Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Klony útočí... jaký software nebo Web služby nemá cenu vyvíjet?

Golden Gate BridgeKdyž jsem psal asi před měsícem malé zamyšlení na téma Kopírujete zahraniční řešení nebo jste autory originálního software, tak jsem vyzýval, aby se každý nejdříve dobře zamyslel nad důvody, PROČ něco vlastně bude dělat a zda to stojí opravdu za námahu.

Nešlo ani tak o to "kopírování" úspěšných zahraničních řešení a vytváření českých klonů, ale psal jsem ze své vlastní zkušenosti a ze zkušeností svých známých po celém světě, kterým např. Google vyfoukl zákazníky všemi těmi programy zdarma. Tehdy totiž každému dojde, že nadšení, energie, úsilí i všechny investované peníze byly naprosto ztrátovou investicí, neboť produktům zdarma není možno nijak konkurovat.

Jasně, i na produktech "zdarma" se dá částečně vydělávat, ať už reklamou nebo nějakým jiným způsobem (např. prodejem uživatelů úspěšného produktu). Je ale otázkou, jak dlouhou budou mít ještě budoucnost všechny ty Web stránky a software produkty založené jen na reklamě. Vězte, že tady nebudou navždy ;-)


Produkty nebo profesionální služby?

Co stále ještě stojí za investici, tak nejsou ani tak produkty, ať už originálni nebo české klony úspěšných služeb ze zahraničí. Jedinou smysluplnou investicí jsou profesionální služby a myslím, že tohle už pochopili všichni významní hráči na trhu. Schválně, když se zamyslíme, tak proč IBM prodala výrobu počítačů, proč většina software produktů je zdarma, proč je stále oblíbenější free nebo open source software?

Všechny firmy vydělávají hlavně na službách a podpoře!

Kupoval by snad dnes někdo nějaký předražený Unix OS, jako byl kdysi třeba Solaris, když existují free verze? Kupoval by dnes nějaký vývojář třeba vývojovou databázi, když si může stáhnou všechny hlavní dB produkty zdarma a až teprve koncový zákazník se může rozhodnout, do čeho bude investovat na produkčním serveru, tj. zda mu stačí částečně limitovaná free verze nebo chce profi verzi i s placenou podporou, tj. ty placené služby?

Podobně to platí i pro aplikační software, kdy v dnešní době má smysl vyvíjet jedině produkty na zakázku pro konkrétního zákazníka, který danou věc potřebuje a ještě není na trhu, příp. není na takové úrovni nebo nemá všechny potřebné funkce. Jestli má někdo potřebu vyvíjet něco jen tak do šuplíku, tak to je jistě v pořádku, ale je velmi těžké očekávat nějakou návratnost investic.

Výjimkou jsou samozřejmě unikátní produkty a služby, které na trhu chybí, které mají díky nějakým inovacím a originálním nápadům šanci v každé době a na každém trhu. Záleží pak totiž jen na umění prodat skvělé řešení, záleží na dobrém marketingu a publicitě.


Co nemá cenu vůbec vyvíjet?

Jednoduché, nemá cenu vyvíjet to, co je již na trhu, což platí i pro české kopie zahraničních originálů, které zatím nemají českou lokalizaci, která někomu u nás možná chybí. Samozřejmě, malý trh s okopírovanou českou verzi se stále ještě najde u všech těch pracovitých českých človíčků, co (zatím) neumí anglicky a stále mají jako domovskou stránku Seznam, což je u mnoha lidí v ČR stále synonymem pro Internet obecně.

Je ale jen otázkou času, kdy bude dostupná profesionální česká verze čehokoliv a jak jsem uváděl v reakci na článek na (doufám) spřáteleném blogu "Weby co už nestihnu", tak jsem přesvědčen, že český trh nepotřebuje českou (okopírovanou) verzi, ale celá naše společnost spíše potřebuje, aby se lidi naučili anglicky. TO je potřeba pochopit stejně, jak to pochopili např. v Číně a Indii, kde se malé děti učí anglicky snad hned po narození. No a to jsou země, které ještě pěkně zahýbou celým světem, jestli tím světem už pěkně netřesou ;-)

Každý asi chápe, že nemá cenu vyvíjet např. českou verzi nějakého blogovacího systému, neboť českých produktů je již více než dost, kdy já třeba každému doporučuji originální Blogger.com od Google (je už i v češtině). Záruka rozvoje a podpory je totiž jistě mnohem větší, jak u nějakého malého českého produktu. Všechny takové české produkty jsou totiž dle mého určeny k zániku.

Další příklady, kdy nemá cenu nic vyvíjet je možno nalézt všude, kde se inzerují novinky ze světa, kde se oznamují české verze světových produktů, které v každém případě zastiňují nějaké české verze a napodobeniny. Snad jen blázen by vyvíjel něco z této oblasti, kdy vybírám jen namátkou, co jsem v rychlosti našel na Lupa.cz:

- Sociální rodinná síť MyHeritage přichází do Česka

- YouTube mluví česky

- Mapy Google v češtině a pro Čechy

- Google Apps snadno a rychle proti všem

- Weby Google: publikační systém a webhosting v jednom


Opravdové hodnoty se stále dokola opakují...

Ve všech oblastech lidkého konání se stále dokola opakují ty samé myšlenky a ty samé (opravdové) hodnoty. Nemá cenu, co vlastníme, ale co umíme a co máme v hlavě (znalosti a zkušenosti). Nemá cenu žádný výrobek ani software, ale profesionální služby (podpora, nové verze), které k němu nabízíme. Z čehož logicky vychází i poučení pro život, že není důležité, jaké věci vlastníme, ale co umíme, jací jsme a jak se chováme.

No a to jsme zase u toho obleku s kravatou a těch titulů kolem jména, dle čehož stále plno lidí pomýleně hodnotí lidi kolem sebe ;-)

Jak podporovat imaginaci, nápady na nové produkty a služby, to si připravím na příště, neboť si myslím, že stále je potřeba něco nového vymýšlet a stále se otvírá plno možností pro všechny tvůrčí osobnosti.

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Myslim, ze kdyz je clovek prvni a okopiruje neco ze zahranici tak ma sanci ovladnou trh. Treba jako www.Seznam.cz. Kdyby si rekl, ze existuje Yahoo tak nema cenu nic delat tak by dneska nebyl... Je to videt i v dalsich zemich, kde vznikly velmi silne lokalni weby. www.Ebay.com taky neni jednickou treba v Cine i kdyz je nejuspesnejsi v USA. V tomhle vidim kouzlo kdyz ma clovek prehled a vezme neco ze zahranici a prevede do cestiny nebo jineho rodneho jazyka. Prida par detailu. Ma znalost lokalniho prostredi. A muze tak rozjet velmi uspesne podnikani.

Myslim, ze hodne ceskych uspesnych webu melo nejaku inspiraci z webu v USA... a nevidim na tom nic spatneho.

Anonymní řekl(a)...

Taky si myslim, ze neni nic spatneho na tom pouzit myslenku, ktera v zahranici funguje, trochu ji zohybat na nas trh, vylepsit, dodat nejaky ten napad a neni duvod, proc by to nemelo fungovat. Kdyz se nad tim zamyslite, tak ten seznam vs yahoo je moc pekny priklad. a dalo by se jich najit mnohem vic.

Anonymní řekl(a)...

Něco jiného je "použít myšlenku" a něco jiného okopírovat do detailu zahraniční službu. Jinak, na ty zmínky o Seznamu můžu reagovat asi jen linkem na dřívější příspěvek - Proč se mi Seznam.cz nelíbí a nevyužívám jeho služeb ;-)

Anonymní řekl(a)...

Z tvojho postoja cítim nasledujúci fatalizmus:

"Na Zemi je niekoľko miliárd obyvateľov, takže čokoľvek my napadne je už dávno vymyslené a niekto to robí v angličtine pre svet bez hraníc. Nemá cenu nič vymýšľať. Choďte robiť podporu na tie cudzie projekty."

Anonymní řekl(a)...

2Piki: Dělej, co cítíš, tvá svobodná volba. Jestli máš pocit, že je potřeba udělat českou / slovenskou verzi např. YouTube nebo Blogger.com, tak s chutí do toho. Dej jen pozor, že lokalizované verze již existují :-)

Věz, že můj přístup je trochu jiný a že je plno věcí, na kterých je možno pracovat a které je možno vymýšlet a zlepšovat.

Anonymní řekl(a)...

Problem konzultantu je, ze jejich byznys spatne skaluje. Vase vydelky jsou vzdy pouze funkcni mnozstvi lidi, ktere jsou schopni najmout. Produkty skaluji daleko lepe, proto je take IBM jiz neprilis relevantni a nejbohatsim clovekem sveta je majitel producenta sw produktu.
Cimz samozrejme nechci rict, ze pribalovat sluzby je spatny napad..

Anonymní řekl(a)...

Podla mna toto kopirovanie ma bohuzial buducnost...
Skusme to porovnat napr. s kolou (potraviny su trochu ina zalezitost, ale na porovnanie to staci :))
Niekto vymyslel kolu, no mnoho spolocnosti ju viac menej okopirovalo. Kazdemu vyhovuje ina kopia a tak preziju "vsetky" spolocnosti. Niekto kupi lacnu, iny je oblbnuty reklamou na inu a dalsi bere ten typ, ktory vidi ako prvy na pultoch, atd, atd...

Ludia si casto neporovnaju uroven sluzieb, ich kvalitu a podobne. Vacsina sa nauci pouzivat to prve co maju po ruke a potom uz ich tazko niekto dokope k lepsej sluzbe, pretoze su zvyknuty na tu prvu, ktora je podla nich najlepsia...

Okomentovat