Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Základní vědomosti, které budou vždy potřeba (nejen v IT oboru)

Keep Right Go LeftBývalý bankéř krachující banky má evidentně jako taxikář v New Yorku úspěch, tak je možno navázat zamyšlením, co je vlastně v každém oboru a v každé profesi nejdůležitější, co nám pomáhá získat větší jistotu v dnešní "pohnuté" době ;-)


Co nám zajistí (mírnou) jistotu v životě?

Jsou to investice do nemovitostí nebo do našeho vzdělání? Pomůže každému znalost jazyků nebo spíše nějaká odbornost? Je důležité mít vlastní baráček na hypotéku nebo nám za každé situace pomůže spíše mobilita, schopnost učit se nové věci, umět třeba i změnit svůj obor, který jsme vystudovali? Schopnost učit se rychle nové věci?

Myslí si snad někdo, že když vystuduje nějaký "perspektivní" obor v nějaké době, že mu jeho odbornost a specializace vydrží celý život? Kdysi před desítkami let možná, ale dnes? Není náhodou svět někde úplně jinde? Nejsou potřeba třeba jiné jazyky, jiné odbornosti, jiné specializace?

Je známá věc, že děti se dnes ve školách mnohdy učí znalosti, které už nebudou ani potřeba, až dostudují a vydají se do praxe, což ví snad všichni, kromě učitelů a tvůrců učebních osnov ;-)


Co má a vždy bude mít nadčasovou platnost?

V každé době platilo a stále platí, že znalosti a zkušenosti jsou jediná opravdová hodnota. Potřebuje snad někdo nějaké prodejce něčeho? Jsou opravdu nutní všichni ti prodejci "snů", životních a jiných pojištění, všech těch movitých i nemovitých věcí, které si dnes (díky internetu) každý může koupit i bez těch prodejců a dovozců?

Kdyby každý rozumný člověk šel po těch základech, co by zjistil? Čemu by se věnoval? K čemu by vychovával a vedl své děti? Co by radil svým kamarádům a přátelům, že mají dělat?

Když např. kdosi v komentářích k příspěvku "Jak si nechat zvýšit plat v době krize" poslal link na "Skills and Technologies Demanded", tak mě napadlo, že málokdo v dnešní době uvažuje o tom základním v oboru IT. Co jsou a co budou ty základní vědomosti, které budou vždy potřeba? Jaké znalosti je nutno rozvíjet, co nového je potřeba se učit, na čem je nutno stále pracovat?


"Základem je umění komunikace!"

Vzpomínám si na bývalého kolegu, kterého jsem se kdysi dávno v dobách svých začátků v IT ptal, co by mi doporučoval znát, na co bych se měl specializovat, co je dobré umět a co bych měl studovat za literaturu, abych byl co platný ve firmě, kam jsem zrovna čerstvě nastoupil. Odpověděl tehdy velmi nadčasově:

"Základem je umění komunikace. Buď kamarádský, bav se se všemi ve firmě, poslouchej, co ti říkají, neboj se na něco zeptat. To úplně stačí a zbytek přijde tak nějak automaticky."

Tehdy mi to připadalo, že mi nechce nic "prozradit", že se s "nováčkem" ani nechce moc bavit a ztrácet s ním čas. Po čase jsem ale pochopil, jak to myslel a jakou měl pravdu. Doplnil bych to ještě poznámkou, že jde o umění komunikace v různých jazycích a s lidmi na různých úrovních - od programátorů na nejnižší úrovni, až po management dodavatele i zákazníka. Schopnost a kultura vyjadřování by měla být základ.


"Snaž se pomáhat, když budeš moci!"

Myslím, že tohle platí obecně v každém oboru, ale v IT to platí mnohonásobně. Je sice hezké po večerech studovat nějaký programovací jazyk nebo databázovou technologii. Jsou ale věci, které se v knihách nenajdou a jedině spolupráce s ostatními v týmu, kamarádské vztahy a přátelský duch, pomůžou rychle najít radu nebo pomoc.

"Saying smart things and giving smart answers are important. Learning to listen to others and to ask smart questions is more important." (Source: Work Matters - "Fifteen Things I Believe")

Tohle platí pro získávání znalostí a zkušeností úplně stejně, jako pro poskytování pomoci druhým kolegům. Team work je jediná možnost opravdového úspěchu a kdo to nepochopí, která firma tohle nepodporuje, tak "good luck", konec je na dohled.


"Slušnost, úroveň, nadhled a morálka!"

Kdo se chová slušně ve firmě, v týmu, mezi kolegy, doma, mezi přáteli a obecně ve společnosti, ten má již zafixované základní předpoklady k úspěchu. Nejhorší jsou "zmrdíci", kteří se v určitých situacích chovají rádoby "slušně" a dokážou se přetvařovat, ale v některých situacích by o ně člověk ani kolo neopřel ;-)

Některým lidem totiž chybí ta základní úroveň chování, nejsou schopni chovat se slušně v práci a současně v rodině nebo někde ve společnosti. Na takové "chameleony" si opravdu dávejte pozor, to jsou jedni z nejhorších šéfů, kolegů, či partnerů v podnikání. Něco jiného říkají a nějak jinak se chovají v různých situacích.

Jednoduše, kdo dokáže podvádět v osobním životě, tak na takového nebude nikdy spolehnutí ani v pracovním vztahu. Kdo dokáže podvádět nějaké zákazníky, nakecávat jim lži a výmluvy, tak ten nás také kdykoliv může podrazit. Platí totiž vždy, že kdo dokáže flákat jednu oblast života, tak obvykle fláká i jiné oblasti.


Na závěr ještě nějaké linky pro IT profesionály, které můžou pomoci v rozhledu, jaké technologie můžou mít budoucnost, jaké odborné znalosti jsou nyní žádané, po čem je a (možná) bude poptávka:

- 10 Hot IT Jobs for 2009 (Slideshow)
"The job market is brutal, but some IT specializations remain in high demand. Many of the hottest roles and skills address issues specific to survival, such as productivity, efficiency and process improvement..."

- 10 Emerging Technologies 2009
"Technology Review presents its annual list of 10 technologies that can change the way we live..."

Viz také - Silver bullets v oboru IT?

12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že mě každým článkem překvapuješ. Je příjemné číst něco co mi dává naději, že to s lidským pokolením není až tak špatné. Díky

Anonymní řekl(a)...

Chytrý článek, díky.

Anonymní: Jak to je s tím "lidským pokolením" v ČR se uvidí dnes ve sněmovně při hlasování o nedůvěře ;D

Anonymní řekl(a)...

Ono to trochu navazuje na tu předchozí "při" s anonymem. Nemyslím si, že je ITkápo "buran" a už vůbec ne, že je "arogantní trouba". Ale mám tu zkušenost, že je to právě ta komunikace, kterou spousta IT neovládá. A možná právě tato neschopnost pak na okolí může tak působit. A jelokož je člověk tvor sociální, tak takového člověka okolí hůře přijímá a kolotoč je uzavřen.

Jinak souhlasím, že umění komunikace a vůbec komunikace má obrovskou hodnotu. Proto jsem taky rád na VŠ, kde člověk potkává a poznává (pokud chce) neuvěřitelné množství lidí=různých pohledů, jiných světů, odlišných realit...
JE TO PARÁDA!!!

Endorfin

Anonymní řekl(a)...

Díky za komentáře a názory. Taky jsem mrknul na iDnes, jak psal Mara, že bude hlasování a neměl jsem tam chodit.

Docela síla ta sněmovna dneska: "Dobře živení bankéři, moderně vyzbrojené armády chlubící se zásahem kdekoliv na světě, kapitalističtí nohsledové, militarizace politiky republiky, řinčení zbraní..." Ne, není to citace nějakého projevu z let studené války. U řečnického pultu stojí Miroslav Grebeníček (KSČM).

Takovými komunistickými pokřiky se to dnes ve sněmovně jen hemží a doplňuje to Parou-back a Rath-back se svými kecy. Asi čas balit...

Anonymní řekl(a)...

souhlasim s vetsinou nazoru, ale nic neni cernobile. Pokud se s nekym vyspim a nijak to neposkodi muj vztah, tak sice podvedu, ale to neznamena, ze se tak budu chovat i v jinych oblastech!!!!
Jak rikam, nic neni cernobile...
Oh ano, zhresila jsem...:)))

Anonymní řekl(a)...

Když se s někým vyspíš a někoho tím podvádíš, tak to je snad něco úplně jiného, když nikomu neubližuješ :-)

"Chtíč je chtíč" a vášeň pro něco nebo pro někoho do mého zamyšlení moc nepatří - to jsem ani neměl na mysli.

Každopádně, díky za reakci. Netušil jsem, že to bude chápáno až tak ze široka a se všemi možnými výklady :-)

Anonymní řekl(a)...

Jen bych doplnil mírný OT: vláda padla. Dobrý bože!

Anonymní řekl(a)...

Máro, díky za update, trochu jsem to čekal. Vláda tedy padla, "lidské pokolení v ČR" dostává (snad) šanci trochu ovlivnit nové volby, což se zcela určitě podaří spíše Paroubkovi a komoušům ;-(

Kam se na tyto problémy ve společnosti hrabou všechny smyslné ženy podvádějící své manžely?

Anonymní řekl(a)...

Ale ne... Ja jsem bez zavazku a v zahranici na stud. pobytu... V manzelstvi podvadet nechci, a proto do nej nespecham... HA HA.
No ani nevim, proc to pisu. Jinak diky za clanek o nasi vlade. Normalne me to vubec nezajima, ale v Time.com je o tom docela obsahly clanek...fakt nestesti:))))
Hey caymane, ja mam taky blog... ale me nenajdes:))

Anonymní řekl(a)...

Krapet OT
To cayman:
...když nikomu "neubližuješ" - Řekl bych, že ty uvozovky ti tam chybí.

To Mara:
Taky nechci být nevěrný a snažím se proto užívat života teď. Ale pak, v manželství, je to, podle mě, hodně o vůli. Když totiž poznáš jak to s ženskýma chodí a jak je to pestré, tak buď pak věrný...

Endorfin

Anonymní řekl(a)...

N o myslím si že ženské pokolení na to kouká trochu jinak, i když kdoví záleží na lidech..sama mám někdy sto chutí pustit si nějakého toho loudu okolo pod sukni a pořádně si vybouřit, zvláště když to někdy doma není to pravé ořechové Ale stojí to za to?? jsem citlivka, a když už bych to udělala musela bych být zamilovaná. Bez srdíčka bych to viděla jako obchodní věc a dříve než bych do toho šla spočítala bych si co z toho budu mít?? tady mi to zavání trochu tuo mrchou....ach jo

Anonymní řekl(a)...

K poslednimů článku:
napadá mě k tomu spousta věcí, ale to by byla diskuse na jiný blog. Nebo min. k jinému článku...

Endorfin

Okomentovat