Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jednou budem dál aneb svoboda volby...

Albert EinsteinTak co, jak jsme oslavili 20. výročí pádu totality? Já moc nemám rád nějaké plánované oslavy, nelíbí se mi, že někdo nebo něco mi plánuje, že zrovna určitý den mám něco slavit. Je úplně jedno, zda to jsou narozeniny, svátek, vánoce, či konec totality. Myslím, že nezáleží na konkrétním datumu, neboť slavit cokoliv můžeme kdykoliv.

Kdysi dávno jsem psal příspěvek, ať si dárky dáváme po celý rok a nečekáme na nějaké oficiálně vyhlášené vánoce, či jiné termíny, kdy se "jako" už můžou dávat všechny ty dárky. Proto slavme každý den, oslavujme svobodu každý den, těšme se z přítomnosti a děkujme dobrým vílám, duchům, bohům, sudičkám i osudu. Nejsou potřeba žádná výročí ani datumy.


Poznáním minulosti ovlivníme naši budoucnost...

Pád komunistického režimu, pád totality, nastolení demokracie a svobody, oslava (příliš) sametové revoluce je ale něco jiného. Je potřeba neustále připomínat, co to byli a jsou komunisté, co to byl totalitní režim a na co si všichni musíme dávat pozor. Proto je dobré si alespoň jednou za rok to výročí připomenout a pořádně oslavit každé kulaté výročí.

Stále je totiž u nás plno lidí, kterým se komunismus líbil, vzpomínají se slzou v oku na své sociální "jistoty", no a své hloupé, přízemní a pomýlené názory ještě přenášejí na děti. Kdesi na webu jsem četl názor nějakého takového "mimoně":

"...budu raději stát frontu na banány než na pracáku..."

Neuvěřitelné, jak někdo dokáže velmi rychle zapomínat, s čím byly ty "fronty na banány" spojené! Někteří si vlastně ani žádnou revoluci nezasloužili a měli by se raději zavřít někam do klece, když se jim tam tak líbilo. Za kus žvance zdarma a za celodenní nicnedělání by pak klidně panáčkovali, jak komunistický dozorce píská.


Proč někdo vzpomíná, jak se měl za komunistů dobře?

Vypůjčím si názor z jednoho komentáře u mého loňského článku ve stejný den - Kde jste, děti sametové revoluce:

"Česká společnost je jako zvířata ze ZOO, která se náhodou (po 40ti letech) dostala z klecí do volné přírody. Ti komunisti sice byli zvoleni v demokratických volbách, je ale otázkou, jak se chová hloupý dav, kterému někdo hodí kus masa..."

Něco podobného řekl Topolánek a jak ho moc nemusím, tak má naprostou pravdu - Žijeme v nejlepší době, jen ovce to vidí jinak:

"Ovce jsou zavřené v ohradě, ale mohou každý den jít na pastvu a mají co žrát. A jsou také lidé, kteří budou vždy preferovat pastvu před možností proběhnout se volně před ohradou,..."

Je to přesně tak, když si představíme, že před sametovou revolucí jsme tady žili jako zvířata v ZOO, kdy se najednou odstranily zdi okolo zahrady a všechny klece mezi zvířaty. Kdo byl spokojený v zajetí, ten se s nově získanou svobodou neuměl a dodnes neumí vyrovnat.

Za 40 let za mřížemi již ztratil všechny přirozené instinkty, neumí lovit potravu, neumí se samostatně postarat o svoje hnízdo, dělá mu problém přeplavat řeku, zastřihnutá křídla mu již neumožňují létat. Proto jsou někteří tak zmatení v dnešní době, neboť stále čekají na dozorce, co jim hodí kus žvance "zdarma". Diví se, že klece již nikdo neuklízí, že létat a lovit potravu se musí naučit sami, že stavět hnízdo nebo hloubit noru stojí trochu úsilí, že musí myslet i na zásoby na zimu.

Naopak ten, kdo se chtěl svobodně proběhnout po krajině nebo to vzít tryskem až na druhý konec světa, kdo chtěl naplno roztáhnout orlí křídla a volně se proletět nad krajinou, kdo chtěl dětem ukázat trochu jiný svět, ten si svobodného života užívá. (Scéna jak vyšitá z filmu Madagaskar.)


Co je nejkrásnější, co je nejkrásnější...

"Každý má tolik svobody, kolik si jí zaslouží, či kolik se o ni zaslouží!"

Naštěstí již dorůstá nová generace, která si svobodu dokáže užívat, která nezná žádné mříže ani zdi, která už něco umí a dokáže se o sebe postarat.

Věřím, že bude stále míň a míň všech těch brblajících zoologických zvířat, méně parazitů a méně všech těch dozorců a přisluhovačů režimu, kteří tak rádi rozdělovali potravu poslušným ovcím, zavírali neposlušné jedince a střileli každého, kdo chtěl z vězení uprchnout.

...a k tomu nám dopomáhej Internet :-)

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Souhlas a mě také přijde dost šílené, jak tu je zakořeněné souznění s lidma, co nic neumí, jsou jakoby naspodu. I když nesouhlasím se spousty věcma, ve výsledku je respektuju, ale když mi kámoš řekne "beru 4000,- a jsem na to hrdej, že beru tak málo", a lidi ho souhlasně plácají po zádech, to už mi přijde ujeté.

Anonymní řekl(a)...

Na LaTríně se taky pěkně psalo k tématu:
http://www.latrine.cz/nasel-jsem-trikoloru

Fit řekl(a)...

Naprostý souhlas. Mám to štěstí, že mi letos bylo 20 let, takže jsem v socialismu byl jenom pár měsíců. Svátek jsem oslavil tím, že jsem šel na ryby:-). Vidím to stejně jako autor článku, oslavovat svobodu se má pořád a ne jenom o svátku. Připomínat se musí, a to hlavně mladým lidem... Čím více článků o zrůdnosti bývalého režimu, tím lípe!

Jirka řekl(a)...

Článek se mi líbí a je dobře, že komunizmus je pryč. Jen bych položil takovou filozofickou otázku na tento odstaveček:
" ...Za 40 let za mřížemi již ztratil všechny přirozené instinkty, neumí lovit potravu, neumí se samostatně postarat o svoje hnízdo, dělá mu problém přeplavat řeku, zastřihnutá křídla mu již neumožňují létat...."

Je možné se divit názorům takového jedince, kterého ten režim takovýmto způsobem semlel? Když vyrůstal celý život v kleci a nic jiného nezná?
Zvíře, které vyroste od malička v zajetí, dává se mu potrava až před čumák, nemusí lovit a pak jej najednou vypustíme do divoké přírody, také asi moc šancí na přežití nemá. Musí to být silný a přizpůsobivý jedinec, aby se prosadil.

Anonymní řekl(a)...

Mirek:

To Jirka. Ano, lze se divit. Některá zvířata i když žila v kleci, tak se na svobodě naučila lovit velmi rychle. Naopak některá se to naučit nechtějí a i když jsou už roky a roky mimo klec tak čekají, že večer přijde krmič a nasype jim do misky. A když jim někdo slibuje, že lovit nemusí, že jim večer dá nažrat, ale první musí obrat ty co se lovit naučili, tak volají Hurá! To je to správné řešení pro život mimo klec!

Bohužel těch co se lovit nechtějí učit neustále přibývá a chtějí mít tu misku vrchovatou více než ti, co loví...

John řekl(a)...

Starsi generace me nijan nesokuje, ale prekvapuje me kolik nesvaru ze socialisticke spolecnosti je v mladych lidech.. u tech bych cekal, ze proste uz budou uplne jini. Je to neuveritelne kolik let to trva nez se to ze spolecnosti dostane uplne pryc.

Caymane... fakt se chystas tento blog letos ukoncit? Blizi se konec roku a porad si pamatuji clanek kdy jsi ohlasil, ze posledni clanek byl napsan.. Byla to nejaka prechodna krize nebo to porad planujes?

Anonymní řekl(a)...

Se vším naprosto souhlasím, jen s tou dorůstající generací, co je na tom tak dobře, to bohužel nedokážu vidět tak pozitivně. Připadá mi, že dorůstající generace je spíše z většiny tvořena lidmi, kteří jsou již zvyklí a zběhlí v tom, co všechno mohou a chtějí mít (bez front a pořadníků), ale nemají skoro žádnou píli a houževnatost toho dosáhnout. Jsou přehnaně optimističtí a sebevědomí a málo pracovití. Bohužel jsem se ve většině s jinými dorůstajícími nesetkal...

MiKee

Cayman řekl(a)...

2Jirka: Máš pravdu, však já se té starší generaci moc nedivím, že si v "divočině" neví rady. Jen je hrozné, že si většina z nich neuvědomuje, proč a čím to je, že neumí "lovit", nemají snahu, neznají jazyky, chybí jim rozhled.

No a místo toho, aby to dávali za vinu socialismu, který je tak "semlel", tak stále volí komunisty a ještě ovlivňují mladší generace bláboly o tom, jak práci měli všichni a všichni měli všechno, jak se jim vlastně pěkně a pohodlně žilo.

Cayman řekl(a)...

2Fit: Jsem rád, že je nás více, co mají podobný pohled na svět. Pěkně jsi to popsal na svém blogu.

2Mirek: Popsal jsi to přesně a je to pěkná odpověď na tu předchozí filozofickou otázku. Díky.

2John: Souhlasím, někteří mladí si přenášejí hodně těch nešvarů (výchova rodičů?) a to je velmi špatné. Kdosi chytrý řekl, že celková náprava bude trvat 100 let, což asi tak odpovídá, když vidím dosavadní "rychlost".

Ad ukončení blogu - je stále naplánován, poslední příspěvek je již "scheduled", takže jen využívám mezičasu před konečným přesunem a dodělávám rozdělané. Ještě to bude ale chvíli trvat, ale dozvíš se, vydržať :-)

2MiKee: Neviděl bych to tak černě, ale máš pravdu, že je plno těch, co jim snaha, píle a houževnatost, či vytrvalost jít za svým cílem, chybí. Čím to je, nemají motivaci nebo chybí vzory? Také jsem takové poznal, ale naopak je zase plno chytrých a schopných.

Anonymní řekl(a)...

To si musíš pro trpké pobavení přečíst - Listopad 89 dílem Jiřího Paroubka?

"Jiří Paroubek byl takovým kádrem, aparátčíkem, chcete-li. V roce 1978 velebil v tisku výročí Vítězného února, jak je "pro nás, mladé, stále výzvou." Krátce na to pronikl do vedení Československé strany socialistické a zanedlouho se stal náměstkem v pražském RaJi. Zkrátka prověřený a kovaný kádr jak se patří."

Cechoamerican řekl(a)...

Cesi si zvykli za socialismu, ze se o ne nekdo postara aniz by za to museli platit, tak se tyhle vyhody nechtej zbavit. Tenhle zvyk se proste predava z generace na generaci. Kdyz se tenhle socialisticky prezitek smicha s ceskou povahou tak z toho tezko muze vzniknout neco dobryho. Navic Cesi nikdy nezazili demokracii, protoze to co je v CR od revoluce je bordel a anarchie.

Okomentovat