Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč nepředbíhat dobu a počkat na tu správnou chvíli?

Mám rád takové ty "plonkové dny" a je teď úplně jedno, zda jsem ukrytý někde na hedvábné stezce nebo jen on the road to Perdition. Jsou totiž dny, kterých si dopřávám poslední dobou stále více - bez celodenního připojení k Internetu, bez starostí, bosý a s hlavou odkrytou (řečeno s básníkem).

Internetový klid, žádné brouzdání po Webu, žádné emaily, kdo není v mé VIP skupině na mobilu, tak má také smůlu ;-)

Když jsem psal kdysi, jak jsem si koupil trochu času, neboť se mi úspěšně podařilo prodat zdrojáky svého software jedné firmě, tak jsem měl již v hlavě rámcový plán, jak si za lehce získané peníze prodloužit pár dnů života bez starostí, povinností a každodenní honičky. Posunul jsem sice ten volný čas až na léto, ale z těch pár dnů se začíná rýsovat pár měsíců.


Mám rád svítání, co si víc přát?

Je úplně jedno, kde se zrovna nacházím, vždy si najdu chvíli, kdy si buď počkám na svítání (práce přes noc), či naopak vstanu brzy ještě před rozedněním. Někdy, když mám náladu, tak vyrazím jen tak s foťákem do probouzejícího se města, což třeba v Praze na nábřeží není nic neobvyklého a mezi turisty se snadno ztratím.

Prague - Spider Web

Když jsem zase někde pryč, tak na pláži se líně ploužím pískem, mořská voda mi omývá kotníky a já si rád vychutnávám opuštěná místa bez turistů.

Mám rád ty chvíle, kdy si můžu udělat čas na přemýšlení, kdy není důležité, jestli jsem na správném místě a využívám příležitostí, je mi to totiž úplně jedno. Čas se zastavil, soustředím se jen pocity, vnímám prostředí a vítr ve vlasech...


Má cenu se za něčím honit nebo je lepší počkat?

Zmiňoval jsem kdysi názor, že je dobré být o trochu rychlejší a mít tak mírný náskok před konkurencí. Jsou ale někdy situace, kdy je lepší počkat, až nás ostatní "doběhnou" :-)

Řekl bych, že se asi stává skoro každému (příkladů kolem plno), že doba ještě není vhodná, trh není připraven, zákazníci kdesi v dálce ani neví, co by mohli chtít...

Několikrát jsem také již slyšel nářky nějakých začínajících podnikatelů s dobrými nápady, s dobře rozběhnutými projekty, kteří si stěžovali, že po počátečních investicích nějak nemůžou najít dostatek zákazníků. Jejich produkt nebo služba je kvalitní, mají pár nadšených zákazníků, ale stávající počet nedokáže generovat dostatek zisku a nějak se nedaří.

Co dělat? Předběhli dobu a myšlení zákazníků? Měli by počkat, až po čase zákazníci pochopí všechny výhody a přijdou? Mají se sami snažit trh vytvořit (rozšířit), investovat masivně do reklamy?

Není lepší na nějakou dobu spíše "zalehnout na matrace" a raději v klidu připravit novou a lepší strategii?

4 comments :

Jenda řekl(a)...

Ve fázi, kdy se nedaří, doporučuji usednout k nějaké knize - motivační literatuře. Na trhu jí je hodně. I když příběhy úspěšných lidí vycházejí převážně z amerického prostředí, tak si člověk snadno myšlenky autorů přenese do toho svého.

Mich řekl(a)...

S tim "je lepší počkat" narazis asi na tu mou rozvazkovou sluzbu, co jsme rozjizdeli pred lety? To je fakt, lidi nemeli pripojeni a nebyla asi spravna doba. Vsak jsem se poucil :D

Cayman řekl(a)...

2Jenda: Souhlasím, dobré knihy pomáhají otvírat obzory, nabízí nové pohledy. A nemusí to být přímo "motivační literatura".

2Mich: Tebe jsem neměl na mysli, když jsem to psal, ale máš pravdu, že by se to dalo také zahrnout do příkladů. Jo, taková služba mi dodnes chybí :-)

Petr S. řekl(a)...

No, jen aby se při tom čekání na lepší situaci nestalo, že "čekatele" někdo předběhne... Nikdy nebude situace naprosto ideální a tak si nemyslím, že je ve většině případů dobré čekat.

Okomentovat