Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Struktura bankovního výpisu ve formátu CSV od mBank?

Business is businessPsal mi kamarád, zda neznám přesnou strukturu výpisu účtu z mBank, který je možno dostávat i v .CSV formátu. Chtěl by si naprogramovat importní funkci do nějakého účetnictví a když psal dotaz do banky, tak dostal interesantní odpověď, která mě také pobavila.

Poslal jim následující dotaz:

"...chtěl bych se zeptat, zda-li nemáte přesný popis, jak vypadá formát CSV souboru, který se dá generovat z Historie transakcí k účtu. Chtěl bych si ho načíst do databáze pro další statistiky a grafy, ale pro vytvoření importu bych potřeboval přesně definovaný popis struktury všech možných položek, oddělovače, tj. přesná definice ve tvaru - název sloupce, typ a délka položky."


Odpověď z banky aneb co "potřebuje" vědět programátor:

"Dobrý den,

CSV (Comma-separated values, hodnoty oddělené čárkami) je jednoduchý souborový formát určený pro výměnu tabulkových dat. Soubor ve formátu CSV sestává z řádků, ve kterých jsou jednotlivé položky odděleny znakem čárka (,). Hodnoty položek mohou být uzavřeny do uvozovek ("), což umožňuje, aby text položky obsahoval čárku. Pokud text položky obsahuje uvozovky, jsou tyto zdvojeny.

Jelikož se v některých jazycích včetně češtiny čárka používá v číslech jako oddělovač desetinných míst, existují varianty, které používají jiný znak pro oddělování položek než čárku, nejčastěji středník, případně tabulátor (taková varianta se pak někdy označuje jako TSV, Tab-separated values). Variantu se středníkem (ale stále pod názvem CSV) používá např. Microsoft Excel v české verzi Microsoft Windows (řídí se oddělovačem zadaným v Místním a jazykovém nastavení).

Díky jednoduchosti, nenáročnosti a čitelnosti i bez specializovaného software se tento formát používá pro výměnu informací mezi různými systémy. Ke stejnému účelu se dnes používá i modernější a univerzálnější (ale složitější) formát XML."

--Konec citace--


Jak naimportovat .CSV výpis z mBank?

Nevím, jsem ještě netestoval výpisy z mBank v .CSV formátu, ale po takové odpovědi z banky jsem kamarádovi doporučil, ať zkusí ještě to bankovní fórum, zda by někdo nevěděl, příp. ať se na to zatím vykašle, jestli tedy nechce ztrácet čas nějakým testováním výpisů. Kdyby raději poskytovali výpisy v .XML formátu, ale to bude asi ještě chvíli trvat ;-)

Bez přesně definovaného formátu je to zatím trochu ztráta času a formát těch generovaných výpisů se zcela určitě bude ještě měnit, jak se podobně stále mění a vyvíjí jejich bankovní systém.

Vzpomínám, jak jsem kdysi dělal něco podobného pro zpracování elektronických výpisů z eBanky, kdy to jejich rozhranní nemělo žádnou chybu - dokonalý popis, skvělá funkcionalita, profesionální support. To bylo už v době, kdy Expandia nebo eBanka měla "jen" asi 50 tisíc klientů. Proč to tedy nejde i v mBank, která už dávno oslavila 100 tisíc nových oveček?

Schválně, měl by někdo zájem o GUI klienta napojeného na mBank?

Viz také - eBanka má také poplatky zdarma (za zrušení účtu)


Doporučte mBank a získejte dárek!

Mimochodem, mBank připravila druhé kolo mKlubu, což je oceňování každého, kdo doporučí nového klienta, nějakým hodnotným dárkem. Soutěž trvá od 1. října 2008 do 31. prosince 2008. Více informací a plná pravidla hry naleznete na stránkách mKlubu.

Takže, já osobně doporučuji mBank a dárků se dobrovolně vzdávám.

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Tak to je fór měsíce, to snad ani není možný :-)

Anonymní řekl(a)...

Nahodou, mne se ta odpoved z banky libi. Je to takovy úvod do csv formatu pro zacatecniky. Co taky mohl napsat nekdo na hotline :D

Jo, ten csv format jsem zkousel a je to zmatene. Nedavno meli jeste vsechno v jednom sloupci, ted je sloupcu vic, ale stejne jsou nejake hodnoty v jednom, cisla jsou s mezerami atd. Pak taky je rozdil ve formatu mesicniho vypisu a vypisu z online bankovnictvi. Proto jsem se na to vykaslal a ani na tom foru nic neni.

Anonymní řekl(a)...

GUI proč ne, ale nevím, jestli bych ho používal, pokud by nebylo certifikováno bankou.

Mě nedávno napadlo, že by šlo udělat web s jednotným pěkným user interfacem, který by sloužil jako frontend pro všechny vaše internetové bankovnictví v různých bankách.

Když jsem to říkal lidem, tak si stěžovali, že by nevěřili bezpečnosti, že si to neukládá hesla a tak.

Taky bych si potřeboval z mBanky tahat nějaká data. Nechcete někdo s perlem vyzkoušet, jestli tohle funguje i v Čechách a dát sem vědět do komentářů?
http://code.google.com/p/mbank-cli/

Anonymní řekl(a)...

GUI klient napojený na mBank byl myšlen ne na přihlašování do bankovního systému a jeho ovládání nějakou aplikací. Tomu by nikdo nedůvěřoval, jedině snad po nějaké certifikaci bankou. Ale po té nahoře citované odpovědi z banky bych nechtěl vidět, jak by se k tomuto nápadu postavili.

Měl jsem v základu na mysli jen "GUI" na zpracování výpisů (.csv), které chodí mailem, příp. v budoucnu doplněné o něco dalšího - zpracování hromadných dávek etc.

Anonymní řekl(a)...

idealni by bylo udelat konvertor txt vypisu z eBanky a mBanky do ofx (ci jak se jmenuje standardni format, kteremu rozumi treba MS Money ci dalsi sw)
Ja mam nejaky skript, co transakce z eBanky da do txt, ale pak do MS Money se uz musi rucne :-(

Anonymní řekl(a)...

http://zwirek.net/?p=65 - polský konvertor z CSV mBanky do OFX formátu (ten by měly žrát všechny programy)

Unknown řekl(a)...

mbank-cli skript upraven pro českou mbank

Okomentovat