Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

All-In-One komplexní služby nebo spíše malá specializovaná řešení?

Již pár let se ve svém "freelance" čase podílím na projektech, kde firmy chtějí většinou konsolidovat roztříštěná řešení a vyřešit komplexně své IT technologie. Jednotná architektura, integrace dat, centrální databáze v clusteru (nejlépe geograficky oddělené), napojení na data warehouse a business intelligence systémy,...

Přesun provozu do spolehlivého outsourcing centra, využívání SaaS modelu, nahrazení desítek dodavatelů jedním spolehlivým partnerem, bezpečnost, záruky supportu i dalšího vývoje,...

Současně ale také sleduji všude kolem nějaké jednoúčelové projekty, ať už úspěšné, či neúspěšné, originální nebo okopírované, s dobrým finančním modelem a s možností růstu, příp. vyložené propadáky, které si vymyslel nějaký technokrat, který má sice přehled v (online) světě, ale většinou vůbec netuší, že (offline) svět a opravdový život se točí kolem něčeho trochu jiného.

Hrajeme prostě všichni takovou globální online hru, kdy podnikat může každý, bez ohledu na hranice, způsob, styl a smysl podnikání, kdy se jen několika hráčům podaří uspět a ostatním děkujeme za účast ;-)


Integrace všeho do všeho...

Když jsem si naposledy hrál s Twitter API a jeho napojením na zákaznickou databázi, tak jsem objevil jeden sympatický český projekt, který se snaží vytvořit katalog českých "twitteristů", tj. firem a lidí na českém Internetu, kteří na Twitter.com aktivně píšou, co celý den dělají, co je napadá, co objevili zajímavého, propagují své výrobky a služby, na což mají pouze 140 znaků (pro neznalé).

- Follow.cz - Katalog českého Twitteru:

Follow.cz - Katalog českého Twitteru

Líbí se mi takový pěkný a stylově udělaný projekt, který má určitě smysl pro okruh aktivních Twitter uživatelů a který se časem může posunout do další fáze, když se rozšíří i o nějaké další funkce a služby, aby nebyl jen jednoúčelovým katalogem.

Napadá mě, že by bylo dobré doplnit tam ještě rozdělení na firemní / osobní účty (jeden Radio button ve formuláři) s následným filtrováním všech seznamů. Šlo by určitě využít i URL adresu Web stránek uživatelů, co se přetahuje z Twitteru (databáze blogů?), příp. i využít Location a Language pro další přehledy a filtrování.

Osobně zatím Twitter nepoužívám, ale kdo má co říci na Twitteru, tak může přidat svůj účet do tohoto českého katalogu, neboť je zajímavé sledovat, kolik uživatelů v ČR sleduje druhé uživatele - viz ten první chalan na dané stránce s 64564 followers. To nemá chybu :-)

Tento malý projekt si ještě dovolím použít jako příklad k zamyšlení, zda by nebylo výhodnější začít již od počátku trochu jinak (globálně).


Začít v malém a postupně zlepšovat?

Je lepší začít a udělat jen menší (lokální) projekt, který se dá rozšiřovat nebo hned navrhnout větší koncepci? Je to podobná otázka, jako si zřídit eShop jen na černé ponožky (už to zabalili) nebo hned koncipovat komplexní prodej oblečení, příp. alespoň spodního prádla obecně.

Proč jen "katalog českého Twitteru" a ne hned celosvětový "Twitter Catalog" s různými jazykovými verzemi? Koncepce a struktura stejná a jen by stačilo zapojit různé jazykové verze.

Proč jen "katalog českého Twitteru" a ne hned "Web Catalog", kde by mohl být současně i katalog Web stránek, blogů a jejich RSS zdrojů? Co takhle mít kromě Twitter účtů na jednom portálu i Facebook, MySpace, či Youtube uživatele (nejen české)?

Určitě je lepší začít v malém, vyřešit nejprve jednu oblast a pomalu zlepšovat, neboť v jednoduchosti je síla. Je ale opravdu tak náročné navrhnout, uřídit nebo jen zpropagovat nějaké komplexní All-In-One řešení? Mírný problém v té počáteční jednoduchosti totiž je, že už zpětně "nedonutíme" registrované uživatele doplnit další informace, příp. bude těžší integrace nebo náročnější změna struktury.

(Napadá mě také, že katalog českých Twitter uživatelů mohl být již dávno třeba na portálu Weblogy.cz nebo přímo na Twitter.com, kde mohli udělat přímé prohledávání a zobrazení účtů dle lokace uživatelů, např. ve tvaru Twitter.com/directory/CzechRepublic, včetně hodnocení komentářem nebo hvězdičkami.)

Schválně, kdo se na to "All-In-One" vrhne jako první a kolik takových řešení na světě již existuje?

5 comments :

Tom řekl(a)...

Neni treba moc patrat a kdo ma prehled, tak takovych katalogovych sluzeb zna desitky. Jen v Cechach jsou z nejakeho lokalniho katalogu vsichni hotovi.

Jedna z nich je Geofollow.com - The Largest Location Based Twitter Directory On The Net:
http://geofollow.com/index.php?s=Prague
http://geofollow.com/new-york

Cayman řekl(a)...

2Tom: Díky za link, vypadá to moc pěkně.

Anonymní řekl(a)...

Co tohle? To by se mohlo někomu hodit: The directory of awesome lists on Twitter - http://listorious.com/

Paul řekl(a)...

Stačí, aby na Twitter Search (http://search.twitter.com/advanced) dodali na výběr jazyka češtinu a je vymalováno :D

Anonymní řekl(a)...

Tweepz.com je ještě lepší vyhledávání na Twitteru a je možno kombinovat i vyhledávací parametry. Tady např. vyhledávání dle Twitter Location a jak se zdá, tak i kombinované parametry pěkné fungují s AND, OR operátory:

- Location: Česká OR Czech

- Location: Česká OR Czech + Praha OR Prague

Nebo tady všichni z Brna (co tam maj teda zadanou takovou location).

Stačí uložit (ukládat) výsledky takových dotazů do databáze a je hotový katalog českého nebo jakéhokoliv jiného seznamu Twitter uživatelů. Napadá mě použít číselníky všech států a měst a je na světě pěkná databáze. Proč to ale dělat a vymýšlet znovu kolo :-)

Okomentovat