Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře

Nechci, aby předchozí příspěvek na téma schodek rozpočtu ČR vyzněl nějak moc pesimisticky, jak se možná odrazilo v několika komentářích. Není to vůbec tak špatné a kdo něco dobře umí, něčemu rozumí, tak se nemusí o svou budoucnost nějak moc obávat.

Jak by mohlo být opravdu špatně popisuje např. kniha - A bude hůř (Jan Pelc), příp. její zfilmovaná podoba. To je alespoň syrovost a popis drsných časů! Kam se na to hrabou ty dnešní taškařice ;-)

Mrzí mne jen, že na to současné rozhodování několika populistů (řečeno slušně) doplatí celá ČR, neboť narůstající státní dluh bude nutno splácet a žádná strana příští rok po volbách nebude moci plnit svůj program, ať v něm slibují voličům, co chtějí. Státu chybí příjmy a stále se jen zvyšují náklady.

"Zaplatím svůj podíl na státním dluhu (111.000) výměnou za patnáctiprocentní rovnou daň."

Tento hezký nápad, co zazněl v komentářích, se nikdy nezrealizuje, neboť klesají příjmy na povinné výdaje státu a rovná daň se tak odkládá na neurčito.

Firmy krachují, nebo přesouvají výrobu do levné ciziny a přitom propuštějí další tisíce lidí. Není a nebude z čeho brát. Státu tedy zbývá jen snižování výdajů (na potřebné věci) a zvyšování příjmů z daní všech lidí (progresivní daň, zvýšení DPH), aby bylo vůbec z čeho platit státní dluhy (ehm, alespoň úroky), drahý provoz státu (úředníci, státní zakázky) a všechny ty rostoucí sociální dávky.


Všichni schopní se uplatní v ČR i kdekoliv ve světě!

Mám pár známých kolem, kteří na tu situaci doplatí a skoro nic s tím nezmůžou ani kdyby se nějak více snažili. "Proč makat víc, když mě stát ještě více oškube a nic od něj za to nedostanu?" (To jen jeden z mnoha názorů, co mají ti, kteří nemůžou tak lehce prchnout do ciziny, neboť barák, hypotéka, děti, etc.)

Chtěl bych jim nějak poradit, ale nějak nemám sil a vlastně ani nevím, co bych radil. Všichni schopní a moudří se s tím nějak vyrovnají, příp. se již zabezpečili a mají budoucnost vyřešenou ;-)

V komentářích minule bylo asi všechno řečeno, všichni máme docela jasno, jen bych zvýraznil jednu z chytrých myšlenek, která zazněla až z daleké Brazílie:

"Ten dluh by se dal zvládnout, kdyby se ve vyspělém světe něco vyrábělo, ale vzhledem k tomu masivnímu outsourcingu se na západě produkuje čím dál míň a splácet nebude z čeho. Jak píše Ivo Vasicek - tohle není cyklická krize, ale strukturální změna."

Viz - Ekonomika není v krizi, je na začátku úpadku


Nejen konec výroby, ale i konec zemědělství v ČR?

S tou krizí to souvisí, takže ještě filozofická otázka na závěr: Nevíte, koho napadlo dovážet jablka a hrušky z Číny? Copak zrovna těchto produktů nemáme u nás dostatek? Neznám lidi, co by ty čínské, jistě velmi zdravé, produkty kupovali, je ale mimo mé chápání, kdo to sem vůbec dováží. Už vidím, jak za chvíli bude na pultech i zdravé čínské mléko, máslo, chleba a rohlíky.

Proč ti zemědělci v ČR vlastně protestují?

Jablka z Číny - Made in China   Hrušky z Číny - Made in China

Viz také - Jahody z Číny, kola z Číny a proč ne "všechno" z Číny

A to jsem chtěl dnes končit optimisticky, tak snad někdy příště ;-)

19 comments :

David Lörincz řekl(a)...

Zdravím,
tvé články čtu snad denně a děkuji za podměty k úvaze. Prosím však o nějaké pozitivní zprávy a články. Poslední dobou to je jen samé naříkání :-(. Osobně se mě krize nějak nedotkla a nedotýká. Tak jak říkáš - schopní lidé se uplatní vždy a kdekoliv. Za rok 2009 jsem vydělal více než 2008 , užil si supr dovolenou, našel novou přítelkyni a ted i podepsal novou smlouvu v novém a lépe hodnoceném zaměstnání, kde snad budu mít i více volného času.

Co takhle napsat článek s titulkem: Jak oškubat stát ? Odstupuji od kupní smlouvy, chci vrátit daně a odjíždím pryč :-D

La Tibor řekl(a)...

Je otazka do pranice, zda se na veci divat z toho negativniho pohledu - tj. byt inspirovan evropskou kritickou metodologii, ktera stoji i v pozadi vedy; anebo zda zvolit ten "americky" model, kdy se hledaji jen pozitivni veci.

Z clanku bych vypichl jen jednu vec a to ty dluhy. Cesko je z rozvinutych zemi zadluzene jeste malo. Pokud se podivame na dluh ostatnich zemi, tak se rysuji dve varianty. Bud dluh splacen bude anebo nebude.

1) Pokud bude dluh splacen (a obraty v obchodni bilanci napriklad USA by tomu mohly zacit nasvedcovat - avsak snizovani deficitu je opravdu vlastovka, protoze musi zacit dohcazet k PREBYTKU), tak to bude na ukor zivotni urovne. Jak o tom pise Cayman. Zvlast v dluhovych ekonomikach to bude mit multiplikacni efekt - obdobne jako se ten efekt nyni pouziva pri rozjezdu ekonomiky "na druhou stranu". Nyni se spotrebovava i to, na co se nevydela a v budoucnu se ma podle tohoto scenare vydelavat a nespotrebovavat. Nedokazu si to predstavit. A nedokazu si to predevsim predstavit v demokracii, kde proste nespokojeni lidi budou tezko volit nekoho, kdo jim bude rikat, ze musi X let pracovat zadarmo, kdyz i dnes si vetsina lidi nevydela na bezne spotrebni zbozi predem a jede na kredit.

2) Dluh splacen nikdy nebude. Tohle je patrne jeste katastrofictejsi varianta a ma mnoho podvariant. Kazdy veritel ma sveho dluznika. Nesplaceni dluhu = statni bankrot. Doplatila by na to Cina (nejsem sinolog, nedokazu odhadnout reakce), doplatil by na to mezinarodni obchod, coz v globalizovane ekonomice znamena propad zivotni urovne tak hluboko, kam neni videt. Doplatili by na to drzitele znehodnocenych penez. Tezko rict, jak by dopadla vlastnicka struktura, nebot vetsina vyrobnich prostredku je dnes na dluh. Hypoteky a leasingy by bylo velmi snadne splatit (soukromi veritele, podobne jako dluzici staty by mely teoreticky vydelat), ale tezko si pak predstavit zachovani stavajici institucionalni struktury vc. garance majetkovych prav.

Jeste je varianta 2a) se kterou asi momentalne politici nejak skryte doufaji (pokud vubec maji mozek) a tou je, ze se veritele s dluzniky nejak domluvi, nebot veritele jsou bohatsi, vedi ze nemohou riskovat III. svetovou valku - mohou zkratka ztratit vic. Takze proste dluh do jiste miry odepisi. Z tohoto pohledu je paradoxne naprosto racionalni si nyni pujcovat co nejvic a hromadit zdroje. Je to silene, ale je to tak. Za par let se budou pocitat fyzicka aktiva a ne papirky.

Pokud vam 2a) varianta prijde na hlavu, tak bych pripomnel zacatek 90tych let a srovnani Ceskoslovenska s Polskem. Ceskoslovensko bylo relativne nezadluzene, Polsko bylo predluzene. Polsku byl dluh odpusten, my ho museli splacet dal. Neodpovedne chovani bylo odmeneno. Nepripomina to neco? Too big to fail mozna neplati jen o bankach a podnicich, ale i o statech a ekonomikach.

Anonymní řekl(a)...

dluhy jsou od toho, aby se neplatily, kdyby se splatily vsechny dluhy(virtualne vytvorene penize), tak by neexistovaly zadne penize a co pak? :-D system je schvalne veden desitky let spatne a ti co ho tak vedli, tak si to uvedomujou a vedi to, a vedi ze bude i treti svetova valka, to nejde odradit, proto vojenske pripravy a tajne zmeny zakony(lidi o tom nemaji paru, samozrejme), mocipani, vlady utecou do svych podzemnich protijadernych vybudovanych podzemnich mest, lidi se pozabijeji o jidlo, vodu mezi sebou, mozna sem pusti par atomovek atd., otazka je "kdy" :-P vyhlasi se stanne pravo, kde OSN nebude branit lidi, maji zbrane, oni budou o to jidlo bojovat, taky jsou to lidi, obycejni lidi maji smulu, takze asi takhle se veci maji, proc si nepriznat pravdu, o ktere nikdo nechce slyset, ani ja ne, ale bude to realita. Ale at vas potesim, zmena tady je, to ze zbankrituje vse je jasne, ale musi se zmenit i mysleni lidi a to totalne, nepodporovat tenhle zkazeny, umely, parazitujici penezni system, nemit dluhy, nebyt zavisly na statnich institucich, zit sam za sebe a podporovat se navzajem, tohle je nadeje i kdyz to bude bolet, nesmi se opet dopusiti ze politici a pupulisti a elity nas budou mit opet v rukou, takhle je znicime a verte svet bude lepsi!
nepodporovat vlady USA, EU, FED, FDA, OSN, WHO, FBI, CIA, Statni instituce atd., ony jsou zavisle na penezich od lidi, kdyz je nebudou mit a lidi se proti nim zbouri, zakon prirody rika, ze proste prohrajou, i kdyz to bude bulet i nas :-)
btw.: proc u FEDu nikdy nebyl za sto let proveden ani jeden jediny audit?(i kdyby by byl zkorumpovany, to je jedno), jde o princip ;-)
je treba vzit do ruky uz vlastni mysleni a pouzit selsky rozum, aby se staly velke zmeny jake lidstvo nezazilo, dosud to stovky let nefungovalo a timhle smerem to proste uz nejde porad dokola, lidi jsou totalne na pokraji svych sil, bud totalni zanik, anebo vznik lepsiho, jineho lidstva bez dnesnich parazitujicich systemu nicici obycejne lidi! :-)

Cayman řekl(a)...

Není to žádné naříkání tady, jen reálné hodnocení situace v ČR. Nevadí mi to moc, netýká se to mne osobně ani mé rodiny, netýká se to asi ani většiny čtenářů, kteří úspěšně podnikájí nebo mají rozumný pohled na svět.

Vidím ale, že to u některých vzbuzuje skoro konspirační teorie, tak je asi na čase změnit téma :-)

Fit řekl(a)...

Snad autor té konspirační teorie (viz. výše) nemá pravdu :-)...

Anonymní řekl(a)...

prehanim to, omlouvam se, nejak mam takovou dobu a naladu co se realne deje, zavidim vsem ostatnim co to nevidi a zijou si ten svuj poklidny zivot, i ja ho ziju poklidne, jen mne to vse s.ere :-D ale konspirace to az tak nejsou, az to prijde, tak stejne bude pozde, takze je to vlastne jedno ;-)
a jeste si zakonspiruji naposled tady, porad s tim otravuji ja vim :-D, co se tyka 2012, tak verim ze se neco stane, pokud to ale neni take blamaz, aby lidi nepanikarili a myslim si ze to prijde uz pristi rok, treba srazka zeme s necim, s meteorem, takove ty vyzkumy NASA co ctu denne, dnes vypustena stanice pro monitorovani vzdalenych teles, nedavno vybuchy na mesici a kecy s vodou jsou jen testy jak odvratiti, pripadne odklonit drahu nejakeho telesa, akorat jak rikam, kdyby lidi na celem svete vedeli ze neco na nas dooprabdy spadne v prosinci pristiho roku, tak to by byla ta tragedie ;-), no a pokud se to nepodari, tak ti co o tom vedi se skryjou do predem vybudovanych mist, kde se ocekava ze to muzou prezit, napr. tajne mista vybudovana vysoko v horach v Alpach a v Himalajich, samozrejme si to muzou dovolit jen ti nejbohatsi na svete, vsiamte si jak nejak posledni mesice umiraji slavni lidi(Jackson napr.), jak se stahujou z verejneho oka do pozadi pod nejakymy novinarskymi vymysli(Polanski ve Svycarsku, Tiger Woods najednou konci kvuli milence s golfem, takova blbost :-D, atd.) a bude toho pribyvat, takze pokud nejak az moc podezrele uvidite od pristiho roku mizet z medii mimo lidi vrcholne politiky, mocipany, prezidenty, herce, muzikanty(nebudou ohlasovat na druhou polovinu pristiho roku akce, koncerty) atd., tak je jasne ze se pripravujou do ukrytu a vi enco co lidi nesmi vedet, no co uz, stejne nebude uniku, takze nez reknete "meteor" tak zahyneme :-D
a ted spat deti, hrozna pohadka ja vim, ale kdo vi ;-)

Anonymní řekl(a)...

a jeste k zamysleni: film 2012 je docela realne udelanej, proc ale neyl natocen treba az za rok, za dva,proc az nyni?, proc Svycarsko a Norsko neni soucasti EU?(CERN, testovani nejakeho laseru pro zniceni meterotu apod.?, jiz zminene Alpy, v Norsku HAARP pro vykyv meteoritu z drahy? atd., samozrejme pred lidma se musi delat to konspiracni divadylko s ufounama(nevim? :-D), atd. aby se zastrela ta prava realita z kosmu ;-) atd.

La Tibor řekl(a)...

Anonyme, rekl bych ze to s tema konspiracema fakt prehanis. Jako zadnej strom do nebe neroste a vsechno jednou skonci, ale to, co pises se podoba hodne prehuleny schize. Moje skromna rada je, delej si zaznamy o tom, co se kdy ma stat a kdyz se nestane, tak je mozna cas trochu prehodnotit mysleni.

Jsem admin na jednom foru a mam tam typka, co pise jako ty (jinak chytrej chlapik). Pred rokem vykrikoval veci, jak jsou v Cine nalozeny lode plny Amero minci a na jare bude zrusenej dolar. Jaro preslo, amero nikde, konspirace jedou dal. Tohle neni zrovna kriticky mysleni.

Abych teda zmenil ton - jediny, co cloveku skutecne zustane, jsou znalosti. Takze investovat do nich se urcite vyplati (nemluvim zrovna o skolach). I kdyby tenhle svet skoncil, tak sit a pocitace s nami budou porad, mozna i ve vetsi mire nez ted. Proto se ja treba snazim nakoukavat do novych veci a nemaximalizuju zisk z toho, co umim perfektne.

Ladia řekl(a)...

to LaTibor
k tem variantam staci si osvezit klasicke dilo Penize v rukou statu, splacen bude inflacnimi penezi a zaplati to zamestnanci a penziste

La Tibor řekl(a)...

no, vetsina zamestnancu je dnes ve fazi dluzniku (masivni hypoteky v pomeru k platu), takze pro ne je inflace dobra

penzisti to odnesou jednoznacne, stejne jako vsichni bez dluhu - tj. zivnostnici, freelanceri, male financne zdrave podniky atd :(

ale to se bavime jen o tom financovani dluhu inflaci, a ono to bohuzel stacit nebude - inflace je "dobra" pro stat na postupne prikradani, nelze ji ufinancovat tak silene deficity... agregat m1 je v pomeru s dluhem dost maly, myslim ze m2, m3 se tu moc pouzit v tyhle uvaze neda (mozna ano, pokud ma nekdo argument!)

no a rozhodne je to efektivni znehodnoceni skrz tisteni penez nepouzitelne u nas - dela to tak amerika, ponevadz USD je rezervni mena - ceska mena by s tak uvolnenou monetarni politikou byla uz davno potopena

Anonymní řekl(a)...

Bohužel, předpověď se povrzuje i jinde:
- Potřebné změny může zřejmě přinést jen státní bankrot

Seluc řekl(a)...

Abych rekl pravdu, tak jiz delsi dobu nechapu, proc se o politice a krizi v CR porad pise. Uz me to fakt unavuje. Zacinam si myslet, ze asi se o tom pise kvuli tomu, ze neni lepsi tema (coz je imho velky omyl).

Uprimne receno, a to si prosim uvedomme vsichni, u koryta v politice budou vzdy neschopni lidi. Je jen otazka jak moc neschopni. A stejne jako je na svete vetsina uplnych pitomcu, tak je to tak i ve vlade. Pokud se objevi nekde zariva nadeje (Janota), tak ta je automaticky "sejmuta" arogantnimi blbci. Tak to proste je a tak to bohuzel vzdycky bude. Face it!

Clovek by se mel zajimat jen o sebe a o sve nejblizsi. S nicim jinym nehne, obzvlaste ne u nas.

Ac rad ctu Caymanuv blog, tak jakmile vidim neco co zavani politikou, tak to rovnou preskakuju, vyjimkou je snad tenhle muj prispevek, ktery jsem si neodpustil vzhledem k tomu, ze bych s radosti uvital aby politika z tohoto blogu zmizela. Vzdyt na svete je tolik jinych lepsich veci nez (psani) cteni tehle ponurych a obcas i depresivnich temat.

Starejme se jen o sebe a budeme se mit lepe! Popripade se prestehujme tam, kde hloupost a zkorumpovanost politiku je mensi, pokud je politicke klima pro nas dulezite.

Dave

Cayman řekl(a)...

2Seluc: Jsem rád, že tě tento příspěvek přiměl ke komentáři a v zásadě s tebou souhlasím. Všude je trochu "přepolitizováno", čím to ale je? Není to náhodou tím, že politika (na celém světě) ovlivňuje život každého z nás?

"Clovek by se mel zajimat jen o sebe a o sve nejblizsi. S nicim jinym nehne..."

S tímto ale nesouhlasím. Jasně, myslet jen na sebe je to nejlepší (nejjednodušší), ale nedotýká se tě veškerá politika a neovlivňuje zásadně celý tvůj život i život tvé rodiny? Zkus se zamyslet, co by se stalo, kdyby se všichni chovali podle tvého doporučení. Samozřejmě, vždy je jednodušší hledět si svého, strkat hlavu do písku a ničeho kolem si nevšímat.

Máš plnou pravdu, že na světě je plno lepších věcí :-)

Seluc řekl(a)...

2Cayman:

Jsem nemyslel, ze vubec budu jeste reagovat, ale tvuj prispevek mi fakt nedal :)

Ja to vidim tak, ze politika ma opravdu jisty vliv na zivot jedince. Je jen otazka, jak ten jedinec se necha vlacet analama politiku. Jsou moji lokalni politici spatni? Vadi mi to hodne? No problem, pokud mi to fakt vadi, tak se muzu prestehovat na druhej konec sveta nebo proste tam kam uznam za vhodne. Ze obcane neco zmeni? Tak o tom vazne pochybuju. Bydlim v Praze, vidim to naprosto strizlive. Jedine co se v okoli meni je to, co vzejde z aktivity jedincu ci podniku. Rodinne domky, firmy stavejici nove obchody, domy atd. Zmeni se to pokud bude u koryta ODS, CSSD nebo TOP09? Tak o tom vazne pochybuju.

Zcela vazne, co se zmeni pri zmene politicke strany? Nemam ted na mysli KSC, to je jine zlo, ktere i kdyby zvitezilo, tak byvaly rezim se v dnesnim globalnim svete do nasi male zemicky tezko vrati. A pokud by se i zmenil, tak co s tim muzu udelat? Zije nas tu 10MEGA, Praha je jednoznacne pravicacka, co si zbytek republiky mysli, to nezmenis ani kdyby ses na hlavu postavil. Takze az budou volby, nerikam, ze nepujdu volit, ale spojim to s necim uzitecnym, napr. s vyvencenim psa a pri te prilezitosti jim dam 5 minut sveho casu, ktery bude uplne vyhozeny a ktereho budu litovat. Koho budu volit? Kohokoliv krome KSC a asi krome CSSD. Zalezi mi na tom kdo vyhraje z tech jinych stran? Ne. Proc? Mezi ODS a CSSD se da pri primhoureni okna vlozit rovnitko. Natura nekterych predstavitelu strany je vicemene stejna, hloubka a logika uvazovani taky. Ostatni uz jsou jen urcite osobni antipatie.

Ostatne za poslednich 15 let nebo kolik presne, mely obe dve nejmocnejsi strany moznost ukazat co umi. Ze bych z cinnosti jedne ci druhe "sel do kolenou" se opravdu rici neda. Ale treba to vidite jinak.

Co se tyce Caymane toho, ze se divam na sve nejlepsi blaho, tak ono uprimne receno, kazdy z nas to vicemene dela :-) Je jen otazka, jak kdo do jake miry. Bez toho, ze se nebudes koukat na sebe, tak to mistecko na svete si nevydupes. Samozrejme, sirka a hlouba zahledeni se do sebe je u ruznych lidi rozdilna a neda se to obecne pausalizovat. Pravidelne uz nekolik let prispivam na ochranu zvirat, v pripade lidi bych nedal nikomu nikdy ani korunu. Sobectvi? Kdepak, jen to beru tak, ze kazdy je sveho strujce stesti, lidi maji ruce a nohy a pokud nejsou lini, tak se nekam dostanou. Penize obecne kazi lidi, zdrava je stridmost :)

Na zaver: ukazte mi nekdo za poslednich 15 let co se stalo v nasi zemi pozitivniho. Prosim, nejmenujte takove veci jako vstup CR do EU ci do NATO nebo postaveni dalnice :) Tohle vsechno jsou jen obrovske lobby statu ci popripade velkych spolecnosti, to s lidmi fakt nema nic spolecneho :) To co normalni clovek bere jako vyhodu, ze je jenom jedna mena nebo ze je volny pohyb osob, tak zatim vsim stala prani tech nejmocnejsich (firem, statu apod.), lidem se to jen velice dobre podalo :)

Co povazuju za sluzbu lidem je vymezeni ci vytvoreni nejakeho parku kde lidi muzou odpocivat. Kdo kdy byl v nejakem prazskem parku a srovna to treba s Londynskym Hyde Parkem nebo New Yorskym Central Parkem, tak asi mozna tusi na co narazim :)

Na druhou stranu, za 20 let od bolsevika nam tady v lete upravili za 3 miliony z nasich dani stezku pro cyklisty, takze palec nahoru, vykon jako prase :) Jen skoda, ze to upravoval bratr nasi starostky, nejsem si jisty zdali to nebylo kapanek predrazene :D Btw, starostka je modra sykorka.

Cayman řekl(a)...

"...kazdy je sveho stesti strujce, lidi maji ruce a nohy a pokud nejsou lini, tak se nekam dostanou." To je pěkné a díky za doplnění. Máš pravdu, že se to se současnou politickou partičkou nezmění a že se toho moc neudělalo. Však jsi to taky zmínil - kamarádi politiků, předražené kšeftíky se známými,... Co bys ale chtěl, když vládne ten "výkvět" a pomýlení stále volí komunisty nebo socany ;-)

Malé odlehčení pro všechny čtenáře - Nedlužim nic! Docela zajímavé články se tam dají najít :-)

"Vážený a milý státe, drahá Česká republiko, sereš mě. Zítra na tebe pošlu exekutora."

Seluc řekl(a)...

2Cayman: Uz fakt jen posledni prispek na toto tema a definitivne koncim :) Ostatne kazdy si mysli si neco jineho a myslet si neco jineho znamena taky svobodu.

"Stat je jako ucitel. Snazi se vezt lidi, diktovat jim co maji delat, jak se maji chovat. Casto, ale stejne jako normalni ucitel selze, je naladovy, obcas nespravedlivy, kope kolem sebe, je bezradny. Co muze "student" delat, kdyz si mysli, ze se kona bezpravi? Nadava na nej, pomlouva ho, nema ho rad, ale vi, ze je vzdy pod jeho dohledem. Ma moznost ho zmenit, i kdyz vi, ze to nebude lehke, protoze hodne "ucitelu" je stejnych. Stejne tak cilem ucitele je mit "ve tride" klid, mit poslusne zaky a velet. Stava se ale, ze v mnoha ohledech zaci prechytraci leckdy sveho ucitele"..

Hezke svatky Vsem, kteri si nenechaji zkazit politikou naladu.

Dave

Cayman řekl(a)...

2Seluc: Díky a Hezké svátky i tobě!

La Tibor řekl(a)...

Seluc - souhlasim, ze system je stabilni a rozhodne se nezmeni volbama nebo jinym divadlem. Avsak veci se menit daji. Jen to proste nevidis. Ve spolecnosti jsou memy a dobre napsana kniha nebo blog, proste jakakoliv dobre mirena informace veci zmenit muze. A podle me se to deje. Jen clovek musi zahodit ego, ze nebude jako Fidel, co tu revoluci videl. Souhlas s tim, ze clovek se musi starat o sebe, ale energie jeste zbyva. Chlapa dela chlapem to, ze se dokaze postarat o sebe, rodinu i veci okolo :)

Takovej bonmot, co jsem zachytil na diskuzi - pokud by nas hlas mohl ve volbach neco zmenit, bylo by racionalni volit socany nebo komouse, nebot by se uspisil konec systemu. podobne si preju co nejprisnejsi cenzuru a vsechny podobne prasarny :)

Feliz Natal

Anonymní řekl(a)...

Hezke reseni je zde :))
http://streit.blog.idnes.cz/c/116540/Muj-recept-imaginarni-verze.html

Okomentovat