Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nic neumím aneb jak rychle načerpat zapomenuté informace?

Follow your dreamsZjistil jsem, že nic neumím. Ehm, tedy něco snad umím, ale daří se mi "úspěšně" zapomínat. Nevím, jestli to je bug nebo zabudovaná fíčura v systému, ale při práci na novém projektu potřebuji nejprve reinstalovat "systém", vymazat "disk" a nahrát nějaké jiné programy a data.

Nechám tedy v hlavě jen boot sektory a základní ovladače, kdy staré znalosti musím přemazat nějakými potřebnějšími.


Jiný vývojový systém, jiná architektura, jiná databáze...

Nyní tady např. sedím, koukám na tu hromadu knih na zemi (na stůl se mi ani nevejdou) a přemýšlím, jak uploadovat tu hromadu dávno již zapomenutých znalostí a potřebných informací. Jak si hlavně dodat chuť, sílu a odvahu? Musím totiž přepnout myšlení na jiné technologie a nějak mě to už zmáhá :-)

Nechce se mi, ale budu muset, neboť čas flákání na chvíli vystřídá usilovná práce a dokončení rozdělaných věcí, na které jsem přes prázdniny ani nešáhl. Klasika, kdybych to alespoň, já blbec, začal řešit trochu dříve a nenechával vše až na poslední chvíli! Proč jsem s tím nezačal lehce a elegantně už před měsícem? Stačilo každý den věnovat hodinku a kde bych dneska byl?

Stačilo by i začít před týdnem, co třeba včera?

Dobře mi ale tak! Dělám hlouposti, lítám do Londýna, odbíhám od tématu, válím se v houpací síti na pláži, utrácím peníze, no a pak přijedu do Prahy a divím se, že nestíhám. Pohledem na tu hromadu odborných knih zjišťuji, že teď se opět projeví, jak rychle jsem schopen načerpat již zapomenuté znalosti, jak rychle si budu schopen obnovit kdysi již ovládané praktické zkušenosti.


Jak tedy rychle načerpat informace?

Je určitě rozdíl naučit se něco úplně nového ve srovnání s pouhou obnovou zapomenutého. Raději se učím něco nového, to se spojí zábava s poučením, ale někdy je nutné obnovit znalosti, které jsem více jak rok nevyužíval, z důvodu malé kapacity svého mozku raději zapomněl a nahradil potřebnějšími informacemi.

Jak tedy budu postupovat (při obnově "systému" a starých "dat")?

1. Shromáždění zdrojů
- odkazy na odborné články online, literatura a osobní poznámky

2. Zvolení postupu studia
- stanovení priorit dle dostupného času

3. Rychlá revize všech zdrojů
- prolistování knih a letmé prolétnutí online článků

4. Zděšení, co všechno jsem zapomněl
- vždy se opakuje stále to samé, vím to, jen si to znovu ověřuji

5. Duševní příprava na následující krok
- hledání motivace, důvodů a přesvědčování, proč, nač, zač,...

6. Částečné vymazání systému
- alkohol opravdu moc nepomáhá :-)

7. Hrubý "load" znalostí
+ praktické testování a ověřování funkčnosti "systému"

Záleží vždy na množství informací a rozsahu zapomenutého. Obvykle musím ale teoretickou část prokládat praktickým ověřováním, aby nedošlo k celkovému kolapsu, abych si ověřil, že postupuji správným směrem a abych včas odstranil příp. dead-locks a jiné nekonečné smyčky.

Mírnou komplikací také je, že znovu získané znalosti musím mít v hlavě a musím je umět prakticky používat, neboť s nimi odjíždím opět pryč a u zákazníka si nemůžu dovolit při každém problému hned koukat do dokumentace na flash disku nebo někde něco hledat na Webu.

Sice bych někdy raději razítkoval obálky na poště, ale většina snad chápe, že když práce je zábava, tak někdy je nutno zatnout zuby a trochu více zamakat ;-)


Loading in progress...

Jak jen překonat těch pár okamžiků (mezi body 6-7), kdy mám v hlavě pouze základní ovladače a tělo ovládá prodloužená mícha? Jo, vlastně! Sedím a píšu tento zmatený příčpěvek na blog. Kdybych se tedy dlouho neozýval, tak došlo k totálnímu přetížení a destrukci systému :-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Rada? Nainstaluj multi OS nebo VMware a pridej par disku do clusteru a restartuj :D

Cayman řekl(a)...

Ten "multi OS" jsem již dávno instaloval, problém mám s kolísavou rychlostí disku a také paměť by potřebovala upgradovat. Ale nemám už volné sloty. Jo a ten restart si mi často nedaří :-)

Okomentovat