Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dobrá literatura o podnikání?

Be the First and Win a fortress"Chtěl bych tě požádat jestli by jsi mi nedal nějaké vlastní doporučení na literaturu o podnikání, nějaké základy podnikání a tak podobně. Moje angličtina zatím není na dostatečné úrovni, takže by byly lepší publikace v češtině..."

Takové dotazy čtenářů (díky za ně) mě vždy inspirují k nějakému obecnému zamyšlení. Jsou totiž dotazy, kde je odpověď velmi jednoduchá, např. jak spočítat daně, založit firmu, či jak nastavit .htaccess na serveru. Pak jsou ale dotazy, kdy je těžké něco smysluplného poradit, např. jakou vybrat zubní pastu, prací prášek, či papír do tiskárny ;-)

Bez bližších souvislostí a znalostí konkrétní osoby, podmínek, zájmů a možností, se dá totiž těžko radit nějaká vhodná příručka k podnikání. Kdo pár knih o podnikání již přečetl, tak mi dá jistě za pravdu, že mnohé světové bestsellery se nehodí pro každého, že mnohé oslovilo i něco úplně jiného.

Navíc, když se vezme nějaká správná kniha do rukou v nesprávnou dobu, tak nám také nemusí nic dát, když nejsme připraveni. Stačí ale třeba počkat 1-2 roky a najednou vidíme a chápeme myšlenky, které nám kdysi unikaly a nic nám neříkaly.


Podnikání jako kulečník nebo ruleta?

Naučíme se hrát kulečník po přečtení příručky, jak hrát karambol nebo pool? Těžko, dozvíme se jen základní pravidla hry, ale opravdovou hru se naučíme až v praxi. Podobně, plavat se nenaučíme jen podle nějaké příručky, ale musíme skočit do vody, ať už se záchranným kruhem, příp. musíme začít někde na mělčině, kde dosáhneme na dno.

Bez základní teorie a základních znalostí ale uspěje málokdo a hrát třeba kulečník o peníze bez elementárních znalostí pravidel, příp. skákat do hluboké vody bez záchranného kruhu, to je pak jako v ruletě ;-)

(V podnikání se za takové základní znalosti dají považovat asi jen mírné znalosti účetnictví, náležitosti smluv a právních dokumentů, znalosti, jak založit firmu, jak si zřídit ŽL, jak se stát plátcem DPH atd.)


Jakou literaturu o podnikání doporučit?

Nevím, jaké má kdo zkušenosti, ale dle mého názoru žádná příručka o podnikání neexistuje. Na trhu je sice plno chytrých knih, většinou překlady zahraničních originálů, jak vést firmu, jak být dobrým managerem, jak investovat peníze, jak dělat strategické firemní plány,...

Nechci tady ani doporučovat nějaké konkrétní knihy, které jsem kdysi četl, např. Myšlením k bohatství, Jak se stát milionářem, Jak myslí milionáři, Jak využívat peníze těch druhých, Co vás nenaučí na Harvardu aneb Jak úspěšně podnikat, Marketing ve světové praxi...

Podobné knihy je určitě dobré si přečíst, ale spíše doporučuji si takovou literaturu jen zapůjčit někde v knihovně, neboť osud všech takových knih bývá podobný, když pominu lokální specifika a časovou (ne)platnost:

Přečteme je jedním dechem, jsme nadšení z mnoha chytrých myšlenek, vypisujeme si citáty a poznámky, ale po odložení knihy se zase vracíme k normálu, dokud nepřijde ten správny čas a my nezačneme sami podnikat. Pak se najednou vyrojí všechny ty chytré rady, které nás podvědomě nějaký čas ovlivňovaly a posléze přivedly na cestu.


Důležitý je obor podnikání a osobnost podnikatele!

Podle mého se nikdo nemůže stát úspěšným podnikatelem, dokud není úspěšným člověkem, který ví, co chce, získal nějaké znalosti a praktické zkušenosti (i prodej novin nebo hamburgerů se počítá, brigáda při škole, praxe v zahraničí). Nejde to ani bez vyřešených rodinných vztahů a dobrého zázemí rodiny, což věděl už i slavný zakladatel "Genco Olive Oil":

"Muž, co netráví čas se svou rodinou, nikdy není mužem."

Možná bych pro inspiraci doporučoval, přečíst si nějaké autobiografie nebo životopisy chytrých a úspěšných lidí, kteří něco dokázali, z oboru, který nás zajímá, neboť žádné podnikání se neobejde bez dobrých vzorů a motivace, než najdeme svou vlastní cestu, kdy pak nám už žádné vzory moc nepomůžou.

(Začínající sportovec čte také autobiografie úspěšných sportovců, inspiruje se, napodobuje třeba i tréninkové plány svých vzorů, dokud se sám nestane úspěšným.)

Nikde ale nenajdete dobrou knihu na konkrétní téma, takové knihy se nikdy nebudou vydávat, neboť je píše až sám život ;-)

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Mirek: Když jsem před 19 lety začal podnikat, knihy s podobnou tematikou se teprve začaly objevovat. Postupně jsem zjistil, že mně osobně nejvíce daly právě ty, které zmiňuje Cayman - knihy víceméně životopisné. Například kniha mého oblíbeného Petera Druckera Svědkem bouřlivého času . Narozen ve Vídni v roce 1909, vystudoval univerzitu v Německu, po nástupu Hitlera odešel do Anglie a v roce 1937 pak definitivně do USA. Jeho nejčastěji publikovanými texty jsou knihy o řízení společností – nebo-li o managmentu. Svědkem bouřlivého času je ale výjimkou, Drucker se v ní věnuje osobnostem 20. století s nimiž se měl možnost osobně setkat.

Podobně zmiňovaná kniha Marka McCormacka - není ani tak o vlastním podnikání jako spíše o tom, že když se člověk chová slušně a má zájem poslouchat, co ti druzí, jimž chce něco prodat říkají, má velkou šanci byznys udělat. A to dlouhodobý.

Petr S. řekl(a)...

Souhlasím. Je dobré si něco přečíst a načerpat nějaké znalosti, ale to vše je jen teorie. Až praxe samotná prokáže, zda to člověk dokáže uplatnit, zda chápe, co se v těch knihách píše a jak to aplikovat na jeho konkrétní situaci.

David Filip řekl(a)...

Ja bych doporucil napriklad Growing a business, sice trochu starsiho data (konec 80. let), ale stale naprosto vyborna. Neni to teda zadna kniha plna BS, kterak zbohatnout temer pres noc.

Pokud chce nekdo vydelavat penize bastlenim nejakeho softu na kolene tak Bob Walsh napsal knihu Micro-ISV: from vision to reality. Knihu mam, ale doporucil bych ji jen lidem, kteri jsou v tomhle opravdu novi. V opacnem pripade to moc nerekne.

Dale stoji za precteni Small Giants, kteri se dobre doplnuji s Growing a business ci Founders At Work: rozhovory se zakladateli firem typu Paypal, Adobe, Apple, Craiglist apod.

Tomáš Kraina řekl(a)...

Co se týče toho vývoje a prodeje SW - výbornou knihu napsal Petr Paleta (Co programátory ve škole neučí). Spíše než programovací tips&tricks obsahuje rady jak dovést projekt k úspěšnému konci, jak řídit tým, komunikovat se zákazníky atd... Vše je dokresleno konkrétními případy že života. Knížku jsem četl před 2 roky a teď jí čtu znovu po své první zkušenosti s programováním ve firmě. Je docela úsměvné, že přesně ty chyby v řízení projektu, co Pert Paleta popisuje jsem zažil na vlasní kůži :) Takže pokud někdo chce rozjet svůj vlastní softwarový projekt, ať už jde o one-man-show nebo tým 10 lidí, knihu rozhodně doporučuju k přečtení.

Nedávno také vyšel český překlad knihy Inside Steve‘s Brain - Jak myslí Steve Jobs, vedle iWoz další inpirativní kniha, kterou si plánuju v brzké době sehnat.

Cayman řekl(a)...

Díky za skvělé tipy, některé z doporučovaných jsem již četl a mám podobné zkušenosti, takže také plně doporučuji.

Anonymní řekl(a)...

Hmmm když už jsme u knih autobiografických tak: Richard Branson - Virginity...jak založil firmu Virgin, od počátku až po dnešní dobu. Dále také jsem se všiml, že prodávají i publikace o Stevu Jobsovi a Applu, jak ho vykopli a on se zas dostal na vrchol...
Jinak upřímně literatury je tu fakt hafec a to doslova snad tisíce výtisku, ale nejlepší je si asi nechat poradit od lidí, které se o to zajímají (o určitý obor) a ty knihy přečetly. Nedávno se mi stalo, že jsem koupil publikaci Donalda Trumpa a horší knihu jsem snad nečetl... po asi 50 stránkách jsem ji vyhodil, přitom tento člověk toho dokázal během podnikání strašně moc, ztratil jmění a pak ho zase získal zpátky...ale jeho editora bych asi propustil...

David Filip řekl(a)...

Jeste jedna absolutni nutnost je kniha Getting Real od firmy 37signals (Basecamp, Highrise ...). Jednak ji lze koupit v papirove forme, ale je i k precteni zdarma na netu: http://gettingreal.37signals.com/toc.php

Precist se to da za jedno odpoledne a otevrelo mi to dost oci.

Leprikohn řekl(a)...

Co třeba kniha od Dicka Levina "Buy Low, Sell High, Collect Early and Pay Late" ;-). Trochu orientovaná na USA, ale pro začínající podnikatele inspirativní...
Česky to vydala Pragma.

Okomentovat