Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

David Černý a umělecký happening na Hradě aneb Václav Klaus je prý v cizině :-)

David Černý opět nezklamal a jeho nedávný happening na Pražském hradě mě docela pobavil. Klaus není doma, tak mu zahrajeme malou činohru. Je potěšující, že se přidala i má oblíbená herečka Eva Holubová, muzikant David Koller, nezkrotná Natálie Kocábová i čím dál víc "vtipnější" Kateřina Jacques ;-)

Chápu, že někomu se takové akce nemusí líbit, beru to ale jako "umělec" a musím jen souhlasit s takovým přístupem. Každý má svobodnou možnost vyslovit svůj názor, kdy asi jen umělci a tvůrčí lidé jsou své vyjádření schopni pojmout netradičně, umí oslovit veřejnost i nalákat média. Myslím, že každý povahou "umělec" tohle chápe a nemůže se ani zlobit ani pohoršovat.

Dobré umění je tady od toho, aby burcovalo, poskytovalo jiný pohled na svět, nutilo k zamyšlení, vyvádělo masy ze stereotypu a ze starého a zaběhnutého myšlení. Díky za osobnosti typu Davida Černého a díky za všechny, kteří se nebojí osobně vyjádřit svůj názor!

Viz také - Umělci v maskách se přišli na Hrad zeptat...

Počemu - Otázky pro Václava Klause

Václav Klaus prý není doma, říkali ve zprávách, neboť "medvěd" prý hájí zájmy ČR a EU někde v Rusku:

Václav Klaus a jeho dvojníci


Přitom koukám, že plno Klausů sedí před Hradem a hrají tam scénky ze života velkého vezíra:

Václav Klaus


Je hezké vidět, jak Václav Klaus umí prát peníze. Mimochodem, ta jeho fráze, že "neexistují špinavé peníze" snad vejde do dějin ekonomie ;-)

Václav Klaus pere špinavé peníze


Potěší, že umí i zahánět globální oteplování a vytvářet novou ozonovou vrstvu:

Václav Klaus a globální oteplování


Jsem docela rád, že alespoň Václav Klaus dobře rozumí Lisabonské smlouvě, neboť co bychom si bez jeho názoru počali?

Václav Klaus a Lisabonská smlouva


S Klausem a se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak! Ale slušela by mu ta fešná ušanka, což?

Václav Klaus a Rusko


Těch pár rejpalů Klausovi určitě nevadí, neboť nemají tituly z prestižních univerzit ani se nehonosí titulem profesora "všehomíra", přesto si takových lidí vážím mnohem více:

Václav Klaus a Holubová pokládá otázky


Sice nevěděla, co to je biomasa (kdo ze čtenářů to ví), ale její politické taktizování a hrátky jsou docela humorné:

Kateřina Jacques

12 comments :

Arthur Dent řekl(a)...

Jen pár podoteků: "Těch pár rejpalů Klausovi určitě nevadí, neboť nemají tituly z prestižních univerzit ani se nehonosí titulem profesora všehomíra" - mno, spíš bych řekl, že mu nevadí, protože nepřinášejí argumenty ani otázky, přicházejí si pouze potvrdit svůj názor na Klause.

A ty "špinavé peníze" do dějin jistě vejdou - ale do dějin "překroucených výroků". :) Ono to je tak tuhé mediální klišé, zažrané do kolektivní paměti, že snad ani nemá smysl připomínat opravdové znění toho výroku - lidi chtějí věřit tomu, čemu věří. Ale co, udělám pokus: Ptali se Klause před malou privatizací, jak zabránit tomu, aby do ní nevstupovali lidé s "pochybnými" penězi. Klaus odpověděl: "Neznám účinnou metodu, jak rozlišit čisté a špinavé peníze (po uvedení do oběhu)." Ale to "neznám špinavé peníze" je samosebou mediálně vděčnější - je to přesně ta hůl, kterou si bijec vždy najde.

Mimochodem, napadla mne jedna protiotázka, a formuluju ji stejně jako umělci formulovali ty svoje: "Proč vás ten Klaus tolik sere, je to tím že má pravdu, nebo tím, že ví že má pravdu?" ;)

Cayman řekl(a)...

Arthure, nějaké otázky tam zazněly (viz Pocemu.cz), ale je pravda, že kdo už si názor na Klause udělal, tak ho těžko změní i po získání odpovědí.

Jestli Klaus řekl přesně, že nezná metodu, "jak rozlišit čisté a špinavé peníze", tak to při jeho neomylné chytrosti, inteligenci a znalostech, značí, že kecá. Proto si to novináři i veřejnost zkrátila na to mediálně vděčnější, neboť to více vystihuje, jak to Klaus myslel. Kdyby chtěl, tak se způsoby a cesty najdou.

Mě ten Klaus tak nesere, jako třeba Davida, jen se zamýšlím nad tím, v čem má pravdu a co už je ješitnost samolibého staříka :-)

Hermit řekl(a)...

Osobne mi prijde, ze ten jiny pohled na vec ma Klaus, tj. jde dost proti proudu, a "umelci" jdou s masou, tj. proti zlemu mocnari :)

K tomu globalnimu oteplovani (ja vim neverohodne zdroje, ale treba jsou tak neverohodne jako kdyz tvrdili ze v Iraku nemaji zadne zbrane :o)
- http://mwm.cz/clanek1.php?id=1395&pjmeno=&kredit=&p1=
- http://www.blisty.cz/art/33501.html
- http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-globalni-oteplovani-ochlazovani
- http://www.davidarchibald.info/

A pak to konstatovani, o tom kdo z ctenaru vi co je biomasa, teda nechci precenovat vetsinu, ale takovehle vseobecne info se snad ucilo a stale uci na zakladce 6-8 trida tipnul bych, nebo si to jeste tak nejak pamatuju. Ale rok 90, kdy jsem naposled videl ZS, je uz davnou minulosti.

Ke prani penez se uz vyjadril Arthur. Teto clanek se IMO prilis nepoved ;)

Cayman řekl(a)...

2Hermit: Myslím, že v ČR jsou dvě skupiny pravicových voličů a charakterizuje je právě názor na Klause. Každá z těch skupin si vždy nějaké argumenty pro/proti najde a je to nikdy nekončící, až fanatická, debata.

Snad nezpochybnitelnou pravdou je, že roztříštěná pravice (také díky Klausovi) nahrává socanům a komunistům, což považuji za mnohem větší problém, jak slovíčkaření o tom, zda Klaus "nezná špinavé peníze" nebo jen "neznal" metody na rozlišení špinavých peněz, či kolik procent globálního oteplování má na svědomí člověk a kolik způsobuje příroda sama.

Zajímavé, že vztah Klause k Rusku a ke komunistům nikoho z příznivců nevzrušuje ;-)

Ad biomasa: Neznalost Jacques neomlouvám, ale opravdu neznám moc lidí, kteří by byli schopni odrecitovat přesnou definici, co to je, navíc v TV. Schválně si udělej průzkum :-)

Anonymní řekl(a)...

Caymane, můžeš prosím aspoň naznačit ty způsoby a cesty, co by se našly, kdyby Klaus chtěl (ale on určitě nechtěl, jak věří Klausofobici)?

Dám ti příklad: Prodávám jízdní kola. Přijde člověk, koupí kolo, na pult vysází 25.000 Kč a odjede. Jak já poznám, že ty peníze nejsou čisté (tj. jsou ukradené, pochází z trestné činnosti, nejsou zdaněné atd.)? Nebo pronajímám byt. Nájemce mi pošle každý měsíc 10.000 Kč do banky. Jak já poznám, jestli byly čisté? Jak já z informace "Příchozí platba 10.000 Kč" poznám, že jsou čisté? A když mi dají v práci výplatu, tak nemám sebemenší šanci zjistit, jestli to jsou peníze, co prošly u zaměstnavatele účetnictvím. Jsem holt stejný vůl jako Klaus, protože já to taky nepoznám.

Zkrátka - jakmile jsou peníze v oběhu, není způsob, jakým zjistit, zda jsou čisté či "špinavé". Neexistuje způsob, jak kouknout na bankovky a říct: "Jsou špinavé" - veškeré možné způsoby počítají buď s podrobným osobním finančním auditem (děláš ho u svých zákazníků?), nebo s komunistickými vizemi typu "kdo má hodně peněz, je lump a musel si je nakrást, protože poctivý pracující nemůže být bohatý".

Cayman řekl(a)...

2Arthur: Nevím, jak Ty, ale já poznám "špinavé peníze" na sto honů - bankovky jsou takové ohmatané a zamatlané, často zmuchlané, mince mají takový divný šedočerný povlak, nejdou nijak vyprat a nepomůže ani Perwoll Black Magic :-)

Ne, vážně, jestli prodáváš kola nebo pronajímáš byt, či dostáváš výplatu, tak to je snad každému šuma fuk. Šlo přece o prodej státního majetku a tam snad šlo (bylo poviností) trochu kontrolovat, kdo a za co nakupuje, zda je to fyzická osoba nebo firma, kde vzal každý subjekt kapitál,... To vše lze lehce ověřit a před prodejem zkontrolovat. Soukromé transakce se toho vůbec netýkají, i když jsou výjimky.

Mám kamaráda, který vlastní v Praze realitku, no a ten mě zásobuje příběhy "praní špinavých peněz" docela často. Např. přijde česky špatně mluvící soudruh a chce koupit byt za +8 milionů. Podepíše kupní smlouvu a pak vysype 8 milionů v hotovosti z aktovky na stůl. Kamarád jde vedle a volá kriminálku (nebo CI5, MI7, NSA), která si kupce při odchodu vyzvedne. Jak jednoduché, že :-)

Anonymní řekl(a)...

2 Cayman: Kateřina Jacques sedí v parlamentu za Stranu Zelených, která má "všechny ty věci s biomasou" v programu. Ano, téměř nikdo neví a už vůbec ne formou definice, co to je biomasa. Nevím to ani já a příliš mě to nebude zajímat do doby, kdy mi budou chtít Zelení topení takovou biomasou uzákonit nebo kdy sám dojdu názoru, že bych se o to zajímat měl.

Proč to ale neví právě poslankyně Zelených? Proč, když by zrovinka mohla přímo v televizi v zábavné talkshow všem vysvětlit, o co jde a proč by to mělo být dobré? A proč, Caymane, srovnáváte její neznalost s neznalostí obyčejných lidí, kterým to právě třeba ani poslankyně Zelených nevysvětlí? A proč tady takto okatě paní Jacques obhajujete? Sama ukázala, bez urážky, jaká je Kačenka...

Například já osobně již od "incidentu s policistou" (což bylo ještě před volbami do pralamentu) při její učásti, podpoře nebo asistenci u čehokoli a jakéhokoli projektu nahlížím na tento okamžitě s maximálním despektem. A to mi ostatní protagonisté mohou být více než sympatičtí...

MiKee

Cayman řekl(a)...

2MiKee: Souhlasím, že ta neznalost zrovna poslankyně Zelených je zarážející a neomluvitelná. Vůbec ji neobhajuji, jen jsem se do ní nechtěl trefovat a nazývat ji hloupoučkou, jak to vidím všude možně. Sama se ztrapnila již dostatečně a myslím, že do příštího parlamentu se nedostane podobně, jako všichni Zelení a jejich odrůdy.

Myslím také, že je plno horších hlupáků v politice (ve všech stranách), kteří škodí mnohem více.

JFK řekl(a)...

Pan Černý už dávno není ten umělec za jakého se prezentuje, ale jen klasickej podnikatel co se žene za prachama.

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Tak s tím taktéž souhlasím. Nevím proč, nějak mi to (zřejmě kvůli určité mojí averzi k této paní) připadalo, že se jí tak nějak zastáváte. Takže to jsem neodhadl, za což se omlouvám.

Co se týká toho, zda se nedostane do příštího parlamentu - nevím. Možná když opět půjde "na nějakou extrémistickou demonstraci" i se svými dětmi a tam opět, navzdory občanské povinnosti, opakovaně neuposlechne pokynů policisty, počká až tomuto nezbude než ji k uposlechnutí přinutit fyzicky a v tu chvíli stropí pro televizní kamery hysterickou scénu, třeba jí na to zase dostatečný počet hlupáků skočí a svůj hlas jí dají... ;-)

MiKee

Cayman řekl(a)...

2MiKee: Pravda, nějaké "hysterické scény" před kamerou pro veřejnost by jí mohly pomoci. Ale snad takoví tupci lidi nejsou. No, jsem zvědav, kam to děvucha dotáhne ;-)

Hermit řekl(a)...

2Cayman: Nerad polemizuju nad tim, kolik máme skupin viz. "dvě skupiny pravicových voličů". Možná máme 2 možná 10, jen je problém ten, že se ještě do poslanecké sněmovny nedostala, žádná pravicová strana, tu máme méně levicové a více levicové strany, když přimhouřim oko, tak i umírněný střed, ale žádnou pravicovou. Nebo jsem posledních 15-20 let něco zaspal? ;-)

Tak jsem si udělal průzkum, sice přesnou definici nikdo neví, ale přes 85% řeklo alespoň roští, klacky, sláma, ... což bych uznal, každopádně to je lepší než mrkev :-D Ale jinak si myslým, že by paní ze strany zelených takovéto základy měla ze sebe sypat i ze spaní ;)

Okomentovat