Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč je důležité dívat se na všechno z více úhlů?

Keep Right Go Left"Dívej se na všechno ze dvou stran!", je jedna z chytrých rad, kterou jsem kdysi dostal, což mi často pomáhá (nejen) v programování, ale obecně v životě při skoro každém rozhodování.

Je dobré (nutné) umět se zamýšlet nad klady i zápory každého rozhodnutí a nad pozitivními i negativními následky našeho konání. Pohled z více stran ovlivňuje náš celkový názor a umožňuje najít tu nejlepší cestu - v daném čase a prostoru.


Proč nám tak pomáhá pohled z více úhlů?

Nezáleží teď vůbec na profesi, tohle je obecně platná rada, která pomůže v podnikání, v jakémkoli zaměstnání, ve studiu, ve skoro každé životní situaci - pohled z více úhlů, pohled z více stran.

- Programátor, který tvoří aplikaci pro koncové uživatele, může vytvořit třeba "super extra fantastic" dokonalý program, ale když se nepodívá na svůj výtvor z pohledu koncového uživatele, tak výsledek může být nepoužitelný patvar, o který nebude mít nikdo zájem.

- Obchodník, který se snaží dovážet nějaké zboží, na kterém chce vydělat, se musí na své zboží také podívat i z pohledu zákazníka (nakupujícího), zda se mu dané zboží bude líbit, zda bude akceptovat danou cenu. Bez takového pohledu "z druhé strany" si od něj totiž nikdo nic nekoupí.

- Podnikatel, který nabízí nějaké super dokonalé služby, by měl na svůj business nejprve pohlédnout očima zákazníka, pro kterého jsou dané služby určeny. Který podnikatel je totiž schopen vcítit se do pozice svého zákazníka, tak má skoro vyhráno, neboť pak nabízí ty správné služby té správné skupině zákazníků.


Na co je něco, když to je na "nic" a k "ničemu"?

Na co je nám škola, vzdělávání, cestování, praxe v cizině, znalosti, zkušenosti, kvalitní reference, kontakty v sociálních sítích, návštěvnost Web stránek, psaní blogu, komentování v diskuzích, první pozice ve vyhledávačích, či jméno domény?

Na co je bulvár, fotbal, usilovná práce, úspora nebo ztráta času, podnikání bez zisku, nízká sazba na hodinu, práce, co nás nebaví? Na co jsou nám peníze, akcie, nemovitosti, rychlá auta, veškerý majetek?

K čemu jsou nám dobré vztahy k lidem, morálka v životě i v podnikání, nadšení, naše sny, cíle a přání?

Na co je kontroverzní Entropa, americký radar, k čemu je Lisabonská smlouva, na co jsou komunisti, stravenky, poplatky OSA, politické taškařice, sociální dávky, regulované nájmy, poplatky ve zdravotnictví, hloupost ve společnosti?

Na všechno se každý dívá úplně jinak, má jiné vzory, jiný stupeň tolerance k určitým způsobům chování. Myslím si, že čím dříve si ale každý nastaví ty správné hodnoty, tím lépe pro celý život, tím dříve se také dostaví opravdový úspěch, spokojenost v životě, dobrý pocit z osobní realizace.


Který úhel pohledu je nejlepší?

Nikdo nemůže říci, že ten jeho pohled a ta jeho cesta jsou jediné správné. To ale neznamená, že díky nějaké "objektivitě" bychom neměli mít žádný názor, že bychom snad měli tolerovat hloupost nebo vypočítavost, bát se říci svůj názor, ať nějaký jiný úhel pohledu chápeme nebo ne, ať s ním souhlasíme nebo ho kritizujeme ;-)

Naše hodnoty a priority se neustále vyvíjí, jak získáváme více zkušeností, jak si rozšiřujeme obzory, jaké máme kolem sebe vzory. To všechno je nikdy nekončící proces, který ovlivňuje i ten náš úhel pohledu. Proto je tak důležíté chránit si své vědomí a pouštět si tam jen omezené množství kvalitních informací, stýkat se s nadšenými a rozumnými lidmi, vyhýbat se hlupákům, hajzlíkům, prospěchářům a věčným stěžovatelům, neboť všechno to v naší hlavě určuje a formuje naše myšlení a náš pohled na svět.

Platí to v osobním životě i v naší profesi, kdy si asi každý dokáže představit, jak vypadá dobrá firemní kultura, dobrý tým s dobrým šéfem, což se projevuje ve výsledku dobrou osobní realizací s dobrým oceněním, dobrými službami, dobrými produkty.

Někdy je to těžké, já vím, neboť často musíme dělat i to, co nechceme, kolektiv někde ve škole, v práci nebo na nějakém projektu, jsme si nevybrali, ale to je pak to naše umění tolerence, nadhledu, vnitřní jistoty a klidu, které nám pomáhá se s tím vyrovnat.

Viz také - Jdi, žij a někým se staň!

Pro dobrý start do nového týdne přeji tedy každému vlastní názor, čistý zvuk a ostrý úhel pohledu :-)

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

OT, ale jen lehce - jak vidí téma "správné perspektivy" Douglas Adams:
---
Trin Tragula, jak se vynálezce jmenoval, byl totiž snílek, myslitel, spekulativní filozof, neboli, jak říkávala jeho žena, idiot.
Neustále se do něj navážela kvůli naprosto nepřiměřené spoustě času tráveného zíráním do prázdna, přemítáním o principu zavíracích špendlíků, případně prováděním spektrografické analýzy kousků piškotových dortů. "Musíš všechno vidět v patřičném měřítku!" nabádala průměrně třicetosmkrát denně.
A tak postavil Vír totální perspektivy, aby jí ukázal.
Na jeden konec připojil veškerou realitu, extrapolovanou z kousku piškotového dortu, na druhý svou ženu. Když přístroj zapnul, uviděla v jediném okamžiku nekonečnost stvoření a sebe samu v poměru k němu.
Následný šok jí k Tragulově hrůze úplně vygumoval mozek.
Vynálezce si však s uspokojením uvědomil, že tím mimochodem nezvratně dokázal, že pokud má život v tak velkém vesmíru vůbec pokračovat, naprosto si nemůže dovolit jednu věc - vidět věci v patřičném měřítku.
---

Anonymní řekl(a)...

2Arthur: Však jo, "pokud má život v tak velkém vesmíru vůbec pokračovat", tak chytrými pravidly se nesmí řídit úplně všichni, neboť pak by měli naprosto všichni "vygumovaný mozek" a už by to vidět "realitu" v patřičném měřítku nebyla taková sranda :-)

Anonymní řekl(a)...

Jinak, o omezené perspektivě pojednává skvělé video, které jsem zmínil v Svět je jen iluze. Někdo chápe svět stále v 2D prostoru a do 3D se myšlenky nikdy nedostanou, přitom tělo žije ve 4D :-))

Anonymní řekl(a)...

Muj komentar se nezobrazil a tak to zkusim jeste jednou.

Caymene, klades hodne otazek, zejmena typu "naco je neco kdyz je to nanic a k nicemu" ... Zajimalo by me zda na ne mas odpoved.

Anonymní řekl(a)...

2ratka: Ano, kladu hodně otázek, ale jako příklady pro každého čtenáře. Hlavně, myšleno s nadsázkou - viz uvozovky v tom ...když to je na "nic" a k "ničemu" :-)

Na všechno nemám odpověď, o něčem jsem tady sice už psal (asi doplním přímé linky), ale plno témat zůstává otevřených.

Anonymní řekl(a)...

Dik za odpoved. mozna jsem se jen k odpovedim nedostala. Ctu si te kratce.

Anonymní řekl(a)...

Je jasné, že při našem pohledu z jakéhokoliv úhlu jsme pořád omezeni naším tělem, tou lidskou skořápkou. Takže aby se člověk na něco podíval z jiného úhlu musí o tom hlavně komunikovat s ostatními a hledat právě ty rozdílné názory, to bych tak nějak vyzdvihl a souhlasně pokýval hlavou;)

Okomentovat