Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak začít od nuly a něco se naučit

Follow your dreams!V minulém příspěvku jsem se trochu nepřesně vyjádřil na téma, že na prvním místě v úspěšném podnikání je vždy kvalitní produkt nebo služba a že základem je dělat jen to, co umím, čemu rozumím, příp. na co mám schopné lidi.

Neznamenalo to, že nejde začít v úplně jiném oboru, že nejde začít podnikat v tom, čemu vůbec nerozumím. Myslel jsem to tak, že se to musím nejprve naučit, neboť do té doby jsem amatér, který novému oboru nerozumí, neumí posoudit všechny nástrahy, dělá chyby a doplácejí na to zákazníci. Nespokojeného zákazníka, kterého jednou ztratím, tak již těžko nalákám zpět.

Takže rozšířená myšlenka z minula (snad to dává větší smysl):

Nejde podnikat v oboru, kterému nerozumím, nejde investovat do podnikání, které je mi naprosto cizí, ale JE možno v jakémkoliv oboru začít, vše se od začátku naučit a poté dobře podnikat (zlepšování firmy za pochodu je něco jiného).

Jak jsem také minule rozvedl v komentáři:

Každý začíná tak, že se něco nového učí, začíná od nuly, buduje produkt nebo novou službu na čisté louce, ale prodává ji snad zákazníkům, až když funguje. V té fázi už se dá říci, že to umíme a rozumíme tomu.


Jak začít od nuly a něco se naučit (i v jiném oboru)?

Souhlasím plně s komentářem, že "kdybysme vsichni delali jen to co umime a cemu rozumime tak jsme 100 let za opicemi", co připsal John minule. Musíme se ale nejprve něco naučit, dělat něco dobře a teprve potom požadovat peníze za služby nebo produkty.

Příklad 1: Když jsem sháněl první zakázky jako kontraktor, tak jsem nejprve první projekt dělal zdarma, neboť jsem se učil na koleně úplně jiný programovací jazyk a databázový systém. Sice jsem za to na závěr něco málo dostal, ale původně jsem nechtěl nic. Chtěl jsem ukázat, že něco umím, že jsem schopen se něco nového naučit a získat tak zákazníka. Další zakázku jsem dal hrubě pod cenu, abych zákazníka opět přesvědčil a všechny úpravy na míru jsem dělal zdarma, neboť jsem to bral jako příležitost něco se naučit, získat věrného odběratele a referenčního klienta.

Nedovolil bych si nikdy vzít zálohu od klienta a nemít ji z čeho vrátit v případě zrušeného kontraktu. Nedovolil bych si prodat zákazníkovi systém, který nefunguje, není řádně otestován, není zaručen servis, záruka dalšího vývoje, či dodatečné úpravy a rozšiřování. Nevím, asi jsem měl štěstí na dobré učitele a vzory, ale tak nějak mám zafixované, že takhle se podniká.

Příklad 2: Když chtěl kámoš otevřít bar s hospodou a hledal společníka, což mi připadalo jako skvělá investice, tak jsme nejprve hledali někoho zkušeného, kdo by se chtěl přidat. Našli jsme schopného kuchaře, ale nevrhli jsme hned bláznivě peníze do něčeho, o čem nic nevíme. Kámoš se přihlásil k dálkovému studiu (kuchař-číšník) a já se nechal zaměstnat v jedné velké hospodě. Provozní se trochu divil, že programátor chce takovou brigádu, ale potřebovali výpomoc a já měl dostatek času. Asi měsíc jsem tedy uklízel nádobí ze stolů, pomáhal v kuchyni, točil pivo, sledoval, jak se řeší nával lidí, jak funguje režim v kuchyni, nenápadně zjišťoval interní procesy, ceny dodavatelů,...

Škola k nezaplacení a dělal bych to klidně i zadarmo, abych se něco naučil. Za těch pár týdnu jsem totiž věděl, do čeho investovat jako první, jaké procesy zlepšit, jak nenápadně kontrolovat lidi a jak třeba lépe využít počítačový systém, čemuž jsem zase já rozuměl trochu lépe ;-)

Cesty ke znalostem a zkušenostem jsou různé a záleží jen na našem zájmu, do čeho a jak chceme investovat náš čas a zda nám to v budoucnu něco přinese. Ne všechno se dá koupit a ne všechno lze získat jen za peníze.

9 comments :

Fit řekl(a)...

Mám stejný pohled na věc a s tímto článkem souhlasím. Vždycky nechápu, jak někdo něco nabízí a když si to člověk objedná, tak to ani neumí vytvořit. A osobně mám taky takovýho strašáka, že když něco nabízím, tak prvně přemýšlím, zda to na to mám a zda zvládnu všechny požadavky, které bych mohl případný zákazník mít...

Je ale jasný, že se pak člověk učí hlavně za běhu, ale důležité je právě to, aby si člověk toho zákazníka nerozhněval... Už by příště neobjednal:-).

Anonymní řekl(a)...

A kde by si isiel na brigadu, keby si chcel zacat tvorit web stranky? Absolvoval som dva kurzy, ale ti ludia boli skor teoretici.

Cayman řekl(a)...

2Fit: Přesně tak, to "učení se za běhu" je naprosto běžné v IT oboru a já se třeba učím na každém projektu něco nového a neznámého. Nesmí to být ale na úkor zákazníka. Stačí na rovinu říci, že tohle bude trvat trochu déle, že to musím nejprve nastudovat a že za to ani třeba zákazník nebude platit, no a férový obchodní vztah je vytvořen, což je základ každé dlouhodobé spolupráce :-)

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Napíšu o něčem podobném v dalším příspěvku, tak vydrž, mám to v Draftu. Nespoléhal bych ale jen na obor, jak "tvorit web stranky", neboť to je oblast, kterou dělá snad každý Čech / Slovák, co umí trochu s PC. Nemluvě vůbec o zahraniční konkurenci.

Unknown řekl(a)...

2Anonymni:Cus, tez jsem se s timto problemem potykal-taky tvorba webu. Jestli muzu dat priklad, jak jsem zacinal ja: Nastudoval(silny slovo) jsem si knihy o html, css,javascriptu, php a mysql - jenom zaklady, nic slozityho, jenom jsem se snazil zorientovat kde co hledat. Neumim delat grafiku - ani me nebavi, takze jsem se sprahnul s kamosem(lepsi ve dvou) a snim jsem delal prvni stranky - zdarma. Kdyz jsme si placli, tak se nam to zdalo jednoduchy. Ovsem pri realizaci jsme oba narazeli na ruzne problemy a resenim jsme se naucili 100krat vic, nez jsme umeli do te doby. Druhy web jsme delali taky zdarma a snazili se ho udelat jinak nez prvni. Porad se stejnym zakladem. Dalsi weby uz si nechavame platit,ale samozrejme, ze za rozumne ceny-jsme studentici :-D . Tim se vlastne stotoznuji s clankem a s tou podstatnou myslenkou: ucime se za behu a mnohem efektivneji. Pokud mas za sebou dva kurzy, tak na tretim te nic novyho nenaucej. Vyraz do boje - prvni zakazku si zvol jednodussi, protoze se na ni neco tezsiho(neznameho) nalepi-jde vlastne o to, aby jsi se nemusel stydet, co jsi to vlastne stvoril. A vo vo vo vo vo votom to je :-) Cus

Matěj Konečný řekl(a)...

2Anonymní: Veškeré mé pokusy přečíst jakpsatweb.cz a naučit se HTML byly neúspěšné, dokud jsem nechtěl zafrajeřit před komunitou jedné browserové hry. "Naprogramoval" jsem v PHP nějakou blbost (vygenerování náhodných čísel a vypsání HTML tabulky). Dělal jsem to asi 5 hodin, ale z výsledku jsem měl velkou radost a motivaci. A za chvíli jsem se vrhl do další blbosti. Postupně jsem takhle udělal několik dalších utilitek. A začal jsem pro ty utility dělat stránku. To mi zabralo možná přes sto hodin, ale naučil jsem se základy MySQL, includovat soubory atd. Udělal jsem dalších pár utilit a stránku jsem překopal (možná k horšímu) a naprosto neefektivně umožnil její překlady do cizích jazyků atd. Potom mě začaly zajímat Greasemonkey scripty, takže jsem se postupně naučil javascript, poznal jsem MooTools, pochopil jsem DOM. Jenom díky tomu, že mě bavila browserová hra a chtěl jsem pomoci sobě a jiný lidem jsem se obstojně naučil všechny potřebné základní webové technologie. A teprve teď jsem začal číst knížky (něco jsem si koupil i dřív, ale nechápal jsem to). Přečetl jsem Mistrovství v PHP a MySQL a pochopil jsem je.
S tou stránkou a browser hrou jsem sekl a díky tomu jsem získal čas na další „programování“. Přečetl jsem něco o webdesignu, CSS, Javě atd. Zároveň si zkouším vytvářet vlastní webové stránky, učím se na tom Zend Framework.
Tímhle dlouhým textem (omlouvám se) jsem chtěl víceméně jenom vysvětlit, že mně osobně se věci učí dobře pouze tehdy, mám-li nějaký reálný „projekt“.
Tenhle přístup je ale asi daný tím, že chodím ještě na základní školu a tudíž mám dostatek volného času.
Takže souhlasím s Caymanem, že zdaleka nejdůležitější jsou zkušenosti a znalosti získané v praxi, při práci na reálných věcech.
(Omlouvám se za délku)

Cayman řekl(a)...

2Matěj: Pěkné doplnění z praxe, díky za poučný komentář, určitě to čtenáři ocení. Zírám, co již zvládáš ve svém věku. Myslím, že to je dobrá cesta a ať se ti daří!

Anonymní řekl(a)...

2Matěj: tak to cumim aj ja, ked som na zaver precital ze chodis na zakladnu skolu.
je to svata pravda ked pises: "osobně se věci učí dobře pouze tehdy, mám-li nějaký reálný „projekt“" ... kym som na to prisiel stratil som strasne strasne vela casu "teoriou" ...

Unknown řekl(a)...

Mam 26 a premyslim nad tim, ze bych zacal v IT. Bezne se v oboru orientuju, ale protoze jsem predtim delal neco jineho, zatim neumim zadnou oblast (programovaci jazyk atd.). Takze bych zacinal v podstate od nuly.
Moje otazka je, jestli to lze a to i bez titulu a bez penez. Popripade jak. Diky za kazdou odpoved.

Okomentovat