Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Prodáváte nebo nakupujete zajíce v pytli?

Keep Right Go LeftUž se mi to stalo několikrát v poslední době, takže to vypadá na nějaký nový způsob marketingu nebo získávání peněz v době krize, neboť jinak si to nedovedu vysvětlit.

Ukázka za všechny, jak jedna firma nabízí k zakoupení novou verzi software a ještě ji snad nemají ani hotovou, jen lákají stávající uživatele k zaplacení předem:

"...a quick note to advise you that it's final GOLD version will be released in a few weeks. You can prepay the latest build plus a full year of free updates from the release date. This may be the best time to start working and learning the new version. To order, please contact me..."

Fungovat by to mělo tak, že stávající uživatel zaplatí upgrade a může si stáhnout poslední Beta verzi k testování, no a pak čeká na dokončení final release. Nebylo by to tak hrozné, ale fráze "pár týdnů" mi připadá trochu obecná včetně toho, že není možno se dozvědět, co tedy opravdu a závazně bude (fungovat) v té nové verzi ;-)

Nejde o to, že by ta firma neměla snad peníze na vývoj, tahle poslední má statisíce uživatelů, přemýšlím jen, kolik procent obeslaných na to bude reagovat a že je to zajímavý způsob marketingu, tj. prodat něco ještě před dokončením.


Software nejde vrátit ani reklamovat!

Používám na vývoj několik docela drahých programů (+10.000 USD), kdy již pěkných pár let kupuji i všechny upgrades na nové verze, neboť většinou nabízejí významná zlepšení nebo rozšíření, příp. alespoň opravují nějaké skryté chyby. Obvykle si ale počkám až na uvolnění "Release 2" a pak teprve upgraduji.

Nemám čas ani náladu testovat nějakou "beta" verzi a vždy si raději přečtu, jak zareagují první uživatelé, jestli se neobjeví u někoho případné problémy s kompatibilitou apod. Myslím, že to je asi jediná dobrá cesta, jak se vyhnout případným problémům v budoucnu a jak "nekupovat zajíce v pytli" :-)

Co ale zásadně rozhoduje o přechodu na novou verzi nějakého software, tak je nová funkčnost a vlastnosti, které opravdu fungují, jsou ověřené uživateli a "proprané" třeba v diskuzních skupinách na Webu. Snažím se proto dávat pozor na nějaké reklamní popisy neexistujících funkcí z marketingových materiálů.

Stádo ovcí

Software je totiž jedna z mála věcí, která nejde tak lehce reklamovat ani vrátit bez udání důvodu, takže doporučuji každému nejprve si ověřit, za co utratí peníze ;-)


Update:

Také se vám zobrazuje link na "Chov prasat" / "Chov skotu" jako první kontextová reklama v těch Google Adsense reklamách níže? Dokonalé doplnění tohoto příspěvku a jsem rád, že jsem ty reklamy pro testování zde nechal :D

3 comments :

follow as řekl(a)...

Prachy předem: k dokonalosti to dotáhla automobilka TATA. Při objednávce TATA Nano se na dřevo dá skoro celý obnos a auto dostanete třeba za rok.

k Update: "Zajíc v pytli" je zatím podle Google "něco o chovu domácích zvířat". O dost horší by bylo, kdy tu nasázel reklamy na detektivní kanceláře, advokáty, hledače podvodníků. To už by zrovna podle "produktu" v záchodové míse mohli kolem oběda doručovat vzorky léků.

Rammi řekl(a)...

No ja nevim, jestli ta kontextová reklama náhodou nereaguje na ten obrázek ovcí, který má v altu "stádo ovcí".

comfy řekl(a)...

Lepší je pštrosí farma :-)

Okomentovat