Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete získat čas? Neplánujte každý den!

Time ManagementPár lidí se mne ptalo, jak řeším nedostatek času, kterého máme všichni stejně málo, ať chceme nebo nechceme. Řekl bych, že ten nedostatek času je obecný problém celé současné společnosti a neznám nikoho, kdo by si na málo času nestěžoval.

O možných úsporách a hodnotě času jsem tady psal mnohokrát a nechci se moc opakovat. Vše totiž souvisí "jen" s naším pohledem na svět a hodnotami, které zastáváme. Tedy, lépe řečeno, čemu přikládáme větší prioritu a na co se nám pak nedostává dostatek času. Čtení bulváru, tlemení na TV, ztráta času při cestě do práce,... to je jen pár ukázek, kde je možno ušetřit.


Plánujete práci na každý příští den?

Kdysi dávno jsem v nějakých příčurkách o Time Managementu četl radu, že je dobré si každý den večer udělat rekapitulaci splněných a nesplněných úkolů, připravit si detailní plán na další den a stanovit si priority. Hezké, ale pro mě konkrétně nepoužitelné ;-)

Karibský způsob života mě naučil, že tohle nejde aplikovat na žádné svobodné povolání. Žádný programátor není schopen odhadnout, jak dlouho bude něco přesně trvat, takže nějaké takové plánování je úplně k ničemu. Co mi pomůže, že každý den večer při přípravě plánu na zítra zjistím, že jsem něco nestihl a musím si to opět napsat na další den, kdy druhý den večer zjistím to samé?

Jde vůbec plánovat nějakou tvůrčí činnost, kdy jeden den pracuji od rána až do noci, další den se mi nechce a dokopu se k nějaké činnosti až večer, kdy pracuji přes noc? Kdy si mám jako plánovat práci na druhý den, když práci začnu třeba ve 22:00 a do postele odpadnu kolem páté ráno?

Není jen ztrátou času nějaké "nucené" plánování, kdy čas strávený dumáním nad optimálním plánem by šlo využít trochu smysluplněji?


Týdenní plán mi stačí a dokonale vyhovuje!

Osvědčilo se mi "plánování" jen v týdenních cyklech, kdy si jednou za týden sepíšu, co bych asi tak chtěl (měl) v rámci jednoho týdne udělat. Mám jeden hlavní seznam úkolů, na kterém průběžně pracuji, vím, co mám dokončit třeba do pátku nebo do pondělí. No a tak nějak dle chuti, slunce, vln a větru ve vlasech, si volím, kdy se mi chce na něčem pracovat.

Z praxe tak zhruba vím, jak dlouho mi nějaká činnost bude trvat, takže některé urgentní úkoly řeším "za 5 minut 12", kdy stres a urgentní termín mě dokážou vybičovat k extrémnímu výkonu. Slíbený termín dodání je pro mě každopádně lepší motivací, jak nějaké plánování a nějaké mé "interní" termíny. Plánovat na každý den nemá, dle mého, smysl a je to jen ztráta času.

Záleží, samozřejmě, na povaze, kdy někdo s lepší sebekontrolou je třeba něčeho takového schopen. Přiznám se, že já toho schopen nejsem a spíše se svobodně řítím životem jako neřízená střela, která sem tam řeší nějaké pracovní a osobní úkoly, kdy mi nepomáhá žádný Time Management systém 3. ani 4. generace.

Možná se někdy "uklidním", ale nevím, vlny jsou stále bouřlivé a nespoutané jako život sám ;-)


Viz také - Related Links:

- Kdy tedy bude mít den 26 hodin
- Na Hromnice o den více je pěkná myšlenka

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

No vida. Ja mel za to, ze tenhle zpusob pouzivam, protoze jsem s planovanim casu zacal teprve relativne nedavno a nedokazal jsem se zatim prinutit pouzivat "sofistikovanejsi" metody. Ale jak tak koukam, tak je to planovaci metoda, ktera sedi i lidem v time managementu skolenym ;) Tak to je potesujici zprava.

Anonymní řekl(a)...

Hele a co důchodci? Ti mají času, že nevědí co s ním.
Takže tu mám jednoduchý návod :) Máte málo času? Staňte se důchodcem! Třeba invalidním, ve dvaceti. Stačí šikovně ujeté nohy od vlaku ;)

Anonymní řekl(a)...

Caymane, správný přístup! Život není od toho, aby se jen plánovalo, takže to dělám asi podobně "chaoticky" :-)

S čím si ale nevím rady, tak jak omezit to neustálé vyrušování nějakými urgentními úkoly, co musím každý den řešit a pak nemám čas na to, co bych chtěl dělat. Jak řešíš takové naléhávé věci a úkoly?

Anonymní řekl(a)...

Aby bylo jasno, tak nějaké projekty také plánuji trochu lépe, to je nutnost, když se na něčem podílí třeba více lidí. Je ale možno k tomu přistupovat trochu volněji. Každý může mít ale jiný přístup, který lépe vyhovuje povaze.

2JT: Urgentní úkoly jsou také můj problém, když se jich nakupí větší množství. Chce to jim asi předcházet, aby jich bylo, co nejméně.

Anonymní řekl(a)...

Já k plánování přistupuju individuálně.Už jsem se smířil s tím, že vše nefunguje podle plánu, takže je třeba improvizovat. Dlouho mě to užíralo, ale jak píše Cayman, ve svobodném a kreativním povolání se moc plánovat nedá. Moc neplánuju, často používám instinkt a mám klid na duši. Časem jsem táke zjistil, že když něco v ten den nejde a je to možné, tak je dobré to odložit třeba na pozítží. Je lepší narušit plán, než se u něčeho trápit s vědomím, že když mě to momentálně nebaví, tak to bude trvat mnohem déle.

Urgentní úkoly mě také trápily. Zaregistroval jsem jeden poznatek (už nevím jestli to nebylo zde na blogu nebo někde jinde, autorovi děkuji) "Nejdříve řešit důležité věci a pak až ty urgentní". Zkusil jsem to a většinou to funguje. Mnohokrát jsem zjistil, že ty urgentní vůbec urgentní nejsou.

Anonymní řekl(a)...

"Nejdříve řešit důležité věci a pak až ty urgentní." Pravda, chytrá to myšlenka a je úplně jedno, od koho je :-)

Anonymní řekl(a)...

A ja myslel, ze jsem jedinej na svete co ma problemy s planovanim casu. Aspon mi to tvrdily vsechny zensky... :-)

Okomentovat