Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Asi budu žalovat Microsoft za jeho monopol na integrovanou kalkulačku :-)

Volovina jako krávaMám rád Opera prohlížeč, neboť jsem si ověřil, že je nejkvalitnější ze všech dostupných Web prohlížečů na trhu (bez diskuze, umí toho nejvíc).

Používám ale i Firefox a Internet Explorer od Microsoftu, neboť některé Web stránky na světě prostě ve všem nefungují ;-)

Je to fakt a nedá se s tím nic dělat. Jsou prostě Web stránky, které nelze optimalizovat pro všechny prohlížeče, kdy základna uživatelů je tak tvárná, že je jednodušší ji přesvědčit o nutnosti používat např. jen IE, jak investovat čas a finanční prostředky na vyladění nějakých Web aplikací i pro jiné prohlížeče.

Pro příklad mě napadá třeba řešení firmy Oracle, konkrétně balík firemních aplikací Oracle eBusiness Suite (EBSO), které je nutno provozovat pouze v IE, příp. ve Firefoxu, a nikdo se nepozastavuje nad tím, že Oracle Applications nefungují korektně v prohlížeči Opera, či v nějakých dalších.

O to úsměvnější se mi jeví snaha společnosti Opera Software, která obviňuje Microsoft z toho, že Internet Explorer je integrovaný do operačního systému MS Windows a podává na MS žaloby. Připadá mi to neskutečně směšné a shazuje to tak veškeré dobré mínění, co jsem dosud měl o Opera Software.

Viz jedná z posledních tiskových zpráv - European Commission accuses Microsoft of illegally tying Internet Explorer to Windows:

"The Court of First Instance’s judgment was clear that Microsoft illegally tied Media Player to Windows. We are not surprised that the Commission has issued a Statement of Objections based on the principles in that judgment. We are confident that the Commission will ultimately conclude that Microsoft has violated European competition law again and that it will take all necessary actions to restore competition and consumer choice in this important market..."

Evropská komise, která tohle posuzuje, musí být také úplně "padlá na hlavu", neboť každému uživateli je úplně jedno, zda Media Player nebo Internet Explorer je součástí OS, neboť komu takové programy nevyhovují, tak má svobodnou možnost si nainstalovat nějaké lepší nebo jiné programy, když tedy bude chtít a bude mít tu potřebu ;-)

Božínku, jaké kraviny všechny ty slavné evropské úřady řeší, aby náhodou někdo nebyl diskriminovaný, že dostane zdarma s operačním systémem nějaký program!? Škoda mluvit, ta hloupost je opravdu nekonečná ;-)


Proč bych mohl také žalovat Microsoft?

Kdysi jsem naprogramoval jednoduchou kalkulačku, kterou jsme distribuovali v jednom software systému s nějakým CRM balíkem (součástí byl i vlastní free FTP klient, email klient, zabudovaný Web browser). Chtěl bych ale nyní tu slavnou kalkulačku prodávat samostatně, neboť obsahuje plno skvělých funkcí (historie výpočtů, převody mezi měnami, kalkulace DPH dle nastavených parametrů, možnost volby obrázku pozadí), ale světe, div se, nikdo si ji nechce kupovat, nikdo ji nechce ani zdarma.

Je to určitě monopolem Microsoftu, který integruje tu svoji kalkulačku (calc.exe) přímo do operačního systému a já tak nemám šanci nějak oslovit zákazníky, kteří mé nabídky odmítají, neboť kalkulačku již mají integrovanou v MS Windows ;-)

Skandál! Jak je vůbec možné, že na tenhle monopol firmy Microsoft ještě nikdo neupozornil? Co si má počít vývojová firma, která se specializuje na programování kalkulaček a nemá díky tomu monopolu MS vůbec šanci na trhu?

Evropská komise mi musí pomoci a jestli ne, tak podám asi žalobu u Mezinárodního soudu pro lidská práva - za diskriminaci svých programátorských práv a za potlačování svobody distribuce mých kalkulaček. Škoda, že nejsem cigán a současně muslim, jinak by teda opravdu viděli tu žalobu za celkovou diskriminaci!

Možná také zkusím EU vyzvat ke zvednutí cla na dovoz zahraničních kalkulaček do Evropy a současně zkusím požádat o dotaci na tvorbu opravdu kvalitních evropských kalkulaček, které jsou vhodné pro leváky, praváky, neslyšící i slepce, pro vozíčkáře, indiány, hinduisty, bezdomovce, zemědělce, traktoristy, politiky i policisty.

Mimochodem, mohl bych žalovat také firmu Opera Software, neboť do svého prohlížeče integrovala čtečku RSS zdrojů, takže skoro žádný další výrobce a distributor samostatných RSS čteček nemá šanci, že?

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nechápu, proč ještě někdo nezažaloval Apple za Safari. Nebo KDE za Koqueror. :-)

Anonymní řekl(a)...

Perfektni clanek, naprosto souhlasim, bohuzel vsude na svete se najdou svine a hovada, kteri umi jen zavidet cizi uspech, jak vidno neni to jen ceske specifikum. Kvuli tomuhle jsem prestal pouzivat Operu, tohle chovani se mi proste nelibi. I ten firefox se po napluginovani da pouzivat, neni to uplne ono, ale Opera u me timto skoncila, takze to bude asi pro me nejlepsi dostupna volba.

Jiri Benes řekl(a)...

MS is evil. I v Americe dostal nekolikrat pokutu za zneuzivani monopolniho postaveni. Jednu chvili to i vypadalo, ze se bude MS muset rozdelit. Bundl jo monopolni praktika a je zakazana. Muzou to delat je spolecnosti, ktere nemaji vyznamny trzni podil. U nas je znama podobna kauza :-), kdyz Fernet Skock bylo mozne koupit je v bundle s jinym alkoholem. Zakazano UOHS.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, tak no tohle tady znam dobryho pravnika. Hned by po takovy kauze skocil! :-)

Unknown řekl(a)...

Mno já osobně bych ve Windows aplikace typu Media Player apod. raději neviděl vůbec, protože jsou to aplikace na nic. Freeware je dnes předčí...

Anonymní řekl(a)...

No já dělám u nás ve firmě mimo jiné i produktový management a vysvětluj to programátorům. No zcela upřímně, oni vyvinou něco úžasného a za mnou chodí a říkaj "tak a teď zařiď, aby to někdo koupil". Chodím pak po špičkách a říkám "no ta kalkulačka s historií je super nápad, naprosto skvostný nápad, je potřeba se zamyslet nad tím, jestli uživatel radši nepoužije kalkulačku co má ve Windows", na což je obvyklá reakce "to ne, ta totiž nemá historii". Když takhle chodím po špičkách dostatečně dlouho, tak se po pár týdnech naštěstí tyhle velikášské nápady smetou ze stolu.

Anonymní řekl(a)...

taky bych chtěl mít tolik času, abych mohl psát takové nesmyslné články ;))

Anonymní řekl(a)...

Pockej, az vysoudi miliony od MS a dalsi od Opery, kdyz uz se nabizi ten pravnik z USA ;)))

Anonymní řekl(a)...

2honza: 10-15 min. při čekání někde na letišti není zase taková ztráta času, když chci upozornit na nějakou stupiditu. Navíc, chodí sem na blog i čtenáři z Opera Software, kterým to určitě něco připomíná ;-)

Okomentovat