Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Citát měsíce - Moje životní filozofie



"Žij a nech žít. Pokoušej se být fér. Máš-li se rozhodnout mezi lepším, i když na tom proděláš, a horším, co ti přinese prospěch, rozhodni se správně. A o tom píšu i ve svých knihách. Zajímá mě mravnost, čest a odvaha tváří v tvář blížící se smrti. Slušnost totiž pokládám za zákon člověka. Je to bohatý pojem. Můžeš do něj zahrnout všechno - nejlepší lidi, pokolení, hrdiny, dobrodince, poctivce...

Starozákonní Židé říkali, že slušnost je jako motýl, který letí přes moře. Musí pořád mávat křídly, aby se neutopil. Slušnost nejde našetřit jako peníze! To, že jsem byl včera slušný, mi nepomůže, když nebudu slušný i dnes. Mravnost je jako motýl nad oceánem. Jakmile přestane mávat křídly, zahyne."

(Arnošt Lustig: Jak asi přijde smrt?)

14 comments :

Cayman řekl(a)...

Koukám, že napíšu příspěvek, že odjíždím a hned sem naskočí jeden z těch automaticky nastavených příspěvků. Alespoň ověřeno, že naplánované publikování do budoucna funguje u Google docela pěkně :-)

Anonymní řekl(a)...

A dokedy sa budu automaticky publikovat a kedy zacnes pisat dalsie? Ci to tu planujes komplet zabalit? Ako to je?
Chcel som akurat nahodit do RSS citacky. :)

Petr Chutný řekl(a)...

Pěkná filozofie..

Zeen řekl(a)...

"Nejhorší je, že žijeme ve zkaženém mravním prostředí. Morálně jsme onemocněli, protože jsme si zvykli něco jiného říkat a něco jiného si myslet. Naučili jsme se v nic nevěřit, nevšímat si jeden druhého, starat se jen o sebe. Pojmy jako láska, přátelství, soucit, pokora či odpuštění ztratily svou hloubku a rozměr a pro mnohé z nás znamenají jen jakési psychické zvláštnosti anebo se jeví jako zatoulané pozdravy z dávných časů..."

Václav Havel v projevu k Novému roku 1990 napsal to, co platí stále i po těch dvaceti letech a možná se to ještě zhoršuje. Jsem fakt zvědavej, jak dopadnou ty letošní volby. Good luck!

Michael řekl(a)...

"Velmi mne trápí devalvace pojmů jako je morálka, právo a sociální spravedlnost. Znepokojuje mne posilování politického vlivu komunistů..." (Zdeněk Bakala, majoritní vlastník Economia a.s., vydavatele HN)
http://volby.ihned.cz/c1-43882590

Ještě jeden citát, co se ti bude líbit :-)

Unknown řekl(a)...

Ahoj Caymane!
Je fakt že před maturitou by mě tvůj blog ani nenapadlo číst. Vlastně bych ho ani nehledal. Ale situace po matuře tomu dala že jsem začal googlovat pro mě zajímavé výrazy a našel jsem tebe. Jsem člověk co měl odjakživa velké cíle. Je mi 19 let. Chodil jsem na OA Kubelíkova a nedal jsem maturu z UCE a EKO. Chápu že škola není prestižní a že neodmaturovat z takových předmětů je fakt špatný ale podcenil jsem lehké otázky Jenže já se na ní učil a ted mám pocit marnosti. Vždycky když jsem potřeboval peníze a chtěl se někam posunout tak jsem šel za mámou, ta mi vždycky něco poradila a peníze dala. Už tak před rokem mi to začalo být trapný. Víš to že jsem nedal maturu...mi otevřelo oči. Přijde mi že to je jedna velká životní prohra a přirovnal bych to k situaci jako by mi někdo umřel.
Člověk jde, říká si jak se to mohlo stát zrovna mě. Je přeci tolik lidí co toho vědělo míň než já a přeci odmaturovali, něco jako když ti někdo umře..Proč já? Je ve mě teď mnoho smíšených pocitů. Hned po dni co jsem neodmaturoval jsem si šel hledat práci. Je to call-centrum kde mě fakt nic nikam dál neposune. Jenže co jinýho bez maturity. Měl jsem přihlášky na 3 VŠ, člověk s tim počítá a je to hned v trapu. Na jednu stranu jsem rád že se to stalo, kvůli otevřeným očím a tvýmu blogu. Plánuju odmaturovat v lednu a pak se přihlásit na výšky a studovat a zdokonalovat v životě, dřív jsem to chtěl všem nandat, ted jenom pro pocit abych se za sebe nemusel stydět a aby na mě rodina byla pyšná. Já bych tě prostě jenom poprosil o radu. Vím že nejsi vševědoucí. Ale chci vědět jestli to neni krátkozraký. Člověk si kolikrát řikal jak je dobrej jak to všem ostatním nandá a pak přijde taková chvíle kdy mu dojde že je naprostá muňka. Chci s tím něco dělat. A rád bych tvoji radu. P.S. Jsem nabitej odhodláním.

Cayman řekl(a)...

Ahoj vysus.gol, nevěš hlavu! Můj bývalý spolužák taky neudělal maturitu na poprvé. Celý 4 roky na střední měl trojky, čtyřky, moc se neučil, neboť ho to nebavilo a ani neměl motivaci. No a nyní dělá šéfa IT v jedné bance ve Vídni. Další kamarád nechal střední školy před maturitou a pak dělal závozníka, pomocnou sílu někde v obchodě, osvětlovače v divadle. No a pak si dálkově dodělal školu, udělal maturitu, vystudoval VŠ. Dnes je šéfem jednoho pražského divadla. Jednoho známého vyhodili ze střední, tak se vyučil řezníkem, dodělal si maturitu, no a dnes je šéfem zahraniční firmy v Praze, vlastní k tomu luxusní restauraci a založil několik dalších firem :-)

Život je někdy zamotaný a je těžké uspět - před sebou, před kamarády, před rodinou. Poradím asi to nejjednodušší: udělej si plán, co a kdy chceš splnit. Připrav si, co všechno je potřeba se naučit, postupuj krok za krokem, stanov si přesné termíny a průběžně se kontroluj. Práci v call-centru ber jako přestupní stanici, kde se můžeš něco naučit, trochu vydělat, no a po práci se vrhni na své plány.

Věř mi, že to jde. Všechno jde. Stačí jen chtít, mít sílu a odhodlání. Nevzdávat se. Jedna prohra nic neznamená a po letech budeš jen posílen tím, co jsi dokázal i třeba s těmi mírnými odbočkami. Ať se ti plány vydaří a přeji hodně sil!

Unknown řekl(a)...

Díky Caymane! :-)

Vendy řekl(a)...

musí být těžké psát o věcech, kterých je na světě tak málo..Mravnost?Slušnost?Nevím,jestli máš takové štěstí na lidi..nebo jen já žiju na planetě opic..i když ty opice jsou někdy slušnější,než lidi :o)

Cayman řekl(a)...

2Vendy: Všichni žijeme na "planetě opic", s tím nic nenaděláš. Je jen možné vybírat si společenství chytřejších opic a ne společenství hlupců, pak to nějak jde přežít ;-)

Unknown řekl(a)...

Ahoj Caymane, jak to vidíš s pokračováním tohoto blogu a jak se daří v zahraničí? Hodně lidí by uvítalo další Tvé příspěvky, tady u nás podobný blog v takové kvalitě není:-)

Unknown řekl(a)...

Ji mi mluvi z klavesnice....zrovna jsem se chtel zeptat na to same. Myslim, ze jsi nekdy psal, ze zalozis jiny blog. UZ se stalo?? Das sem odkaz?? Diky a at se dari.

Josef Stepanek řekl(a)...

Doufám, že se i po dvou letech odmlčení stále daří aspoň tak jako tehdy… Velký dík za to mnohaleté úžasné psaní.

Imam Sf řekl(a)...

very interesting article, to add insight I recommend
https://mm.feb.unair.ac.id/kemahasiswaan/artikel/artikel-popular/1137-filosofi-hidup-setiap-kita-akan-menyesal.html

Okomentovat