Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Když je krize, firmy vyhazují, kontraktoři mají žně

Be the FirstNevím, zda všechny firmy mají opravdu takové problémy v dnešní krizové době, ale co vidím kolem sebe, tak to v posledních dnech vypadá spíše naopak. Sice stále krachují nějaké malé a finančně slabé firmy, střední firmy se snaží mírně optimalizovat náklady a propouštějí, ale myslím, že se tak jen čistí trh a dělá prostor pro budoucí expanzi.

Zajímavě postupují i všechny ty velké IT firmy, které kupují slabší konkurenty, aby si vyčistily trh jen pro sebe, následně vyhází nepotřebné nebo nákladné zaměstnance, no a jede se dále.

Co ale nechápu, tak jsou firmy, které dostanou příkazem od akcionářů, že musí povinně snížit stavy např. o 5-10%, kdy je úplně jedno, jak to (ne)výkonní manageři provedou, aby byl zachován běžný provoz. Snižování stavů pracovníků je normální, ale nesmí pak nastat paradoxní situace, že takové firmy za 2-3 měsíce opět nabírají lidi.

Akcionáři jsou sice okamžitě spokojení, neboť snížení mzdových nákladů se promítne do účetnictví hned v příštím kvartále (odstupné jde zřejmě z jiného chlívečku) a náklady na nové pracovníky budou asi nižší (zaškolení nových jde asi také z jiného balíku). Firemní akcie sice krátkodobě stoupnou, ale zdá se mi to někdy "chaotické" a svědčí to mnohdy o "omezenosti" vedení takových firem.

Na druhou stranu mi to může být jedno, hospodaření firem, pro které dělám, mne zajímá jen do té míry, zda včas platí za provedené služby a zda zákazník je s naší prací spokojen ;-)


Proč jsou tak žádaní kontraktoři?

Nezdá se to, ale právě z důvodu snižování mzdových nákladů je pro mnoho firem výhodnější najmout si tým kontraktorů, kteří jsou sice mnohonásobně dražší, ale nevážou na sebe žádné dodatečné odvody, sociální požitky a firemní benefity. Akcionáři jsou spokojení, když vidí snižování stavu zaměstnanců a mzdových nákladů. Navíc, náklady na kontraktory jsou obvykle zahrnuty do projektových investic (opět jiný chlívek v účetnictví), takže spokojenost na všech stranách.

Z pochopitelných důvodů nemůžu uvádět podrobnosti o stávajícím zákazníkovi, i když jsem částečně vypnul strojový překlad do AJ, ale náš současný integrační projekt měl být plně v režii vývojového týmu zákazníka, který chtěl původně využít jen pár kontraktorů pro rychlou implementaci, otestování systému a akceptační testy.

Jak šel čas, tak se situace asi 2 měsíce před vlastním zahájením projektu změnila, z jejich vývojového týmu vyházeli 50% zaměstnanců a pro náš projekt byl vyčleněn jen řídící Project Manager. Náš projekt tak byl rozšířen z "pouhé" implementace na plnou integraci, včetně vytváření úprav ve stávajících systémech, migrace dat, školení uživatelů, 1st/2nd level support při zkušebním provozu = 2x tolik práce, 2x tolik peněz :-)

Všechny ty poslední etapy si chtěl původně zákazník zajistit sám, aby ušetřil. Vypadá to tedy, že se pohled změnil a nyní "ušetřit" znamená nabrat kontraktory a to i u firem, které vždy preferovaly kmenové zaměstnance a kontraktory využívaly sporadicky nebo jen pro určité fáze projektu.


Dva levní zaměstnanci nebo jeden drahý kontraktor?

Zdá se, že mnohé firmy již pochopily, že je výhodnější nabrat si již hotové IT specialisty, o které se nemusí moc starat, které není nutno zaškolovat, kteří jsou sice drazí, ale udělají minimálně 2x více práce jak kmenový zaměstnanec, který se nemusí za ničím honit, má svoje (jisté) místečko a pravidelný (nízký) příjem.

Je jedno, zda někdo preferuje kontrakt a práci na sebe, či full-time zaměstnání, vše má něco do sebe. Jen se mi zdá, že kontraktoři jsou na tom dnes mnohem lépe, neboť firmy optimalizují mzdové náklady, snaží se zaměstnávat stále méně a méně kmenových zaměstnanců za nízkou odměnu, preferují outsourcing ve všech podobách.

Viz také pěkné srovnání - Zaměstnanec nebo kontraktor?

V ČR asi tolik kontraktů není k dispozici, ale všude po světě vidím poptávky firem po kontraktorech a externích dodavatelských týmech. Možná jen opět začíná každoroční boom před koncem roku, či krize již skončila, ale jsme teď všichni v týmu zavaleni prací a šéf v US musí většinou projekty odmítat, neboť nemáme lidi a nové nechceme nabírat. Každá expanze něco stojí a když to není nutné, tak proč?

Je jen otázka, jak dlouho to vydrží, neboť "díky" kurzu dolaru je pro mnohé specialisty snad jednodušší najít si nějaký kontrakt v Evropě :-)


PS: Kdo by měl zájem, tak zde je jedna nabídka v Praze, co by se někomu mohla hodit - kontraktor za 90 tisíc, což je dle kurzu skoro $5,300 USD měsíčně. (Vypadá to dobře v ČR, ale pro srovnání, v US by seniorská nabídka zněla i na $8-10K USD.)

PS2: Tímto se ještě omlouvám všem, kdo mi píšou emaily. Jsem zavalený prací a do konce roku nebudu mít moc času na osobní odpovědi. Děkuji za pochopení.



9 comments :

Anonymní řekl(a)...

ad ten inzerat - jen doplnim, ze byl aktivni pred cca rokem a vztahoval se na kontrakt cca 10 mesicu z roku (tj. "nucena neplacena dovolena" mezi projekty 2 mesice/rok)

Cayman řekl(a)...

Ten inzerát jsem dostal od kámoše a bohužel tam není vidět žádné datum platnosti, tak nevím, jak to je aktuální. Je na každém zájemci, aby to vyzkoušel. Asi před 2 lety jsem publikoval něco podobného - Nabídka na práci programátora za 120 tisíc a Jobs.cz to má evidentně lépe ošetřeno, neboť ta stará pozice tam již není aktuální.

Ad "nucena neplacena dovolena": Každý kontraktor ví, že je normální pracovat jen 3-5 měsíců v roce a čas mezi projekty se musí vyplnit něčím jiným. Na druhou stranu, vydělané peníze takovou "nucenou" dovolenou plně umožňují a není to nic nepříjemného :-)

Cechoamerican řekl(a)...

Caymane, nevim pro koho delas, ale co tady znam firmy, tak kmenove zamestnance vyhazuji jen v momente kdy se stavaji drazsi nez by bylo najmout externi firmu. Jedno z pravidel kapitalismu je setrit naklady a to bych rekl tady funguje docela dobre. U velkych korporaci chapu, ze to muze fungovat "tabulkove" a obcas to muze postradat logiku, nicmene vzdycky hrajou prvni roli penize. Ale kazda firma funguje jinak, takze tvoje zkusenosti muzou byt jine.

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: "...zamestnance vyhazuji jen v momente kdy se stavaji drazsi nez by bylo najmout externi firmu."

Ano, to je pravda, ale také platí, že vyhazují zaměstnance, až když to pochopí, že to lze dělat levněji, tj. někdo jim ukáže praktický příklad, kolik by firma ušetřila, kdyby na některé interní procesy použila outsourcing. U některých firem je to někdy problém :-)

Robert Vlach řekl(a)...

Jako provozovatel serveru www.navolnenoze.cz mám možnost každoročně komunikovat či spolupracovat s desítkami nezávislých profesionálů (nebo chcete-li kontraktorů) a mohu potvrdit, že naše relativní situace oproti zaměstnancům se opravdu ve srovnání s předchozími roky zlepšila. V mnoha oborech je pochopitelně zakázek méně, klienti šetří a zhoršuje se jejich platební morálka, nicméně stále je to lepší než být nezaměstnaný. Všem lidem na volné noze bych nicméně doporučoval klást v tomto období mnohem větší důraz na jištění pohledávek.

Wu řekl(a)...

"hotové IT specialisty, o které se nemusí moc starat, které není nutno zaškolovat"

To možná mluvíš o sobě :). Moje zkušenosti jsou dost odlišné; kontraktory je nutné neustále hlídat, instruovat a kontrolovat, jinak v dalších letech nepřestáváš žasnout.

Cayman řekl(a)...

2Wu: Ve všech profesích a oborech najdeš dobré i špatné fachmany, aktivní lidi i flákače, no a kontraktoři nejsou výjimkou. Ty tvé špatné zkušenosti chápu, také jsem se s tím kdysi setkal, ale převážně se to týká "specialistů" v ČR. V cizině by se totiž neuživili, kdyby za sebou někde nechali špatné reference.

Anonymní řekl(a)...

Jeden z velkych plusov externeho cloveka je aj to, ze pri externistovy je skor na koni zadavatel. Akonahle pre vas externista pohol prstom uz je to v jeho rukach ci dostane peniaze alebo nie, podla jeho vykonu.

Kdezto pri zamestnancovi je vacsinou na koni zamestnanec (i ked samozrejme zalezi na zmluve etc), kazdopadne z mojich skusenosti je vacsinou tazsie sa handrkovat so zamestanncom, ako s externistom.

Pri sumach, kde sa uz odvody pohybuju 1:1 k cistemu platu zamestnanca a ide o polozky od 1500 euro hrubeho, si uz clovek rozmysli co a ako. Zo skusenosti dodavaju kontraktory robotu rychlejsie a kvalitnejsie. Logicky je pre nich dolezite maximalizovat zisk, tj. spravit robotu co najrychlejsie a dobre, aby sa minimalizovali dorabky. Zamestnanec tuto potrebu logicky nema.

Cayman řekl(a)...

Rychlost, kvalita a maximalizace zisku...

Předchozí komentář to docela přesně vystihl. Dobrá firma s chytrým managementem dokáže rozlišit kvalitní práci a ocenit zkušené kontraktory (proto si je obvykle dobře vybírá). Špatná firma to neumí a tak na to doplácí, ať už u kontraktorů nebo i zaměstnanců.

Okomentovat