Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Malé velké ženy (nejen) okolo nás

On the BeachTak mne napadá, že si mnohdy neuvědomujeme, že za naše úspěchy a rozumná rozhodnutí vděčíme ženám okolo nás. Když vidím, jaké hlouposti provádějí všichni ti rádoby chytří a vzdělaní muži, tak musím děkovat všem ženám, že je alespoň trochu vracejí zpátky na zem do reality.

Stačí se je rozhlédnout kolem a spatříme plno příkladů, jakých "debilit" a jaké omezenosti jsou někteří muži schopni, což neplatí jen pro politiku. Možná by se dalo říci, že čím více moudrosti mezi muži, tím více chytrá a moudrá žena v zákulisí, což asi platí i opačně :-)


Proč jsou někteří chlapi tak tupí?

Honba za úspěchem, za penězi, uspokojování vlastního ega, nutkání vítězit a pokořit soupeře, dodávání osobní důležitosti, řešení podružných maličkostí, plné břicho, plácání prázdné slámy... To je jen pár věcí, které brání realistickému pohledu na svět a omezují schopnost naslouchat a porozumět druhému.

Jak rozdílný je pohled ženy a muže na svět, o tom byly napsané stovky knih, nejen z Marsu a Venuše, kdy nemusíme ani nic číst, abychom pochopili, že bez ženského realistického pohledu na svět bychom byli pěkně v pr...


Vážíme si dostatečně žen okolo nás?

Uvědomuji si často, že nikdy nejsme schopni opravdu ocenit, jaké poklady máme kolem sebe, jak si někdy nedostatečně vážíme toho, co považujeme automaticky za samozřejmé, jak nám (chlapům) málokdy dochází, že za vše vděčíme ženám. Hlavně, že řešíme všechny ty "důležité" věci, že se od rána do večera zabýváme tou "důležitou" chlapskou prací, řešíme "vysokou" politiku, rozumíme "úchvatným" technologiím, vyžíváme se v tom "plácání" prázdné slámy.

Jednou za čas se pak vrátíme zpět z těch chlapských hvězdných výšin do normálního života a zjišťujeme, že život je něco úplně jiného, že v životě, v opravdovém životě, jsou i jiné hodnoty.


Kdy pochopíme, koho máme kolem sebe?

Někdo to nepochopí nikdy (chudí duchem), někdo otevře oči, když vidí přicházet své děti na svět, když si vyzkouší denní péči o děti, když se naučí více vnímat pocity a potřeby druhých. Myslím, že to ale přijde vždy, když dokážeme rozlišit opravdu důležité hodnoty v životě od nepodstatných hloupostí.

Už jsem tady kdysi psal, že mne mnohem více uspokojují úspěchy lidí kolem mne. Mám větší radost z úspěchů své ženy, než ze svých vlastních. Jsem nadšen, když dcera udělá talentovky na vysněnou uměleckou školu, když se jí podaří samostatně něco dokázat.


Výjimky potvrzují pravidlo

Všude existují extrémy, ať to jsou feministické ťupky, které neví, po čem touží, ale stále se cítí diskriminované, že jim otvíráme dveře, dáváme přednost, či pomáháme s kabátem. Všude, i v ženském světě, se najdou blbky, kariéristky, potvory. Jsem ale přesvědčen, že v mužském světě je to mnohem horší a proto děkuji všem ženám, že to s námi snášejí, že nám dovedou naslouchat a že ten svět drží trochu v realitě.

Více úspěšných a schopných žen, více ženských pohledů na svět, více reality do toho našeho omezeného chlapského vnímání!

A vůbec, dneska u nás velcí i malí chlapi půjdou nakoupit, doma uklidí a uvaří něco dobrého pro ty naše velké a malé ženy, ať mají trochu radost, až se vrátí z práce a ze školy :-)

21 comments :

Anonymní řekl(a)...

Opravdu nic ve zlém, myslíte to dobře, ale vážně si myslím, že až příliš často v článcích generalizujete a také mluvíte za druhé; prosím nedělejte to.

Cayman řekl(a)...

Máte pravdu, někdy příliš zobecňuji a pro jednoduchost "generalizuji", ale nesnažím se mluvit za druhé. Od toho jsou komentáře, kde můžete vyjádřit třeba opačný názor k tématu. Díky :-)

Miroslav Holec řekl(a)...

Autor si může psát co chce a může mluvit za druhé, když druzí neumí mluvit za sebe. Článek naprosto vystihující fakty, které mnozí neřešní, protože je nepokládají za "důležité".

Zeen řekl(a)...

"čím více moudrosti mezi muži, tím více chytrá a moudrá žena v zákulisí, což asi platí i opačně"

Na tom neco bude, kdyz se to otoci a da se tam blbost nebo vychcanost. Staci dosadit nejake postavicky a pro priklad: Paroubek a ta jeho pipka, nebo Gross a "podnikatelka", co ma doma,...... :))

Michael řekl(a)...

Zdar, kdybych neznal tebe a "tve zeny", tak bych myslel, ze ses dal na feminismus a boj za oceneni zen. Nastesti jsi to v zaveru napravil a souhlasim, malo si jich vazime.
(Poslal jsem ti mejla!)

Anonymní řekl(a)...

"Autor si může psát co chce a může mluvit za druhé ..."

jak jste na to prisel? :)

Cayman řekl(a)...

2Miroslav: Díky za podporu. Připadá mi, že mnoho lidí nevidí to "důležité" a řeší podružnosti typu generalizování. Přitom si stačí vybrat jen to vhodné, tu hlavní myšlenku, která zde asi zazněla :-)

2Zeen: No jo, paralely je možno použít v každé situaci a vždy nám vyjde něco souhlasného, ale i nesouhlasného.

2Michael: Aby sis nerýpnul, já a feminista? Však víme, že :-)

2Anonymní: Nechci mluvit za druhé, ale asi to bylo myšleno tak, že na svém blogu si můžu psát, co chci. Podobně si každý druhý, včetně vás, může psát vlastní blog s vlastními názory. Máte nějaké jiné podněty k tématu článku?

Anonymní řekl(a)...

Za sebe musim uplne souhlasit. Bohuzel mi tohle nedochazelo vzdycky a prvni roky naseho manzelstvi byly bohuzel v duchu meho prebujeleho muzskeho ega (taky to podle toho vypadalo). Posledni dobou mi ale dochazi cim dal vic, ze za vsechno co jsem v zivote dokazal vlastne muze moje zena. Nekdy jsou to opravdu jen malickosti ve kterych citim jeji usmerneni, ale tak zavazneho charakteru a dopadu, ze kdybych ji "neslysel" tak cilu nedosahnu. Ne nadarmo se rika "za vším hledej ženu" :-).

Andre řekl(a)...

"Honba za úspěchem, za penězi, uspokojování vlastního ega, nutkání vítězit a pokořit soupeře, dodávání osobní důležitosti, řešení podružných maličkostí, plné břicho, plácání prázdné slámy..."

Vítez bere vše a ženský chtěj vítezě. Nebo ne? ;)

Unknown řekl(a)...

Zes doma neco provedl?? :-D A ted to zehlis ...... ne v pohode. Me se ten clanek libi. Jinak, kdyz jsme u tech citatu, tak znam zas jeden z druhyho konce: kam nemuze cert nastrci zenskou. To jen tak pro odlehceni :-D

Cayman řekl(a)...

Tohle to asi nejpřesněji vystihuje - "za vším hledej ženu" aneb co bychom si bez nich počali :-) Díky za doplnění.

2Andre: Máš pravdu, že "ženský chtěj vítěze", ale život nejsou jen samá vítězství a pak nastupuje i něco trochu jiného. Myslíš, že žena u porodu potřebuje zrovna nějakého "vítěze"?

2Azimut: Vůbec ne, nic jsem neprovedl, spíše naopak :-))

Cayman řekl(a)...

Ještě pro vysvětlení: prvotním podnětem k tomutu příspěvku byl rozhovor s herečkou Danielou Kolářovou (tuším to bylo v Instinktu), která kdysi byla poslankyní a stěžovala si právě na to chlapské "plácání prázdné slámy" v parlamentu, které jí tu politiku znechutilo.

No a pak jsem si uvědomil, jaké poklady máme kolem sebe a že ne vždy to dokáže každý ocenit. To není žádné zobecňování, jak tady kdosi kritizoval, ale fakt a stačí se podívat kolem, jak se někteří chlapi chovají ke svým partnerkám.

Před časem jsem psal o jednom příkladu:
O čem sní ženy, plémě hadí

Anonymní řekl(a)...

V Reflexu jsem nedávno četl myšlenku, že za daleké plavby anglických námořníků mohou manželky a jejich vaření ;D

Mikin řekl(a)...

S tímhle článkem můžu bohužel souhlasit jen napůl. Předně proto, že si myslím, že většinu těch blbostí co už chlapi dělají, dělají právě kvůli ženám :) a za druhé proto, že si člověk těžko může vážit a prokazovat úctu někomu, komu ani zbla nerozumí :)

Wertical řekl(a)...

Celý článek je pravdivý jen ten úvod se trochu vleče (a připomíná plácání prázdné slámy lifestylových časopisů). Neškodilo by přidat pár opravdových příkladů. Ale jinak máš pravdu.

Neškodilo by se zamyslet nad tím, že právě pro tu podporu dokázat něco jsou muž a žena dohromady tak správný tým.

JD

Fit řekl(a)...

Taky si myslím, že na tom článku je hodně pravdy! Velice dobré zamyšlení. Ale jak zde bylo řečeno, nelze to úplně paušalizovat, protože některé ženské jsou pěkné potvory, ale to jsou někteří chlapi taky! To už záleží na každém, jakého si vybere partnera... Nicméně, ženy si určitě zaslouží od nás chlapů hodně úcty a neměli bychom na to zapomínat...

Anonymní řekl(a)...

Hele, Caymane .. zlobil jsi doma a ted si to zehlis??? :-D nebo jsi to dostal misto 100x zdravas? :-D
Jinak obecne souhlas .. az na to zobecnovani :-D

Unknown řekl(a)...

Zase palec nahoru Caymane! Good job!

Cayman řekl(a)...

Díky všem za komentáře a za doplnění o dobré myšlenky. Omlouvám se, někdy fakt příliš zobecňuji, proto je to potřeba brát s nadhledem.

Jinak, občas mne zaujme, že někteří čtenáři si myslí, když něco kritizuji, tak musím asi závidět, neboť proč bych to vlastně kritizoval, když se mne to přímo netýká. Podobně, když něco chválím a oceňuji, tak jsem asi něco provedl. Opravdu jsem nic neprovedl a nepotřebuji si nic žehlit. Měl jsem potřebu vyjádřit názor a prvotní podnět jsem zmínil výše v komentáři.

Jsem rád, že většina to chápe a díky :-)

Láďa řekl(a)...

Dobrý článek. Myslím, že lidstvo se zbaví většiny svých zásadních problémů tehdy, až se do čela řízení věcí veřejných dostanou ženy. Mají oproti nám jednu zásadní přednost, která je činí kompetentními pro správu. Nemají potřebu si nic dokazovat, činnost dělají pro výsledek a ne pro efekt a v průběhu geneze lidského rodu byly donuceny naučit se komunikovat a kooperovat, aby za každých okolností uchránily život potomstva. Vždy se nějak domluví a pragmaticky dojdou k cíli. Kromě toho jsou také hezké a pohled do ženské sněmovny by byl určitě o poznání příjemnější než ten současný.

Laco řekl(a)...

Caymane, bohužel je to tak, jestli kritizujes zavidis, chvalis pak neco provedl nebo pochlebujes. Ono to lidske pleme ani jinak nevidi, jenom to zly. Nedelej si z teho nic pis jak Ti srdce kaze. Jestli ma nekto mindraky at jde meditovat a mozna ho nekdy i osviti. Nechapu proc mnoha lidi vidi vsechno cerne. Ale chapu, jaka vlada takovi lid. No co uz.

Okomentovat