Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Člověk prochází přítomností se zavázanýma očima

Follow your dreams!Jsou situace, kdy si nemůžeme všechno plánovat, jak chceme, neboť okolí nás mírně ovlivňuje. Žena, děti, příbuzní, kamarádi, kolegové...

To všechno je náš život a není možné počítat s tím, že všichni mají stejný pohled na svět. Někdy je nutné se mírně přizpůsobit, když to nikomu neškodí a udělá to naopak mnoha lidem radost.

Je to vždy umění kompromisu a celý náš život se vlastně kolem toho točí - najít rovnováhu mezi našimi názory a potřebami, názory lidí okolo nás, najít společné hodnoty a cestu v životě. Je nutné umět skloubit naše pracovní a osobní povinnosti, uspokojit všechny stránky našeho života. Komu se podaří tohle vyřešit a najít stejně smýšlející blízké osoby (rodina, kamarádi, kolegové), tak má v životě vyhráno.


Co nejlépe formuje naše životy?

Někteří čtenáři mne někdy chválí za chytré názory a inspirující myšlenky, které někomu mohly pomoci. Není to ale tak jednoduché. Když tady např. zmíním, jak mám vychované děti, co se mi podařilo, jak si můžu užívat života, co a jak dělám, tak to možná zní trochu namyšleně, neboť to je vytržené z kontextu mého života.

Nikde se nezmiňuji o tom, že za vším, za každou myšlenkou, za každým úspěchem, za každou radou, která vypadá jak z chytré knížky, jsou desítky chyb a neúspěchů, omyly a problémy, tvrdá práce, usilovné studium a získané zkušenosti. Nikdo už nečte mezi řádky to, že někdy vstávám v 5 ráno a začínám makat dřív, než se rodina probudí. Nikdo nevidí, že jsem někdy online až do 3 do rána, že když se věnuji přes den dětem, tak má práce stojí a já to musím dohnat přes noc.

Každá myšlenka, každá rádoby filozofická rada, kterou jsem tady upustil, je vykoupena tvrdou dřinou a osobní zkušeností. Trvalo mi dlouho, než jsem trochu dospěl a k nějakým názorům se dopracoval. Trvalo mi dost dlouho, než jsem trochu pochopil, trvá mi stále přijít na to, jak něco předat druhým, třeba i náhodným čtenářům.

Je vůbec možné nějakou osobní zkušenost někomu předat? Neplatí náhodou, že sdělená zkušenost je žádná zkušenost? Mně osobně trvalo dlouho, než jsem na něco přišel, uvědomil si opravdovou hodnotu času a skoro žádnou hodnotu peněz.

Nejsem si ale jist, zda lze vůbec někomu sdělovat něco, na co musí v životě každý přijít sám, nebudu už proto ty rady moc přehánět ;-)

"Člověk prochází přítomností se zavázanýma očima. Smí pouze tušit a hádat, co vlastně žije. Teprve později mu odvážou šátek z očí a on, pohlédnuv na minulost, zjistí, co žil a jaký to mělo smysl."
(Milan Kundera: Směšné lásky)

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

ahoj kaymane. Kolik mas deti? Z tohoto pohledu je zajimave, jak s nima zvladas cestovat a tak podobne? Prece jen to musi byt vyzva. Jinak diky, je to fajn blog...:))

Cayman řekl(a)...

Šest. Pět. Tak pět nebo šest? Knedlíků šest, tady pět. Děti dvě. Zatím :-)

La Tibor řekl(a)...

Zkusenost se podle me da predat. Ale je to drahy - stoji to strasne moc casu i energie. Je potreba se koncentrovat a vymyslet ruzne triky jak zaujmout a zaroven jich nezneuzit.

Vychovavas deti, ne ;)

Cayman řekl(a)...

2La Tibor: Ale jasně, že se dá zkušenost nebo i znalosti někomu předat (třeba školení). U blízkých lidí to navíc člověk dělá rád (rodina, kámoši). Měl jsem na mysli, že cizím lidem se něco těžko předává takhle "per huba" :-)

Radek řekl(a)...

Caymane, tady u těch cizích lidí si myslím, že to je v pohodě, pokud je člověk ochoten naslouchat a má otevřenou hlavu novým myšlenkách.. Například to vidím u sebe, že velmi mnoho inspirujících myšlenek jsem našel i na tvém blogu, stejně jako jsem se dozvěděl spoustu užitečných informací z oboru, který mě zajímá, z mnoha diskuzí z mými fajn kolegy... Podle mě je to opravdu individální a kdo je ochoten naslouchat, je ochoten na sobě makat a nemá zatížen mozek hloupostmi, tak to jde různými způsoby, a to jak chytrými články, tak i s diskuzemi s fajn lidmi, kteří za sebou mají opravdu silné zkušenosti a něco zažili... :)

Cayman řekl(a)...

2Radek: Je to přesně tak, "kdo je ochoten naslouchat, je ochoten na sobě makat a nemá zatížen mozek hloupostmi". Pěkně napsané a jen bych doplnil, že ještě si každý musí umět vybrat jen něco, dle vlastního zaměření, možností a podmínek.

Každý druhý toho napovídá (já osobně taky), je proto potřeba si umět vybírat jen to vhodné :-)

Anonymní řekl(a)...

Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so.
-- Douglas Adams, "Last Chance to See"

Okomentovat