Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vláda se snaží a má dobrý protikrizový plán

Keep Right Go LeftKdyž jsem se před časem zamýšlel, že v době krize by se měl každý stát snažit ušetřit na svých nákladech (jak to dělá každá dobrá firma) a že by měl snížit daně jednotlivcům i firmám, tak ještě nebyl publikovaný ten protikrizový plán (NERV), který připravovala vláda.

Docela se mi líbí ty hlavní body, kdy sice přímé snížení daní se neplánuje, ale vláda chce ulevit firmám, aby zbylo více peněz na investice a zaměstnávání lidí. Navíc, plánuje se zrychlení odpisů, což je vlastně takovou daňovou úlevou. Připravuje se také snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele, což je naprosto dokonalé!

Konečně to někoho z politiků napadlo, kdy jsem ani nedoufal, že by k tomu vůbec někdy mohlo dojít. Kdo někoho zaměstnává, tak ví, co znamenají tyto odvody pro každého zaměstnavatele a jak zdražují celkově pracovní síly v ČR.

Také snad dojde i na legalizaci "švarcsystému", jak se píše např. v hodnocení - Záchranný plán je hotov, za což také musím poděkovat. Je mnohem lepší zaměstnat někoho na ŽL, než ho úplně vyhodit nebo vůbec nezaměstnat. Kdo pracuje na kontrakt, tak jistě zná některé výhody a nevýhody, kdy mnohé firmy v ČR se tomuto způsobu zatím bránily.

Viz také pěkně popsaná zkušenost - Podnikat se vyplatí.

Navíc, kdo má v současnosti smlouvu s nějakým kontraktorem, tak se vždy pohybuje na hraně, neboť u dlouhodobých kontraktů by se dalo diskutovat, zda by kontraktor neměl být řádně zaměstnán. U tohoto bodu se ale trochu obávám, jak budou reagovat socani a komunisti, kteří mají vždy plno keců o ochraně práv zaměstnanců apod.

Líbí se mi také, že v tom plánu není ten návrh na vyplácení šrotovného, tj. příspěvek na zakoupení nového auta, což stále prosazuje ministr Říman (automobilová lobby asi umí motivovat).

Viz také chytré hodnocení na Bloc.cz - Vydržet a přečkat:

"Plány české vlády – ať už je to z dílny NERVu nebo ne, to není nyní důležité – jsou ty nejrozumnější, jaké jsem kdy viděl, oproti tomu návrhy ČSSD už snad ani nejsou populistické, ale doslova zločinné..."


Jak kuřáci a alkoholici pomůžou zdravotnictví?

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje také nižší zdravotní pojištění (o 1%), kdy snížený příjem ve zdravotnictví bude kompezován zvýšením spotřební daně na alkohol a cigarety. Snížení ZP tak vlastně zaplatí kuřáci a alkoholici, kteří jsou prý častěji nemocní. Taky rozumný nápad, stále totiž netuším, proč cigára jsou u nás tak levná ve srovnání se světem, když skoro ve všem se ceny již vyrovnaly.

Takže, kuřáci kuřte (bacha, škodí to zdraví), alkoholici chlastejte, ať vyvedete naše zdravotnictví z krize ;-)

Sice si stále myslím, že nejlepší "protikrizový plán" by bylo plošné snížení daní (firmám i občanům), což podporuje jak podnikání, tak i utrácení občanů, láká to investory a podnikatele ze světa, ale i tak jsou ty připravované změny docela rozumné.


Update:

Takže daň na cigára a alkohol neprojde - Kalousek: Alkohol nezdražím, podobně ani socanům se toho plno nelíbí - ČSSD se odmítá bavit s vládou o krizi. Ách, jo, kdyby tak někdy začali politici používat zdravý rozum. A to se ještě neozvali rudoši ;-)

6 comments :

Zdenek řekl(a)...

Když firmy bojují o přežití, tak pro ně snížení daní, které se berou ze zisku, vůbec nic neřeší.

Anonymní řekl(a)...

2byF: No "snížení daní" trochu pomůže každé firmě. Neznám moc firem, které mají dlouhodobě nulový nebo záporný zisk, to už je pak opravdu na zvážení, na kolik se to týká krize nebo špatného podnikání obecně.

Coudy řekl(a)...

Souhlasím, že podle zatím známých informací je vládní návrh velmi rozumný. Až jsem překvapený :-)
Podtrhnul bych význam zrychlení odpisů nejenom z důvodů aktuálního snížení daňového zatížení, ale zejména jako podporu chuti investovat.
Teď je třeba se jen bát, jako to sněmovna "kreativně vylepší" pozměňovacími návrhy ...

Anonymní řekl(a)...

Caymene, především ti chci poděkovat za tento skvělý blog plný užitečných informací a rad do života:-) a zajímalo by mě jaký máš názor na již tebou zmiňované "šrotovné" a jeho vzor z Německa? A co takhle vyplácet za sešrotování starého vraku, zlevnění MHD, a omezený vjezd automobilů do velkých měst...

Anonymní řekl(a)...

Díky. Nevím, jak v Německu, tam je asi situace jiná, ale u nás mi to připadá nesmyslné. Proč by měl stát podporovat zrovna prodej aut? Myslím, že Škodovka většinu produkce stejně vyváží a větši prodej v ČR to nějak moc nevytrhne.

Myslím, že na jednom blogu na Lupě se o tom docela pěkně diskutovalo a dá se tam najít plno chytrých komentářů, proč NE "šrotovné" :-)

S tím článkem nesouhlasím, ale některé komentáře mi mluví z duše.

Anonymní řekl(a)...

Pekny clanek.
Souhlasim se zvyseni dane na cigarety a alkohol.

Problem je ze hodne stran to zneuziva k populistickym vyrokum. Prekvapilo me to i u Kalouska, kdyz tipnul navyseni spotrebni dane. Ze Paroubek cilene laka volice na populisticke vyjadreni, uz jsem si zvykl, tento muz neni prinosem pro nas stat. Z teto tezke doby by si lidé mohli zacit konecne vsimat kdo něco dela a kdo to jen okecava.

Okomentovat