Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Začít dělat, co nás baví, chce také svůj čas

Follow your dreams!Po skoro 30ti hodinách dodělávání dvou urgentních projektů vyřídím jen nějaké maily a dám si konečně pár dní pořádnou pracovní pauzu.

Nakupilo se mi ale několik stejných dotazů, které si zaslouží příspěvek, takže než úplně odpadnu, vyčistím trochu hlavu a hromadně zkusím odpovědět.


Jak začít dělat, co nás baví?

Často tady píšu o tom, že každý by měl najít svou cestu v životě a vrhnout se na to, co ho baví. Primárním cílem by neměla být honba za penězi ani stále něco jen muset dělat. To je každému jasné, všichni se o to nějakým způsobem snažíme, někomu to vychází více, další se zase stále točí v kruhu.

Dostal jsem několik osobních dotazů, jak se ale na tu správnou cestu dostat, když někoho obklopují samé povinnosti a starosti. Prý, není těžké přijít na to, co by někoho bavilo, ale jak začít, když někdo nejprve musí dodělat - udělat - zařídit plno důležitých a nutných věcí.

Odložit raději všechno na zítra, na příští rok?

To je ale přesně ten první krok, jak je možno začít, tj. uvědomit si, kde jsem, co dělám, čím ztrácím čas, co mě zatěžuje, kdy současně s tím můžu přijít na to, co tedy opravdu chci dělat, čím se chci celý den zabývat, za co chci být třeba (dobře) placen, tj. mít práci jako zábavu a koníček současně.

Musím říci, že všechno chce svůj čas, nic nejde ze dne na den, z týdne na týden, je to spíše cesta na několik měsíců nebo let. Stačí si jen uvědomit, že změnit nějaké své zvyky, naučit se lépe hospodařit s časem, optimalizovat svůj pracovní den plný současných povinností, trvá nějakou dobu.

Chce to ale mít vůbec čas k zamyšlení, který ušetříme při svých povinnostech a věnujeme tomu, co nás baví a co bychom chtěli dělat. Čas, který můžeme věnovat studiu, získávání rozhledu a nových zkušeností. Čas, který máme plně ve své moci, který můžeme ušetřit nebo promrhat. (Psal jsem o tom tady již mnohokrát, takže pro mnohé jen opakování.)

Stačí zpočátku ušetřit půlhodinu nebo hodinu denně, což se může podařit každému, stačí trochu probrat, co nás zatěžuje, najít řešení a možné úspory, hlavně také překonat tu (potvoru) lenost. Tipů, jak uspořit čas, je všude plno, stačí jen začít.

Viz také - Kdy tedy bude mít den 26 hodin?


Rady, jak z nějaké teoretické učebnice ;-)

Možná to tak někomu může připadat, neboť když se podívám na své některé příspěvky, tak bych je nejraději zrušil, příp. alespoň přepsal. Chci toho obvykle říci příliš mnoho a na zkráceném prostoru to pak může vyznívat jako nějaké chytračení. Když to pak ještě někteří jedinci začnou posuzovat jen svým sebestředným pohledem bez znalostí souvislostí, tak může docházet k nepochopení.

Jsem rád, že většině čtenářů je jasné, že mně také trvalo nějakou dobu, než jsem se něco naučil, sám si něco ověřil, či alespoň trochu pochopil.

Kdo mě zná, tak ví, kolik chyb jsem musel udělat a kolik chyb každý den opakovaně dělám, jak jsem chytré rady nejprve odmítal a pak se k nim opět vracel, jak jsem je nacházel u jiných zdrojů a dával do souvislostí až poté, co jsem trochu vyrostl, získal zkušenosti a mírný rozhled ;-)

Viz také - Jak realizovat své nápady, své sny a přání?


Už usínám, takže na závěr ještě linky na skvělý blog plný chytrých zamyšlení na téma osobního rozvoje:

- Are you living a Scripted Life?
"Scripted living could also be phrased as living life unconsciously. It is the process of having your life planned out in front of you..."

- Whatever You Create - Make it YOUnique
"When I started this site I knew I wanted to help people be who they want to be and live the life they want to live..."

5 comments :

Unknown řekl(a)...

dobre o tom taky pise Tim Ferriss

http://www.fourhourworkweek.com/

Cayman řekl(a)...

Díky za link, vypadá to na další chytrý blog v mé čtečce.

Anonymní řekl(a)...

Super presne natom pracuji velice uzitecny clanek :)

Cechoamerican řekl(a)...

Evzen: Tu knizku jsem cetl. Dobre se poslouchajici myslenky, jen ta realizace nejde u kazdeho provest stejne.

Jirka řekl(a)...

"Prý, není těžké přijít na to, co by někoho bavilo, ale jak začít, když někdo nejprve musí dodělat - udělat - zařídit plno důležitých a nutných věcí."

Takže mám stejný problém, že nevím jak začít. Nicméně ne z důvodu, že musím "zařídit plno důležitých věcí", ale z důvodu, že nevím jaký byznys rozjet, aby splnil mé požadavky, které tak nějak cítím, že by měl mít:

1) aby mě to bavilo (pro mne naprosto nutná podmínka)
2) aby v budoucnu přinášel zisk i bez přítomnosti majitele (např. dlouhá "dovolená", zdravotní problémy, atp.) nebo aby nebyl závislý na místě (tj. se dal dělat za současného cestování po světě
3) aby nebyl zisk přímo úměrný počtu strávených hodin v práci, ale např. na množství prodejů
4) aby přinášel dostatečný zisk (tj. nejen na uživení celé rodiny, ale aby zaplatil i sice zbytné věci, ale příjemné pro život jako např. dům, auto, dovolenou, kurzy, sport, ....)
5) aby nevyžadoval vysoké startovací náklady

Mne baví spoustu věcí nebo bych si dokázal představit sebe, jak dělám tu či onu činnost, která mi připadá zajímavá.
Baví mne např. cestování, fotografování zvířat, squash. Lákavou činností je pro mne renovace starých amerik, 3D vizualizace obytných domů ,interiérů a aut nebo návrhy interiérů bytů a domů, investování do nemovitostí, obchodování s CP, ...

Připadá mi ale, že to jsou spíše koníčky, kterými se nedá živit (cestování, fotografování zvířat, squash, renovace starých amerik) nebo mám obavu z toho jestli bych něco takového byl schopen kvalitně dělat (návrhy interiérů bytů a domů) nebo obavy z vysokých počátečních nákladů spojených s velkými riziky(investování do nemovitostí, obchodování s CP).

Okomentovat