Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak může blogger (kulturista) vydělat 90 Kč :-)

Když jsem minule zmínil nabídku na práci kontraktora za 90 tisíc Kč, tak jsem netušil, že se hned vzápětí objeví podobná nabídka za 90 Kč pro všechny bloggery, kteří splní podmínky zadání. Sice nabídka má o pár nul méně, ale "nekup to" za tu cenu :-)

Průběžně tady publikuji odkazy na zajímavé blogy z celého světa, které stojí za to číst, no a již delší dobu se chystám uvést odkaz na jeden z nejlepších blogů na českém Internetu. Asi bych to nechal na později, ale poslední článek na daném blogu obsahoval nabídku, která se mezi bloggery neodmítá. To víte, mamon :-)

"Chci článek, který bude chválit Misantropův zápisník, bude v něm několikrát slovo "nejlepší", nebude negativně zaměřen proti zadavateli, bude obsahovat šest odkazů na šest různých článků... za 90 Kč... Požadavek: Blogger musí být zároveň kulturista! Beru pouze schválené nabídky!"

Misantropův zápisník - Arthur Dent


Proč chválit Misantropův zápisník?

Mnoho čtenářů z oboru asi zná Misantropův zápisník, ale pro pár nových návštěvníků si dovoluji publikovat odkaz na další zajímavé čtení pro dlouhé večery. Nejde o to, zda je nějaký blog dobrý, skvělý, nejlepší, neboť každému sedí něco jiného. Který blog je nejlepší je velmi subjektivní hodnocení a pro každého má úplně jiný význam.

Pro mě to třeba není žádný z nominovaných v anketě Křišťálová Lupa, ale za nejlepší již delší dobu považuji právě zajímavé čtení Arthura Denta aka Misantropa.

Na každý jeho článek se těším, většinou mě potěší docela chytrým zamyšlením, líbí se mi jeho přístup k životu i životní moudrost, která vyzařuje z mnoha jeho příspěvků. Arthurova zamyšlení na mne působí podobně, jako kdysi dávno chytré příspěvky Letinky, která si konečně i pořídila vlastní doménu, ale stále čekám, že se zase rozepíše :-)

Misantrop sice nestíhá plno věcí (jako každý), ale umí psát, vládne češtinou i břitkým pohledem na svět, trochu fotrovatí (jako já), zažívá scénky jako pan Malake (i jako já), také se mu nelíbí Las Vegas, nestihne také nikdy v životě plno věcí, ale používá zahraniční hosting, a je mu skoro všechno celkem jasno.

Hlavně, Misantropův zápisník se dobře čte, na Webu je totiž nejlepší číst rozumné a originální blog posty od nejlepších pisatelů, jak ztrácet čas čtením přebíraných zpráv z domova i ze světa, které nic nového neříkají, což vidíme stále častěji na všemožných blog stránkách, či na stránkách mnohých IT portálů.


Blogger musí být zároveň kulturista?!

Ha, podmínky zadání úkolu jsem skoro splnil, slovo "nejlepší" zde bylo několikrát uvedeno, šest odkazů na šest různých článků na daném blogu také. Co ten kulturista? Sakra, to je problém! Když jsem byl malý chalan, tak jsem sice chtěl být kulturistou, kdy jsem se opravdu jednou odhodlal a navštívil kulturistický klub. Jeden den jsem tedy asi byl "kulturistou", ale to Arthur určitě neuzná.

Škoda, mohl jsem vydělat pěkných 90 káčé, ale vypadá to bledě. Snad někdo jiný bude mít více šancí, podaří se mu lépe vystihnout kvalitu zmiňovaného blogu, bude i aktivním kulturistou a jeho příspěvek současně Arthur schválí ;-)


Ad Placla.cz:

Mimochodem, souhlasím s Arthurovými komentáři k tomu pokusu o český PayPerPost systém, kdy se trochu ukazují důvody, proč jsem proti veškerému tomu kopírování úspěšných zahraničních služeb. Na malém českém písečku nemají takové lokální projekty moc šancí a je to jen plýtvání potenciálem schopných lidí. Placla.cz může být úspěšná, ale autory čeká ještě hodně práce, zlepšení marketingu a dlouhodobé získávání uživatelů.

Když už něco kopírovat ze zahraničí, tak to chce začít v angličtině a kvalitou převálcovat originál - viz třeba český Pixmac.com, který má dobře nastartováno! Ale to jen tak na okraj...



11 comments :

Anonymní řekl(a)...

@Placla.cz
"to chce začít v angličtině"
- osobne si to nemyslim, podle me je vyhodnejsi nejaky cas treba pul roku, zalezi na projektu, provozovat projekt na mensim vzorku, nez ho ihned vypustit do sveta a riskovat tak "zklamani" potencionalnich uzivatelu, rozumej ztratu bonitnejsich zakazniku. A CR povazuji za dobry vzorek, a to z nekolika duvodu. Jsme "vyborni" negativisti a kritici, kazdy tu "vsemu" rozumi, je snazsi vstrebavat zpetnou vazbu v rodnem jazyce (pokud clovek neumi dostatecne jazyk), ...

Hermit

Wu řekl(a)...

Hehe, no třeba by v Tvém případě Arthur udělal výjimku a od požadavku na kulturistiku ustoupil :)
Mimochodem s bloggerem kulturistou už jsem se taky setkal (http://blog.wuwej.net/2009/08/05/jak-patrik-vogl-resi-sve-preslapy.html), takže mě Arthurova narážka pobavila.

Michael řekl(a)...

Hermite, testovat v CR novy produkt by melo smysl, kdyby to bylo neco noveho a originalniho, ale s Placla nejde nikam expandovat. Na svete jsou stovky takových sluzeb a neni mozno konkurovat. Nase materska firma ma nekolik tisic blogeru v databazi, kteri napisou na pozadani PR clanek. Jak tim muze nejaka ceska firma konkurovat s 80 blogy v nabidce?

john řekl(a)...

Ja treba Vegas taky nemusim, ale ten pohled jak to znaji lidi co tam prijedou mozna na par dnu nebo tydnu je hodne povrchni. Je to jako kdybych jel taxikem z letiste (v Praze), videl grafity a odpadky na ulici (a zrovna byla jeste zima)... A pak z toho vyvodil, ze Praha je hnusne mesto.

Vegas ma nadherne okoli a prirodu v kratkem dosahu. Krome 2 mesicu v lete take velmi dobre pocasi. Rekl, bych ze o dost lepsi nez CR.

Cayman řekl(a)...

2Hermit: Souhlasím s tím testováním na menším vzorku, od toho jsou testeři Beta verze, kteří můžou být klidně z celého světa. ČR je sice výborná na otestování, ale také hrozí zklamání, vyčerpání z toho neustálého úsilí, neboť lidí se bojí nakupovat, jsou nedůvěřiví,... To mnohdy tak vysiluje, že nezbývá energie na zahraniční expanzi.

Myslím, že mnohem více motivující je proto začít na AJ trhu, už vzhledem k velikosti a kupní síle.

Cayman řekl(a)...

2Wu: Kdyby náhodou udělal Arthur výjimku, tak bych ho stejně požádal, ať ty drobné dá do nějaké kasičky na charitu. Kdyby měl u sebe komentáře, tak bych ani žádný článek nepsal a jen mu tam hodil pár podnětů do diskuze :-)

2Michael: I taková lokální služba v ČR může mít úspěch, je plno menších firem, co by to přivítalo a nemají všichni marketingové oddělení, co by jim "článkovou" reklamu zajišťovalo. Jen si myslím, že se u nás nenajde ani tolik bloggerů ani inzerentů, aby se to vyplatilo.

2John: Souhlasím, první dojem může být velmi mylný, však si přečti ten celý odkazovaný článek u Arthura, že šlo jen o to centrum. Je plno měst, které to také dokážou vynahradit něčím jiným, ať už okolím, jak píšeš, či jinými příjemnostmi života.

george řekl(a)...

Našel jsem něco podobného jako Placla.cz - zkus se podívat na http://www.clanky.eu/, ale bude toho asi ještě víc.

Anonymní řekl(a)...

Mě zaujal u Misantropa ten výpočet ceny za šlánek: "znásobíme pagerank webu počtem odběratelů RSS kanálu, no a máme cenu za článek v korunách". Chytré :)

Martin Malý řekl(a)...

Johne, jak píše Cayman: Šlo mi o "TO Vegas", tedy Strip, kasína a spol. Okolí se mi líbilo, předměstí bylo jako každé jiné US město (tam "u vás" u kanceláře to máte taky pěkné), Hoover Dam byl úžasný, příroda okolo uhrančivá... Jen ten downtown se mi nelíbil, protože já nemám rád TENHLE druh zábavy. Asi jako se mi nelíbí střed Českého Krumlova nebo Václavák... :)

Anonymní řekl(a)...

Ja myslim, ze to ja nabidka sita na miru ambicioznimu Bobulikovi. Jine vysvetleni neni.

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Ta nabídka byla, samozřejmě, myšlena jako totální legrace a ironické upozornění, jak někdo zadává poptávky na PR články. To se snad dalo pochytit.

No a tento článek byl jen upozorněním na dobrý a chytrý blog, který rád navštěvuji.

Okomentovat