Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Komentáře bez NoFollow jako malé poděkování všem komentujícím čtenářům

I follow comment linksMožná si někteří komentující všimli, že všechny komentáře zde na blogu můžou obsahovat hlavičku (při volbě Name/URL v "Komentovat jako" políčku) s URL adresou na nějaké Web stránky. Každý komentující tak může zadat své jméno (Název) a link na své Web stránky (Adresa URL).

Nutnou podmínkou je ale zadání adresy URL včetně http:// protokolu, tj. správně je např. http://caymanislander.blogspot.com, místo chybného caymanislander.blogspot.com, což pak umožňuje správné vygenerování zpětného linku, aby kdokoliv mohl jen kliknout na daný link a dostat se na stránky komentujícího čtenáře.

Některé blogovací systémy omezují takové zpětné linky (Blogger nebo WordPress to mají v default nastavení) a doplňují do linku klíčový parametr rel='nofollow', takže takové linky jsou ignorované všemi hlavními Search Engines (Google, MSN, Yahoo) a nezapočítávají se jako zpětné linky, které můžou komentujícím zvedat PageRank jejich vlastních stránek.

Viz také Google Help - O značce rel="nofollow"


Proč mít linky v komentářích s "nofollow"?

Parametr rel='nofollow' v <A> tagu HTML byl kdysi zaveden hlavně z důvodu ochrany před komentářovým spamem, kdy mnozí chytráci komentovali na stovkách Webů jen z toho důvodu, aby získali zpětné linky a tím i vyšší PageRank - ať už komentovali ručně nebo pomocí automatických SPAM robotů.

To ale stejně nefunguje, neboť kdo chce spamovat, tak stejně spamuje a žádný parametr tohle neomezí. Jediným způsobem, jak pak komentářový spam omezit, je zapnout moderování komentářů a publikovat všechny až po schválení.


Zde jsou všechny komentáře bez "nofollow"!

Zde na blogu si na takovou "ochranu" Google PageRanku nehraji, neboť si myslím, že to je interní věc Google company, která by se měla snažit spíše zlepšit své vyhledávání a příp. i počítání PageRanku a nenutit bloggery a autory Web stránek dávat na všechny linky "nofollow" jen proto, aby lépe fungovala nějaká technologicky - reklamní firma.

Všechny linky v komentářích jsou zde tedy bez "nofollow" a je to jen takové malé poděkování všem komentujícím, aby jim příp. zpětný link trochu pomohl v pozici ve vyhledávači, či při přepočtu PageRank hodnoty, dokud Google a spol. nevymyslí nový a lepší algoritmus ;-}


U Comment I Follow - No Nofollow - I Follow - DoFollow!

DoFollow má docela dosti následovatelů, stačí vyhledat nějaká klíčová slova v Google a objeví se plno příspěvků na DoFollow téma - např. DoFollow Community, příp. zde možno získat "I Follow" logos pro zvýraznění na vlastních stránkách, které nepoužívají nofollow u komentářů.

Jen doufám, že se nezvedne počet komentářových spammerů jak při odstranění Captcha, to bych to musel vrátit zpět, případně zavést moderování komentářů ;-)

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Vida, ze to dela wordpress defaultne jsem nevedel (nemel jsem potrebu to kontrolovat). Ono u me je to stejne jedno (novy blog, zadny pagerank), ale uz jen z principu to nemam rad (pokud to nekdo nevyuziva ke spamovani, ktere nesnasim mnohem vic;). Ale uz je to pryc...

Anonymní řekl(a)...

Ja tento atribút ("nofollow") taktiež nevyužívam, myslím si že to pre komentujúcich nieje potom žiadna výzva napísať nejaký koment. Takto napíšu koment a ako píšeš za odmenu dostanú spätný odkaz.

Anonymní řekl(a)...

Myslím si, že plno uživatelů využívá zmíněné blog systémy, tak ani neví o tom že to tam mají defaulně nastavené, chtělo by to větší osvětu i u nás, zalinkuju článek:)

Anonymní řekl(a)...

Je videt, ze zdejsi hostinskej "ma koule" :)

Anonymní řekl(a)...

Díky všem za podporu "DoFollow", myslím, že je to rozumná varianta.

Jo, kdyby jenom "koule" :-))

Anonymní řekl(a)...

Tak to tady pěkně provětráme vy "kouláči" .-D Jsem Tvým pravidelným čtenářem a kolikrát koukám jak přemýšlíš o světě. Nenapadlo by mě, že vlastně nofollow vkládáme do stránek kvůli "nějaké technologické firmě" :-D a nemáme z toho ani kačák. Vlastně pracujeme pro někoho ve zlepšení jeho produktu zadarmiko - což se mi samozřejmě nelíbí :-D Protože ani KFC zadarmo nehrabe ...

Anonymní řekl(a)...

Co by člověk pro vyšší page rank neudělal :-)

Anonymní řekl(a)...

Hmm... ja nevim, komentuju kdyz mam co rict, kdyz mam naladu, nebo jenom tak, at uz tam je nofollow, nebo neni. Je fakt, ze stridam linky na ruzne projekty, ale to uz jen tak ze zvyku, nikdy jsem nekomentoval z tohto pohledu zistne ;)

Anonymní řekl(a)...

Mam dojem, ze at je tam nofollow nebo neni, vliv pa PR to prakticky nema, stejne jako ruzne patickove texty etc. IMHO mnohem dulezitejsi je, ze ctenari primo navstivi cilove stranky, navic lze ocekavat, ze ctenari ctouci jeden blog budou mit podobne zajmy ...

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim s Caymanem, ze by to mela byt primarne vec spolecnosti Google a oni by meli byt ti, kteri maji zlepsit sve vyhledavaci algoritmy a ne nutit lidi, aby pouzivali tu ci onu technologii. Ale ono to proste tak je a nejsem si jistej jestli to bude nekdy jinak. Google nema konkurenci a tim samozrejme urcuje spoustu veci, jak jim vyhovuji

Anonymní řekl(a)...

Kdyby tě to zajímalo, tak zde je pěkný seznam Dofollow Forums a odkazuje i na DoFollow Blog. Je to trochu černá SEO technika, ale komentovat nějaké příspěvky smysluplným komentáře dokáže nadělat plno pěkných linků. Spammerům zdar :-)
http://tendou86.blogspot.com/2008/11/list-of-dofollow-forums.html

Anonymní řekl(a)...

Portál jednoho našeho zákazníka byl zahlcen doslova desítkami tisíc spamových odkazů... Nasadili jsme Captcha... Po pár týdnech se spam objevil znovu... Hledali jsme a zjistili, že spamovací robot stáhne Captcha obrázek a po cca 40 vteřinách odešle spam... Přeju ať toho komentářového spamu u Vás není moc.

Carl114 řekl(a)...

Konečně někdo chytrý. Do pár měsíců plánuji podobný článek. Můžeš se pak na něj kouknout. Všechno dělám moc dopředu a tak nevím kdy přesně, ale přece ten dofollow je určitě dobrý. Řekl jsi to výstižně. Proč by jsme všude měli strkat nofollow kvůli neschopnosti Googlu? Ať si to vyřeší sám :)

Cayman řekl(a)...

Asi tě zklamu, ale Google je opravdu nějaká divná firma, neboť po pár měsících (po přepočtu PageRanku) jsem opět dostal nulu a stránky v SandBoxu a to jen kvůli tomu parametru. Zkušebně jsem ten "nofollow" parametr vrátil zpět a vida - PR 3 a opět první místa ve vyhledávači. Za chvíli to opět odstraním a uvidíme :-)

Okomentovat