Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč čtu blog "Podnikání v USA"?

Otevřenost a nadhled, se kterými podnikatel John Vaňhara popisuje v reálném čase podnikatelské zkušenosti na svém blogu Podnikani v USA, mě "nutí" sledovat jeho cestu již několik let.

Podnikani v USA:
- Informace o tom jak podnikat v USA, jak prorazit, napady,...

Podnikání v USA - blog Johna Vaňhary


Inspirace, hledání, motivace a nápady (nejen) pro podnikatele v USA...

Každý současný podnikatel kdekoliv na světě se potýká s podobnými situacemi a při čtení příspěvků ze života amerického podnikatele (původem z Moravy) nachází přímé paralely se svým vlastním podnikatelským příběhem, ať podniká v jiných oborech, či v jiné zemi, neboť základní principy jsou všude na světě stejné.

Začínající podnikatel i každý budoucí zájemce o podnikání může na jeho blogu najít také plno hodnotných rad pro podnikání, kdy mnohé myšlenky a tipy mají nadčasovou platnost. Popis reálných situací a řešení praktických problémů může každému dodávat sílu nevzdávat se, v každém neúspěchu hledat poučení a lepší cestu k dalšímu cíli.

Johnův blog, kde popisuje svou mnohdy trnitou cestu podnikatele na největším světovém trhu, od svých prvotních začátků a drobných neúspěchů, hledání a zkoušení, až po založení několika velmi úspěšných firem s celosvětovou působností, je ale inspirací nejen pro podnikatele. Díky mnoha praktickým radám, pozitivnímu pohledu na svět, hledání nových cest a nestandardních řešení s použitím moderních technologií (Internet, online reklama), mohou být mnohé myšlenky inspirací i všem nadšencům, kteří dosud vyčkávají, bojí se vykročit a následovat své sny.

Přes mírné výtky, které bych mohl mít k některým způsobům podnikání (levný dovoz z Číny), či k oborům, které mi nejsou blízké (pronajímání nemovitostí), se rád a často vracím k deníku amerického podnikatele v Kalifornii, neboť s mnoha myšlenkami a postupy řešení se ztotožňuji, jsou mi inspirací a potvrzují ověřené pravdy z mnoha chytrých knih, které jsem kdy četl.

V jeho nové knize, kde shrnuje hlavní myšlenky ze svého blogu o podnikání v USA, nehledejte žádný jednoduchý způsob na zbohatnutí nebo jak se stát milionářem. Popis jeho cesty k úspěchu v několika oborech, kterým se věnuje (dovoz, distribuce a internetový prodej, nákup a pronájem nemovitostí, zakládání firem v USA, zasilatelská služba po světě) může být ale mnohým inspirací, motivací a důkazem toho, že začít úspěšné podnikání chce jen snahu, nadšení a odvahu.

Navíc, na příkladu podnikatele Johna Vaňhary je vidět ukázkové využití netradičního českého přístupu na opravdu otevřeném konkurenčním trhu, kde si i Čech může splnit svůj americký sen a to nejen na pláži v Kalifornii nebo uprostřed pouště v Las Vegas.

PS: Také mám rád slunce a moře mi také dodává sílu, podobně jako Johnův blog :-)

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Cayman's blog a podnikani v USA blog jsou ty TOP stranky na ktere chodim denne, z 99 procent se ztotoznuju s vasimi nazory a jsou velkou inspiraci, jen tak dal :-)

Anonymní řekl(a)...

jeste poznamecka, Caymane co takhle si zaregistrovat stranky na www.alexa.com, docela by mne zajimalo jak si vedes ve statistikach

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane,
diky za tip. Je to opravdu originalni a hodnotny blog a navic v cestine. Tvuj blog samozrejme take. :-)

Anonymní řekl(a)...

Naprostý souhlas, o podnikání píše velmi otevřeně a realisticky, je to opravdu ojedinělý blog v tomto oboru.

S čím již moc nesouhlasím je jeho přesvědčení, že pouze určitá (jeho) jediná cesta je správná a například ukázka jakési opravdu hnusné pláže či neskutečně ošklivého studeného hotelu jako důkaz toho, proč je Amerika "krásná", či proč tam být, není podle mne dobrý. Ano, pro něj to tak jistojistě je, nicméně pro druhé již rozhodně být nemusí, tyto jeho argumentace jsou docela zcestné.

Blog o podnikání? Neskutečně originální, skvělý. O životním stylu či dokonce jakési podivné odrůdě cestování ani náhodou, tento směr mi přijde strašně chabý. Ale nechci působit jako hnidopich, 75% "podnikanivusa" je jistojistě víc než dobré.

Tom Podlesny řekl(a)...

Johnuv blog ctu uz od jeho zacatku v roce 2005, kdy jsem na nej docela nahodou narazil. Kazdy den netrpelive cekam na dalsi a dalsi clanky. Je to takova moje nahrada denniho tisku. Obsahove je velice kvalitni a nekteri prispevovatele komentaru k clankum uz mi dost pomohli vyresit problemy i v mem podnikani. Jsem rad, ze nekdo takovy jako je John je a pise. Btw, John to ma to psani dobre promyslene, protoze ta zpetna vazba je neuveritelna. Kdyz ma s necim nejaky problem, napise o tom do blogu a behem par dni ctenari najdou reseni. Neuveritelne...

Rammi řekl(a)...

John si u tebe zaplatil PR clanek? ;)

Jiri Benes řekl(a)...

ahoj, Johnuv blog je neuveritelne ctivi. Opravdu dobre pise, at vybere jakekoliv tema, dobre se to cte.

Je to take jeden z mala Cechoamericanu, ktery Cechy neshazuje, ale snazi se je motivovat.

Vynechava politiku, narozdil od Caymana :-)

Cayman řekl(a)...

Rammi: Jasně PR, poslední model beach chopperu je za odměnu už na cestě ;-)

Anonymní řekl(a)...

Je to pěkný blog, ale nevýhodu vidím v tom, že informace je možno použít jen v USA. U nás jsou úplně jiné podmínky a většina zážitků z podnikání někde v Americe se nedá vůbec použít. Máme jiné zákony, jiné možnosti, jiný trh a co se někde daří, tak u nás totálně nefunguje. V ČR malí podnikatelé krachují, v Americe se jim daří a můžou si pronájímat kanceláře. Tady u nás by si nějaký pronájem malým firmičkám ani neškrtnul.
--Pawel

Vembl řekl(a)...

Pawel (anonymní): Myslím si, že rady a tipy, které nám John na svém blogu předkládá jsou užitečné a prakticky použitelné nejenom v USA. Je jenom potřeba je trochu upravit pro naši konkrétní situaci a opravdu to funguje. Já osobně považuji za nejvíce přínostné to, že John píše skutečně reálné příběhy ze života a řeší reálné problémy, se kterými se potýká 99% podnikatelů na celém světě. Úspěch v podnikání totiž ve velké míře závisí na tom jaký postoj k podnikání máte. Je potřeba si osvojit ten správný způsob myšlení - jinak člověk pořád živoří. Věděli jste například to, že když snížíte cenu svých služeb o 10%, musíte ve skutečnosti vydělat 2x více, abyste se z hlediska zisku dostali tam kde jste byli před snížením ceny? A právě podobné informace a tipy najdeme na Johnově blogu - a proto je tak užitečný.

Cayman řekl(a)...

2Vembl: Přesně, jak píšeš, jde o "postoj k podnikání" a "způsob myšlení". Plně souhlasím a díky za doplnění, něco podobného jsem chtěl také Pawlovi napsat a předběhl jsi mě.

Tohle ale nějak nechápu: "když snížíte cenu svých služeb o 10%, musíte ve skutečnosti vydělat 2x více". Ale je fakt, že jsem slabší v matice :-)

Okomentovat