Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Fakt je asi krize! Všude samej programátor, anděl nikde žádnej :-)

I am really angryPřed pár dny mi volal kámoš (dobrý programátor a majitel menší software firmy), zda nevím o nějakém andělovi: "Zdar, ďáááble, neznáš nějakého anděla, kterej by nám pomohl?" Pobavilo mě to, neboť jsem zpočátku myslel, že hledá nějaký angel capital, který by mu poskytnul nějaký angel investor pro jeho firmu, ale pak mi to došlo. Hledá fakt anděla do svého mikulášského týmu :-)

Už pár let dělá totiž na Mikuláše ďábla, tedy čerta, no a spolu s andělem a mikulášem se chodí pravidelně opíjet, tedy rozdávat dárky dětem. Začalo to kdysi dávno, když to jako amatérský divadelník dělal pro své děti a pro kamarády, no a teď z toho má jednou ročně normální chlastací business.

Co se ale nestalo? Tento rok jim odešel anděl (do nebe). Nedělám si srandu, odešel tam doslova a navždy. Síla je, že ta andělská bytost měla teprve 28 let a nechala tady rodinu s malými dětmi. Kde jsi, sakra, bože? Co tím sleduješ?! Pak ať se někdo diví, že je tolik nevěřících ďaurů na světě. No nic, neznal jsem toho anděla, je mi to líto, ale spíše pryč od temných myšlenek.


Všude samej programátor...

Diskuze pokračovala v tom duchu, že nemůže sehnat žádného anděla a rozčiloval se, že všude to je samej intoš, programátor, ale dobrého anděla aby pohledal. Prý si dá asi inzerát, kdy druhý den mi psal, že inzerce byla úspěšná a že se mu ozvalo asi 20 potenciálních kandidátů a že tedy bude dělat konkurz. Možná prý rozběhne více mikulášských týmů, což mě dorazilo úplně, jak se chopil podnikatelské příležitosti :-)

Aby bylo jasno, on je to fakt asi dobrej business za pár hodin. Oni prý vždy stihnou se svým "týmem" oběhnout asi 20-30 rodin, dostanou pěkný balík tisícovek a navíc jsou slití jak delegáti, že je doma mnohdy ani nepoznají. Ochlastové!

Vzpomněl jsem si na to, že jsme nedávno hledali posilu. Né tedy anděla, ale programátora na jeden projekt. Dali jsme inzerát a během 4 hodin přišlo asi 50 špičkových nabídek. Mohli jsme si vybírat z technologií, včetně dvou a více cizích jazyků u většiny uchazečů, což se vždy hodí u mezinárodních projektů (angličtina je základ, ale když k tomu někdo přidá španělštinu a ještě třeba francouzštinu, tak má vyhráno).

Vůbec nemluvím o kvalitě technických znalostí uchazečů, což mne vždy konsternuje při každém pohovoru, co někdy dělám. Až se někdy stydím, jaké znalosti mají uchazeči a že by mne většina lehce strčila do kapsy. Ale zase, čím lepší a kvalitnější tým, tím lepší šéf.

Za 24 hodin jsme dostali asi 200 nabídek a inzerát jsme museli stáhnout, neboť jsme hledali jen 1-2 vývojáře se specifickým zaměřením. Zajímavé, kolik lidí je dnes na IT trhu, jak se snížila cena odborné práce a jak je možno si vybírat. Je vidět, že dnes je již trh přesycen všemi těmi IT experty i rádoby "experty".

Chybí spíše jen ti pořádní andělé a démoni :-)

Mimochodem, vytvořil jsem seznam Venture Capital Investors, které znám na Twitteru, kdo má tedy zájem, tak se může přidat mezi Followers této skupiny a přeji hodně štěstí při hledání případných andělů.

19 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jee to jste mi zkazil naladu...ze je raci nesel na kuchare misto na FEL :D

Unknown řekl(a)...

Presne tak!! A kdyz chce chudak absolvent prorazit, tak to aby zacal verit v Boha. Kdybych se tenkrat nechal vyucit automechanikem, tak bych dneska mel nakou vojetinku a vedel bych o autech vic, nez jenom kam se leje voda do ostrikovacu.

Anonymní řekl(a)...

To je to fakt tak špatné pánové? Já zatím bohužel dělám různé jiné profese jelikož mě tak vede osud, ale přitom se snažím vzdělávat v oboru vývoje (orientace na .NET ) s tím, že jednou se nechám v tomto oboru plně zaměstnat a on je tam najednou takový přetlak ? Mám plné police přečtených knih od CPressu a teď mě budou na houby ? To mám pěkně zkaženou náladu :-(

Cayman řekl(a)...

Aby bylo jasno, anděl se hledal pro český trh a programátora jsme hledali na světovém trhu, kde opravdu převládá nabídka specialistů nad poptávkou firem.

Školy na celém světě totiž chrlí statisíce IT specialistů ročně, pro které již není moc uplatnění, takže jejich cena klesá a rozhoduje spíše praxe, znalost cizích jazyků, rozhled v různých oborech. Kdo nesplňuje světová kritéria, tak nemá moc šancí se uplatnit, neboť firmy si vybírají a rozhoduje každá "maličkost".

V ČR je to asi ještě docela v pohodě, poptávka stále existuje, ať už po .NET nebo PHP programátorech, databázových nebo systémových administrátorech, ale také rozhodují znalosti a praxe. Jen ty odměny již trochu poklesly a +100 tisíc měsíčně dostane jen málokdo ;-)

Anonymní řekl(a)...

bohuzel, vsechny obory jdou do kytek, schvalne se nezamestnava, to co proziva svet(USA a EU) je umele vyvolany a rizeny financni kolaps, lidem se musi dat prebendy, par drobnych, aby byli zticha a nepremysleli o skutecne realnych vecech, ktere se planovaly desitky let a ted to vrcholi, uz nejde o obycejne lidi, znalosti, vzdelani konkurenceschopnost, nikdy o to neslo, jde jen o prachy, zil jsem v omylu, to co realne delaji vlady USA a EU(jen loutky, za nitky tahaji jini lide) v poslednich par mesicich, mne dostatecne presvedcilo, ze se blizi konec. Kdyz vam reknu ze treba za pul roku krachne nicim nepodlozeny dolar(dolar ma dnes cenu kolem 10 centu a neni ani krytej uz tim 26g stribra), tak neuverite, Euro je podlozeno z 80 procent dolarem, cili konecna, nezastavujem. Je to promysleno do mrte, proto se USA ty roky formovaly jako policejni totalitni stat nyni, aby se vyhladili vsichni lidi(FEMA camps), to same se deje po prijeti LS v EU, koukam co se realne zacina tady delat a jde mi mraz po zadech jak to zapada, neco na tom pravdy bude, ze USA a Evropa jen konzumuje a lidi nemysli, karta se obraci, Cina, Asie, Latinska Amerika je zalozena i na jinych hodnotach, nez prachy, to je budoucnost, ti preziji, tam bych se vydal, karta se obraci, bohuzel nikdo si to nechce priznat, protze nejmin 30 let se v USA a EU formoval nesmyslny financni system, ktery behem pristiho roku krachne, historie se opakuje, ale v jine dobe, jinymi prostredky

Anonymní řekl(a)...

No tak to brzy přijde i sem :-( Doufám, že je tento stav jen díky krizi a nějaká volná práce ještě zůstane, ale jestli je to tím že školy toho moc chrlí ... no nic budu se musit víc snažit, alespoň přidat v té Angličtině, bohužel na škole jsem měl jen Ruštinu a Němčinu (tu jsem úspěšně bez praktického využití zapomněl) tak jdu vytáhnout Harryho Pottera v originále.

Unknown řekl(a)...

Koukam, ze Cayman se pohybuje krapet v jiny financni sfere, ale treba jednou..... :-D


2Anonymní: Muj prvni komentar vyznel trosku vic pesimisticky, nez jsem chtel. Ve srovnani s byvalymi spoluzaky ze stredni, kteri studuji prava(at v Praze nebo v Plzni :-) ), medicinu, chemii nebo strojarinu, tak si myslim, ze to mame o neco jednodussi. Porad muzem nekde pricmrdovat pri skole a tim si rozsirovat obzory.
Se ptas, jestli je v teto profesi pretlak??? V ktery neni, prosim te?!
Pises, ze mas plnou polici prectenych knizek....... - urcite chvalihodne, ale to u nas v kruhu ma kazdej. Snad jen s tim rozdilem, ze mi pouzivame hlavne pdfka(mam pres 30GB pdf) a preferujeme literaturu v anglictine(dve mouchy jednou ranou). Znam jednoho typa(docela chytrej), kterej se uci nektery kody nazpamet - coz nechapu, ale jsou i taci. Takovej priklad z moji praxe: minulej tejden jsem mel problem s databazi a tak jsem nadhodil dotaz do placu. Odpovedeli mi 3 kamosi(CVUT, VUT a Pardubice) nezavisle na sobe a shodli se skoro presne. Me to sice potesilo, ze nejsem uplnej bridil, ale muj problem to nevyresilo. Vecer jsem byl "nahodou" v hospode s kamosem, kterej je desnej fanda do databazi a studuje "hnojarnu" v Suchdole. Vypadlo to z nej jak pisek ze sklapecky. Hamba tem trem :-D .
Tim jsem chtel rict, ze i kdyz to nactes tam, zpatky a nekolikrat, tak ti to nic nezaruci, protoze se vsad, ze to samy delaji dalsi tisice lidi v okruhu par stovek kilometru. -To tvrzeni plati jenom tehdy, kdyz chces pracovat za lepsi gazi(40 a vic)!!! Jak pise Cayman - je to o MALICKOSTECH, ktere se v knihach nenajdou a daji se objevit jenom praxi - pokus X omyl. A abych si jeste rejpnul, tak tohle ceske skolstvi vubec nechape. Hmm, koukam, ze zas to neni tak optimisticky, ale podle me, to stoji min namahy nez advokaty(vubec vsechny obory), existuje vice moznosti a co se mi nejvic libi je, ze to muzes aplikovat po celym svete :-D .

Hlavu vzhuru a rozhodne to nevzdavej!!!! - Dam si na tebe jeste jednu Plznicku a vyrazim na kolej :-)))

Jiri Benes řekl(a)...

Ahoj, delate jako by toto byla prvni krize, kterou vidite. IT zazilo mnohem vetsi krizi v roce 2000, kdyz praskla .com bublina. Take jsme ji prezili a IT se po velkem propadu 2000-2002 zase slusne zvedlo.

Zijeme ve spolecnosti, ktera chape vyhody volneho trhu. Bohuzel k vyhodam volneho trochu patri take nevyhody a to je cyklicnost. Krize se opakuji pravidelne, nektere jsou vetsi nektere mensi. Nejedna se o zadnou tragedie (nebo konec sveta co tu placa ten anonym nahore), ale o beznou vec. Za 10 let bude dalsi krize, tak s ni pocitejte.

Cayman řekl(a)...

2Vojtěch: Máš pravdu, že si málokdo uvědomuje, že další tisíce lidí dělají to samé co my a ta konkurence je každý den větší a větší. Je to holt ten dnešní globální svět.

"Dam si na tebe jeste jednu Plznicku..." Pěkné a schvaluji :-))

Cayman řekl(a)...

2Jiri: Vem si ale, kolik bylo na trhu např. programátorů v době té .com bubliny a kolik jich je dnes. To je trochu "mírný" rozdíl. Kdysi jsem měl přesná čísla, kolik IT specialistů chrlí třeba Indie každý rok a jsou to miliony lidí ročně. Je to tedy trochu jiná situace a nejedná se o nějaký "cyklus". Prostě končí trh v Evropě a v USA i v této oblasti, vše se kvůli úsporám přesouvá jinam a už se to nikdy nevrátí ani nebude opakovat.

Mění se svět, sice né tak, jak píše jeden ten anonym nahoře, ale opravdu je potřeba změnit myšlení a přístup k životu, jinak jsme v pejru.

Dám příklad: Proč bych měl zaměstnávat vývojáře z Prahy, když za stejnou cenu dostanu stejně (nebo více) kvalitní celý tým lidí v Indii? No a teď babo raď :-)

Anonymní řekl(a)...

tady ten samy anonymni podruhe :-)
presne tak, Caymane tos vystihl a tak to dela kazdy na svete s tou Indii apod., proto amerika konzumuje a zere a konzumuje, NIC NEVYRABI, vse co maj americani doma, je z drtive vetsiny dovoz ze zahranici, kde je levna otrokarska pracovni sila, ze 70 procent je to Cina! kde makaj miliardy lidi na to aby vypaseni amici zrali, spotrebovavali, konzumovali za dnes uz toaletni papirky jmenem dolar :-D, to same plati o IT, to je jasne, jsme levni, jak tady v CR a na vychode, v Asii, a to je ten princip to nejde donekonecna, je konec, vlada USA umele zvysuje silenej deficit, FED, Cina je drzi v nejvic v sachu, diky tomu jeste nezacala valka(ta obcanska v USA zacne pristi rok, proto ty plany s praseci, ptaci chripkou, ockovanim, chemtrails, FEMA camps) atd.

krize je moralni, ta financni je dusledek ,planovana desitky let dopredu, tak jako v minulosti, zkuste zjistit informace poslednich 100 let zpatky od krachu ve tricatch letech, v sedmdesatch letecch, a po 40ti letech mame rok 2010 a je to tady znovu, do mrte se to opakuje, proc USA a EU vladnou porad stare garnitury, dedci, co zazili druhou svetovou valku, studenou valku, valky v Asii, v Evrope, atd., USA je nejvetsi agresor na svete, ktery chce jen konzumovat a nici ostatni zeme tim, ze je jen napadaji, z valek zijou korporace, par vlivnych lidi na svete, Kissinger, Bushovi, Obama, Brzezinski, Murdoch, Rocekfeller, Clinton, atd., obycejni americani jsou od mala za poslednih 20, 30 let jen uceni demagoogii, propagandou, neuci je tam skutecne veci, proto drtiva z nich nema tuseni co je realita ve svete, ale neni nikdo kdo by je to ucil, dohled tam je na vse, jinak by zaali myslet a to byl konec pro ty nahore atd.

to je povidani na dlouho at tady neprudim, radsi skoncim :-D

mimochodem pro anglicky zdatne: podivejte se velmi pozorne na tento cely tento dokument, staci jen hledat spravne informace, ne celosvetovou propagandu v TV(CNN, FOC, BBC, TV Nova, CT), radiich, novinach:

http://www.youtube.com/watch?v=eZA0qNsf4m0

snad to nekterym otevre oci, pokud ano, sirte to dal, cim vice obycejnych lidi zacne opravdu premyslet co se deje, je tu sance, ale casu moc neni

Anonymní řekl(a)...

jeste poznamecka: ne nadarmo se rika, ze na jednoho zkuseneho IT borce, vyvojare, kterej bere ja nevim treba 100k staci 10 indosu, kteri dohromady vyjdou jeste levneji nez tej jedinej, ale kvalita je totalne v prd.eli :-D, ael abych je nehanil, tak co jsem se docetl, nevim co je na tom pravda, tak Indie rocne prej vyplivne silenych pul milionu IT lidi, a i z toho hrachu se vykloubi tak 50 tisic velmi kvalitnich IT, pak se nedivme ze je velka konkurence, ale to je spravne, vsichni by chteli hrrr milony vydelavat, ale z neceho musi zit a mit fo huby i ti levni dobri progosi, a je to tak spravne si myslim, nesmi zde panavoat zadna nadrazenost, to se vzdy vymsti v budoucnu ;-)

Unknown řekl(a)...

2Anonymni: Sry, ale to je konspiracni teorie. To je dobry maximalne jako scenar k filmu.

2Cayman: Ja bych tu cyklicnost tak rychle nezavrhoval. Prece jenom o ni mluvi naky zakon ekonomie.
Zase nas muze uklidnit faze vzestupu, nebot v IT dosahuje nejvetsiho rozmachu oproti ostatnim oborum. A kdyz se to veme kolem a kolem, tak dnesni studenti jezdi do USA sbirat zkusenosti, no a za par let budou jezdit do Indie.
Heh, je to docela vtipny. Od puvodniho tematu-hledani andela-jsme se odchylili docela daleko!!! :-D

Jiri Benes řekl(a)...

2Cayman: "Dám příklad: Proč bych měl zaměstnávat vývojáře z Prahy, když za stejnou cenu dostanu stejně (nebo více) kvalitní celý tým lidí v Indii? No a teď babo raď :-)"

jo jasne ted je to problem, Indove jsou levnejsi. Ale trh todle umi vyresit. Proste zacne soupat hodnota rupie oproti dolaru a vyvojari v Indii vyrazne zdrazi. To same postihlo nas, kdyz byl dolar za 40 byli jsem pro Americany hodne levny. Kdyz je dolar za 17 tak uz Cechy nechtej. Podobne to bude v Indii. Cina ted umele drzi nizky kurz juanu k dolaru, tak je Cinske zbozi hodne levne. Az se Cina a Indie pozvedne, bude sama o sobe spotrebovavat obrovske mnozstvi IT prace a nebude tolik vyvazet.

Ano Indie vychovana 400000 odborniku rocne. Kolik jich vychova EU nebo USA?

Bojim se o Evropu. Americani jsou hodne krativni a vzdy neco vymysli (Microsoft, Google, FaceBook, ...).

Muj nazor: par stoleti se Cinani flakali a nic poradneho nevymysleli, tak ted at pro nas makaj.

Anonymní řekl(a)...

nebejt Ciny, tak dnes nic nemas ani Evropa ani USA, cinani makaj jak sroub, vidim to i v Evrope, vsude jinde makaj, maj to zazite, jsou skromni, nic jim nezbejva a to je dobre, drtivy vyvoz je z Ciny, takove USA delaj co? NIC, jedine co USA umi je to ze vyvazi sluzby, ktere az bude opravdu bankrot a totalni krize, sluzby v take doe dnes nikdo nepotrebuje, k cemu mi budou sluzby kdyz se nenazeru a nenapiju ze? :-D, k cemu jsou miliony zbytecnych manazeru, zvanilu apod., na jednoho vyvojare, kterej maka, pripada nekdy az 10 ruznych vlezoprdelku, a nicneumetelu, samej banker, radobymanazer, hruza, pak se nedivme, ze je vse predrazene, to same plati i v EU, ze 2/3 USA dovazi zbozi, jen co umi je zbrojit, zbrojit a zbrojit, za to nemuzou obycejni lidi, ale vlada, vsak na to doplatite, porad si to nechce nikdo priznat :-D, jo panove, karta se obraci, Cina, Indie, i Rusko je novej diktat, je pravda ze se po nejake dekade opet obrati karty, protze historie se opakuje, Cina bude rust i vychod a vse tam bude drazssi, ale vyspelejsi a na ne budou makat americani, evropani, tak jako doted chudi vychod makal na bohaty zapad, a porad dokola, no uvidme jak to dopadne, jedno rikam jasne, to ze v pristich leteh budou obcanske valk i valky nepochybuji, staci studovat historii, porad dokola se opakujou ty stejne zaminky a podminky k vlakam

Cechoamerican řekl(a)...

Kdyz tak tady ctu ty vsechny konspiracni teorie, tak si jdu koupit zasoby vody a dalsi brokovnici. :-)
Budte pri zemi, ne na vsechno je Cina levnejsi, ne na vsechno jde pouzit IT firmu z Indie atd.. A ne vzdy jde jen o cenu, ale taky o kvalitu a pristup k praci. Cinani makaj, ale s kvalitou si hlavu nelamou pokud jim nestojite za zadkem, Indu je hodne a budou delat co jim kdo rekne, ale nic genialniho nevymyslej. Navic kdyby jim to tam nevybudovali Anglicani a nenaucili je zvatlat anglicky tak jsou ted totalne v pr.... Americani vsechno budou ridit a financovat, protoze proste ty prachy maj a z celyho sveta maj ten kapitalismus nejvic zajetej. Nemci budou produkovat kvalitu za hrisny penize, protoze preciznost maj v krvi, no a Rusove budou chlastat, pac to maj taky v krvi, atd. Vsechno je to o lidech, kazdej narod je jinej a mentalitu nepremenis. Zakon trhu sice funguje, ale je to ovlivneny i schopnostmi a mentalitou lidi v dannych zemich.

Fit řekl(a)...

Já bych to taky tak "horký" neviděl a souhlasím s tím, co tu napsal Cechoamerican, docela dobře to vystihl:-)

Cayman řekl(a)...

Američane, díky za komentář, dobře jsem se pobavil v tom tvém hodnocení národností, což docela sedí na dnešní svět - "Rusove budou chlastat, pac to maj taky v krvi..." :-))

Souhlasím, že na všechno nejde (zatím) použít Čína ani Indie a vždy budou oblasti, kdy bude mít Evropa a USA náskok. Co ale říkáš na to množství indických (čínských) managerů v US firmách? U každé US firmy se s tím stále častěji setkávám a počet všech těch Senior Directors z ciziny v amerických firmách nějak velmi rychle stoupá (nejen v IT oboru). Z toho pak vyplývá plno dalších návazných věcí ;-)

Z čeho budou "Americani vsechno budou ridit a financovat", když hodnotu USD dluhopisů má v ruce Čína?

Anonymní řekl(a)...

S Indy mám své zkušenosti ze tří projektů, je to hrůza, takoví borci by byli drazí i zadarmo. Programování není pásová výroba.

Okomentovat