v příspěvku neuváděl svou subjektivní "obsahlejsi analyzu", neboť názory druhých jsou mnohem cennější. Až budu mít konkrétní údaje, tak se ozvu.

2hovno: Docela chytré hodnocení, jen mi nějak nesedí to tvé ClaimID, to nebylo žádné jiné jméno volné nebo to má nějaký hlubší podtext?

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Nepředpokládal jsem, že bude login pro OpenID viditelný ještě někde jinde než v URL profilu. Třetí strana obvykle použije můj nick nebo jméno poskytnuté ověřující autoritou. ;-)

Děkuju za pochvalu. Obvykle řeším spíš reálné zadání, a tak bylo docela fajn zkusit vymyslet nějaké hypotetické. Možná si ho někdy vypůjčím.

Okomentovat