Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ovlivňují křestní jména nějak naše životy?

Dnes takové lehčí "programátorské" téma, které nemá nic společného s pohledem na svět, penězi, časem, podnikáním ani s nějakými hodnotami, politikou, či technologiemi.

Když jsem ale měl telefonát se Siobhan, jednou fešnou programátorkou z Irska, no a poté četl pěkné hodnocení WuWejova průzkumu o vlivu času narození na to, zda je osoba sova nebo skřivan (kdo chce, může se snad ještě zapojit do průzkumu), tak mě napadlo, že jsou i jiné věci, které nechtíc mohou ovlivňovat náš život.


Má křestní jméno vliv na náš život?

Schválně, přemýšlel nad tím někdo? Je to ptákovina, já vím, ale ověřil jsem si, že jsou skupiny jmen, které mírně charakterizují člověka, či mají alespoň některé společné znaky. Možná někdo namítne, že křestní jméno nám dávají rodiče a nevybíráme si ho stejně, jak si nevybíráme zděděné příjmení. Ale to je právě ono :-)

(Pominu příjmení, neboť je dané už nějak historicky, i když u příjmení jsou také některé vtipné situace, které můžou pobavit. Např. při telefonátu se představuje pan Studený panu Teplému, příp. pan Veselý panu Smutnému.)

Křestní jméno nám ale "přidělí" rodiče, kteří ho dle "něčeho" vybírají - dle svých představ, pohledu na svět, svého vkusu, svého rozhledu, či chcete-li, dle znalosti Bible, Koránu, historie, umění, literatury, filmu...

Rodičové milení vyberou pro své dítko jméno dle svého pohledu, ale současně dle svého pohledu i dítě vychovávají a několik zásadních let (dětství a dospívání) dítěti předávají své hodnoty a morálku, svůj vkus a rozhled, svou úroveň a vzdělání. Po letech sice plno mládežníků dostane vlastní rozum a může se kompletně změnit, ale ty prvotní zásady jsou obvykle hluboce zakořeněné a u slabších jedinců se již ani nedají změnit ;-)

Ověřuji si, že křestní jména velmi často odpovídají určitému modelu. Není to pokaždé a možná jsem si již udělal takový "template" v hlavě, ale musím říci, že to docela sedí. Z křestního jména nejde nic usuzovat a dělat nějaké obecné závěry, neboť působí mnohé další faktory, ale přeci jen...

Vlasta a Květa na mě působí úplně jinak, jak třeba Anna nebo Maria. Podobně, Dežo a Deméter na mě působí úplně jinak, jako třeba Marek, David, Vojta, Jirka. Co takhle Amy, Brian, Brandan, Sineád, Jason, Ian?


Česká nebo cizí jména a jejich kombinace?

Tohle je kapitola sama pro sebe, ale opět to navazuje na ten rozhled, úroveň, vkus a mnohdy i soudnost některých rodičů, kteří "přidělují" dětem křestní jména a pak svá mláďata stejným způsobem vychovávají.

Co třeba kombinované cizí a české jméno, např. Dempsey Novák nebo Horácius Zelený? Nezní to trochu netradičně? Jak to působí u nás a jak třeba v cizině, která je trochu více otevřená různým jménům z různého kulturního prostředí? (Nemám nic proti ukázkovým jménům a už vůbec nic proti konkrétním lidem.)

Cizí jména můžou otvírat svět, neboť pro cizince je určitě mnohem pohodlnější komunikovat s kulturně "známým" jménem, ale existují nějaké mantinely. Mnohá cizí jména mají třeba silný historický podtext a na cizince působí velmi dobře, neboť můžou mírně evokovat otevřenost světu a trochu jinou úroveň.

Kdyby sem tedy náhodou přišel nějaký budoucí rodič, tak se, prosím, zamyslete nad tím, že vaše dítě není žádný pes ani kočka, že bude muset se svým křestním jménem žít celý život a že mu, kromě výchovy a vašich názorů na svět, dáváte "do vínku" i určitý styl a úroveň :-)

Viz také - Baby Names, baby boy names, baby girl names

11 comments :

Wu řekl(a)...

Člověče, o tomhle už jsem přemýšlel několikrát. Znám pár lidí, kde je to přímo křiklavé a všichni nositelé toho jména jsou si povahově podobní.
Kromě stylu, který předávají rodiče, jsem uvažoval i o "esoterických" vlivech. Každé jméno nějak zní, libá či méně libá kombinace hlásek, některá s sebou nesou významy. A teď to hlavní - se jménem se přece identifikujeme. Jméno jsme my. Svoje jméno zřetelně rozpoznáme i z jinak nesrozumitelného šumu v davu lidí (teď si nemůžu vzpomenout, jak se ten jev jmenuje, ale dohledám to). Takže vlastně libost či nelibost zvuku-sebe zvnitřníme :).

Wu řekl(a)...

Už to mám, cocktail party effect (phenomenon): http://en.wikipedia.org/wiki/Cocktail_party_effect.

Wow, a odpověď na Tvou otázku, jestli jména ovlivňují naše životy - name letter effect: http://en.wikipedia.org/wiki/Name_letter_effect

A ještě něco ke jménům - lidé si toho všimli už dávno: "nomen omen" :).

zadirr řekl(a)...

Před nějakým rokem jsem četl, že v české kotlině se začalo dávat holčičkám jméno Esmeralda, bylo tam tenkrát u toho i nějaké číslo, už si nepamatuju jaké ale pamatuju si že když jsem to četl, tak mi spadla brada. Jak říkáš - když chce někdo dát dítěti cizí jméno, tak by měl dobře znát prostředí, odkud to jméno je. Třeba takové jméno Brian zní v českých uších jako klasické angloamerické jméno, ale angličani se Brianům kvůli jejich jménu posmívají (nedovedli mi vysvětlit proč, prostě se jim posmívají, asi kvůli asociaci s podprsenkou).

Na jednom nejmenovaném webovém fóru celkem často diskutuje nějaký pan ToMáš Marný :-)

Cayman řekl(a)...

Wu, díky za ty linky. Jak říká babi, je dobré, že máme "tydlety internety", neboť si vážně neumím představit nějakou komunikaci z minulého století, kdy bylo nutné hledat v chytrých knihách ve studovně, pak psát na psacím stroji nějaké zamyšlení, poslat to poštou, čekat na odpověď ;-)

Cayman řekl(a)...

Zadirr: "ToMáš Marný" je moc pěkné. K tomu Brian stačí ještě dohledat variantu s Bryan, kdy málokdo chápe rozdíl. Díky za skvělý příklad :-)

Anonymní řekl(a)...

V knize Špekonomie (Freakonomics) je docela rozsáhlé pojednání o vlivu křestních jmen na spoustu věcí.

Marek Brázda řekl(a)...

Kdysi jsem se setkal s velmi usměvavou paní a ta se jmenovala Jitřenka Pokorná. No není to hezké?

Anonymní řekl(a)...

Dám k dobru jedno vymakané jméno, co prej nosí jeden rom-ulus - Vinetou Prchal ;D

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den vespolek. Moc mne potěšilo, že právě moje jméno stanulo na pozici příkladu naprosté nesoudnosti rodičů:). Co se týče autora článku, nechci mu křivdit... ale mýlíte se. Dempsey je totiž Irské křestní jméno. Ale je pravda, že si mě drtivá většina lidí tímhle způsobem dobírá, takže se vlastně ani moc nezlobím:). Moje jméno mě pravda asi zasáhlo víc, než například Jany nebo Marky( nic proti nim ), ale neberu tento fakt nijak negativně:). Většina lidí mne zná pod křestním jménem, takže příjmení jde do pozadí, a nepůsobí tedy tolik rušivě. V žádném případě nelituji toho, že se jmenuji Dempsey:). Navážejte se do mne nebo rodičů jak je ctěná libost, tím spíš mám možnost vidět Vás jako posmívačného tvora:) Nebyl jsem ovlivněn tím, jak mne pojmenovali, ale tím, jak se vůči mě stavělo a staví okolí. Hezký den.

Cayman řekl(a)...

2Dempsey: Omlouvám se, ten příspěvek nechtěl kritizovat žádná konkrétní jména (opravil jsem příjmení, aby nedocházelo k nějakým asociacím). Šlo mi spíše o zamyšlení, jak (a jestli) nás to všechny dále ovlivňuje v životě, jaké se nám otvírají cesty, příp. jak to souvisí s prostředím - ve vašem případě třeba v Irsku a u mne zase v Anglii. Přesně, jak píšete, osobnost se pozná úplně jinak.

Ať se daří a díky za komentář a napravení mého omylu. Příště si udělám alespoň lepší průzkum :-)

Anonymní řekl(a)...

Omluva se přijímá:)

Okomentovat