Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kam uložit volné peníze aneb jak se ze štiky na trhu stává líný sumec...

Business is businessNení to ani rok, když jsem se zmiňoval, jak jsem podlehl kouzlu mBank, nalákán na bankovní služby zdarma a 3,5% úrok na spořícím účtu.

Co si mám ale myslet o tom, že mBank bez oznámení sníží úročení spořícího účtu eMax na směšných 1,3%, přitom neinformuje ani své klienty o takové docela radikálně změně? Docela mě to pobavilo ;-)


Normální reakce finančního trhu?

Je jasné, že když ČNB již několik měsíců snižuje základní úrokovou sazbu, za kterou si komerční banky půjčují, tak i úroky u všech spořících účtů musí jít dolů. To je naprosto normální reakce finančního trhu.

Když jsem před časem přesunul nějaké české koruny z eBanky (nyní Raiffeisenbank) na spořící účet eMax (mBank), té první skvělé banky bez poplatků, tak jsem nějak moc neřešil, že nabízený úrok poklesl z 3,5% na 2,7% hned asi po týdnu, co jsem tam poslal pěkný balíček. Neřešil jsem podobně, když ING Konto (ING Bank) snížilo úroky z 3,25% na 3% (nyní 2,5%).

Pohyby úrokových sazeb jsou normální a je nutno s nimi počítat. Proč se ale současně se snižováním úroků z vkladů na spořících účtech nesnižují i úroky z půjček a hypoték?

Chápu, že české banky jsou opatrné a všichni se snaží sedět na penězích, příp. kumulovat hotovost na horší časy, které ještě nastanou. Ano, jsem přesvědčen, že minimálně pro finanční instituce horší časy ještě nastanou, neboť svou současnou "politikou" tomu velmi silně napomáhají.

Copak se dá nějak podpořit trh a rozhýbat investice, když nepružné banky nejsou schopné žádných progresivních kroků? Proč si myslíte, že ceny nemovitostí v ČR skoro neklesají, jak je naopak vidět skoro v každé "civilizované" zemi, kde opravdu funguje trh?


Kam uložit volné peníze?

Nejlepší je žádné peníze nemít, tj. "rozumně investovat". Většina asi chápe, že peníze by neměly jen tak někde ležet ladem v bance a je na každém, zda se mu líbí investice do volného času, kvalitních diamantů, lákavých nemovitostí, do úspěšného podnikání, akcií stabilních firem, příp. slibných komodit. Já vím, sázím jeden oxymoron vedle druhého v dnešní době ;-)

Více o investicích je možno najít na chytrém a čtivém blogu jednoho investora, kde se nabízí plno informací a poučení pro každého:

- Akcie - Komodity
"Nejčtenější blog o akciích - Pomáháme Vám k bohatství. Vědomostnímu i finančnímu."

Kdo ovšem nechce do ničeho investovat a potřebuje jen někam v ČR uložit finance, tak zde je jednoduché srovnání spořících účtů:

- Srovnání spořících účtů (Finance.cz)
"Nevíte kam vložit volné finanční prostředky? S výběrem správného účtu vám pomůže náš srovnávač spořících účtů."

Zajímavé, že i přes ty snižující se úrokové sazby ČNB, na které reagovala mBank tím radikálním snížením úroků z vkladů, jsou na trhu banky, které na to jdou trochu jinak:

- GE Money Bank plave proti proudu aneb 3,6%
"Zatímco ostatní banky snižují, GE Money Bank přichází se spořícím účtem s úrokem 3,6 procenta ročně. Jak to?"

Nic, jdu se zbavit té přebytečné české měny ;-)


Update:

Se fakt z té mBank picnu! Převedu prachy jinam, abych ze sebe nedělal hloupého ichtyla s tím jejich "úrokem" 1,3%, pak zkontroluji emaily a dostanu následující zprávu z mBank:

"Abychom Vám zajistili co nejlepší zhodnocení vkladů i v této době, rozhodli jsme se přechodně obnovit úročení na spořicím účtu eMAX na původních 2,7%..."

Komedie na českém bankovním trhu? Ano, více důkazů snad ani netřeba a mBank u mě tímto chaotickým jednáním naprosto propadla ;-)

20 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zrovna jsem se začal rozhlížet, časem budu potřebovat ještě jeden spořící účet a chování mBanky mě poněkud zklamalo, jednak tím snížením, jednak nabízením další varianty spořícího účtu.

Na to GE Money Bank pozor, v produktových podmínkách se píše "SÚG typu Genius Plus je automaticky konvertován v termínu uvedeném v Dispozicích." Termín ani dispozice jsem nenašel, ale je to stejná písnička - za nějakou dobu budu mít jiný účet než jsem chtěl.

Než peníze v bankách, radši investovat. Škoda že zlato je teď tak drahé; nemovitosti vyžadují trochu větší přehled ;).

Anonymní řekl(a)...

Doporucuji komodity, kdo nakoupil pred rokem zlato, diamanty, ropu, kukurici, atd. tak ted skace radosti ;D

Anonymní řekl(a)...

V US jsme radi za 2.5%. Sporici ucty uz nejsou to co byvalo.
Anonym: Shodou okolnosti jsem nakoupil kukurici pred rokem. Obe dve konzervy expirovali minuly mesic, takze jsem je vyhodil a zas tak radosti jsem neskakal :-) Asi se dam na ty diamanty :-)

Anonymní řekl(a)...

Ano, hlavne tu ropu :-) Investice dle fundamentu mohou velmi zklamat. Me se nejvice vyplaci sledovat jednoduse graf ceny a zkusit vycist z nej psychologii trhu. Kdyz se to spoji s dobrym risk managementem, tak je to celkem jednoduchy a bez nervu. Co je treba zvladnout, je kdykoliv, kdyz se trh obrati proti predpokladu, pozici zavrit s jakoukoliv ztratou. mBank nezatracuji, mKonto je dobry ucet bez poplatku a na sporeni staci eMaxPlus kde je stale 2.8%. GE s 3.6% vypada opravdu lakave, ten rozdil 0.8% me zatim nedostal, tusim podraz (mozna jim ale krivdim).

Anonymní řekl(a)...

Jenže investovat v komoditách může ten, kdo se v tom aspoň trochu vyzná. Jinak jde o ruletu a ne o investici ;) Pro lidi z ulice to není.

Anonymní řekl(a)...

Ten "eMaxPlus kde je stale 2.8%" má docela zásadní omezení - jen 1 pohyb v měsíci, další za extra poplatek 150 Kč, to se mi nezdá nějak moc výhodné.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, že do těch komodit každý nevidí, já už teprve ne a ani nemám čas se tím zabývat. Od toho jsou ale odborníci, kteří můžou poradit, kdy záleží jen na zkušenostech a kvalitě jejich rad (však jsou za to placeni).

mBank má stále dobré podmínky na vedení účtu zdarma, příp. ten nový spořící účet, co nabízí. Mně se jen nelíbí ta politika změny bez oznámení, nucení zákazníků žádat o nové (eMaxPlus) účty a pak tam převádět peníze. Proč mi přidávají práci, když mohli jen upravit stávající podmínky a já bych se rozhodl, zda je přijmu nebo ne?

No a když pak v mBank zjistí, že nestíhají zakládat nové "Plus" účty s těmi novými podmínkami, tak úroky zase vrátí zpět... Komedie, fakt a dle mého se takto solidní banka nechová.

Dzish řekl(a)...

Pro mě se spíš mBank z změnila z barracudy na štiku. Tím eMax+ mě trochu nas...
Čekám eMaxx, potom eMaxmocnina, pak eMax!(faktorial).
Nevím jak je to u jiných bank, zase se mi ale líbí mít 4 účty různě pojmenované. Před 2 lety se mi za to v ČSOB vysmáli. On chce mít konto "Dovolená", to je debil.

Jiri Benes řekl(a)...

mBanka hazarduje s duverou svych klientu. takto se opravdu seriozni banka nechova. Zmena mele byt oznamena minimalne mesic dopredu ne-li dele. Oznameni o zmene urokove sazby na 1,3 bylo dobre zasite v oznamovacim mailu o eMax Plus. To je hnus.

Ja to jasne znameni, ze se stiky se stava moloch.

Jiri Benes řekl(a)...

2Dzish: uz ted jsi mohl mit 4 eMaxi, a na kazdem sla zadat jen jedna sablona. Ted si muzes zadat vice sablon, ale za penize. Jako neni to uplne spatne, ale je to divne podane.

Anonymní řekl(a)...

2Cechoamerican: Ovšem "konzervy kukuřice", které expirovaly po roce, zatím naprosto vedou v "dobrém" investičním portfoliu. Kam se na to hrabou diamanty :-))

Unknown řekl(a)...

Pěkný příspěvek. Díky za něj.

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že na stejné téma se dnes zaměřily i Hospodářské noviny - Úroky spořicích účtů jdou dál dolů :-)

Anonymní řekl(a)...

Tady o tom pěkně píše jeden expert Světové banky
http://blog.ihned.cz/prouza/c1-36105900-mbank-smutny-konec-jedne-pohadky

"...banka poprvé v historii selhala v komunikaci, tedy v oblasti, kterou až do nynějška zvládala na jedničku s hvězdičkou. Klienti se o změně dozvěděli až se zpožděním, i když nic nebránilo tomu informovat je dopředu."

ice809 řekl(a)...

Ja mam banku FIO a jsem velmi spokojeny.
Take pisi blog o akciich na http://valueakcie.xf.cz/

Jiri Benes řekl(a)...

mBank ma ted 2 sporici ucty

eMax s uroceni 1.3% a neomezene pohybu
(u eMax vratili uroceni jen na chvili)

eMax Plus s urocenim 2,7% a jednem bezplatnym poybem mesicne (dalsi za 150).

Suzette´s Patisserie řekl(a)...

Pry je ted nejaka novinka paysec. nabizi to hellomobile. neslyseli jste o tom?

Cayman řekl(a)...

2zuzana: Jestli myslíš, ten PaySec, o kterém jsem psal asi před rokem v příspěvku Jak PaySec a kočička vymýšleli nový platební systém, tak si stále myslím, že je to jen takový úsměvný "pokus", který k ničemu není.

Jinak, zdravím reklamní agenturu Bison & Rose, příp. PR oddělení ČSOB ;-)

Petr S. řekl(a)...

Cayman: zuzana bude spis spammerka... I na mel blogu to zkousela s presne timhle textem asi ve trech prispevcich...

Cayman řekl(a)...

2Petr: Jo, taky jsem ten dotaz dostal asi 5x. Tady o tom spamu píšou na Lupě - Paysec nebo hellomobile opět spamují, kdyby měl někdo podobný problém.

Okomentovat