Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Mít vše hotovo... již v 9 ráno :-)

Follow your dreams!Za posledních pár dní se mi podařilo zásadně posunout vše podstatné k cíli a nastává opět období sladkého nicnedělání. Připadám si někdy jako na horské dráze - jednou zavalen prací a hozen do hluboké propasti, no a když se mi podaří vybrat ten volný pád, tak získaná rychlost mne zase dokáže vyhodit vysoko do oblak. Jen tak si létat nad krajinou, bezstarostně vychutnávat ten pocit, že to letí samo a že ani není potřeba moc energie na udržení směru. To jsou právě ty okamžiky, které stojí za veškeré naše snažení.

To jsou důvody, proč stojí za to podnikat jen sám na sebe a proč mám rád ty chvíle na "horské dráze".

Jízda sice jednoho dne skončí, ale dokud máme drobáky na vstupenky, tak si tu jízdu můžeme užívat stále dokola, když si tedy schováme alespoň jednu minci pro převozníka Chárona ;-)


Začal jsem v 5 ráno a v 9 vše hotovo...

Kdysi jeden chytrý chalan někde prohodil, že co neudělá do devíti ráno, tak už ten den nestihne. Je to myšleno jako nadsázka, ale často se tím řídím a je neuvěřitelné, jak to funguje. Stačí 3-4 hodiny totálního klidu na práci, kdy nejsem ničím vyrušován, celý dům ještě spí, telefony nezvoní a emaily nechodí (v US všichni vyspávají), auta po nábřeží nejezdí a ani lodě zaparkované v přístavech neruší houkáním při obratech. Ticho, klid, jen rudé oči Maršálů kdesi v dáli.

Musím říct, že mi to takhle "chaoticky" funguje dokonale již pár let. Mám rád stres a plné pracovní nasazení, které se střídá s volnem, kdy si můžu užívat tu pravou svobodu volby. Nejen, že se mi nyní podařilo dokončit zásadní dlouhodobé projekty (zajímavé poznámky někdy příště), takže mám dnes "hotovo", ale až na drobnosti mám totiž "hotovo" až do konce měsíce, roku...

Za vše vděčím asi všem těm základním principům, které jsem tady již mnohokrát zmiňoval: být o krok rychlejší, jak ostatní; vstávat dříve, jak ostatní; vážit si svého času; nehonit se jen za penězi; používat vlastní rozum a pohled na svět; nenechat se ovlivňovat davem; nedělat to, co dělají všichni; následovat velké sny, řídit se instinktem a hlavně, žít svůj život.

Jsem rád, že práce mi nyní zabírá jen zlomek toho, čemu říkáme život, neboť jsem se již zbavil většiny pracovních starostí. Věřím, že tentokrát to dokážu vydržet trochu déle ;-)


Na závěr ještě něco pro inspiraci - Productivity by Elimination:

"True productivity is not about doing more in less time. It’s about doing less in less time. It’s about defining what is truly worth doing and sticking to that alone."

0 comments :

Okomentovat