Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč nebudu pracovat jako head hunter pro Google :-)

Google JobsVčera jsem probíral Google blogy, co mám ve čtečce, neboť se toho nějak moc nového urodilo, no a vzpomněl jsem si na toho bývalého kolegu, co se chystal na pohovor v Google.

Nějak se mi neozývá, takže jeho zkušenosti z Google Interview ještě nemůžu publikovat, ale prý přijmout nového člověka trvá i pět měsíců, takže je to běh na pěkně dlouhou dobu ;-)

"Projekty v Google musí čekat řadu měsíců, než se najmou noví lidé, ačkoliv jsou schválené prostředky, prostě proto, že nábor nových zaměstnanců v Google trvá příliš dlouho. Jeden z bývalých zaměstnanců Google dobu vyčíslil na pět měsíců od zaslání životopisu do začátku práce."

Viz Lupa.cz - Google už není zaměstnavatelem z říše snů?


Zajímavá náborová politika v Google?

Google prý dostává několik tisíc CV měsíčně (denně?), což by se dalo pochopit. Proč ale ten výběr trvá tak dlouho? Vybrat vhodné kandidáty z toho množství zaslaných životopisů asi může být problém, ale udělat 3-5 pohovorů se dá snad zvládnout během pár dní.

Ale dobře, každá firma si to dělá po svém a mně je po tom houbelec, jen mě zaráží, že skoro každý měsíc dostanu osobní email od nějakého HR zástupce z Google, který mi nabízí nějakou zajímavou pozici. Copak nemají již dost zájemců? Proč dosud nevzali mého kolegu, který mě převyšuje znalostmi, inteligencí i tím prestižním vzděláním, na které si firma Google tak potrpí?

Nedávno mě pobavilo, jak mi nějaká HR managerka z Google zaslala nabídku na jakousi pozici a žádá, ať jí zašlu self evaluation formulář a oznámkuji své znalosti.

Opportunity with Google (citace z emailu):

I would really like to get in touch with you over the phone to have a chat about your future career planes. If this sounds interesting to you, please send me your resume, the filled out self evaluation you will find below and a good time to call you...

10 = you literally have written a book
7,8,9 = expert, go-to person on this technology
5,6 = solid daily working knowledge. Highly proficient.
3,4 = comfortable working with this, have to check manual on some things.
1, 2 = have worked with it previously but either not much, or rusty

Self evaluation
    ___ C
    ___ C++
    ___ Java Programming
    ___ TCP/IP Networking (OSI stack, DNS, etc.)
    ___ SQL and / or Database administration
    ___ Perl
    ___ Shell Scripting
    ___ Python
    ___ Unix/Linux System Administration tasks
    ___ Unix/Linux internals


Kdo má tedy zájem pracovat v Google, tak zde má alespoň ukázku, po čem muži i ženy v Google touží, jaké znalosti jsou preferované, že asi nejlepší je mít napsáno pár knih k tématu, no a úspěch je skoro zaručen. Good Luck!

Napadlo mě jen, že bych ten nábor specialistů dělal trochu jinak, ale nejsem náborář ani head hunter, takže nebudu nikomu radit ani za někoho dělat domácí úkoly.

Nevím, jak HR v Google, ale každá personální agentura dostává 2-3 měsíční platy jako provizi za úspěšného kandidáta, kterého dohodí nějaké firmě. Tak už mi, vážení personalisté, neposílejte ty dodatky v patičce pracovních nabídek, abych vám dohodil nějakého vhodného kandidáta ;-)


Update 28-08-2009:

Tak jsem dostal zprávu, že toho ex-kolegu do Google nevzali. Sepíše nějaké poznatky, ale nemůže vynášet přesné informace o testech apod. Neoficiálně prý proto, že je overqualified, což nechápu. Ale asi kecá a neuměl spíše vypočítat, kolik golfových míčků se vleze do školního autobusu nebo kolik by stálo umytí všech oken v Chicagu :-))

3 comments :

Vogo řekl(a)...

To by se ti mohlo líbit - My Interview at Google:
http://www.lifereboot.com/2008/my-interview-at-google/

Cayman řekl(a)...

Díky za link, zábavné počtení :-)

Anonymní řekl(a)...

Kdosi ještě poslal tento link Get that job at Google a je to detailní popis od internisty. Pro zájemce asi zatím nejlepší poučení.

Okomentovat