Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vánoční SPAM všude kolem aneb proč si už nepíšeme dopisy?

My IdeasVánoční čas a konec roku charakterizuje také posílání i přijímání všech možných přání ke všemu možnému, od všech možných i nemožných odesílatelů.

Koncem roku vždy uklízím všechny své účty, kdy finanční účty trochu vyluxuji (přesunu peníze jinam), na FTP účtech pustím kompletní roční zálohu (pro trezor v bance) a všechny emailovové účty trochu pročistím od SPAMu všeho druhu.

Koukám, že v emailech mám neskutečně nevyřízené pošty a přes svátky mi to ještě zabere trochu času. Naštěstí si teď budu užívat pár měsíců volno, no a jak dětičky udělají v lednu talentovky, tak jedeme do finále. Konečně! Něco potřebuje uzrát, děti potřebují trochu času na přesun do teplých krajin a vše tak nějak logicky navazuje.

Jak tak čistím ty emaily, tak koukám, jak se to všude hemží tím spamem elektronickým, ať už osobním nebo firemním, kdy se nám dodavatelé snaží popřát veselé svátky a úspěšné "přežití" konce roku. Každý se předhání v "originalitě" a už mi mírně leze krkem to skryté podsouvání reklam.

Nejlepší jsou asi mobilní operátoři s těmi vánočními SMS, vybízející k dalšímu utrácení za jejich "originální" přáníčka. Boha jeho! Fakt, vyrejžovat na všem ;-)


Proč si už vlastně nepíšeme dopisy?

Když jsem četl příspěvek - Poštovní schránka, na jednom zajímavém blogu, tak mne napadlo, jak to "zahlcení" elektronickou poštou souvisí s dávno popisovanými problémy - Podnikání v Microsoft Office:

"...všechny mé firemní i osobní mailboxy jsou stále přeplněné, i když se mi o každý stará plno filtrů. Maily od důležitých osob a firem, které se dostali na 'white list' jsou forwardovány na můj pracovní email, který se snažím udržovat čistý. Zdaleka ne všechny maily ale stihnu vyřídit, což je asi obecný problém v dnešní informační době."

Nebylo náhodou lepší, když jsme si psali dopisy a velmi zvažovali, komu napíšeme, KDO a CO nám stojí za tu námahu vzít fajnový papír, napsat (rukou) dopis, obálku osobně zanést na poštu, utratit drobné za známku? To se asi hned lépe stanovovaly priority jak dnes, kdy napsat email nic nestojí a proto jsme všichni zaplavování tím neskutečným množstvím (ne)důležitých a (ne)podstatných informací a přeposílanou poštou všeho druhu, která se nás skoro ani netýká.

Myslím, že ty ruční dopisy měly něco do sebe - už jen ty pěkné barevné známky ze světa a cizokrajná razítka vonící dálkou ;-)

Kdy jsem vlastně psal naposledy něco v ruce? Nemyslím teď poznámky v diáři nebo nákupní seznam do obchodu, ale nějaký delší text v ruce. Ha, moc si nepamatuji, neboť raději sednu k počítači. Nikdo by po mně totiž nějaký ručně psaný text už ani nepřečetl a jsem rád, že se ještě umím podepsat :-)

Co vy? Posíláte přání elektronicky, ať už emailem nebo mobilem, či preferujete klasické poštovní přání? Co rukou psaný dopis, kdo to ještě používá, či pamatuje?

Viz také - Kupujte si dárky po celý rok a nedávejte si ponožky

3 comments :

Wu řekl(a)...

Přání, tedy ta vánoční, posílám klasicky. Ba dokonce i ručně psaný dopis tak dvakrát, třikrát do roka dám dohromady.
Elektronické přání je příliš jednoduché, vyžaduje tak málo, že si ho ve většině případů nevážím.

David Lörincz řekl(a)...

Některá přání od obchodních partnerů jsou velmi pěkná a naopak se mi líbí kreativita , kterou do této nevýdělečné činnosti vkládají. Doufám, že nikomu s náštěvníků nebude vadit, když zde zveřejním jednu z nejpovedenějších za tento rok od nejmenované společnosti:
http://pf2010.netservis.cz/

seeker řekl(a)...

SMS přání k vánocům, která navíc obsahují debilní básničky opsané kdovíkde ani nečtu a rovnou mažu. Vždycky, dyž mi někdo, koho jsem skoro celej rok neviděl, pošle takovouhle hrůzu, tak mám chuť mu odepsat že mi na něm taky už vůbec nezáleží a ať se jde vycpat.

Okomentovat