Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Umění naslouchat aneb snaž se nejdřív pochopit...

Follow your dreams!V HN se sem tam najdou chytré články, kdy z posledních jsem náhodně narazil na jeden, který popisuje mnohem přesněji a výstižněji to, co jsem se kdysi pokoušel sdělit svými chatrnými vyjadřovacími schopnostmi např. v příspěvku, kde hledat nové nápady, příp. proč je důležité dívat se na všechno z více úhlů.

Je to chytrý článek přesně dle toho stále platného, "Poslouchej dvakrát více, jak mluvíš!", takže doporučuji k přečtení. Myslím, že všichni stále příliš posuzujeme svět kolem sebe jen naším vlastním pohledem, zkresleným našimi zkušenostmi nebo neznalostí.

- Méně mluvte, a více druhé poslouchejte (Franklin Covey):

"Empatické naslouchání je klíčem k opravdovému porozumění. To neznamená, že s druhým musíte souhlasit - je tím myšleno, že se snažíte chápat sdělované pocity a informace z jeho úhlu pohledu."

"Máme sklon to, co slyšíme, filtrovat sítem svých paradigmat a projektovat na druhé naše pocity, myšlenky a zkušenosti. Empatické naslouchání se snaží vcítit do druhého. Pokoušíte se dívat z úhlu pohledu druhé osoby a také porozumět jeho emocionálním a rozumovým sdělením. To je mnohem víc než registrovat, zvažovat nebo i chápat vyřčená slova."

Ano, "méně mluvte", to je asi nejlepší rada, kdy bych si dovolil doplnit i "méně pište", což platí pro mě mnohonásobně ;-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zdravim Caymane, měl jsem připravený svou nesouhlasnou reakci s tvou radou "méně mluvte" a "méně pište". Pak jsem si ale přečet odkazovaný článek, na kterém je tahle myšlenka trochu rozvedena a smazal jsem ho :) Spíš bych tu radu viděl na "mluvte méně, ale jenom když mluví někdo jiný".

Původně jsem chtěl říct, že kdyby všichni jen naslouchali názorům druhých, nebylo by co vnímat, protože by nikdo nemluvil. A to taky není dobře. Sám jsem takový, že se spíše snažím pochopit ostatní, než někomu vnucovat svůj názor. Právě díky tomu, že jiní spíše mluví než naslouchají si můžu vyhranit svůj "správný" pohled na věc.

Anonymní řekl(a)...

Tomáši, pravda, mělo být "mluvte méně, ale jenom když mluví někdo jiný", tj. více poslouchejte. Díky za doplnění.

George řekl(a)...

Sakra dobře píšeš, jsi lepší, no jsem taky jen architekt, mám méně textu v profilu. Blogovat to je zdravé.
Jen k tématu mým jazykem: Mlčeti zlato, mluviti stříbro.Ovšem nedržím se toho, soudě podle 6ti blogerských stránek a další aktivity.
Hodně další, tak dobré práce přeje
george

Anonymní řekl(a)...

Je celkem těžké poslouchat, když na nás všichni kolem křičí. Proto je podle mě ještě větší umění vybrat si, co a koho budeme poslouchat, a to zároveň tak, abychom se neizolovali a nechali "mysl otevřenou";)

Cayman řekl(a)...

2MH: Jj, přesně ve stylu "Open Your Mind".

Vybrat si, co budeme poslouchat, s kým se budeme stýkat, co budeme číst...

Psal jsem o něčem podobném ve starším příspěvku "S informacemi je to stejné jak s časem".

Anonymní řekl(a)...

A nebo také si správně vybrat co neposlouchat:-)

Okomentovat