Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak rozlišovat dobré a špatné nápady?

Všichni se asi shodneme, že pobyt v cizině, ať je jakkoliv dlouhý, tak otvírá obzory a nový (jiný) pohled na svět, izoluje nás od přízemního dění a starostí v domovině, umožňuje soustředit se na něco úplně jiného, co by nás doma třeba ani nenapadlo. I krátká dovolená nám zajistí izolaci od běžných starostí, nemluvě vůbec o dlouhodobějším pobytu ;-)

Já osobně se třeba po pár dnech v cizí zemi naladím na úplně jinou vlnu uvažování a přemýšlení, což může být podobné, jako když někdo z města na chvíli vypadne někam do přírody, příp. nějaký horal se naopak přesune někam do města nebo k moři. Každý to má trochu jinak nastaveno, každého motivuje něco jiného, ale změna prostředí nemůže nikomu ublížit.

Zapojí se asi jiné sféry mozku, začínáme vnímat svět trochu jinak, všímáme si věcí, lidí, situací, které bychom jindy přehlédli, v hlavě se nám honí jiné myšlenky, dostáváme jiné nápady. Kdo má to štěstí, že není sám a může své nové pocity a netradiční nápady sdílet s někým jiným (při naladění na stejnou vlnu), tak se dokonce otvírají úplně jiné obzory.

(Vůbec se nedivím, že jsou firmy, které financují pobyty svých týmů a vysílají je na pracovní jednání někam do Karibiku, na Bahamy, či na Madagaskar nebo Seychelské ostrovy - dnes kvůli krizi již omezeně.)


Jak rozlišovat dobré a špatné nápady - 7 kritérií:

Už jsem se tady zamýšlel, že při úspěchu v podnikání (v životě), ať si pod tím každý představuje cokoliv, nezáleží vůbec na nápadech, ale je důležitá realizace a unikátní pohled. Uváděl jsem kdysi několik zdrojů, kde hledat nové nápady, ale žádné databáze nápadů ještě nikomu nepomůžou s vlastní realizací.

Je totiž nutné nedívat se na svět stejným pohledem jako všichni ostatní, ale použít netradiční úhel pohledu a hledat u každého nápadu unikátní realizaci. Když se budeme dívat stejným pohledem, tak toho asi moc neuvidíme.

London - Portobello Road


Ideální je vidět to, co ostatní přehlížejí, všímat si okolí trochu jinak, otevřít se intuici, zkusit jiný pohled na obecné věci, neodsuzovat něco, že to nejde, ale hledat cesty, jak by to šlo.

London - Portobello Road


Vždy, když posuzuji nové nápady a chci začít nějaký projekt, tak se zamýšlím nad následujícím, abych neztrácel čas a trochu eliminoval špatné nápady:

1. Jaká je a bude velikost trhu?
To je asi základní kritérium, které u mě rozhoduje. Prodat 5.000 ks nějakého software na malém trhu je skoro nedosažitelný "úspěch" ve srovnání s běžným prodejem +100.000 licencí na světovém trhu. Náklady na vývoj jsou ale skoro stejné.

2. Jak veliká je konkurence?
Nemá cenu konkurovat v oblastech, kde vládnou zaběhaní a osvědčení hráči, příp. na trhu, který ovládá free software nebo produkty zdarma. Má cenu pokoušet se konkurovat Netbeans nebo Eclipse, což jsou produkty zdarma?

3. Jaký zvolit business model - B2C nebo B2B?
Souvisí trochu s velikostí trhu, kdy základní otázka zní, zda nabízet něco přímo koncovým uživatelům nebo prostředníkům, kteří zajistí uživatelský support. Je lepší prodat 1000x něco za 10 USD nebo 10x něco za 1000 USD?

4. Jaký bude přínos pro zákazníky?
Kolik se vydělá na něčem peněz je přímo úměrné tomu, kolik peněz vydělají naši zákazníci, příp. kolik jim to uspoří času, starostí, kolik získají zábavy. Málokdo si uvědomuje, že tohle je jedna z těch nejdůležitějších charakteristik.

5. Jak bude vypadat vlastní realizace?
Žádný nápad bez dobré realizace a plánu nemá šanci na úspěch, takže definovat postup řešení, technickou realizaci, cíl, časové a finanční náklady, je základem každého dobrého projektu.

6. Jak náročný bude support a podpora uživatelů?
Souvisí s typem business modelu, kdy B2C je trochu náročnější na support koncových uživatelů, ve srovnání s B2B modelem, kdy část starostí přebírá náš odběratel.

7. Jak pojmout reklamu a marketing?
Je ideální se zamýšlet nad formou propagace již před zahájením práce, neboť si tak nachystáme otevřený prostor pro marketing, jsme schopni předem zaujmout jen marketingovými a tiskovými zprávami, o novém produktu se mluví před příchodem na trh.

London - Trafalgar Square


Samozřejmě, když dostanu nějaký dobrý nápad, tak všechny takové nápady na podnikání si nejprve nechám pořádně projít palicí, než je uložím někam do šuplíku k budoucí realizaci, či než je podrobím takovému druhu detailního zkoumání, jak popsáno výše.

Vždy ale záleží na našem osobním pohledu, zkušenostech a znalostech, jak jsme schopni každý nápad posoudit a následně realizovat ;-)

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane,

jak píšeš v úvodu tvého příspěvku o "výletech" do ciziny něco na tom bude. :)
Svého času (před 9 lety) jsem fungoval jako kamioňák pro jeden velkoobchod s květinami. Vyjížděl jsem 2x týdně do Holandska na květinovou burzu (mimochodem je to dobrý byznys,pokud do toho proniknete)a někdy navíc do Itálie. Já vím, že pro spoustu z vás je to nicotné. Nicméně jakmile jsem vypadnul za hranice nabyl jsem přesvědčení, že necestuji jenom v prostoru, ale i v lidském myšlení.
Ta změna myšlení už začala na upravených odpočívadlech a čistých záchodcích. :) Já vím, že je to pro vás banalita, ale pro mě to byl tenkrát zásadní rozdíl mezi ČR a státy od nás na západ. Prosím, bral jsem to z pohledu řidiče. :)
Další změna nastala při kontaktu s Holanďany či Italy - ať to byli majitelé firem či zaměstnanci. Nevím čím to bylo, ale byli všichni v pohodě, nikdo se nemaračil, maximálně mi vycházeli vstříc. Pro mě to byl neskutečný zážitek. Rád jsem tam jezdil.
Určitě máte všichni mnohem lepší zkušenosti a postřehy než já.

Co je potřeba udělat proto, abychom si z okolních států mohli vzít sem do ČR to lepší, to inspirativní?

Omlouvám se, trošku jsem odbočil od tématu.

Jirka Š.

MacInek řekl(a)...

Mě tento příspěvek donutil k zamyšlení.
Pokud od svého nápadu očekávám především komerční zisk, tak je určitě sedm uvedených kritérií základním kamenem k realizaci nápadu. V případě, že budu chtít svůj nápad realizovat především z nadšení (v budoucnu by z toho možná něco mohlo kápnout), tak budou ony kritéria hlavně brzdou.
Přemýšleli zakladatelé Googlu, Facebooku apod. o svém nápadu komerčně nebo to bylo především nadšení (Bill Gates komerčně přemýšlel určitě od narození)? Měli to jednodušší, byli první? Měli to složitější, neměli kde brát inspiraci? Samozřejmě firma, která uvádí nový nápad na trh, by si bez analýzy nápadu mohla vylámat zuby.

Mira řekl(a)...

Jirka: Mám podobné zkušenosti se slušností, ale ta "změna myšlení" bude u nás ještě pěkně dlouho trvat a pochybuju, že by to šlo lehce přenést do ČR ;D
Souhlasím, že v cizině se nabízí jiný pohled, zažívám to na každé dovolené po pár dnech (nemusí to být jen v cizině).

Cayman řekl(a)...

2Jirka Š.: Díky za pěkný příklad, musela to být dobrá zkušenost a praxe. Řekl bych, že málokdo prošel takovou školou života jako někdo, kdo cestoval takhle po Evropě.

Jak psal Mira výše, taky si myslím, že nejde tak lehce převzít z okolních států "to lepší, to inspirativní". Praxe ukazuje, že se zatím přebírá je to "horší". Vlaštovky se ale najdou :-)

Cayman řekl(a)...

2MacInek: Pravda, měl jsem na mysli "komerční projekty", pro projekty, které vzniknou z nadšení asi platí něco jiného.

Na druhé straně, Google by nevznikl, kdyby Page & Brin nedostali úvodní dárek $100K od jednoho milionáře (kdo u nás rozdává jen tak 4 miliony na ulici?), kterého ukecali kdesi na schodech (viz Google Story). Jejich vyhledávač navíc vznikl na univerzitě v rámci doktorandského studia, takže servery a technické zázemí zdarma, dostatek volného času atd.

To samé platí snad i o Facebooku, který jako Start-Up také dostal kapitál na úvodní provoz. Nevím, zda by to byli schopni financovat celé sami od počátku.

Anonymní řekl(a)...

Nejhorsi je, kdyz si nekdo neco vymysli a pak po mesicich zjisti, ze neni ani trh ani zakaznici, nejsou penize na dalsi provoz nebo na poradny support. Kolik takovych projektu vznika a rychle zanika a soucasne se nastve plno zakazniku? Nechci uvadet konkretni priklady, staci mrknout na Webtrh.cz, kde se nekdy neco legracniho objevi. Mej se, Marty

MacInek řekl(a)...

Cayman: Na druhé straně, Google by nevznikl, kdyby Page & Brin nedostali úvodní dárek $100K od jednoho milionáře ...
To samé platí snad i o Facebooku...

Tak to mě Google i Facebook naštval. Já měl pořád za to, že to bylo hlavně studenské nadšení: peníze z brigád atd :-)

Cayman řekl(a)...

Nevím přesně, jak to bylo s Facebookem, ale o Google je to pěkně popsané v knize Google Story (vyšla i česky). Prý obcházeli všechny možné firmy (Amazon, Yahoo, MS...) a nikde ten jejich vyhledávač nechtěli koupit. Jejich profesor jim pak dohodil kamaráda - milionáře, který jim "jen tak" napsal šek na 100 tis. USD a to neměli ani založenou firmu. No a pak to teprve rozjeli. Řekl bych, že nebýt toho "dárku", tak celý slavný vyhledávač hodili do kanálu. Holt, peníze v US nejsou problém :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim,a proto jsou cizinci u nas tak uspesni.Protoze proste vidi to,co mi prehlizime.

Okomentovat