Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Březen - měsíc úklidu v hlavě, na stole, v komoře, první básně na Caymanovi

Když jsem v minulém příspěvku zmínil měsíc březen, tak jsem se rozhodl věnovat pár březnových dnů totálnímu úklidu. Kdo by viděl v těchto dnech, jak to vypadá na mém stole (tři monitory a neskutečný bordel), co všechno se válí všude kolem po zemi (třídím projekty a všechny podklady), kolik hromad papírů mám v regálech, tak by se asi zděsil, příp. by byl možná potěšen, že na tom není až tak špatně ;-)


Jsem knihomol, takže nejprve pořádek v knihách...

Vyčistil jsem knihovny od přebytečných papírů a nesmyslů, co se tam válely a tím si udělal prostor na nějaké další knihy. Současně jsem se rozhodl, že otevřu "Pandořinu skřínku" a proberu staré knihy, co jsou stále uskladněné v bednách v komoře.

Když jsme se totiž před lety přestěhovali do bytu u Vltavy, tak ještě nějak nebyl čas a pár beden knih stále "hnije" v komoře. Vytáhl jsem tedy prvních pár kousků, neboť jsem již zapomněl, co všechno se v bednách skrývá.

Jen pro zajímavost, máme několik tisíc knih všech žánrů, kdy ty nejlepší kousky se již pyšně vyjímají v knihovnách po bytě. V těch pár zapomenutých bednách se nacházejí většinou nějaké staré odborné publikace nebo méně důležité knihy, jestli se to vůbec dá takhle říci.


Staré knihy jsou ukázkou našeho života?

Hmm, jak které knihy, neboť já osobně třeba kupuji každý rok plno blbostí, některé knihy ani neotevřu, další zase čtu několikrát za sebou, jsou ale výtisky, kterých se nikdy nezbavím, neboť patří k mému životu.

Nemluvím teď ale o starých odborných knihách, které jsem kdysi nakoupil, jednou otevřel a pak našel ve staré zaprášené bedně ;-)

Každá z následujících knih stála např. 1000-1500 Kč a přitom mi byla k ničemu. Pár měsíců po vydání knihy byla na světě nová verze databáze nebo nová verze operačního systému a tištěnou knihu jsem ani neotevřel. Co s tím nyní? Popelnice?

Old books - Oracle, MS SQL, Windows

Jsou ale kousky, ke kterým se rád vrátím, neboť některé myšlenky chytrých lidí mají nadčasovou platnost a po letech dostává jejich sdělení trochu jiný význam.

Zamyšlení Billa Gatese Informační dálnice je sice staré +10 let, ale rád si jeho myšlenky ještě jednou přečtu a dám do dnešních souvislostí. Podobně mě láká si přečíst ještě jednou i knihu Cesty moderního programování (JZD Slušovice), což je kniha Petra Koubského stará skoro 20 let. Takže jsem zvědav na "moderní" programování po 20ti letech :-)

Old books - Gates, Koubsky

Musím také zmínit úchvatné sběratelské kousky, které jsem objevil a které patří k ozdobě mé knihovny. Vůbec nechápu, jak jsem je mohl tak dlouho skrývat v bednách někde v komoře. No, alespoň se na ně neprášilo :-)

Unikátní vydání básní Františka Gellnera v edici Československého spisovatele z roku 1984, na ručním papíře, náklad 800 výtisků!, původní cena 30,- Kčs. Nevím, jak tato stará kniha, ale bohémský způsob života prokletých básníků mě asi trochu ovlivnil v mé cestě životem.

František Gellner - Básně   František Gellner - Básně

František Gellner: Perspektiva

Má milá rozmilá, neplakej!
Život už není jinakej.

Dnes buďme ještě veselí
na naší bílé posteli.

Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví.
Zejtra si lehneme do rakví.


František Gellner: Noc byla touhou přesycená

Já nehledal jsem vilnou Frynu
pro flirt a ukrácení dne.
Utišení jsem na tvém klínu
pro srdce žádal neklidné.

Noc byla touhou přesycená
a vábila a lákala.
V tvé jizbě lampa rozsvícená
vím, že můj příchod čekala.

A lože ztřísnilo se krví. --
A já se zachvěl vědomím,
že srdce tvé jsem vznítil prvý
a že je prvý rozlomím.


Mezi úchvátné sběratelské kousky zcela určitě patří i staré vydání dobrodružných románů Boba Hurikána - Jezdci z Arizony a Pobožný střelec, což jsou romány z Divokého západu (z antikvariátu), které jsem jako dítě chtivé dobrodružství plnými doušky hltal.

Vyšlo jako příloha Pacific Expres v roce 1969, původní cena 10 Kčs, autor obálky Karel Saudek.

Bob Hurikán

Podobně úchvatně na mě působí originální vydání Rychlých šípů od Jaroslava Foglara, kdy příběhy Záhada hlavolamu nebo Stínadla se bouří mě ovlivnily asi docela silně. Dodnes obdivuji stromy Ginkgo biloba a neubráním se, abych si nestrčil list Ginkga do kapsy, když na něj někde narazím :-)

Jaroslav Foglar - Rychlé šípy

Vrcholem "koncertu", který jsem ve starých knižních bednách objevil, jsou ale dvě úžasné knihy, které se hodí do každé situace a do každé doby. Kdysi jsem je koupil někde v antikvariátě za nějakých 20-25 Kč, no a dnes? Neprodejné kousky :-)

Hindí Language Course a úžasná Hindská konverzace, dva objemné svazky (700-800 stran) plné chytrých jazykových informací, které sice asi nikdy nevyužiju, ale ty knihy budou navždy ozdobou mé knihovny.

Hindí Language Course a Hindská konverzace

Přemýšlím, jaké knižní "poklady" se skrývají v dalších bednách, které se zrovna chystám otevřít :-)


Update 10-03-2009:

Odmítl jsem právě mailovou nabídku na prodej dvou výše zmíněných románových příběhů (Jezdci z Arizony a Pobožný střelec) á 2.000,- Kč. Musím doplnit, že bych o prodeji neuvažovat ani při nabízené ceně 20.000,- Kč za jeden kousek. Omlouvám se tedy všem případným zájemcům, ale nic zde zmíněné není na prodej.

5 comments :

Jiri Benes řekl(a)...

kdyz jsem rozpostej svoji sbirky sci-fi knih, tak ty trochu slusne jsem prodal na Aukro.cz, neco jsem rozdal v praci v hospode a pomerne velka cast sla do kontajneru.

Na aukru, jsem mel stridave uspechy. Neco se prodalo za 1kc, coz je opruz se s tim posilat, ale treba serie 8 knih od D. Webra se prodala za 1200.

Starsi odborne knihy jsou prakticky neprodejne a nema cenu je skladovat. Informace se daji najit ne netu. Nebo se daji sehnat e-books.

Anonymní řekl(a)...

Já už několik let odborné knihy ani nekupuju, nemá to cenu, vše se dá najít lehce na webu nebo existuje v el.podobě.

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný článek.
Co jsem zavedl na stránkách antikvariát (teď už bazar), třídím knihy poměrně často; odborné počítačové jsou opravdu tak akorát do sběru. A nebo nostalgicky ponechat - archivuju třeba pětidílný popis PC od Jiřího Svrška, Borland Pascal 6.0, nějaké Céčko, taky průvodce MSDOSem 6.0 :). Zkrátka takové ty nadšené počátky.

Anonymní řekl(a)...

K starym kniham - milujem navstevu antikvariatu. Casto tam clovek najde knihy, ktore uz normalne nezozenie, ale hlavne tam casto najde knihy s "paralelnym pribehom" - rozne poznamky, venovania, vlozene dopisy. Vtedy sa necham uniest a rozmyslam o povodnom majitelovi knihy:)

Anonymní řekl(a)...

2Jiri: To je dobré řešení s tím knihy rozdat nějakým zájemcům. Na Aukru za 1 Kč, to je tedy dobrý fór :-)

2Wu: S tím bazarem knih u tebe, to je vynikající nápad, já se k tomu ale asi nikdy nedokopu. Ten průvodce MS DOSem si určitě nechej, jednou to bude mít pěknou sběratelskou hodnotu. Také si podobné "kousky" nechávám.

2mekele: Taky mám rád antikvariáty, škoda, že jich nějak stále ubývá. Přesně, jak píšeš, dobré knihy, aby člověk pohledal.

Okomentovat