Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Globální nebo lokální pohled na vývoj, podnikání, na život a svět kolem nás?

Ty základní metody, jak se snažím rozlišovat dobré a špatné nápady a vybírám projekty, na které se chci vrhnout, jsou sice teoreticky pěkně popsatelné, ale základem je vlastní realizace projektu. Napadlo mě, zda není náhodou nějaká podobnost mezi pohledem a řešením životních situací a řešením pracovních úkolů, či projektů. Jak vypadá taková realizace projektu a jak začínám vlastní práci?

Každý projekt začínám analýzou a vždy se potýkám s hloubkou a úrovní analýzy, která je potřebná pro daný projekt. Musím říci, že to je můj věčný problém. Do jaké úrovně mám připravit procesní a datovou analýzu, s jakými možnostmi rozšíření počítat, kdy zvolit obecné řešení a vyřešit jen konkrétní "lokální" problém, kdy kašlat na všechny další možnosti rozšiřování a budoucí úpravy?

London - Soho Street

Není lepší udělat jen základní kostru, aby to "jako" trochu fungovalo v naší "ulici", na ostatní kašlat, jen shrábnout prachy a zbytek starostí nechat někomu jinému?

Připadá mi to jako v životě, kdy všichni většinou řešíme praktické problémy a "díky" našemu omezenému pohledu nevidíme následky, které svým rozhodováním způsobujeme, mnohdy nevidíme, co všechno nás bude čekat k vyřešení později, neboť jsme se právě rozhodli na základě špatné nebo omezené "analýzy". Nechápeme, že dnešní "zkratka" a jednoduché řešení nám způsobí mnoho problémů v budoucnu. Já vím, dementní myšlení programátora, ve stylu nul - jedniček, zapnuto - vypnuto, ale není na tom něco k zamyšlení?


Myslet globálně, konat lokálně?

Vše kolem nás se neustále mění a kdo žije stále jen ve svém zaběhaném stereotypu, tak mnohdy velmi často nevidí pro jeden strom celý les. Svět se navíc mění tak rychle, že každému hrozí "zabřednutí" do toho známého "obecného" myšlení, kdy i já sám osobně často pociťuji nutnost změny, abych si vůbec zachoval zdravý pohled na svět.

Udělat např. databázi firem jen pro Českou republiku nebo počítat už se světovou databází firem, kdy jeden z výběrových filtrů bude dle zemí?

Plánovat jen českou verzi Web stránek, či počítat již s obecnou verzí pro více jazyků? Definovat strukturu databáze obecně s volným textem ve všech sloupcích, či připravit sofistikované číselníky dle všech možných strukturovaných informací? V případě databáze firem např. definovat současně i číselníky ulic, měst, PSČ, okresy, kraje, země, světadíly?

Jako jednoduchý příklad byla zvolena databáze firem, ale to samé platí obecně pro databázi Web stránek, blogů, katalogů, zboží, lidí, služeb,... Jaké výhody mají české lokální projektíky ve srovnání s globálními (světovými) projekty? Proč se omezovat jen na malý český trh, když dělám např. databázi firem nebo Web stránek, či když se snažím podchytit jídelní lístky v poledním menu na Ostravsku, příp. když buduji nějaký eShop, či když se snažím poskytovat jakékoliv služby?

Je opravdu tak zásadní rozdíl provozovat třeba eShop se slivovicí jen v češtině (pro české zákazníky) nebo mezinárodní eShop s alkoholem všech druhů, všech značek, od všech možných dodavatelů ze světa? Ano, lokální přítomnost na trhu má svou hodnotu, ale není lepší začít sice lokálně, ale myslet globálně, tj. uvažovat v širším kontextu?


Globální nebo lokální analýza?

Vždy, když začínám nový projekt, tak tímto způsobem uvažuji. Ať se jedná o projekt pro nějakého lokálního zákazníka kdekoliv na světě, či intranetový projekt v uzavřené síti, tak se snažím uvažovat globálně, tj. zda by šel daný projekt použít i pro další firmy v regionu nebo kdekoliv jinde na světě. Obvykle totiž analýza začíná rozložením na drobné (jednoduché) současti řešení, ale mnohdy se zapomíná právě na ten globální pohled.

Bez globální analýzy se totiž vývojový tým ponoří do vlastního vývoje a už málokdo má sílu ovlivnit výsledné řešení. Co ale komu pomůže sebedokonalejší lokální výsledek, který navazuje na omezenou analýzu, když není možné daný projekt jednoduše rozšířit např. o další pobočky ve světě, s jinými jazykovými verzemi databáze, s jinými způsoby platby dle lokálních podmínek, pro jiný typ podnikání?

A jsme opět u toho - myslet lokálně v našich omezených podmínkách, či uvažovat globálně, tj. být si vědom všech souvislostí a následků, které jsou spojené s omezenou nebo globální analýzou a řešením.

Je to jako v životě, kdy řešíme své omezené potřeby a na ostatní (globální) problémy kašleme, neboť se nás (zatím) netýkají a ignorujeme vše mimo náš osobní prostor. Je úplně jedno, zda to jsou volby do EP, globální oteplování, výuka dětí ve škole, politika, smrádek, či teplíčko. Jde totiž o náš aktivní přístup k životu v ČR, či kdekoliv na světě.

London - Portobello Road

Viz také - Business Requirements are Bullshit
"...you're taking advantage of your local knowledge, which tends to be more accurate than complicated quantitative packets put together by analysts. And your local knowledge is definitely more accurate..."

4 comments :

Michael řekl(a)...

S tou analyzou narazis na neco konkretniho, jak jsme se bavili? Predpokladam, ze o db firem nejde ;D

Cayman řekl(a)...

Nene, check email :-)

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mě, jaký kdo používá analytický software na přípravu projektu a obecné analýzy nebo jak se to dá řešit. Dá se použít nějaká dobrá technologie? Díky.

Cayman řekl(a)...

O analytických nástrojích, které používám, napíšu extra příspěvek. Vzal jsem to trochu ze široka, neboť do jednoho příspěvku se mi to nějak nehodilo :-)

Okomentovat