Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Na prvním místě v podnikání je vždy kvalitní produkt nebo služba

Ať uznáváme jakýkoliv kalendář, ať plánujeme uprostřed roku nebo koncem prosince, tak kdykoliv nás může napadnout začít v něčem podnikat, rozběhnout novou službu, či prodávat nějaké nové produkty zákazníkům.

Skvělé a je dobře, že hodně aktivních lidí má snahu něco rozběhnout a do něčeho se nadšeně vrhnout!


Vidina peněz a zaslepenost...

Chce to vždy hlavně zůstat nohama na zemi a nepřeceňovat své síly. Vědět, co umíme, čemu rozumíme, jak dokážeme odhadnou riziko investic a následných ztrát nebo zisku. Většinou ale platí základní pravidlo v podnikání: dělat jen to, čemu rozumím, investovat jen do toho, kde jsem schopen v případě potřeby ovlivnit všechny fáze a etapy podnikání - třeba i tím, že mám kolem sebe schopné lidi, na které se můžu spolehnout.

Nejde podnikat v oboru, kterému nerozumím, nejde investovat do podnikání, které je mi naprosto cizí, když ani nemám kolem sebe opravdové odborníky, kteří mi pomůžou. Pouhá vidina dobrého zisku nestačí k úspěšné realizaci a obvykle každá zaslepenost výdělky nás jen odvádí od vlastního cíle podnikání.


Správný přístup k podnikání

Základem podnikání je vždy kvalitní produkt nebo dobrá služba, to platí ve všech zemích a ve všech oborech podnikání. Nejprve je tedy nutné připravit patřičný "produkt", aby bylo vůbec co nabízet. Dobrý výrobek za dobrou cenu, či dobrá a kvalitní služba, to je jedno, vždy ale platí, že za každým podnikáním musí nejprve stát něco kvalitního k prodeji a pak stačí "jen" dobrá realizace.

Jak ale může dopadnou služba, když se nejprve založí firma, na nedokončený prototyp se nalákají platící zákazníci, po pár měsících provozu, zmatků, (ne)placení provizí, (ne)prodejů firmy, opětovných rozbíhání, se taková firma zavře a v nějakém divném stádiu se ukončí i poskytování všech služeb?

Viz neslavný konec - Debilní není ukončit trápící se projekt...


Základ úspěšného podnikání?

Opravdu zvláštní, jak dopadl jeden nadějný ale mírně naivní projekt a nevím, jak bych takové podnikání hodnotil. Za úspěch bych to tedy opravdu nepovažoval. Navíc, když je vidět, kde všude se stala chyba a čemu by šlo lehce předcházet, kdyby na prvním místě byl zákazník, kdyby se investovalo od počátku do kvalitních lidí, do kvalitního a otestovaného produktu a služeb.

Poučení je ale velmi jednoduché:

Dělat jen to, co umím, čemu rozumím, příp. na co mám schopné lidi, a ideálně se specializovat na jeden obor! To je základ každého úspěšného podnikání a platí to pro všechny oblasti lidské činnosti. Kdo tohle pochopí, tak má napůl vyhráno ;-)


Update 03-01-2010:

Musím ještě doplnit, že nesouhlasím příliš s tím výše odkazovaným ostrým hodnocením na Pooh.cz a projektu Directo jsem i docela fandil. Byl jsem hlavně zvědav na úspěch v zahraničí při konkurenci s etablovaným TextLinkAds, který má +40,000 publishers.

O to víc mne překvapilo, jak dopadla česká varianta a jak zklamaní musí být všichni zákazníci, kteří do toho investovali svůj čas a peníze, kteří teď cítí nedůvěru ke každé takové službě.

Viz doplnění - Jak začít od nuly a něco se naučit

6 comments :

Karl řekl(a)...

Co to je kvalitní produkt ? Já už jsem dlouho nic takového neviděl. V poslední době neustále řeším nekvalitu výrobků, nebo práce druhých, už mě to strašně unavuje, to je hodin práce co člověk takhle vyhodí do luftu jen aby řešil nekvalitu druhých. A je to ve všem, ať jsou to brutální chyby v programu který jsem pořídil cca. za 100 000 Kč (firma má samozřejmě různé ISO certifikace, dobré reference atd.), nebo třeba jen pitomý bezdrátový telefon (samozřejmě žádný levný šunt), který začal pořádně fungovat až po druhé reklamaci, nebo příkaz k exekuci od soudu, kde se paní uklepne v tom nejdůležitějším a to je částka exekuce takže dotyčný měl místo 10 000 platit 100 000, to si ta paní nemůže tu částku zkontrolovat ?
To jsem uvedl jen malý výčet, prostě každou chvíli na něco narazím, něco reklamuji, nebo hlásím chyby. Stojí to spoustu času a nervů a já jsem ještě za to zaplatil.
V dnešní době už prostě nevím co je to kvalita, kdeco je strašně odfláknuté, všude kouká nějaký ten kostlivec a bohužel jak se říká kdo chce s vlky... ten se musí přizpůsobit, jinak jde z kola ven.

Mara řekl(a)...

Jak jsi psal kdysi dávno - každej druhej se snaží kopírovat úspěšné služby z ciziny, realizace stojí většinou za ho.. a pak se divíme, jak to dopadá. Hlavně že jsou tady lidi, co obhajují to malé české kopírování produktů a služeb z ciziny :))

Pár let bude ještě trvat, než lidi pochopí, co mají dělat, že nemá cenu kopírovat a jen slepě napodobovat, neboť česká realizace nestojí za nic a jen kazí trh. To jsi také kdysi psal ;)

Unknown řekl(a)...

Cau vsichni, jestli se chcete pobavit nebo naopak i necemu priucit, kouknete na porad Cesky televize, na Den D. Je to show - jasny, ale jde tam vypozorovat urcity vzorec potrebny pro rozjeti nejake akce. Co me primo udivilo, tak obcas se uchytli blaznive produkty. Ani bych se s nima nezdrzoval a rovnou je zahodil :-D
Nevim, mozna ze to tady uz Cayman jednou psal, nebo to bylo jinde, ale opravdu zalezi na uvedeni produktu na trh vice, nez na produktu samotnem - este tak pred rokem bych se hadal o opaku :-D

Cayman řekl(a)...

2Karl: Souhlasím, nekvalita a fušerství je na každém kroku, ale stačí platit, až po důkladném vyzkoušení a otestování a nespoléhat jen na nějaké hezké kecy a certifikace (pro IT obor platí mnohonásobně).

2Mara: To tvrdím neustále a v tomto případě opravdu nechápu, že někdo není schopen alespoň pořádně okopírovat funkční systémy na světě typu TextLinkAds nebo BackLinks, když už tedy není schopen vyvinout něco mnohem lepšího. Je to opravdu ostuda a jen to potvrzuje to pravidlo o špatném českém kopírování a jak nějaký neumětel totálně pokazí trh ;-)

2Azimut: Jasně, Den D je dobrá legrace pro pobavení a snad by ten pořad měl letos pokračovat. Vždy záleží na realizaci, produkt je až na druhém místě.

John řekl(a)...

Proboha, kdybysme vsichni delali jen to co umime a cemu rozumime tak jsme 100 let za opicemi. To bys Caymane ani nemohl programovat, protoze ses to asi taky nekdy musel naucit. A prvni zakazka asi nebyla naprosto spickovy projekt.

Kazdy vyvoj je zalozen na tom, ze se lide pousteji do neceho neznameno, neceho co neumi... a to ze se nekdy nepodari je naprosto nepodstatne. Pouci se z toho a zkusi neco jineho. Ja naprosto nesnasim stigmatizaci neuspechu. Vzdyt prece o nic nejde. Projekt ani v podstate nekonci. Jen se presouva na jiny system a jinou domenu. Na tom vubec nic neni. Domeny, nazvy, softwary se meni u spousty projektu. Michalovi fandim at se mu ted dari lepe. Rozhodne si nemyslim, ze by to byl nejaky podvodnik. Kdyby nekdo chtel udelat podvod tak by to vypadalo uplne jinak.

Cayman řekl(a)...

2John: Nemyslel jsem to tak, abychom nezkoušeli nové oblasti nebo nezačínali v něčem, čemu nerozumíme. Jde o to prodávat jen produkt nebo službu, co funguje. Každý začíná tak, že se něco nového učí, začíná od nuly, buduje produkt nebo novou službu na čisté louce, ale prodává ji snad zákazníkům, až když funguje. V té fázi už se dá říci, že to umíme a rozumíme tomu.

Dovolil by sis prodávat kola, kterým upadává šlapka nebo zadržoval bys lidem peníze 2-3 měsíce s odůvodněním, že nemáš na vrácení záloh, neboť ti někdo nezaplatil nájem za nemovitosti? Asi ne, že.

No a pokračování úplně jiné služby je ve stejném duchu: místo kola, kterému upadává šlapka se nabízí koloběžka, které upadává kolečko (na webtrhu je už dost připomínek).

Koupil by sis takovou službu, která tě opakovaně zklamala nebo bys šel raději ke konkurenci?

Nechtěl jsem moc kritizovat o podvod se jistě nejedná, službě jsem fandil, neboť Michal na mě působí rozumně, ale nějak příliš stejných a opakovaných chyb.

(Mimochodem, první má zakázka nebyla dokonalá, ale také jsem ji dělal zadarmo, abych se naučil nový obor; druhou zakázku jsem dělal za pár drobných, také v rámci učení se.)

Okomentovat