Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak upravit blog na Blogger.com aneb co nemá cenu přebírat z ciziny

Blogger.com - Free Blog for bloggersZákladní tipy pro bloggery, co mají blog na Blogger.com portálu, např. jak odstranit horní navigační lištu, jak opravit Title stránky, aby obsahoval název stránky, či kde najít nějaké lepší Free Templates, jsem již publikoval v dřívějším příspěvku Jak upravit a kde najít Free Templates.

Zde tedy rychlé pokračování, neboť stále dostávám podobné dotazy:

"Mohl bys prosim publikovat nejaky prispevek o tom, jak přidat do Blogger template třeba Social Bookmarks, jak integrovat Google Adsense přímo do šablony, jak přidat Language Translation vlaječky pro online překlad do různých jazyků, jak přidat do hlavičky Rotating Banner, či CSS Navigation Menu, přip. Read More funkcionalitu atd..."


Tipy a triky na úpravu blogu na Blogger.com

Původně jsem měl rozepsaný příspěvek, kde jsem chtěl začít detailně popisovat všechny jednotlivé tipy, které jsem kdy otestoval nebo i osobně využil. Jelikož ale nemá cenu kopírovat úspěšná zahraniční řešení a vytvářet české klony anglických stránek, tak tento příspěvek bude současně sloužit jako praktická ukázka, že nemá cenu něco originálního kopírovat jen proto, že někdo třeba neumí anglicky nebo neumí hledat tipy na zahraničních stránkách.

Zde tedy jen přehled vybraných zdrojů, kdy na každé odkazované stránce je k nalezení ještě plno dalších tipů, triků a praktických návodů.


1. Main Blogger Resources

- Blogger Main Page
"Blogger je bezplatný nástroj pro publikování blogů od společnosti Google, díky němuž můžete své myšlenky snadno sdílet s celým světem. Služba Blogger usnadňuje publikování textů, fotografií a videoklipů v osobním nebo týmovém blogu."

- Blogger Buzz Blog
Blogger Buzz is the official Blogger team blog - "an easy way of telling you about stuff that connects to Blogger, blogging, blogs, and bloggers".

- Google Blogger in Draft
"The official blog for Blogger in draft. Read the latest news and post comments about drafted features."

- Google Blogger Data API
"The Blogger Data API allows client applications to view and update Blogger content in the form of Google Data API feeds."

- Google Groups - Blogger Help
"Blogger Help Group is a place where you'll find answers from expert users and Blogger Employees."


2. Blogger AdSense Tips

- AdSense Ad Unit in various positions inside Post

- AdSense in the middle of a Blogger Post

- AdSense inside your posts and only on Post pages

- AdSense inside the Post text on new Blogger

- AdSense in Blogger XML Post Body

- Changing the Font Type and Size of Adsense Links


3. Free Blogger Templates

- Blogger XML Templates (GeckoandFly)

- Blogger Old (Classic) Templates (GeckoandFly)

- Free Blogger Templates (eBlog Templates)

- Free Blogger Templates (Complete List)

- Web Designer’s Guide to Blogger Templates


4. Customization & Design

- How to Add a Front page to your Blog

- How to Add Blogger "Read More" Hack

- How to Add Header Picture

- How to Add Graphic to your Blog Header

- How to Add Menubar to your Blog

- How to Add Random Rotating Banner Hack

- How to Add Third Column to Blog

- How to Create Meta Tags for Bloggers

- How to Run Custom Code on selective posts

- Styling Sections of your Blogger Blog with Borders


5. Other Tips & Tutorials

- Blogger Articles

- List of Blogger Tutorials

- List of Bloggerhacks

- Tips for Bloggers

- The Blogger Guide


6. Widgets & Add-ons

- Comments - Blogger Comments With Intense Debate

- Comments - Customizable Recent Comments widget

- Comments - Embedded Comment Form

- Comments - How to Increase Recent Posts & Comments

- Comments - Top Commenter's Widget for Blogger blogs

- How to Add Language Translation Tutorial

- How to Add Language Translation Flags to your blog

- How to Add Language Translation Widget

- How to Add Blogger Archive Calendar

- How to Add Blogger Labels as Vertical Tabs

- How to Add Tag Cloud - Label Cloud for new Blogger

- How to Create Expandable Post Summary

- How to Create Post Summaries in Blogger Layouts

- Related Articles in your Post in Blogger

- Related Posts Widget for Blogger

- Tabbed Sidebar Navigation for Recent Posts & Labels


No, není lepší jen vybrat a odkazovat na ověřené originální tipy a triky, jak založit úspěch na českém překladu, mírně originál upravit a mít tak sadu rádoby originálních příspěvků pro české čtenáře? Stačí úplně, že ty anglické články už i tak mezi sebou kopírují mnohé blogy v AJ ;-)

16 comments :

Unknown řekl(a)...

Nemáte přeci jen strach, že by Vám blogger blog smazal a Vy bystě přišel o všechny zápisky?

Anonymní řekl(a)...

Ani ne, stačí jen pravidelně zálohovat příspěvky, což už není takový problém (existuje volba export - import všech příspěvků i komentářů).

Jinak, zde si všichni tykáme :-)

Unknown řekl(a)...

Spousta super tipů, díky moc! Hromadu jsem jich pootvíral.. ale pak jsem zjistil, že jsem takový pablb, že ani tu šířku svého blogu nejsem schopen navýšit. Prostě mi to nefunguje jak oni říkají, fňuk :)

Unknown řekl(a)...

Zdravím, několik adres, které zde uvádíš, znám už z výsledků svého vlastního hledání, stejně bych se ale rád na něco zeptal: odkud máš ty vynikající widgety v Zápatí (mám na mysli "nejčtenější letošní příspěvky" a "nejčtenější loňské příspěvky")? Hledám widget pro nejčtenější příspěvky už dost dlouho, ale vždycky je v tom háček. Buď má vlastní design, který v mém blogu vypadá příšerně (AideRSS), nebo tahá názvy příspěvků z jejich adresy (čímž se stávají zcela nečitelnými, protože se nenamáhám publikovat nejdřív bez diakritiky a potom nadpis měnit). Tvůj widget ale generuje jednoduchý výpis s transparentním pozadím a názvy článků umí zobrazit dobře. Díky za odpověď a doufám, že Ti nevadí oživení starší diskuze.

Anonymní řekl(a)...

Je to uděláno pomocí Yahoo Pipes, tak zkus mrknout na http://pipes.yahoo.com a ručně si něco vytvořit. Žádné odpovídající widgets se mi nepodařilo najít, tak se to musí takhle složitě obcházet. Jak bude zase trochu času, tak o tom zkusím něco více napsat.

Sparkle řekl(a)...

Pomoc, nejsem si na svoj blog schopná stáhnout žádné templates. Pokud si nějké uložím a potom to chci nahrát na blog, nejde to. Napíše se mi tam, že je to buď nahraná ve špatném formátu (stahuji to v zipu ale zkoušela jsem sned všechno možný)nebo že nejsou všechny prvky XML správně uzavřeny. Nevíte co s tím?

Cayman řekl(a)...

2Sparkle: Předpokládám, že je ti jasné, že na Blogger.com můžeš nahrávat jen šablony pro Blogger a ne nějaké jiné (třebas pro Wordpress) a že také víš, jaký je rozdíl v použití Old (Classic) a New (XML) Templates na Bloggeru?

Stačí obvykle vybrat správný typ šablony, např. ty zdarma nahoře v bodě 3. Free Blogger Templates, no a ty by měly v pohodě fungovat.

Když tak pošli link na šablonu, která nejde nahrát a někdo to vyzkouší.

Sparkle řekl(a)...

Ou, nevím jaký je rozdíl mezi použitím old a classic.
Zkoušela jsem tam nahrát tuhle:
http://www.freewebtemplates.com/download/templates/9215
myslím, že je pro blogger, je našle jsem jí pod nějakým odkazem, který maš někde na tomhle blogu. A pak jsem tam nahrávala tuhle :
http://btemplates.com/2009/12/19/technicolor-wedding/
u té a na bogger určitě...

Cayman řekl(a)...

Dobře, berme, že máš už ten nový formát New (XML). Je nutné vždy používat šablony pro Blogger.com (Blogspot).

Ta první (http://www.freewebtemplates.com/download/templates/9215) je obecná šablona pro Web ale není určena pro Blogger.com, ale ta druhá (http://btemplates.com/2009/12/19/technicolor-wedding/) by měla být OK a měla by fungovat. Zkus pro ni následující postup:

1. Stáhni si na disk ten download soubor (jestli už nemáš)
Technicolor-Wedding.zip

2. Rozbal ten .zip soubor, ať dostaneš
Technicolor-Wedding.xml

3. Zkus nahrát tu šablonu (.xml) v menu Layout > Edit HTML > Upload a template + uložit

Mělo by to fungovat, jestli ne, tak doporučuji vybrat nějakou jinou šablonu, ale vždy musí být pro Blogger.com systém a při nahrávání ve formátu XML. Ty šablony jsou zdarma, tak tam můžou mít chyby, to ti nikdo nezaručí. Hodně štěstí!

(Před akcí je vždy dobré si zazálohovat stávající template, ať je cesta zpátky.)

Sparkle řekl(a)...

Wow, už mi to jde. Děkuju, děkuju, děkuju!!!!

A můžu se ještě zaptat, jak se tam přidává to samostatné menu? Ve tvém čláku je, že se mám v kodu šablony vyhledat řetězec "<b:section class='header'", ale já jsem ho tam vůbec nenašla, a ani nic podobnýho.

Sparkle řekl(a)...

A ještě, jestli teda můžu, už je to úplně mimo mísu, ale třeba mi poradíš - vůbec nevím, jak můžu jednotlivé články a příspěvky dávat do štítků (labels). Pokud si štítky přidám jako miniaplikaci tak se mi ukazujou pouze v rozložení a v zobrazení vůbec nejsou, ani pokud si u jednotlivýh článků označím "štítky".
Nevíš náhodou jak bych mohla ty zatracený štítky aktivovat? Díky

Cayman řekl(a)...

2Sparkle: Nastavení extra Menu i těch Labels záleží vždy na dané šabloně, některá může obsahovat jiné pojmenování a jinou strukturu Layoutu.

ad Menu: Jestli myslíš ten popis v Jak přidat MENU do blogu, tak např. v nějaké šabloně může ta section class='header' úplně chybět.

Jo, musíš si nejprve v Edit HTML zapnout ten Checkbox vpravo nad šablonou "Expand Widget Templates", aby byl vidět kód celé šablony. Možná proto ten řetězec nemůžeš najít.

ad Labels: Když máš v Layoutu přidaný Gadget s názvem "Labels" a u článku dole "Labels for this post" přidáš nějaké názvy + Publish, tak by se to mělo v pohodě zobrazovat.

Opět ale záleží na konkrétní šabloně, takže musíš zkoušet.

Sparkle řekl(a)...

Děkuju moc!

Eva řekl(a)...

ahoj ak by sa salo poradiť, chcem sa spýtať ako dám na svoj blog klasicku citacku navstevnosti, kde sa zobrazuje navstevnost dnes, celkovo, online a pod.? Neviem nikde medzi ponukami Bloggeru najst a ani v tvojich strankach. Budem velmi vdacna za opoved....mimochodom vdaka tvojim strankam som si nejakym sposobom vytvorila davnejsie blog, lebo pre uplneho zaciatocnika to zase nie je taka malina :D

Unknown řekl(a)...

Ahoj, zdravím všechny smartphone nadšence a i ty kteří smartphonům příliš nerozumí... Udělala jsem nový blog pro ty kteří se chtějí dozvědět více o přístrojích které mají každý den v kapse a nebo pro ty kteří si chtějí nový telefon teprve pořídit.
www.nowmobil.blogspot.com Těším se na vaši návštěvu :)

Petr Novotný řekl(a)...

ahoj, jsem na Bloggeru začátečník a řeším jeden problém... Chtěl bych aby se na základní stránce zobrazovaly okna příspěvků s náhledem a ne aby byl vypsán celý příspěvek. Hledal jsem v nastavení už mockrát, ale nepovedlo se mi najít nic kloudného...

Okomentovat