Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co dělat, chce se mi spát a venku choděj krásný holky...

I am really angryV uších mi zní Psí vojáci, od kterých si vypůjčím pár kitátů do příspěvku, neboť "začíná novej den" a jejich texty tak přesně sedí na dnešní situaci. Sice se mi ještě nechce spát, ale brzo asi odpadnu, neboť v posledních pár dnech dělám to, co jsem už dloouho nedělal: makám až do noci, usnu na pár hodin a pak znovu do "rachoty".

Myslel jsem, že jsem se toho už zbavil, ale asi mi to chybělo po tom dlouhém nicnedělání, kdy jsem se jen flákal a připravoval předání posledních projektů. Naivně jsem ale asi pak podlehl představě o prodloužené dovolené s rodinou a upsal se ďáblu v Londýně, kdy jedna firma potřebovala rychlou pomoc.

Asi jsem nějak podvědomě tušil, že něco není v pořádku, jak se dívám na poslední příspěvky zde na blogu, že základem je dobrá analýza a používání dobrých Mind Mapping nástrojů ;-)


"Nechci vypadat jako James Dean..."

Nemůžu zazlívat kolegovi, že mě na tu implementaci ukecal, když prý už jsem v Londýně, tak co to jsou ještě 2-3 týdny? K tomu excelentní odměna, firemní full service, tj. včetně ubytování a nákladů i pro rodinu. Je to totiž jen má chyba, že jsem to (předem) lépe neodhadl a že to mám teď (zadem) na krku. Jsem vůl a dobře mi tak.

Naštěstí, ve firmě to chápou a mám veškerou dostupnou pomoc k dispozici. Jejich krizový manager, kterého odkudsi povolali, stále pobíhá kolem se sluchátkem v uchu mezi všemi týmy a vedením firmy, no a je docela úspěšný. Dokonalý vyjednavač a stratég, musím se ho pak zeptat, odkud pochází a co vlastně normálně dělá, neboť takového borce organizátora jsem ještě neviděl.


"Nechci kouřit drahý cigarety, nechci se smát..."

...ale musím, neboť takhle zpackaný projekt jsem už dlouho neviděl. Stále průběžně pátrám po nějaké analýze, neboť by mě zajímalo, kdo naplánoval (schválil) takové řešení, ale asi už nic nenajdu. Musím říci, že IT projekty jsou všude na světě tou nejméně kontrolovatelnou oblastí investic, kde se utápí neskutečné peníze, o kterých by se nám ani nesnilo.

Projekt se "teoreticky" namaluje na papíře, někdo si vymyslí (vycucá z prstu), že úspora provozních nákladů po implementaci bude x-milionů v prvním roce, no a to je signál, aby se do projektu začaly sypat peníze ze všech stran.

Hnal bych je bičem, všechny ty "slavné" nadnárodní managery, kteří schvalují nějaké investice bez toho, aby měli alespoň nějaké povědomí o tom, co schvalují! No a před dokončením projektů všichni "úspěšně" odcházejí někam za lepším, příp. postupují ve firemní struktuře někam do jiných regionů. Škoda mluvit, zažil jsem to už mnohokrát.


"No jo, ale co dělat, chce se mi spát..."

Normálně bych se na takový projekt vykašlal, ale nechci ze sebe dělat primabalerínu, mám ještě nějaké špetky odpovědnosti, takže to snad dotáhneme do konce. Těch poznatků, co jsem ale načerpal a mám v poznámkách, to bude na pěkný seriál, příp. na knihu "Jak opravdu neřešit projekty" ;-)

Venku zatím "choděj krásný holky" a já jdu konečně spát.

- Psí vojáci - Chce se mi spát:



1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jestli se chceš zasmát, přečti si na Lupě o Datových schránkách, které dnes začaly platit. To je aspoň ukázka "zpackaného" projektu ;D
http://www.lupa.cz/clanky/datove-schranky-startuji/

Okomentovat