Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Příliš unavená demokracie aneb plnou Parou back...

Volovina jako krávaNechtěl jsem se tím tématem zabývat, je toho všude plno. Je také plno jiných bloggerů, kteří jsou schopni se mnohem lépe vyjádřit. Pro archívní účely sem ale zmínku uvedu.

Včera, 24.3.2009, padla vláda Mirka Topolánka, kdy rozhodlo pár hlasů při hlasování o důvěře vládě, které vyvolal předseda ČSSD, bývalý šéf Restaurací a jídelen (RaJ) za komunistů, Jiří Paroubek. Sliboval sice, že vládu nechá na pokoji po dobu, kdy Česká republika předsedá Evropské unii, aby nebyla ostuda, ale klasicky sliby - chyby.

(Příznivci socanů, pamatujte si, prosím, že u ČSSD znamenají sliby - chyby! Možná si málo z vás uvědomuje, že socani sice vyhráli krajské volby, neboť slibovali zrušení 30 Kč poplatků za návštěvu u lékaře, ale současně má podobné poplatky v programu i stínový ministr zdravotnictví ČSSD, David Rath.)

Je teď úplně jedno, že se někomu nelíbil Topolánek nebo vláda ODS, je nutné si uvědomit, že ta Paroubkova akce rozdupat bábovičku, se mu tedy naprosto povedla. Nemluvím teď vůbec o tom, že je pár ministrů v současné vládě, kteří svou práci dělají opravdu na úrovni, které obdivuji a kteří zasluhují mou úctu. Nyní je ale jejich veškerá práce naprosto ztracena ;-(

Ptají se mě klienti z USA, co jsme to za banánovou republiku a co se to u nás děje, zda platí naše závazky a zakázky, neboť i v US se diskutuje o tom, že padla vláda v předsednické zemi EU, kterou má navštívit nový americký prezident už příští měsíc.

Škoda mluvit, ostuda po celém světě, nemá ale cenu nad něčím takovým jen diskutovat, záleží na tom, jak dopadnou nové volby ;-)

Viz také - Český národ není schopen rozhodovat o svém osudu!

29 comments :

pepperos řekl(a)...

Je to strašný. Mám docela vztek. :-(

Anonymní řekl(a)...

Do teď jsem to nebral nijak vážně, ale když teď čtu, že nám dělá v zahraničí ostudu tak mě to teda docela namíchlo.
Ale co už, žijeme v ČR, měl bych si zvykat.

Jiri Benes řekl(a)...

promin ale stridani vlad je zna demokracie. Takze i kdyz mne se to take nelibi, neni to nic hrozneho. Vlady padaji v kazde zemi i v USA (Nixon), takze je to smutne, ale zadna tragedie se nedeje. Spatne je, kdyz se nejaka vlada drzi prilis dlouho (Kuba, Venezuela, Belorusko, "Rusko"). Tak snad to socani s komunistama moc nepohnoji.

Anonymní řekl(a)...

Já jsem do poslední chvíle věřil, že to vláda ustojí. Ti lidi jako Téčko nebo ty dvě zelené dámy musí přece vědět, že tímto definitivně ztvrdili, že toto je jejich poslední volební období, a touto akcí si ho rozhodně neprodloužili.

Anonymní řekl(a)...

Celkem zajimavy komentar od Hlavenky: http://www.bloc.cz/bloccz/art_202/vlada-je-dole-o-demokracii-v-ceskych-politickych-stranach.aspx - mimochodem vlada pry padla uz ve 3 zemich, zatimco predsedali EU, takze samotny tento fakt neznamena neserioznosnost CR. Parouback ano :-(

Anonymní řekl(a)...

Mně pád vlády nevadí... Na nějaký předsednictví kašlu, kecy o ostudě zahraničí jsou opravdu jenom kecy - mně osobně dělá Topolánek jako premiér daleko větší ostudu (mlátí fotografy, ukazuje prostředníčky, má rozvrácený rodinný život, udobřuje si svoji odkopnutou manželku veřejnýma prachama, toleruje korupci a mafiánství, lyžovačka a tenis už jsou jen třešničky na dortě. Tak ještě povinná informace o tom, že nejsem levičák ani komunista :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, že nějaký pád vlády by ještě nemusel být ukázkou "neserioznosnosti" ČR. Mírný problém je ovšem v tom, že Paroubek klidně sestaví vládu s komunisty, jak je vidno v krajích. Jak tam "socialisticky" vládnou, kolik peněz již dokázali rozházet, o tom je toho již plno všude.

Komunisti ve vládě - to je ta ostuda, to je ten obraz ČR někde venku, na co se mě ptají známí i zákazníci v cizině ;-)

Anonymní řekl(a)...

Dle mého si tuto situaci koupil sám národ za 30,-Kč poplatek. Rozumím tomu,že nějaký nemocný důchodce s nízkým důchodem nezvládá svou dávku léků a v tom případě by měla existovat sociální výpomoc.
"Děti" do 18 let..no, pokud je jejich rodičům přednější např. krabička cigaret, než jejich zdraví a NEZADLUŽENÁ BUDOUCNOST, pak není asi o čem diskutovat...
2 CAYMAN: Ameriku mám rád,ale pokud někdo mluví o "banánové republice",měli by se frajeři z US zamyslet nad tím,jak je možné,že např CNN uvede návštěvu našeho prezidenta u Bushe s tím, že přijel "Czech prime minister Klaus Topolanek"...:-(
Takže bych si z jejich názorů až zas tak moc nedělal.Padla vláda-není to nic hrozného, pokud si to ovšem nevezmeme v kontextu současné politické situace u nás, kdy levice dá dohromady již více jak 40% a to s 1/3 účastí komunistů!To je ten průser! Lidi mají zkrátka krátkou paměť a peněženka je jim bližší,než osud dalších generací.
2 INTELEKTUÁL:Nejsem velkej fanda Topolánka-tomu novináři bych ale dal facku taky,protože co má co lézt do kočárku mého dítěte!Pokud nemáš děti, asi nechápeš.Navíc tady se nedá psát o "novinářích"!To jsou jen lidi, co udržej foťák a tužku!To by sis měl uvědomit,zvlášť s podobným nickem.
Jinak s tebou souhlasím,že by si Mirek měl na gesta dávat pozor, na druhou stranu-já se děsil mediálního obrazu naší země,když nastoupil zeman se svýma "žumpama a spol"...a co?píše o tom dneska někdo?na to se historie prostě neptá a každý jsme jen člověk! Když vidím p.Ratha,co včera předvedl na schůzi a hlavně(!!!),co potom udělal Zaorálek Langerovi: "buď mluv k tématu nebo si jdi sednout!"...to je to,čeho se bojím...hoši nám přerůstají přes hlavu!

Martin řekl(a)...

Pokud jde o reakce ze zahraničí - nechť si všichni zametou před vlastním prahem. A pokud jde o pád vlády samotný - pokud si pánové a dámy ve vládě mysleli, že se mohou chovat jako arogantní nafoukanci a ono jim to u lidí projde, pak se spletli. Poslední volby fungovaly jako ukazatel celkové spokojenosti (jako ostatně všechny volby) a jasně ukázaly, že se spletli. A pokud jde o Paroubkovu ČSSD - byli by naprosto neuvěřitelně hloupí kdyby současného rozpoložení nálady nechtěli využít.

Anonymní řekl(a)...

"...with the E.U. facing the greatest economic crisis of its half-century existence, many are wondering how much bigger the knock-on effects will be of that one vote in Prague." (Czech Government's Collapse)

Anonymní řekl(a)...

2Martin:Nafoukanci?Ty je všechny znáš osobně?Nebo soudíš pouze podle toho, co vidíš v TV? Já prostě nemůžu souhlasit s tím,že by poslední volby byly odrazem celkové spokojenosti. Poslední volby byly o 30,- poplatku!Navíc, nechci zde nikoho obhajovat, ale tahle vláda stoí 2 roky a převzala zemi po kolika? - 8 letech socialistické vlády? Pokud je to tedy obraz celkové nespokojenosti, pak si lidi vážně myslí, že za 2 roky předěláš ať již pozitivně či negativně minulých 8 let???

Zdenek řekl(a)...

Martin: K volbám přišlo asi tak 40% volbyschopných obyvatel (1 047 000 hlasů - btw, nevíte proč tak málo), kde máš zbývajících 60% voličů, kteří vyjadřují nesouhlas.

Anonymní řekl(a)...

Taky se připojím k diskuzi. To že padne vláda je normální a běžný jev ve všech demokratických zemích. Ovšem u nás k tomu došlo podle mého názoru zcela zbytečně v době, kdy se všechno tak nějak usadilo a vcelku to fungovalo. Vláda se měla nechat dovládnout alespoň do konce našeho předsednictví. To že se pantáta Paroubek rozhodl sesadit vládu v době kdy to fungovalo je jenom důkaz toho, že mu jde o moc, nikoli o stát a blaho národa. O to samozřejmě nejde ani ODS, ale podle mého názoru je vláda ODS vždy menším zlem než vláda ČSSD. Přál bych si teď ze všeho nejvíce to, aby Paroubek vyhrál volby a začal v době krize dělat své experimenty a sociální politiku. Pak by republika rychle přišla na buben, a lidi by konečně prozřeli. ODS bohužel trpí osobností svého předsedy, který je arogantní, svéhlavý a nedokáže přiznat porážku a nemá smysl pro kompromis. Pokud by ODS vedly jiné osobnosti (které ve svém středu má), tak by to bylo o něčem jiném. Bohužel jsme zase akorát posílili pozici Švejků v mezinárodní politice.

Anonymní řekl(a)...

2honza: Plně souhlasím, těch 30,-Kč dalo Paroubkovi "křídla", k tomu ještě jeho touha po moci a snaha co nejvíce zdiskreditovat Topolánka a jeho vládu, no a bylo vymalováno.

K té "banánové republice": Jasně, že v US mají sami máslo na hlavě. Takhle se ale vyjadřovali docela chytří lidi v US, kteří mají rozhled, někteří třeba i v ČR byli a (díky mně) sledují události u nás. Od těch to hodnocení docela sedí, neboť to byla reakce na tu možnost komunistů ve vládě, což bude teprve ostuda.

Viz úvodní chování socanů Ratha, Zaorálka,... :-(

Anonymní řekl(a)...

2byF: To je příčina všech problémů - malá volební účast, příp. plno hlasů "rozumných" lidí, které se "utopily" v pidistraničkách a to jen proto, že ODS mnoho lidí odrazovala svým předvolebním chováním a neschopností pořádně vysvětlit reformy všem těm "normálním" lidem.

Kdyby už při nástupu vlády ODS byla v parlamentu převaha, tak by k mnoha následným problémům třeba ani nemuselo nikdy dojít (ustupování z programu na nátlak koaličních stran, přeběhlíci, kteří rozhodují o vládě, vzpoura Tlustého,...)

2Vembl: Přesně řečeno, plně souhlasím. Ta "pozice Švejků v mezinárodní politice" naprosto přesně sedí a mně je jen líto, kolik to bude zase stát peněz - předvolební kampaně, zrušení všem možných reforem,... Zaplatí to to ale všechno ti lidi, co mají teď ty slavné poplatky zdarma ;-)

Byl to spásný nápad si registrovat firmy i v US, že :-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Spásný nápad s tou registrací v USA to byl, ale stejně se tím placení daní v ČR úplně nejde vyhnout. A taky mě štve to mrhání penězi. Bohužel lidi jsou jak stádo a nechají se zblbnout člověkem, který má tak pochybné kontakty a kamarády, že z toho jde mráz po zádech. Dlužno dodat, že Mirek Topolánek si za to ale může také hodně sám - jeho arogance byla příliš velká. Chce to změnu v čele ODS, pak snad je šance tu oranžovou vlnu porazit.

Anonymní řekl(a)...

Neverim vlastnim ocim a usim co se v CR deje. Uz je jedno ke ktere politcke strane politik patri, jde jen o to jit proti druhe strane, o dobro naroda se nejedna. Ted tomu Topolanek nasadil korunu jeste jeho komentarem o americke ekonomice - "road to the hell". To je teprve ostuda tady.

Anonymní řekl(a)...

Ten článek o "road to the hell" jsem četl a docela síla. Sice s Obamou v mnoha věcech nesouhlasím, ale co oficiálně vysolil Topolánek je docela síla. Je vidět, že Topolánka ten pád docela sebral. Sice na sobě nedá nic vidět, ale nyní střílí z posledních zásobníků na všechny strany ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Vembl: Firma v US a zdaňování rezidenta se sídlem v ČR je první krok, další kroky si můžeš doplnit dle libosti. Nemusím ti určitě nic radit :-)
Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

ODS i ČSSD jsou k pláči. Aktuální dění je vybíjení klínu klínem. ČR potřebuje čerstvý vzduch na politické scéně, ale proč zrovna na pozadí předsednictví? České strany jsou zkostnatělé a neflexibilní, vzoru 91, a současný stav je logickým vyústěním arogance, mafiánství a krobiánství české politické scény.

Anonymní řekl(a)...

Ještě dodatek k těm zastáncům poplatků ve zdrav. Tyto poplatky jsou neskutečně hloupé, krajně nesystémové řešení, které navíc bylo zavedeno ve zcela zásadním rozporu s předvolebním programem ODS. A to Julínek o nich psal již v roce 2005, takže to měl připravené, jen to ODSáci zamlčeli. A řeknu vám jedno, na takovýhle zrady je obyčejný lid krajně háklivý...

Anonymní řekl(a)...

2Vojta: Máš naprostou pravdu, jen bych doplnil, že politici jsou jen takovým obrazem celého národa.

2Intelektuál: Uvědom si, že to byl jen jeden z mnoha kroků reformy zdravotnictví, které měly ještě následovat, ale už se tak, bohužel, nestane. První ťafku dostaly reformy po odchodu Julínka, druhou závěrečnou dostanou, až bude ministrem Rath ;-(

Intelektuál řekl(a)...

No tak za prvé politici jsou možná obrazem národa, ale jedná politik je veřejný činitel a měl by hrát roli reprezentativní. Politikové by měli být rekrutováni z té lepší části národa, a u nás je spousta šikovných a morálně i vyspělých osobností atd. čili náš národ není národ blbů. Problém je, že u nás se politici rekrutují spíše z té spodní vrstvy(kromě pana knížete), z řad neumětelů, prospěchářů a přížívníků. Češi jako národ si zaslouží lepší reprezentaci, stačí lépe vybírat. Obecně nemám rád ty řeči typu: máme tkaovou vládu jakou si zasloužíme, politici jsou obrazem národa atd. Jsou to spíše hloupé generalizující fráze. A co se týká reformy zdravotnictví, tak argumentovat tím, že jeden dílčí a nesystémový hloupý krok, ještě není tak špatný, že určitě ty další budou ty správné reformní kroky... To je naivita na N-tou. Když někdo zavádí taková řešení, tak pravděpodobnost, že najednou začne tzv. perlit je docela nízká. Navíc Topolánek byl ve sporu s odborníky co se týká slučování nemocnic, já tomu nerozumím, ale argumentace Pavla Klenera byla pochopitelná a rozumná, a řek bych, že člověk s takovou praxí už ví co říká. Spousta tzv. pravičáků poplatky hájí, protože nejsou schopni se nad tím zamyslet. Jinak by museli vědět k jak krokolomným, nesystémovým a asociálním situacím dochází. Vždyť ten původní návrh vyloženě vyždímával důchodce a to si prosím pěkně nikdo nevymýšlí, to jsou skutečné případy. Prostě to vůbec nebylo dořešené. Ryzí amatérismus.

Anonymní řekl(a)...

Intelektuale, spoluucast pacienta v zahranici bezen funguje a nikdo s tim problem nema, pouze cesti setrilci, kteri si nemuzou to jedno pivo odpustit. Mimochodem nejvetsi kritik zdravotnickych reforem pan Rath jeste pred vstupem do politiky za poplatky lobboval u tehdejsiho premiera Zemana, to je pak smutny jak je vetsine zakonodarcu prednejsi populismus. On uz Machiavelli tvrdil, ze vladce se musi naucit nebyt dobry a ze moralne zavazny je cil, nikoli prostredky, kterymi ho dosahneme. To je filozofie, kterou by se mely ridit vsechny vlady v soucasne dobe a nevyuzivat krizi k honeni politickych bodu.

Intelektuál řekl(a)...

Milý anonyme, mám za to, že si jeden z těch co o těch poplatcích asi moc nepřemýšlel a proto jen papouškuješ autory těch tzv. reforem. Nastuduj si např. jak to chodí v Německu, pak si zopakuj jak to vymysleli modří soudruzi u nás. Dělat věci vždy po svým a většinou blbě je je totiž jedna z typických českých vlastností. Pokud bys byl schopný interpretovat psaný text, tak bys věděl, že nekritizuji 30,- jako takový(= ta spoluúčast), ale ten systém! Zkrátka nemůžu si pomoct, mě tahle část reformy zdravotnictví přijde jako naprostý nesmysl a to, že to je asociální měli bohužel socani pravdu. Např. v Německu se neplatí do 18let, což je správné, ale u nás soudruzi řekli, platit budou všichni kojenci, nemohoucí s mizernými důchody, nezájem. Vždyť přece tihle nemohoucí a kojenci, to jsou ti největší simulanti, které musím zregulovat především... zavedení fixního stropu, to už ani nestojí za komentář.

Cayman řekl(a)...

Chlapci, klídek, dnes je to již úplně jedno. Však, až bude Rath ministrem zdravotnictví, tak on ty své "poplatky" třeba pojmenuje jinak, aby byli všichni spokojení ;-)

2Intelektuál - jen pár reakcí, neboť si asi jen nerozumíme, přitom s tebou vesměs souhlasím:

"Politikové by měli být rekrutováni z té lepší části národa..."

A jak toho chceš, prosím, dosáhnout? Jak chceš "lépe vybírat"? Nikdo rozumný a opravdu schopný do politiky nepoleze. Navíc, volí se u nás strany a ne jedinci, což je asi ten největší problém. Podobně dopadá i volba prezidenta ;-)

Kdo, jak a koho volí, to je ten obraz národa, který jsem měl na mysli. Kdo vymyslel tu úchvatnou ústavu, zákony a změny zákonů,...

"Spousta tzv. pravičáků poplatky hájí, protože nejsou schopni se nad tím zamyslet..."

Myslíš, že opravdu nejsou schopni se zamyslet? Souhlasím, že to byl opravdu velmi hloupý začátek reformy, který nahrál komunistům a socanům, ale alespoň si lidi začali uvědomovat, že ani zdravotnictví není zadarmo. Nikomu nevadí, kolik platí měsíčně na ZP/SP, ale nějaký poplatek je problém? Co ten roční strop pro všechny nemocné?

"Dělat věci vždy po svým a většinou blbě je je totiž jedna z typických českých vlastností..."

S tím plně souhlasím, to je typická tupost české vládnoucí partičky, ať je jakákoliv. A jsme znovu na začátku:

Kdo volil? Koho volil? Proč lidi volí stále komunisty? Proč se sestavovala vláda, když poměr ve sněmovně byl 100:100? Vláda se opravdu rovná výběru české společnosti ;-)

Anonymní řekl(a)...

Intelektuale, ja zas nechapu tuhle selektivitu, proc je kojenec nebo duchodce uprednostnovan pred clovekem produktivnim? Vzdyt to je cely postaveny na hlavu, bud vsichni, nebo nikdo.
Fixni strop naopak chapu, pripadnou socialni solidaritu take.

Nicmene ja chtel spis zduraznit, ze v soucasne situaci, ktera ve svete panuje by mel jit ideovy zaklad stranou a mela by se pro ruzne krizove reformy najit podpora napris politickym spektrem bez ohledu na to, zda je to proti socialisticke doktrine nebo proti konzervativnimu uvazovani, proto doufam, ze urednicka vlada(vlada odborniku) si dokaze vybudovat urcitou pozici, ktera ji tohle umozni... bohuzel kdyz clovek vidi politickou elitu v CR tak tomu asi moc verit nemuze

Intelektuál řekl(a)...

Cayman: Docílit toho lze jedinou cestou a to tak, že se společnost trochu uklidní a přestane se jen hnát za prachama a začne přemýšlet i v jiných rozměrech. A to rozhodně není nic jednoduchýho, každopádně by to měl být ten cíl, ke kterému by se každý měl snažit přiblížit a třeba já se tak chovám, takže to i píšu v diskusi :-) Co se týká toho chytrýho 5k stropu, odkážu např. sem: http://domaci.ihned.cz/c3-22800660-002000_d-julinek-haji-pred-soudci-strop-na-poplatky


Anonym:
Tak to máme holt zcela opačnej pohled na svět. Já jsem defakto "pravičák", ikdyž se mi tohle škatulkování celkem příčí a pojem scoiální solidarita mi rozhodně cizí není. Takže JÁ zastávám názor, že kojenci by platit neměli, stejně tak staří důchodci a nemohoucí. Nevím co víc k tomu psát. Zkrátka s kým jiným bych měl soucítit než s těmi nejslabšími a nejzranitelnějšími? Když budu argumentovat podobně jako ty, tak v zahraničí(jmenovitě Německo, ...) s tímhle rozhodně problém nemají. Tvůj názor je jiný, respektuju ho, ale zároveň ho považuju za amorální až nelidský. Ona úroveň společnosti se dobře pozná přávě podle toho, jak se chová k těm nejslabším...

Cayman řekl(a)...

"...že se společnost trochu uklidní a přestane se jen hnát za prachama a začne přemýšlet i v jiných rozměrech..."

Plně souhlasím, to je jediná možná cesta, ale je to běh na dlouhou trať, neboť morálka a hodnoty mnoha jedinců jsou velmi narušené, ať už přímo socialismem, příp. výchovou "socialismem postižených" rodičů, kdy děti takhle "vychované" již dospěly a teď dělají ten správný "business" (po nás potopa).

Kdosi chytrý kdysi napsal, že komunisti za těch 40 let vládnutí zdevastovali morálku na několik generací dopředu a jak vidno, ještě to bude pár (desítek) let trvat, než se vše dostane do normálu ;-)

Okomentovat