Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Zakázka na Novém Zélandě aneb splnění jednoho snu?

On the BeachAni ve snu by mě nenapadlo, že po publikování předchozího příspěvku otevřu email a ozve se mi ten programátor z Nového Zélandu, o kterém jsem se jednou větou zmínil v minulém příspěvku, že jsem mu kdysi vůbec nerozuměl ;-)

Se fakt asi picnu, neboť si stále dokola ověřuji, že opravdu funguje ten "stav mysli" a připravenost, kterou člověk asi nějak vyzařuje, když hlavu nezatěžuje bulvárem, nesmyslnými zprávami v TV, když se vyhýbá hlupákům, neztrácí čas spekulacemi s doménami ani tvorbou MFA stránek. Stačí se naladit na tu správnou vlnu, mít v hlavě jen to, co ho zajímá a podvědomí se pak nějak postará o všechny příležitosti, kdy si stačí jen vybírat.


Jedním z mých nesplněných snů je žít na Novém Zélandu!

Ten chalan dobrý, kterému jsem kdysi anglicky vůbec nerozuměl, mi sem tam napíše, co dělá, na čem pracuje, jakou zase zalomil vlnu při surfování. Je to dobré udržovat takhle kontakty se všemi bývalými kolegy nebo s lidmi, co jsem někde potkal na projektech. Není důležité si posílat přání k vánocům nebo k novému roku, je důležité si psát o důležitých věcech v životě a vzpomenout si na druhé, když máme co říci.

Chalan obecný novozélandský je současně majitelem jedné menší IT firmy a nyní získal nějakou ďábelskou investici na vývoj docela skvělého systému a láká mě na práci:

"This is a brand new venture with outstanding global possibilities. It can be developed and trialed here where I live first, New Zealand, then expanded to include Australian businesses, the UK and the US/Canadian B2B environment.
...
How would you like to re-locate on a ”visitor’s holiday” to New Zealand for 2-3 months, starting in January, and come and live with me where you can build the application from here?
"

Nemusím snad ani podotýkat, že takový pobyt na zakázce je plně hrazený, kdy s sebou můžu vzít ženu, děti i surfové prkno ;-)


Proč, nač, zač?

Chápu, že každý má jiné priority, jiné zájmy a koníčky. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že to děláme dobře. Když srovnám svůj život s životy mnohých kolem, kteří si myslí, že vlastní baráček někde za Prahou a několik aut v garáži jim pomůže ke spokojenosti, tak se nemůžu ubránit úsměvu.

Může si někdo z mých kamarádů, známých, či kolegů, dovolit všeho nechat a odjet na 3 měsíce na Nový Zéland? Nemůže, i když by někdo třeba moc chtěl.

Když jsem doma nadhodil téma, co kdybychom jeli na Nový Zéland, což jsem viděl jako nepříliš lákavou (vzdálenou) destinaci, tak jsem se setkal s okamžitým nadšením. Děti začaly hned brouzdat po Webu a zjišťovat, jak to tam vypadá a co všechno by tam mohly poznat. Prý lákavější a zase něco jiného, jak pobyt v New Yorku, což je teda už opravdu k zamyšlení ;-)

Takže asi opráším staré dobré prkno a vyzkouším vlny zase někde jinde...

49 comments :

Anonymní řekl(a)...

Asi pomalu opráším jednu nehezkou českou vlastnost a začnu Vám zavidět. :D My tu budeme se klepat zimou a vy budete v zemi Pána prstenů... Asi budu mít konečně poprvé v životě svůj vzor. :D:D

Tak ať se daří. :)

Anonymní řekl(a)...

Jo, země Pána prstenu... to byl taky jeden z argumentů, které vytáhly děti :-)

Jinak, není třeba závidět ani v dobrém, neboť dle popisu toho projektu to nebude žádná sranda.

Tomáš řekl(a)...

Ahoj, proim Te, mohl by si mi napsat na mail tvuj kontakt - na webu jsem ho nikde nenasel a potreboval bych neco probrat. Diky.

P.S. Jo a kdyz tak tenhle prispevek smazni :)

Anonymní řekl(a)...

2Tomáš: Email je uveden v Profilu, ale už předem děkuji za trpělivost s odpovědí, neboť nejsem schopen hned na všechno reagovat.

Anonymní řekl(a)...

Já ti ten Nový Zéland přeju, podle mě je to nádherná země a zasloužíš si tam jet, vyhovuje mi tvůj náhled na programování, takový ten byznys pohled.

Anonymní řekl(a)...

Nový Zéland je určitě fajn, ale napadlo tě někdy, že ne každý touží po tom se sebrat a vypadnout na tři měsíce na Nový Zéland?

Že někomu opravdu vyhovuje ten klid v baráčku za Prahou a několik aut v garáži? :-))

Anonymní řekl(a)...

Ale jistě, že ne každému se to zamlouvá a plně chápu, že každý má jiné priority. Nikomu svůj pohled nevnucuji.

Jen, že neznám nikoho v "baráčku za Prahou", kdo by si nestěžoval, že musí dojíždět do práce, do školy, musí vozit děti na kroužky, že je stále sám doma (ženy s dětmi), neboť manžel jezdí domů v 8-9 večer,... Několik takových "spokojených" páru se také už rozvedlo, další se třeba chtějí přestěhovat zpátky do města, jen nejsou schopni prodat ty své neprodejné haciendy.

Znám jen dva spokojené chalany, jeden bydlí někde u Ještědu a druhý v Beskydech. Oba ale pracují z domu, tak jsou trochu v jiné situaci ;-)

Schválně, ty máš nějaké zkušenosti s bydlením za městem v baráčku nebo píšeš jen tak teoreticky?

Anonymní řekl(a)...

Zdarec. Suprovej úspěch chlape. Máš bezva životní styl a fakt ti fandim. Hlavně proto, že jeden z mejch životních cílů, je naučit se surfovat :) Tak si to tam hezky užij a nezapomeň na nás tady, kteří se teprve rozjížďíme v ČR :)

Anonymní řekl(a)...

No, já bych teda taky radši vypadl na ten Nový Zéland:-). Jenom by mě trochu zajímalo, jak to dělají Tvoje děti se školní docházkou (předpokládám, že asi ještě chodí do školy), když pojedou s Tebou? Zajímalo by mě, jak to řešíte?

Anonymní řekl(a)...

Když jedu na kratší dobu, tak někdy jedu sám a rodina přiletí na 1-2 týdny na dovolenou, někdy si dětičky vezmou ve škole "neplacené volno", chodí v cizině do anglické školy a po návratu jen udělají extra zkoušky. (Zatím se jim to líbí a kdyby nechtěly, tak by nás to ani nenapadlo vytahovat je z kolektivu.)

Většinou jsou to také ony, kdo mě "přinutí" někam jet - třeba nyní kvůli tomu Pánu prstenu, co se tam natáčel :-)

Anonymní řekl(a)...

Gratulujem! My sme sa s manzelkou pred par rokmi takto dostali k styrom mesiacom studijneho pobytu v Indii a bola to skusenost, ktora mi dodnes pomaha, pripadne ma inspiruje.
BTW: Len dufam, ze cesta na NZ neohrozi dodavku textov na blog, to by ma fakt nastvalo! :)

Anonymní řekl(a)...

Hmm, chystal jsem se zrovna napsat poslední příspěvek na tomto blogu, ale mám to zatím v Draftu a ještě to zvážím ;-)

Anonymní řekl(a)...

"Schválně, ty máš nějaké zkušenosti s bydlením za městem v baráčku nebo píšeš jen tak teoreticky?"

Nebydlím zrovna kousek za Prahou pokud nepovažuješ 100 km za kousek :-) Pracuji z domů, občas když se mi chce zajedu do Prahy do kanceláře.

Jednu dobu jsem hodně cestoval (např. 4 měsíce v Londýně, 2 měsíce Amsterdam) a abych se přiznal jsem moc rád, že můžu být v tom domečku za Prahou a nikam nemusím. Je mi teprve 28 takže stářím to zřejmě nebude, spíše lenost.

Každého věc s tím souhlasím. Jen jsem tu jednu větu pochopil tak, že kdo necestuje je looser :-))

Anonymní řekl(a)...

Ještě na doplnění.

Občas mi přijde, že tvůj životní styl je jediný dobrý a ostatní jsou špatní. Jenomže tak to není.

Vzpomínám si na sebe. Od 18ti jsem měl sen, že budu žít a pracovat v USA. Byl to velký sen, který nakonec skončil tak, že jsem se vrátil. Asi nejsem ten typ, který dokáže někam přijet, najít si nejlepší kámoše a být tam spokojený.

Pak jsem si to ještě ověřil na pár místech a dnes můžu s klidným svědomím říct, že současné žití v "domečku za Prahou" mě naprosto vyhovuje. Mám cíl udělat si grilovací koutek na zahradě kde budeme s kamarády v létě popíjet pivko a kecat.

A věříš mě, že jsem naprosto šťastný? Nemám potřebu neustále se stěhovat, neustále poznávat nové lidi a hrát si na to, že jsou to moji super přátelé. Už takové mám doma a jsem rád, že nejsou tak daleko jako v minulosti.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby jsi nepsal o svém nechuti k autům tak bych tě dle tvé odpovědi tipoval ještě na nejrychlejší auto na světě Škoda Octavia f tédéíčku jak kdysi psal D-FENS :-))

Anonymní řekl(a)...

Mně stačí to, co jsi napsal: "Od 18ti jsem měl sen, že budu žít a pracovat v USA. Byl to velký sen, který nakonec skončil tak, že jsem se vrátil."

To svědčí o mnohém, neboť "mít sen" a takhle ho prošvihnout, o tom snad ani D-Fens není schopen nic kloudného napsat ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nějak nechápu proč bych ho měl prošvihnout? Rok v Seattle mě stačil abych zjistil, že tam prostě žít nechci.

Asi chápu, že člověk jako ty tohle nedokáže pochopit, ale sám za sebe můžu říct, že nelituji toho, že jsem se vrátil.

Tak snad jen kdyby si mě vysvětlil proč jsem "ten sen" prošvihl??

Anonymní řekl(a)...

Nezlob se na mě, ale připadáš mi jako člověk co jen sní, ale nerealizuje. Jinak by si totiž nemohl tohle napsat.

Názory lidí se vyvíjí v čase podle zkušeností. Pokud na něco dosáhneš a otevřou se ti další obzory a hold třeba zjistíš, že to není úplně ono. Najednou ti dojdou věci, které jsi v cestě za svým cílem neviděl. To byl přesně můj případ.

Každopádně dokud sny nezrealizuješ tohle nikdy nezjistíš a maximálně jsi schopen odsoudit lidí, kteří s tebou tvé sny nesdílejí tak jako to tady děláš ty.

Promiň, není to nic osobního. Jen si nemyslím, že až tak víš o čem zde píšeš. Ale nutno uznat, že je to dobře čtivé až na některé tvé výpady zde v komentářích ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Anonym: Sen, který se nezrealizuje není sen ale naivní představa. Proto jsem psal, že jsi prošvihl splnění svého velkého snu, jak jsi to sám nazval. Kdyby jsi jednoduše napsal, že jsi měl naivní představu o světě v USA a proto ses vrátil, tak k tomu není možno vůbec nic říci, neboť to je život ;-)

Ovšem tvé přirovnání mých názorů ke zmrdům se Škoda Octavia pak tvé "naivní představy" dávaly do jiného světla. Nediv se proto, že jsem takhle reagoval, neboť podobně "naivně" na mě působí i ten tvůj sen o grilovacím koutku.

Myslím, že jsem ti už několikrát psal, že svůj "life style" nikomu nevnucuji, tak opravdu nechápu, proč se zabýváš tím, co já osobně považuji - znovu opakuji PRO MĚ - za nejdůležitější.

Anonymní řekl(a)...

Nikdo ti nebere tvůj life style. Ale stejně tak ty ho neber ostatním a nestav svůj nad ostatní, navíc dosti arogantním způsobem (viz. onen teplákov, apod.). To byl mimojiné i důvod mého přirovnání k zmrdům se Škoda Octavia a tvůj důraz na "pragocentrismus".

Také se mě libí jak si krásně hraješ se slovy. Jak jsi došel k tomu, že jsem svůj sen nezrealizoval? Že je to jen naivní představa? Žil jsem v USA, pracoval pro firmu, pro kterou jsem vždy pracovat chtěl. Jen jsem hold zjistil, že bych chtěl jít dál a to mě vedlo k návratu domů. Mé priority se v důsledku nových zážitků prostě a jednoduše změnili. Proč lpět na snu po jeho dosažení a nejít dál? :-)

Erik Gyepes řekl(a)...

Kazdym svojim clankom ma inspirujes viac a viac. Mam niekedy pocit ako keby si mi pisal clanky na objednavku :-)

Ak teda naozaj pojdes na NZ, urcite pis dalej aj odtial (a nie ze nedajboze skoncis s pisanim! :)) a pribliz nam svoj zivot z druhej strany zemegule, ako sa odtial pracuje, zije, ako sa vyvijaju tvoje myslienky a nazory na svet v inom prostredi.

Nech sa dari, prajem zaroven krasny novy rok.

Anonymní řekl(a)...

Hlavně nezapomínejte psát na Váš blog i ze Zélandu ;-).

andy moon řekl(a)...

byl jsem tam sedm mesicu z toho tri cestoval
http://picasaweb.google.com/ondrej.musil/FiordlandNationalPark#5183151404929560146

bylo by to na dlouhe vypraveni, kazdopadne rozhodne se vyplati tu zemi videt, ma to ale nevyhodu: at vidite co vidite v evrope, tak nejak vas to nechava chladnym, protoze oproti zelandu to je vetsinou slaby odvar...

Anonymní řekl(a)...

Andy, to je právě ono, takové fotky mi chybí v galerii :-)

Mimochodem, pro ostatní, něco jiného je nějakou zemi "vidět" a něco úplně jiného je tam žít, studovat, či pár měsíců / let tam pracovat a opravdu poznat lidi, kulturu, způsob života. To jsou hodnoty, které se nedají nikde jinde získat a většinou ovlivňují celý náš život.

andy moon řekl(a)...

lidi to jsou vskutku pratelsti, ale to plati obecne i na zapade, nezavazny pokec je bezny, coz tady v cechach se na vas divaji jestli nejste uchyl, ale to je znama vec.

Na druhou stranu mi hodne zelandanu rikalo ze jejich nejvetsi problem je mladez, nemaji zadnou motivaci, je pro ne hlavni aby meli super auto a hadry.

Mel jsem sraz ze stredni a ucitele vypraveli neco podobneho, a tak mi to doslo, prichazi to i k nam:))

Zeland je maly trh (4mil) z cehoz plynou ruzne nevyhody, prislo mi ze nemaji proste tak pestry vyber zbozi (dva druhy taveneho syra atd), pecivo zoufale, ale da se sehnat i blizici se ceskemu, ale je pekelne drahe a ve vetsich mestech. Akcent maji brutalni, cim vic na jihu tim brutalnejsi.

Ale vzdycky co clovek nema to chce, takze ted kdyz vzpominky uzraly, tak se mi po zelandu stejska:) ale to je vzdycky

Anonymní řekl(a)...

2Anonym: Ja bych v Seattlu nevydrzel ani mesic, natoz rok. :-) Ale to je mozna proto, ze jsem rozmazlenej pocasim z Californie.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všem, Caymanovi zvlášť. Přeji vše dobré v novém roce.
Chtěl bych se trochu vecpat do tvé diskuse s anonymem, neboť se mě velmi dotýká. Úplně nevím,co je podstatou zmínky o "zmrdech se škodou octavia". Jen doufám, že si to nemusím brát osobně - sám jednu vlastním... :-)
Ale k jádru mé připomínky - tvůj blog a tvé názory obecně se mi mnohdy velmi líbí, jsou poučné. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že mnohdy "všechno víš, všude jsi byl a od všeho máš klíče". Není to osobní útok, jen musím říct, že anonyma chápu v tom směru, že není třeba degradovat "grilovací koutek u baráčku za Prahou".Ačkoliv jsi dost nad věcí, jakmile se někdo dotkne "tvého životního stylu", jsi schopen začít střílet na všechny strany.
Já např. nechápu tenhle příspěvek o jobu na Novém Zélandu. Jaký má smysl zde uveřejnit to, že se ti podařilo získat podobnej job? Jde o to si trochu pohonit triko? To by mi k tobě dost nesedělo...Proč používáš ve svých příspěvcích ty aj citace? Je to o potřebě za každou cenu nám všem, co rádi sdílíme tvé názory, dát najevo, že se ti opět zadařilo?
Víš, neber to jako závist, protože já jsem ten ty zápecáka, pro kterýho by byl job na NZ velkej problém už jen z osobních důvodů.Skutečně obdivuji každého, kdo si umí život zařídit tak, aniž by čekal jakoukoliv pomoc od státu či z jiných rukou. Obdivuji každého, kdo myslí na své potomky a je mu jejich vývoj přednější, než cokoliv jiného.
Dá se tedy říci, že dost obdivuji i tebe. Jen mě zkrátka dycinky sejme, když neustojíš náznak kritiky a nedokážeš s grácií sobě vlastní na tu kritiku zareagovat. přijde mi škoda,že dokážeš shodit vše, o čem píšeš, a styl, jakým to píšeš, a to pouze proto, aby jsi toho druhého utloukl argumenty, které jsou někdy zcestné.
Jistě, jsi svobodomyslný člověk, který má zdravý pohled na svět. Proč ale již po několikáté čtu degradaci "baráčku za Prahou s grilovacím koutkem"?Ne všichni lidi s baráčkem za prahou jsou korporátní zaměstnanci, kteří musí dojíždět do svých prosklených kanceláří 2 hodiny, honit si tam triko, aby zapadli, pořádat barbecue pro své kolegy, trávit mraky času na cestách z a do práce. Je také dost lidí, kteří životní styl baráčku za prahou s tou oktávkou v garáži milují.. já např si od všech těch "managerů v těch prosklených kancelářích", které navštěvuji jako své klienty, strašně rád odběhnu do své zarostlé zahrady s jezírkem a malým bazénem.neznám lepší relax než vypnout mobil a poslouchat ptáky, vodopád v jezírku a čuchat při tom vůni grilujíího se masa (samozřejmě je to metafora)...prostě každej to má nějak a ačkoliv se snažíš to takhle lidem prezentovat, někdy mi přijde, že se čertíš kvůli volovině. Asi bych si nikdy netroufnul hodnotit něčí sny a něčí promarněné šance pouze podle pár řádků zde v komentáři...

Anonymní řekl(a)...

Cau Honzo, objasním své komentáře i pro ostatní čtenáře pro lepší pochopení, proč někdy reaguji mírně přehnaně:

Na úvod - ten Anonym je dle všeho jeden mega spekulant s doménami, který chce jít ve třiceti do důchodu, což ti možná osvětlí, proč se na lidi, co nemyslí jen na peníze a na to "jak vše vykešovat" dívá jako na zmrdy.

Nyní k tvým podnětům...

"...všechno víš, všude jsi byl a od všeho máš klíče..."

--> To snad né? Chápu, že někdy mé názory musí působit trochu "útočně", ale je na každém, jak si mé názory bere. Prostě, když se mi něco líbí, tak to pochválím, co mě štve, tak naplno kritizuji, o čem si myslím, že je ptákovina, tak to také naplno řeknu.

Nemám rád lidi bez názoru, kteří se bojí říci svůj názor, bojí se za něj bojovat, je jim ukradené všechno, kromě jejich vlastního prostoru (zavřené dveře v paneláčku nebo plot pozemku jejich baráčku).

"...není třeba degradovat grilovací koutek u baráčku za Prahou..."

--> Promiň, ale sen mít "grilovací koutek u baráčku za Prahou" mi připadá stupidní a velmi omezený. Kdo má v 28 letech (ten Anonym) takové SNY, tak je opravdu padlý na hlavu, či velmi omezený.

To nemusím být nejchytřejší na celém světě, abych tohle pochopil a měl na to svůj odsuzující názor. Proč bych to měl tolerovat? Měl bych snad vyjadřovat obdiv k takovým snům? To mám jako mlčet, když vidím, jak někdo tupě ztrácí život vidinou takové blbosti?

Jak pak mám reagovat na sny, které má můj soused, že chce procestovat Jižní Ameriku, napsat knihu? Nebo např. můj kamarád, že chce dovézt náklaďák počítačů dětem v Africe (ve srovnání s tím grilem)?

"...jakmile se někdo dotkne "tvého životního stylu", jsi schopen začít střílet na všechny strany"

--> Mé rozhodné názory se vůbec netýkají nějakého mého životního stylu, ale názoru na lidskou hloupost a omezenost. Už dávno jsem pochopil nějaké základní životní hodnoty, tak si dovolím mírně "zamachrovat" a svůj názor přímo a bez omezování vyjádřit.

Jinak, tento příspěvek má smysl v tom, aby motivoval ostatní čtenáře, že všechno je možné, když se budou věnovat smysluplným věcem, když nebudou ztrácet čas čtením bulváru, tlemením na TV, spekulováním s doménami, tvorbou MFA stránek,... ale když budou myslet na svůj osobní rozvoj, vzdělávat se, učit se jazyky, tak se jim může cokoliv myslitelného podařit a splní si každý svůj sen, ať je jakýkoliv.

(Ty AJ citace používám proto, že se mi nechce překládat text emailu, co jsem dostal a že předpokládám, že většina čtenářů umí anglicky. Kdo by náhodou neuměl, tak to pro něj může také být malá motivace se konečně začít AJ učit.)


Přeji ji také vše dobré v novém roce, hlavně hodně sil a elánu překonávat všechny překážky a chápat cizí názory :-)

Anonymní řekl(a)...

Ještě k té degradaci "baráčku za Prahou s grilovacím koutkem", což často a rád používám:

Vím, že se to netýká všech, co bydlí někde v baráčku - nemusíš být zase tak vztahovačný, to tvé jezírko se zlatými rybkami ti třeba závidím :-)

Je to ale dnešní synonymum rádoby "úspěchu", které uznává většina (tupé) společnosti. Vím, že je dost lidí, kterým se život za městem líbí, ale já paušalizuji proto, že mnohem více je těch hlupáků, kteří si staví ty baráky v "podnikatelském baroku" někde na vesnici, se zlatými klikami, anglickým trávníkem a bazénkem pro pozvané na to "barbecue" ne pro sebe, pro své děti, pro svůj život, ale staví si je pro podobnou skupinu ichtylů, kterým chtějí ukázat, že na to mají.

TO kritizuji a o takových omezencích mluvím, což se u většiny takových dá ještě doplnit BMW na leasing a tím barákem na hypotéku, kdy stačí tatíka vyhodit z managerského místa a je vymalováno.

Kolik já takových nešťastníků znám...

Anonymní řekl(a)...

Na úvod - ten Anonym je dle všeho jeden mega spekulant s doménami, který chce jít ve třiceti do důchodu, což ti možná osvětlí, proč se na lidi, co nemyslí jen na peníze a na to "jak vše vykešovat" dívá jako na zmrdy.

A na to jsi přišel jak? Vím, že jsem zde jako anonym což ty ostatně také. Stačilo se jen podívat komu patří ta IP adresa a zjistil by jsi, že to vede do Východních Čech a pokud vím tak ten tvůj mega spekulant je ze Severních Čech. Ale to jen tak na okraj. Chápu, že se ti to jako argument hodilo do krámu a ty jsi mohl alespoň pro sebe ospravedlnit ty tvé urážky.

Anonymní řekl(a)...

Už nebudu reagovat na tvé zesměšňování "grilovacího koutku", protože by to stejně nikam nevedlo.

Jen musím říct, že Honza mi mluví z duše v tom smyslu, že "všechno víš, všude jsi byl apod.". Pamatuji si na naši debatu ohledně chyb v software a tvůj celkem brouk pytlíkovský výrok, že ty prostě chyby neděláš s argumentací na tvé vývojové nástroje.

Tvůj dnešní článek "Co je nejdůležitější při vývoji ....", kde jsi zmínil UltraEdit mě utvrdil v tom, že buď musíš být naprostý super programátor a nebo brouk pytlík. UltraEdit je prostě editor na psaní kódu a při psaní kódu se chyby dělají a dělá je každý pokud zrovna nepíše script o pár desítkách řádků.

I slavný Andrew S. Tanenbaum, což je prokazatelně pan programátor na rozdíl od tebe říká, že chyby dělá :-)) No je fakt, že UltraEdit nepoužívá, takže to bude asi tím :-)))

Anonymní řekl(a)...

Caymane takže nám chceš říct, že ty Tvoje narážky na "baráčku za Prahou s grilovacím koutkem" jsou myšleny na lidi, co si budujou sídla se zlatýma klikama, aby tam zvali své známé z práce??

Já sice chápu Tvůj nadhled, kdy jsi zabezpečený. Mým snem a cílem je ovšem také baráček s grilem, ne sice u Prahy, ale na Moravě a to jen proto, že chci mít zázemí, nechci bydlet v bytě v králíkárně a dýchat ten pražský smog. Je na tom něco špatného? Připadá mi, že jsme všichni tupí tím, že našim cílem není spasení Afriky. Jasně až něco vybuduju,zabezpečím své potřeby-nepotřebuju bmw, stačí mi třeba klidně ta Oktávka abych navštívil známé, projel se na výlet - např. do Tater. Jinak mám Tvůj blog opravdu rád, ale nemůžeš přece takto degradovat všechny se snem o grilovacím koutku a baráčku a házet je do jednoho pytle. Mým cílem třeba je nikdy nebydlet v bytě, kde budu mít na stejném patře další 4 sousedy. Mým snem taky není byt na nábřeží v Praze ve smogu, jen abych došel na Václavák pěšky. Věřím, že máš pro to své důvody, ale tím, že má někdo jiný názor, ho snad nemusíš zesměšňovat.

Anonymní řekl(a)...

Aha, tak to jsi ten, co nezná pořádné RAD nástroje na vývoj bez chyb ;-)

(Máš psát alespoň nějaké jméno / přezdívku, ať je to jasnější).

UltraEdit v posledním příspěvku jsem zmínil na úvod, ať se tím nemusím zabývat příště, když začnu publikovat články o RAD Tools. Vůbec jsem NEPSAL, že v něm píšu zdrojový kód, jen že je to základní a obecný pomocník podobně, jako je pro někoho Notepad, kdy jistě chápeš, že nikdo ani v tom Notepadu nepíše žádné Web aplikace.

Ty snad ano?

Chyby, samozřejmě, dělám jako každý, nevím, co to sem zase pleteš, proto ale používám RAD nástroje, abych mohl vyvíjet "bez chyb" ;-)

Nedivím se ale tvým názorům, neboť jestli je pro tebe vzorem nějaký 65-ti letý profesor, který kdysi programoval na Unixu, tak ten asi ani žádné RAD nástroje nepoužívá, ale to jsou jen mé domněnky dle toho, jak znám všechny z Unix světa.

Anonymní řekl(a)...

Musím neskromně říci, že "tvořit aplikace bez chyb" umím. Nemyslím teď nějaké překlepy nebo drobnosti, co se opraví hned po první kompilaci, ale většinou mi vše funguje od prvního zmáčknutí "Compile". Debugger jsem např. naposledy použil asi opravdu před 10ti lety ;-)
viz. jeden z tvých komentářů v naší diskuzi.

A co se týče onoho 65-ti letého profesora. Kéž by bylo více tak přínosných lidí pro IT jako byl on. Třeba jsi ty ten další, kdo ví ...

Anonymní řekl(a)...

Jinak to je samozřejmě vytržené z kontextu. Dal jsem to sem jen pro připomenutí. Protože z naší minulé debaty vyplynulo, že jsi dělal i něco více než jen generovaný e-shop, který vysvětloval vystačení si s RAD potažmo generovaným kódem kde je absence chyby i pochopitelná.

Tzn. nutnost ručního psaní kódu z té debaty byla celkem zjevná a proto mě překvapil ten UltraEdit, aby jsi pochopil mé reakce.

Anonymní řekl(a)...

2Needy: Dle mého názoru "grilovací koutek" není opravdu žádný sen. Gril je jen nějaká věc, kterou si za pár korun můžeš někde koupit podobně jako třeba mikrovlnku. Důležití jsou přece ti přátelé, se kterými se bude grilovat, opékat na ohništi, zpívat písně u vínečka, hrát šipky apod., kdy pak nezáleží vůbec na nějakém grilovacím koutku a jestli vůbec nějaký je.

Kdybych podobných snů už neslyšel desítky a neviděl pak "realizaci" od mnoha jinak chytrých a rozumných lidí, tak se o tom stále dokola nezmiňuji a nekritizuji to.

Mít sen si vzít hypotéku, postavit si domeček, bazén, grilovací koutek,... je sice hezké, ale záleží na realizaci a na osobním přístupu. Někdo ho realizuje dobře, druhý špatně, která z těch skupin je třeba v ČR větší?

Přiznávám, že někdy příliš zobecňuji a paušalizuji, ale jak jsem psal už výše, tak je na každém, jak si mé komentáře bere k srdci. Je na každém, zda si myslí, že hážu všechny do jednoho pytle, či zda chápe, že jeho osobně se má kritika třeba vůbec netýká a že mám na mysli úplně jiné týpky - třeba bankovní úředníky v obleku, kteří každý den "sviští" do centra Prahy ze svých sídel za městem, podnikatele, kteří se honí jen za penězi a za těmi "zlatými klikami".

(Když má někdo sen bydlet někde v přírodě nebo ve zdravém prostředí mimo město, tak je to skvělý nápad a já to jen chválím. Neplést do toho snu ale nějaký gril, to je jak z amerického filmu.)

Anonymní řekl(a)...

Nevím proč ti ten gril tak leží v žaludku? :-)) Celé to bylo o tom, že ty jsi si splnil sen pracovat na Novém Zálandu.

Já jsem psal, že mám teď sen postavit si na zahradě grilovací koutek. Abych pravdu řekl, tak stavím oba sny na stejnou rovinu. Tzn. ani jeden není tak těžké dosáhnout a na druhou stranu po jejich splnění je dobrý pocit. Ty budeš makat na Novém zálandu, já budu s příteli grilovat ve svém grilovacím koutku. Jak prosté :-)

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Tak už naposledy, ať můžeme jít konečně všichni grilovat ;-)

Asi mi vadí to tvé používání slova "sen". Nahoře jsi psal, že jsi měl "sen žít a pracovat v USA" a po špatné zkušenosti ze Seattlu, což vůbec není celá Amerika, máš nyní sen postavit si grilovací koutek. Prostě, postavit gril <> sen, ale normální úkol, či přání. "Sen" je snad to posezení s kamarády. Jsou to jen slovíčka, já vím, ale rozdílný význam jistě chápeš.

Jinak, na Zéland nejedu pracovat, to můžu odkudkoliv, jedu tam s rodinou hlavně žít a poznávat :-))

Anonymní řekl(a)...

Kdyby jsi možná tak arogantně neargumentoval, nemuseli jsme ti tu takhle zaneřádit blog komentáři a už dávno jsme se nějak "shodli".

Každopádně i já si na závěr neodpustím jednu věc. To co ty považuješ za důležité či dokonce za sen, pro druhé nemusí vůbec nic znamenat.

Já neměl špatnou zkušenost v Seattlu, jen jsem prostě zjistil, že chci něco jiného. To že pro tebe je Amerika země snů neznamená, že bude i pro mě. Byl jsem tam, žil jsem tam a tak vím, že Amerika pro mě nejlepší není ač to kdysi byl můj sen. Možná kdybych si ho nesplnil a tohle tvrdil, tak je to něco jiného. Ale já si ten sen splnil.

A nezlob se na mě, ale snem může být klidně i to, že bych jednou chtěl jet na víkend na jižní moravu. Že je to pro tebe tak běžná věc, že jí nepovažuješ za sen? To přeci není důležité. Jsou lidé, kteří si nemohou dovolit ani jet na jižní moravu. Možná trochu přeháním, ale jde tu o princip. A v podstatě tímhle shazuješ vše co jsi zde na blogu doposavad napsal, protože snem může být jenom to za co ty sám ho považuješ a sny ostatních ti jsou úplně u ....

Nechme to být. Každý máme svůj názor a nemá cenu se tu o nich přít. Vždyť to nikoho nezajímá :-))

Respekt!

Anonymní řekl(a)...

A vyřešení tajenky co je to vlastně ten grilovací koutek? V rohu zahrady postavit zastřešený plácek kde bude krásný velký dřevěný stůl, kolem dřevěné lavice, to celé obehnané živým plůtkem a před tím bude gril na grilování.

A proč je to sen? Protože se k tomu pořád nemohu dokopat, abych to zrealizoval. Ale dle Caymana si půjdu tvrdě za svým a na jaře to bude stát :-))

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: No vidíš, k čemu byla takové diskuze dobrá, konečně se dokopeš a postavíš si ten gril. Pak pošli alespoň link na nějaké fotky. Jsem rád, že jsem tě trochu motivoval.

Jen při tom stavění hlavně nezapomeň na ty kamarády, ti jsou mnohem důležitější jak celý přístřešek s grilem. Já si ale stejně myslím, že gril není sen, je to jen "prostředek" k opravdovému snu a tím je to povídání s kamarády, chvíle strávené s rodinou a s lidmi, na kterých nám záleží.

No a k tomu není snad potřeba ani ten gril, že :-)

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Kamarádi jsou právě jedním z důvodů proč ho budu stavět jak jsem psal v jednom z prvních příspěvků.

Jsem rád, že teď na závěr už se mě nesměješ a v podstatě to schvaluješ. Tak možná k tomu byla ta dlouhá diskuze dobrá ;-)

Anonymní řekl(a)...

No tak se tu rozjela diskuse, která mě tedy velmi baví.
Nebudu reagovat konrétně na vše, ale budu mluvit za sebe a vytrhnu:
- tvé názory caymane ti neberu a je v pořádku, že je umíš prezentovat "nahlas", což v české společnosti dost chybí! co ale nemůžu překousnout je fakt, že okamžitě shodíš vše, co tobě nesedí! nechápu, kde bereš tu odvahu něčí "sny" degradovat jen proto, že ty žiješ a vnímáš svůj život zcela jinak?

- slovo "sen" má jistě mnoho významů a souhlasím s názorem, že je to každého věc, o čem sní. Ty třeba sníš o práci na novém zélandu, někdo o tom grilu.Nebudu to už rozpitvávat, ale dle mého jestli někdo slovíčkaří, jsi tu ty. Ten "grilovací koutek" je jistě něco víc, než koupený gril za 500 v tescu..je to jistě o tom, že člověk chce mít prostor, kam v klidu zasedne a zazpívá...a vybudování toho místa jistě může být snem, protože kromě lidí, kteří vydělávají mraky peněz, jsou i tací, kteří na to musí našetřit třeba 30 litrů, když to chceš mít s pergolou...a někomu ničit ten pocit důležitosti podobné investice pouze proto, že já jsem ten světák, co touží po novém zélandu, poznání, atd mi přijde jako zbytečně stupidní stupeň reakce.

-podnikatelské baroko taky nesnáším,a tím míň všechny ty lidi "co sní a své sny si zapisují do pěkných diářů", pak na silvestra zjišťují, že pro své sny neudělali krom toho zápisu nic jiného. mým "snem" kdysi bylo nastoupit do velké firmy. byl jsem prostě přesvědčen o tom, že sousedův trávník je zelenější a moje firmička je hnida, na kterou si ti velcí manažeři vždy dovolí a kterou postupně zašlápnou. jednoho dne jsem s lahví červeného projížděl jobs.cz a našel flek v marketingu jedné velké nadnárodní firmy. zbůhdarma jsem odpověděl a ono to po 2 pohovorech vyšlo. vzali mě, i když prvotním předpokladem byla vzhledem k nadnárodní povaze firmy AJ na 100%...což já měl s bídou na 50...o to víc mě to překvapilo.
Musím říci, že jsem během zkušební doby ze svého "snu" vystřízlivěl!počínaje vztahy na pracovišti..tím dojížděním konče...a taky by se dalo říci zpětně, že to byl stupidní sen...ano, s dnešními zkušenostmi...byl!a stejné to může být s tím seattlem...a ty víš jistě, že tvá cesta na nový zéland bude realizací snu? už dnes víš, že to všechno proběhne bez problémů?

- obecně musím říci, že už mi ty texty o snění, plánování, sebevzdělávání, pracování na sobě sama...mírně řečeno lezou krkem. Ano, se vším se dá souhlasit, ale když se řekne "A", mělo by se říci i "B"!Tohle všechno jde pouze tehdy, když ti paní štěstěna dopřeje být ve správnou chvíli na správném místě, když ti dopřeje partnera, kterej má stejný pohled na svět...pochybuju, že když potkáš holku 20-25, že si dokážete ujasnit podobně zásadní otázky...mě a mé ženě se to tedy nedařilo...teprve dnes ve 33 vidíme určité záchytné a styčné body...možná, že jsem stupido, protože jsem si to nenaplánoval, nevysnil si jinou holku, nevím.

Myslím Caymane, že by jsi měl mít v poněkud větší úctě názory jiných, pokud je zde chceš číst a potkávat se s nimi. Tvůj blog je super a klikám na něj každý den. Mnohdy z něj čerpám inspiraci pro své další kroky.
Co ale nesnáším je, když někdo útočí na všechny, kteří nejsou na stejné lodi, jako on. V tomhle směru mi ty tvé rekace přijdou dost podobné těm, co občas slýchám v hospodě, když zajdu (promiň) na to pivko. Zatímco ale ty lidi v hospodě to hodnotí "zespoda", tak ty nejspíš "zvrchu".

Ale nic ve zlým, prostě to každej vidí jinak. Myslím, že bychom si to vyjasnili osobně během 5ti minut, kdybychom se viděli.

Je dobře, že si umíš plnit své sny a přeju ti to. Na druhou stranu, někdo své sny zrealizovat nedokáže za celý život a nemusí to být nutně jen o jeho neschopnosti. Je to pak taky vůl, kterej prošvihnul svůj život?

Anonymní řekl(a)...

Honzo, já přece neshazuji vše, co mi nesedí, kritizuji jen to, kde vidím nějakou chybu s malou nadějí, že nad tím druhá strana alespoň začne trochu přemýšlet.

Když někdo napíše, že má sen si postavit grilovací přístřešek, tak se snažím vysvětlit, že gril není sen. Opravdový sen je ten "čas s kamarády", tj. udělat si čas na kamarády, na rodinu, na cestu třeba na Jižní Moravu.

Je úplně jedno, zda kritizuji stavění pergoly, dojíždění do práce, či ztrátu času čtením Blesku. Naprosto chápu, že to někoho baví, dělá to pro radost, plní si sny. Já mám ale jiný pohled a můžu si svobodně dovolit svůj názor říci.

(S tím Zélandem samozřejmě nevím, ale co vím naprosto určitě, že se budu snažit, aby to bylo ono. Jelikož si věřím, tak vím, že to skvělé bude.)

Anonymní řekl(a)...

2Honza: Ještě k tomu tvému postesknutí nad sněním a plánováním:

"...Tohle všechno jde pouze tehdy, když ti paní štěstěna dopřeje být ve správnou chvíli na správném místě, když ti dopřeje partnera, kterej má stejný pohled na svět..."

Nezáleží trochu na tom, co pro to všechno člověk udělá? Není každého osobní věc, jestli půjde štěstí trochu naproti, není každý zodpovědný za výběr svého partnera a jak pracuje na dobrém vztahu?

Někdy si třeba stačí uvědomit, že jelikož náš čas je omezen a den má jen 24 hodin, tak jsou důležitější věci na světě, na které bychom měli myslet, aby jsme něco nezanedbali. Někdo třeba kouká v době mistrovství na fotbal, já raději preferuji pěkný večer s ženou nebo hraní si s dětmi. Někdo musí koukat na TV zprávy, já raději dělám něco s dětmi,...

"...někdo své sny zrealizovat nedokáže za celý život a nemusí to být nutně jen o jeho neschopnosti..."

Tak o čem je to jiném? Nenazval bych to sice "neschopností", ale použil bych asi označení osobní odpovědnost, osobní úsilí a nasazení. Nebo o čem jiném může být nerealizace snů? Každý je sám zodpovědný za svůj život, za dobré nebo špatné rozhodování, poučení z chyb, za nápravu a zlepšování, nikdo jiný za něj odpovědnost nenese.

A to píšu jako docela zodpovědný otec a snad i dobrý manžel, který si také všechny sny nemůže jen tak splnit, díky všem možným omezením z různých stran, když má nějakou zodpovědnost. Nevymlouvám se ale, neboť to záleží jen na mém osobní rozhodování a mém přístupu.

Anonymní řekl(a)...

OK, tedy poslední reakce k tomuto tématu :-):
V obecné rovině máš pravdu, štěstí je třeba jít naproti. Je to o tom, co každý pro věc udělá.Alen není to všechno.
Já mám tedy bohužel tu zkušenost ze svých současných 13let podnikání, že se můžeš mnohdy přetrhnout a stejně existují určité limity determinující míru možnosti plnění si osobních snů.
Psal jsem to zde již několikrát, nebudu se tedy k tomu vracet.
Nejsem žádnej prašánek, ale u mě platí rovnice (a jsem si jistej, že i u dalších lidí):
tvrdá a milovaná práce = finančně zabezpečená rodina = klidné zázemí = možnost věnovat se i jiným činostem,než je nošení potravy do hnízda = dostatek času na regeneraci vlastní duše = dostatek sil na tvrdou a milovanou práci....
Nevím, jestli je to srozumitelné, ale v žádném případě si nestýskám!Každý má právo volby.

Njespíš je to o tom, že jsem zatím nedospěl stadia, kdy jsem schopen určitý čas strávit nad výběrem těch správných priorit a tím pádem nejsem schopen vlastně určit, co je mým snem a co bych chtěl dokázat! Jedu od útlého mládí v rychlíku a s ohledem na stav širší rodiny (mí rodiče, atd) by radikálnější změna byla příliš komplikovaná.
A to opět není výmluva, pouze konstatování faktu.Osobní odpovědnost si plně uvědomuji.

A poslední koment k té volbě partnera. Nezlob se, ale já se nemůžu ubránit dojmu, že jsem tedy v životě udělal několik špatných kroků...? Svou partnerku jsem si vybral spíš podle citu, než podle toho, jestli máme na vše stejný pohled. Jsem z Prahy, ona z malé vesnice-již toto je moment, kdy se naše názory mnohdy lilší. Přesto jsme spolu spokojeni a snad jsem také dobrým manželem. Faktem ale je, že je to zcela normální manželství "poznamenané" (v dobrém) příchodem dětí. Jsme přesně ti, co tráví den mezi naší firmou, školou, kroužky, billou, lahví vína a postelí....jestli mi rozumíš. A já to nepovažuju za životní prohru. Ano, nemám čas a energii se dál vzdělávat (dodělání VŠ bylo martyrium a jsem rád, že je to hotové), nemám čas ani se dál rozvíjet. Když večer čtu knížku, usínám a nebo myslím na firemní záležitosti. Možná díky tomu přicházím o něco dalšího, nevím.
Ale prostě jsem si jednou vybral a ačkoliv si uvědomuji, že je manželství velký kompromis (pokud si tedy neuděláš casting na tu pravou), který mi přináší jiný pohled na svět, než jaký jsem původně měl, ale zase...už jsem si vybral a nejsem schopen něco měnit jen kvůli svým cílům a snům...

Anonymní řekl(a)...

Honzo, musím ještě reagovat, neboť se mi zdá, že se v tvých komentářích stále objevuje ten jeden základní problém, který se prolíná (více-méně) všemi tvými komentáři a z toho, zdá se, pramení asi trochu toho roztrpčení.

Možná je to jen pocit, to nechám na tobě...

"...mám tedy bohužel tu zkušenost ze svých současných 13let podnikání, že se můžeš mnohdy přetrhnout a stejně existují určité limity determinující míru možnosti plnění si osobních snů..."

Tohle na mě totiž působí jako ten základ, kdy s tebou musím 100% souhlasit, jestli mluvíš o podnikání v ČR. Ověřil jsem si totiž, že zde to opravdu NEJDE, ať se snažíš, jak chceš.

Když chceš totiž v ČR dělat něco poctivě, slušně, na úrovni, když chceš být slušný k zaměstnancům a vycházet vstříc zákazníkům, tak dříve, či později, narazíš na limity. Ať už finanční, díky malému trhu, nebo časové, kdy tě každá firma a starost o ni naprosto pohltí. Navíc, bez odpovídajícího finančního ocenění, které by mělo dopřát právě tu svobodu volby, spokojenost, čas a klid na všechny sny, zamyšlení a plány.

Podnikat v ČR opravdu nejde a to mi potvrdí každý, kdo někdy zkusil podnikat někde v zahraničí, kde se právě slušnost, poctivý přístup a nasazení opravdu oceňuje.

Myslíš, že bych byl spokojený, kdybych se musel v podnikání potýkat každý den s tou poťouchlou českou povahou? Vůbec ne, jsem rád, že jsem se toho zbavil po letech makání a usilovné, nekončící práce do "roztrhání", kdy jsem neměl čas ani na rodinu ani na sebe a své sny.

Možná se ale v tomto "postřehu" pletu, přece jen se vůbec neznáme. Každopádně, přeji hodně sil a ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

ba ne kamaráde, není to jen pocit. trefils hřebíček na hlavičku!!!tvá slova to vystihují docela přesně.je to smutný, ale je to tak. asi jsem byl dost naivní, když jsem si myslel, že op 20 letech po revoluci bude 50 let tragický lidský devastace naší společnosti smazáno...
no nic, dost smutnění, ke strojům... :-)
přeju ti ten zéland, nejspíš si jej opravdu zasloužíš!

Anonymní řekl(a)...

No vidím, že máte stejný sen jako já! Ale na rozdíl ode mě máte mnohem věší šanci si ho splnit. Tak hodně zdaru k pobytu na Novém Zélandu! Ať vámt o vyjde!

Okomentovat