Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co má dělat programátor, když ho už moc nebaví programování?

Padá krávaZačínám ve volných chvílích na cestě vyřizovat tu hromadu emailů a narazil jsem na zajímavý dotaz od bývalého kamaráda, známého, či jak mám nazvat někoho, s kým jsem kdysi kamarádil, pracoval na společných věcech, ale kterého jsem asi 5 let neviděl a dnes už vlastně nemáme nic společného ;-)

Ptá se mne, zda nevím o nějakém zajímavém pracovním místě, neboť ho prý již nebaví programování (koho by také bavilo, že). Ve stávající práci mu nabídli místo nějakého IT managera (rozuměj, organizačního vola v obleku), což také nechce dělat, no a stále jaksi nemůže nic zajímavého najít.


Co má dělat programátor v "důchodu"?

Každý někdy řeší, že se mu stávající způsob života nelíbí, že není spokojen na dané pozici, že ho nebaví neustále dokola dělat skoro to samé. Zažil to asi každý a jelikož tady často píšu o tom, že nejlepší v životě je dělat, co nás baví, tak jsem začal následnou online diskuzi na tohle téma:

Já: "Jakou tedy hledáš práci? Co by tě bavilo? Možná bych měl jeden větší projekt v PHP, příp. něco v C++ na Unixu,..."

On: "Nevím, už mě nebaví programování, chci dělat něco jiného."

Já: "Dobře, ale co bys chtěl dělat? Práce je všude plno a stačí jen pohledat. Zkoušel jsi Jobs.cz, Monster.com?"

On: "Jasně, projíždím různé joby, ale nic se mi nějak nelíbí."

Já: "A hledáš něco počítačového nebo zkoušíš i jiné obory?"

On: "Hledám cokoliv, co by mě mohlo bavit, kde bych i něco vydělal a nebyl by to stereotyp."

Já: "Hmm, tak v tom ti nepomůžu. Až se vrátím do ČR, tak skočíme na pivko a pokecáme."


Je podnikání řešením pro "bývalého" programátora?

Načal jsem také téma, ať začne v něčem podnikat, neboť to je oblíbené řešení podobných problémů, když člověk neví, co by vlastně chtěl dělat. V podnikání je možné začít dělat na tom, co nás alespoň trochu zajímá a pak se nějak uvidí. Buď se dostaví úspěch a zadaří se nebo ne. To je fuk, ale každá taková samostatná činnost pomáhá k lepšímu uvědomění, co vlastně chceme a co by nás opravdu bavilo.

Podnikat prý nemůže, neboť splácí nějaké hypotéky na barák, má leasing na auto (pro manželku, on má firemní), dítě v soukromé škole, náklady prý stále stoupají, potřebuje tak mít stabilní příjem. Docela mě pobavil, neboť prý nedávno sdělil manželce, že se musí trochu kontrolovat, neboť na domácnost (včetně těch hypoték a leasingu) může dávat jen 50 tisíc měsíčně :-)

No a teď raďte takovému fachmanovi, který ani neví, co by ho vlastně bavilo. Hypotéky a rodinných nákladů se jen tak nezbaví, od rodiny neuteče, musí proto stále hákovat v nějaké firmě a dělat práci, která ho moc nebaví. Platí ho sice královsky, ale co může takový člověk vlastně dělat?


Svoboda volby?

Není právě ta svoboda rozhodování a možnost volby to jediné, co nám v životě zůstává? Je nutné být v životě takovou cvičenou opičkou, která na gumičce poskakuje, jak někdo píská, nemá žádnou svobodu, je svázaná okolím a tím, do čeho se sama nechala uvrtat?

18 comments :

john řekl(a)...

Kdyz jsi majitel firmy tak je jedno jestli te to bavi nebo. Kdyz firma vydelava tak se vzdycky najde nekdo kdo bude pro firmu rad pracovat a delat vsechno co majitele uz nebavi.

Anonymní řekl(a)...

no, může si to hodit :-)

Jiri Benes řekl(a)...

oblibena odpoved je: pasivni prijem. Mate majetek, ktery vas zabezpeci az do duchodu. Bohuzel to je spise utopie.

Anonymní řekl(a)...

a nestane se podnikani po urcite dobe tim stejnym??? jakmile se to rozjede a jsou na vas zavisli i dalsi lidi, ktere zamestnavate, tak se opet stavate cvicenou opickou s malou moznosti volby...

Intelektuál řekl(a)...

To je zajímavej požadavek, ale takhle jen tak někde nepochodí. Vyhořelej a přeplacenej programátor, kterej nechce vést lidi by chtěl začít stabilně rejžovat někde jinde ale neví kde? Těžko radit, myslím, že práce v personálce by ho mohla oslovit, protože někdy si říkám, že bych se svýma zkušenostma byl 10x lepší personalista, než ty nýmandi, co jsou specialistama na IT (alespoŇ podle vizitek), ale o IT nevědí nic kromě pár zkratek, obecnej čuch na lidi bych měl taky. Taková práce je podle mě pohodička, pár telefonů, nějaký mail, pokec a za jednoho človíčka úspěšně dosazenýho solidní peníze. Mě by to možná i bavilo. Zatím mě ale baví programování.

Anonymní řekl(a)...

Resil jsem stejny problem a ted se nekolik let spokojene zivim jako IT architekt. Dost dobre se hodi zkusenosti z programovani, na druhou stranu clovek nemusi resit "otravne kodovani" ;-)

Bubbles řekl(a)...

Mozna by si mel prehodnotit sve vydaje a uvolnit si to 'svazani'. Zbytecne vydaje pryc, vydrzet v praci jeste nejakou dobu a splatit hypoteku (nejlepe co nejdriv umorit pri konci fixace) a pak se teprve rozhlidnout po necem jinem. Osobne se trochu divim, ze by mel takovy prijem pokud je programator typu "C++ Unix" ci "PHP". Ale to vlastne nevim. Mozna je opravdu ten, ktery dokaze resit problemy a hlavne odevzdavat to co zakaznik chce. Ovsem lidi s temito schopnostmi vetsinou prace i bavi.

seeker řekl(a)...

Řekl bych,že tenhle problém vyhoření nebo spíš "znechucení prací" řeší asi dost lidí a nejen v IT. Nedávno jsme o tom diskutovali s kolegou javistou, oba jsme se shodli, bysme klidne nejaky cas pracovali treba jako popelari, traktoristi, zednici nebo delali cokoliv jineho co nevyzaduje sezeni u monitoru. Nekdy je to vazne ubijejici, prestoze je prace i pomerne kreativni. Na druhou stranu nas drzi presne to co bylo popsano v clanku - rodinne a financni zavazky.

Michael řekl(a)...

Bojím se, že to na mě taky brzo přijde :D Jak z toho ale ven? Je nějaké řešení pro příští život? Neženit se, nemít děti, nebrat si hypotéky a půjčky?

Filosof řekl(a)...

> Není právě ta svoboda rozhodování a možnost volby to jediné, co nám v životě zůstává?

Ne. Nemyslím, že by člověk měl globálně svobodu volby - je postaven do určité situace, rozhodne se a pokud se rozhodl špatně, tak je ta situace zachvíli zase zpět v jiném kabátku :-) dokud se nerozhodne "správně".. nebo zemře. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ukazka, ze kazdy ma myslet na zadni kolecka. Znam programatora, ktery ma hospodu, trafiku, reklamni agenturu, tiskarnu a k tomu nemovitost s kancelaremi a vsechno pekne vydelava + optimalizovany kolobeh penez mezi firmami. Na ten "duchod" celkem pekne zabezpeceni :D

Ondřej Baar - internetový marketing řekl(a)...

Osobně to vidím tak, ze to jednou přijde na kazdehho programátora. Myslel jsem si ještě před 4mi lety, ze budu programvat do konce zivota. Ovsem to omezí po par letech a otázka co pak je nasnadě. Každy znáš jistě ví co mu přirozené jde a co ho baví. Tomu je podle mě dobře se věnovat. utekl jsem k internetovému marketingu, který je pro mě zajimavy. Ma spoustu časti a tak se muzu věnovat různým věcem. Doporučuji všem nedělat dluhy a brát hypotéky. clovek je volný a muže relativne jednoduše snížit naklady a začít podnikat například. Osobně zvažují vymezení mě práce do jen několika dnu a do například dvou dnu vložit práci manuální za třeba minimalni plat. Psychika si musí odpočinout, je dobře syndromu vyhoření předcházet. Sportovní aktivity a připadne manuální práce muže byt vhodným zpusobem.

Anonymní řekl(a)...

Jak je v tom rodina ... neni to z me hlavy, ale je to pravda: zhruba do 30teho roku si vetsina lidi (tj. chlapu) nalinkuje svuj zivot (zena, deti, hypoteky, zamestnani) .. a tak kdyz konecne zacnes trochu tusit o cem zivot je, zjistis, ze mas zatracene malo prostoru pro svobodne rozhodovani ... a ze mas po zizalkach ... vidim okolo sebe velmi, velmi malo lidi, kteri tohle zvladaji (ja patrim mezi ty, kteri nezvladaji).

Cechoamerican řekl(a)...

Jednou to prijde na kazdyho, ze se dostane do stadia, kdy te proste prace kterou jste leta delali omrzi. Kazda prace je v zasade sterotypni, byt se muze zdat jakkoliv zajimava. Otazkou je jaky mas znalosti a zda je dokazes uplatnit v jinym ooboru, ktery pro tebe stereotypni nebude. Nez se opet stane sterotypnim. Ja timhle filosofovanim prochazim pravidelne tak ve dvouletejch cyklech. No a pak se rano probudim a zase do Kolbenky... :-)

Anonymní řekl(a)...

A kde je psáno - dáno, že je pro člověka nejlepší být svobodný, nezávislý, spokojený .......to bychom ještě teď skákali po stromech. Jen ta cvičená opička na gumičce má šanci nezhnít, protože o něco usiluje, po něčem touží, je věčně nespokojená a zanechává po sobě ty pravé hodnoty podepsané krví, potem a slzami.

skybedy řekl(a)...

Udělejte to jako já, pořiďte si horskou chatu.. :)

Anonymní řekl(a)...

Moje reseni ve stejne situaci bylo snizeni uvazku na tri dny v tydnu. Dva dny jsem svobodny clovek a venuji se podnikani (uplne mimo IT). Rodinny rozpocet to zatim prezil a mam moznost dalsiho rustu. A co je hlavni - vratila se chut k praci a az nebudou stacit dva dny tak si pridam dalsi, nebo v zamestnani zkoncim uplne.

Anonymní řekl(a)...

Prosím může mě někdo poradit,kde by si mohl stáhnout jednoduchou šablonu pro vlastní blog na vlastní domeně?

Okomentovat