Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Akademie českého populárního Internetu aneb neviditelná Lupa.cz

Volovina jako krávaV týdnu tyto stránky obdržely takové pěkné ocenění v anketě Křišťálová Lupa 2008 v kategorii Blog. Děkuji tedy všem čtenářům hlavně za nominaci, neboť to je asi ten základní krok k získání vůbec nějakého ocenění - i toho posledního ;-)

Kolik já to znám skvělých stránek a mnohem více navštěvovaných blogů, které neměly vůbec šanci, neboť o nějaké rádoby odborné anketě několika vyvolených nikdo z věrných návštěvníků ani netušil. Fakt, taškařice a já jen doufám, že si to organizátoři alespoň trochu uvědomují.

Nevidím do zákulisí, ale z laického pohledu si dovolím publikovat pár osobních podnětů ke zlepšení a věřím, že si toho odpovědní organizátoři všimnou a minimálně je to přinutí k malému zamyšlení.

Co by se mělo zlepšit v anketě Křišťálová Lupa?


Zásadně předělat kategorie soutěže:

- Zrušit kategorii E-shop - koho to zajímá?, technické řešení mají skoro všichni stejné, dnes navíc každý E-shop funguje ucházejícím způsobem, když to tedy není nějaký one-man-show obchod s balením zboží někde v obýváku a žádnou podporou, který může kdykoliv zkrachovat.

- Zrušit kategorie Freemail a Vyhledávač - dávno už překonané kategorie, které také postrádají smysl; navíc, Seznam.cz z poloviny používá vyhledávač Google (při hledání ve světě) a těží jen z toho, že poskytuje úplně jiné služby, tj. návštěvnost a popularitu má založené na kompletním portálu a není to čistý výhledávač, kdy se jen srovnávají jablka a hrušky.

- Vymyslet jiné kategorie, např. Vzdělávání, Kultura, Sport, Regionální stránky... a zvýšit počet nominovaných projektů na 10 - současných 5 možností v každé kategorii je dle mého málo a při vlastním hlasování není z čeho vybírat, neboť většinu nominovaných stránek skoro nikdo nezná a hlasování v každé kategorii pak neodpovídá opravdové popularitě stránek.


Větší popularita soutěže mimo odborné kruhy:

- Nominace i vlastní hlasování se odehrávají někde v cyberprostoru, tj. mimo normální veřejnost, která na Internetu navštěvuje a využívá úplně jiné stránky a ani netuší, že probíhá nějaká soutěž; co tedy zmobilizovat stávající sponzory (získat další) z mediální oblasti, ať nominace i hlasování trochu více zpopularizují?

- Stačí všem novým sponzorům nabídnou "jen" umístění loga nebo billboardu na místě akce nebo na stránkách soutěže v závislosti na délce článku nebo reklamy u nich v tisku; můžou to snad být i všechny regionální tiskoviny, či noviny zdarma, co se všude rozdávají.

- Když už někdo vystupuje jako sponzor, tak by měl minimálně publikovat nějakou recenzi nebo přímo výzvu čtenářům, ať nominují své favority a hlasují pro své nejoblíbenější; byl nějaký takový propagační článek na stránkách současných "mediálních" sponzorů (Strategie, Blesk, iDnes, Reflex, Týden)?


Má smysl další ročník Křišťálové Lupy?

Určitě. I přes veškeré výhrady taková soutěž bude vždy mít nějaký smysl, neboť veřejnost je hravá, ráda soutěží a vyhrává ceny. Mně se třeba líbí, jak odborná porota hlasuje v kategoriích Projekt roku, Osobnost roku a Anticena, i když se mi nemusí líbit nominace, či někteří ocenění.

Je to ale taková obdoba (Zlatého) Českého Slavíka, kdy se také kombinují hlasy veřejnosti s akademiky, což je anketa, která by mohla inspirovat, neboť je to skoro to samé, např. nejlepší zpěvák / zpěvačka - osobnost roku, nejprodávanější album - nejnavštěvovanější server,...

Jen nevím, dle čeho vybírat ty členy "Akademie českého Internetu".

Křišťálová Lupa by mohla být dobrou soutěží, měla by si ale ujasnit, zda se chce profilovat jako "soutěž" pro odborníky nebo pro širokou veřejnost, kdy to chce ale zásadně lepší marketing. Jestli se totiž něco nezmění, tak příští rok hrozí, že bude mnohem více Davídků, kteří si z takových soutěží budou jen dělat legraci.

Mimochodem, dnes 30.11. končí hlasování v anketě Český slavík [výrobce pitiva] 2008, jestli tam tedy najdete své oblíbence ;-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

V podstatě se s tímhle pohledem dá dost souhlasit až na jediné - hlasování o blogu nemá s (rádoby)odborností nic společného. Je to kategorie kam může nominovat a kde může hlasovat fakt kdokoli.

Anonymní řekl(a)...

U tech freemailu, shopu a vyhledavacu by prece stacilo jen porovnat navstevnost a maji anketu hotovou :-) Soutez na nic!

Anonymní řekl(a)...

Největší slabina Křišťálové Lupy je v tom, že hlasují většinou "odborníci", kteří navštěvují Lupu a nebo se zajímají o webdesign, počítače ... A kde jsou všechny ty muckujicí se blogísky, online filmy, hry a další, kam míří většina lidí?

Anonymní řekl(a)...

Možná pro upřesnění: hlasovalo více než 60 tisíc skutečných lidí, což je neuvěřitelné číslo, byť se to někomu tak zdát nemusí. Je to právě proto, že mediální partneři anketu široce podpořili a většina hlasujících nepřišla ze stránek serveru Lupa.cz. Takže myslím, že nedostatek popularity anketě vyčítat není potřeba - naopak z čistě internetových anket jen málokterá dokáže prinést větší čísla, jestli vůbec nějaká.
Ale jinak díky za inspirativní komentář, pro příští rok chceme promyslet úpravu kategorií a rádi si poslechneme zpětnou vazbu.

Okomentovat