Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Svoboda volby aneb Professional Development Environment pro Windows a Internet

V cyklu o "RAD Tools" uvádím nějaké vybrané vývojové nástroje, které mi pomohly (některé i stále pomáhají) tvořit Web aplikace nebo plnohodnotné Desktop klienty napojené na libovolné databáze. Po dřívějším příspěvku - Jak rychle vytvářet Web aplikace, kdy jsem upozornil na skvělý nástroj na tvorbu Web aplikací, tady mám další pokračování na téma Rapid Application Development tools.

Už jsem psal minule, že záleží jen na znalostech a zkušenostech každého vývojáře, jaké zná programovací jazyky a vývojové nástroje, zda dokáže vybrat odpovídající technologii pro konkrétní řešení, když tedy má možnost volby. Znalost více různých technologií a vývojových nástrojů hlavně ale pomáhá zvolit to nejlepší pro vytvoření kvalitního a spolehlivého řešení.

Někdy se opravdu "bavím", když někdo zná trochu Wordpress a snaží se v něm dělat kompletní firemní portál, když někdo zná jen PHP a ručně se patlá s kódem, který po něm už nikdy nikdo neopraví, někdy mi vstávají vlasy na hlavě, když někdo použije pomalý Java kód na něco, co by vyžadovalo uloženou proceduru na dB serveru.

No jo, když někdo nezná nic jiného a na všechno nasazuje vždy jen to jediné, tak to dopadá dle citátu:

"When all you have is a hammer, every problem looks like a nail."

Viz také - Je důležité, v čem vyvíjíme programy...


WinDev - Professional Development Environment

Produkty společnosti PC Soft jsou jedny ze špičkových nástrojů pro programátory a vývojáře aplikací, ať už se jedná o WinDev (Windows & .NET Development), WebDev (Web 2.0 Development) nebo novější WinDev Mobile (Mobile Development).

Kdo je zná a měl možnost je někdy vyzkoušel při řešení reálných projektů, tak chápe, jak se může zlepšit kvalita návrhu aplikací při použití takových RAD Tools s profesionálním IDE.

WinDev - Professional Development Environment for Windows and Internet

"Over 100,000 professional developers have already adopted WINDEV and millions of applications made using WINDEV are currently being used the worldwide."

- WinDev covers the full development cycle enabling your teams to develop applications up to 10 times faster. Java RAD included, .NET capabilities - .EXE, J2EE Web Services and .NET applications,...

- WebDev lets you easily and quickly build Internet and Intranet sites or applications that rely on live data. WebDev can also generate PHP code. AJAX (Web 2.0) is native.

- WinDev Mobile becomes easy and fast with Integrated Development Environment for development of applications for Pocket PC and Smartphone devices.

(Kdo umí francouzsky, tak doporučuji spíše originální stránky, ty jsou vzhledem k původu firmy mnohem obsáhlejší a aktuálnější.)

Každopádně, nemá cenu popisovat všechny funkce jednotlivých produktů, kdo má zájem, tak může mrknout na oficiální stránky, podívat se na nějaká úvodní videa, přečíst si testimonials, proč třeba firmy jako Porsche nebo Shell používají takové nástroje.

Možná bych mohl jen zdůraznit, že všechny tyto vývojové nástroje jsou kompatibilní a sdílejí části programového kódu mezi projekty, takže se ideálně hodí na vývoj multi-target aplikací. Součástí je vlastní integrovaná Client/Server databáze (HyperFileSQL) pro Windows i Linux, je možno používat i nativní drivery (Oracle, AS/400, SQL Server, DB2, Informix, Progress, MySQL, Access).

WinDev třeba obsahuje taková unikátní zlepšení, že si může dovolit používat i pojmy, jako je 5th generation language (5GL), kdy je možno eliminovat psaní skoro 90% programového kódu, přitom je prostředí otevřeno pro další 3GL/4GL jazyky (C++, C#, Java, VB, Cobol, Fortran). Dalším novým pojmem je třeba Automatic Application Architecture (AAA) pro vytváření vlastních RAD pro týmovou práci, příp. Automatic Application Features (AAF) pro automaticky tvořená menu v aplikacích pro koncové uživatele.

Profesionální integrované vývojové prostředí (IDE), CASE tool, RAD, Teamwork podpora, Version manager, Native XML, UML, Visual SQL generator, Report generator, XML, J2EE, .NET, ActiveX, TWAIN, Sockets, DLL...


Stačí vyzkoušet, jak také může vypadat programování

V dnešní době, kdy každá druhá (první) firma kouká, kde ušetřit, tak při použití správných a výkonných nástrojů se dají podstatně snížit naklady na vývoj při současném zvýšení kvality daného řešení, nemluvě o snížených nákladech na údržbu a další vývoj, což považuji za největší přednosti všech RAD tools.

V cenách zmíněných nástrojů firmy PC Soft se sice posunujeme trochu výše, ale stále jsou docela přijatelné ve srovnání s užitnou hodnotou. Jednotlivé produkty začínají na 1.650 EUR, ale v ceníku se nabízí i sympatický Competitive Exchange za 990 EUR. Plné verze všech tří produktů v jednom balíku stojí 1.990 EUR.

Kdo chce tedy také programovat "10 times faster", tak může vyzkoušet limited verzi WinDev Express, která je určena jen pro studijní účely a otestování hlavních funkcí komerční verze. Very Impressive jsou také všechny připravované New Features v nové verzi.

Znalost dobrých RAD nástrojů může pomoci vybrat a zvolit to správné řešení, rapidně zrychlit vývoj a dokončit včas a v termínu slíbený projekt, aplikaci, či řešení informačního systému. Znalost některých nástrojů může také otvírat cestu k zakázkám ze světa, ať už přímo od koncových zákazníků, tak i formou spolupráce s jinými vývojovými firmami.

Záleží jen na každém z nás, co zvolí za technologii, jaký nástroj si vybere a jak se ho naučí profesionálně používat.

To je právě ta krásná svoboda volby :-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ten softík nevypadá špatně, akorát nedokážu přinutit tlačítka, labely, záhlaví oken, a pod., aby korektně zvládaly diakritiku :-(

Anonymní řekl(a)...

Nevím, jak moc je ořezaná ta Free Express verze (nechce se mi stahovat těch 600 MB), ale international chars normálně fungují. Plná "International" verze obsahuje i WDINT translation tool na pomoc s překladem a lokalizací.

Jinak, abych stále něco sám nevychvaloval, tak tady je výstižný citát od jednoho vývojáře z Funcoder.com - "I just love coding in WinDev and WebDev, it’s brought back the fun in coding."

Anonymní řekl(a)...

"Znalost více různých technologií a vývojových nástrojů hlavně ale pomáhá zvolit to nejlepší pro vytvoření kvalitního a spolehlivého řešení."

S tím souhlasím, jen bych ještě dodal, že znalost více různých technologií navíc pomůže člověku nahlížet na problém z jiných úhlů. Kdo se třeba naučí OOP, bude jeho výhody aplikovat i u non-OOP jazyků a podobně. Každý jazyk/technologie/nástroj řeší stejný problém různými způsoby a čím více toho člověk ovládá, tím větší má potom rozhled. To se potom samozřejmě projeví v rychlosti a kvalitě řešení problémů :)

Abych nebyl úplně OT, tak jsem se díval na ten WinDEV a vypadá hodně dobře. Jen by mě docela zajímalo, kolik času asi člověku zabere, než se naučí podobné tooly ovládat efektivně. Určitě to zabere spoustu času, ale na druhou stranu to potom hodně urychlí práci. Problém nastane, když se člověk rozhodne pro změnu toolu a bude se zase učit od základů práci v něčem jiném :)

Anonymní řekl(a)...

2dadajax: Naučit se nějaký tool dobře trvá opravdu nějakou dobu. Nikdy jsem nevěřil na nějaké reklamní výkřiky, že něco se dá naučit za 1-2 dny nebo za 1 týden. (Za tu dobu je tak možno projet examples, vyzkoušet návrh jednoduché aplikace a seznámit se s koncepcí a logikou návrhu.)

Umět něco ale opravdu profesionálně vyžaduje tak 1-3 měsíce (někdy i více) dle zkušeností vývojáře. Je potřeba umět využít všech možností daného nástroje, chápat omezení a umět se vyhýbat chybám, což se lze naučit až při konkrétním používání.

Jsou nástroje a jazyky, které se učí lépe, mají dobrou dokumentaci, examples, tutoriály, dobrou komunitu vývojářů po světě, ale obecně chce všechno nějaký čas.

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to velice schopně. Jestli to umí to co presentují, tak je to ještě dost levný nástroj. Akorát mi chybí express verze WebDevu. Než si něco koupím, tak bych si to potřeboval ošahat. Podívat se, co z toho leze za kód atd.

Anonymní řekl(a)...

2Vebloud: Doporučuji jim napsat email, že máš zájem, ale potřebuješ nejprve vyzkoušet. Většina firem takhle vychází vstříc a pošle download link, když jim zájemci osobně napíšou. Docela ale chápu, že ne všechny firmy dávají hned nějaké produkty volně ke stažení.

Každopádně, je jasné, že nejprve je potřeba každý nástroj nad 100 USD vyzkoušet, což třeba u malých utilit není tak nutné.

Okomentovat