Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Project Manager" je jedna z nejlepších "pozic" aneb kam se hrabe Kamasutra :-)

Volovina jako krávaOtázka: "Vy jste asi nikdy nezastával pozici projektového manažera, že ne." Odpověď: "Já jsem zastával pozic, to bys nevěřil - i pozici Project Managera. Ta je jedna z nejlepších, zeptej se své přítelkyně..."


Proč je pozice Project Managera jedna z nejlepších?

Každý vývojář se ze začátečníka, který pracoval sám na svých malých projektech, dostane do pozice, kdy už nestačí pracovat samostatně, ale je potřeba si najít partnera - partnerku a vytvořit tak malý tým. Jeden nejzkušenější člen týmu tak musí na sebe vzít roli Project Managera, který řídí celý projekt, hlídá termíny a kvalitu jednotlivých etap, ukončení projektu, zaručuje kvalitní zpracování a spokojenost všech uživatelů.

(Stranou teď ponechám mezinárodní týmy a případy, kdy si člen týmu sám vybere svého Project Managera, příp. když je šéf projektu dosazen někým násilně do cizího týmu - to je na extra příspěvky.)

Záleží vždy na kvalitách a zkušenostech Project Managera, zda dokáže projekt naplánovat nebo zda ho rozběhne a řídí spontánně, zda dokáže za chodu měnit prority a zaměření projektu, zda je schopen přicházet s inovacemi a uplatňovat neokoukané novinky a nápady v praxi. Také řízení nadšeným Project Managerem, zapáleným pro práci na projektu, dokáže nadchnout i další členy týmu k lepším a kvalitnějším výkonům.

Samozřejmě, nedílnou součástí každého opravdu dobrého projektu je i kvalita členů týmu, neboť rozhodují o úrovni zpracování jednotlivých etap, při dobré motivaci dokážou vyjít vstříc i náročným požadavkům, jsou schopni pracovat přesčas, příp. pracovat i v náročných podmínkách (v přírodě, na cestě, na opuštěné pláži).

V případě nezájmu nebo při špatné motivaci je však klíčový člen týmu schopen i potopit celý projekt a přivést ho k neúspěchu. Pak nezáleží ani na pracovních podmínkách (luxusní hotel na Bora Bora) ani na zkušenostech Project Managera.


Chyby, kterých se dopouští nezkušený "Project Manager"?

Každý projekt vyžaduje specifický přístup, metodologii a rozdílnou technologii. Mnoho začínajících vedoucích projektů se ale stále dopouští mnoha chyb - zde jen pár ukázek pro inspiraci:

- začínající Project Manager podcení přípravu, chybí mu znalosti nebo základní technické vybavení a bez potřebného vybavení se každý projekt stává velmi riskantním a rizikovým (těhotenství);

- někdy naopak příprava trvá příliš dlouho a členové týmu jsou unavení a nemají zájem o další práci na projektu (bolí je hlava, jdou spát);

- složitý projekt je někdy "pře-analyzován" (over-analysis) a skončí obvykle dříve, než vůbec začal místo toho, aby se použilo jednoduché a spontánní řešení;

- začátečník nedokáže vybrat správné členy týmu a pak mu spolupráce nesedí, což se špatně řeší v průběhu projektu, kdy je již pozdě vyměnit klíčové členy;

- nevyplácí se uplácet a jen materiálně motivovat (peníze, šperky, drahá dovolená) vybrané členy týmu, neboť takové projekty nejsou postaveny na dobrých základech;

- nezkušený Project Manager se někdy bojí improvizovat a nepodporuje inovace, takže práce se stává nudnou a někteří členové se rozhodnou přejít do jiných a zajímavější týmů (nevěra);

- někdy chybí schopnost delegovat rozhodování na člena týmu a přenechat samostatné rozhodování o jednotlivých etapách projektu;

- hazardem je pouštět se do náhodilých projektů na jednu noc, neboť počáteční nadšení z průběhu vývoje může být vystřídáno špatnými výsledky s mnohdy zdravotními následky a nutným přerušením práce na ostatních projektech;

- špatný Project Manager se také není schopen podělit o úspěchy a ocenění po zakončení týmové práce a nechává si vše sobecky pro sebe, což vede k neuspokojení řadových členů týmu.


Řízení větších "projektů" vyžaduje profesionály

U větších projektů pak ještě můžou nastat dodatečné problémy a chce to opravdu zkušeného Project Managera, aby uhlídal všechny členy týmu, aby se věnovali jen svým úkolům, neodbočovali z cesty a v pracovní době např. nepracovali na cizích projektech.

Podobně, Project Manager, který řídí více projektů současně, není někdy schopen vše pečlivě hlídat a sledovat. Některý projekt tak může nenadále skončit (rozvod) na úkor některého jiného, kterému se dával větší důraz.

Pozor tedy na správné řízení a na použití odpovídající metodologie. Nepodceňujte hlavně složité procesní a datové modely, neboť zpracování dat se pak může vymknout z rukou i zkušenému týmu specialistů na Project Management, kdy nepomůže žádná vynikající performance ani certifikace řešení ;-)

12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jako jednu z nejvydarenejsich veci, ktere se mi ve funkci project managera povedlo zavest, vidim schopnost motivace clenu tymu k vykonu prace soubezne s jinymi cinnostmi (vareni, vzdelavani se a podobne) bez jejich prerusovani. Jinak nedoporucuji naopak inovace zavadet prilis zbrkle bez konzultace s ostatnimi cleny tymu! Vas zamer muze byt spatne interpretovan a dojit ke ztrate motivace zbytku tymu, ktera vede k dalsim vydajum na obnoveni pracovni moralky.

Anonymní řekl(a)...

Libi se mi docela faze, kdy project manager dohani termin projektu a pred dokoncenim "naskoci na konika" a jede tryskem k cili projektu :D

Unknown řekl(a)...

Z meho pohledu ta pozice neni "nejlepsi", spise naopak. Nejvice stresu a frustraci, obzvlast na zacatku, kdyz se sbiraji zkusenosti. Kamasutra je mnohem lepsi. :)

Jinak ze sve zkusenosti bych dodal analyzu rizik a spravne nastaveni na zacatku. Dobry plan osetreni rizik. Nejvice chyb jsem udelal kdyz jsem podcenil pravdepodobnost beznych udalosti jako napr.
- nemoc, pripadne uplny odchod, clena projektu
- vypadek techniky
- mnozstvi chyb beta-verze
- necekane nove pozadavky zakaznika, ktere zasadnim zpusobem meni puvodni analyzu
- nove projekty nebo ukoly s vysokou prioritou, ktere odcerpaly planovane zdroje

Anonymní řekl(a)...

Neoznacil bych se za zacatecnika, ale nektere z vyse uvedenych chyb taky obcas udelam :-)

Anonymní řekl(a)...

Fajn prispevok.Pri jeho citani ma napadla otazka ze ake su predpoklady pre project managera. Lebo ked si vezmem strukturu studijnych odborov tak prevladaju cisto informaticke smery, a informaticko ekonomicke(informacny management, hospodarska informatika etc.). A rozmyslam nadtym ze ci firmy vyhladavaju absolventov tychto eko.inf odborov na pozicie projekt managera. Alebo chcu cisteho informatika a on kariernym rastom sa vysvihne na poziciu projekt managera. Ja som len developer, student tak neviem ako to je v businesse. Lebo vela ludi chce byt projekt managermi kvoli platu ktory je vraj velmi slusny.

Anonymní řekl(a)...

Ideální předpoklady na "project managera" jsou hlavně - rozumět projektu a použitým technologiím, mít přirozenou autoritu v týmu, současně být "well organized", tj. umět hospodařit s časem, řídit plnění termínů, v=st tým profesionálů. Dále je důležité umět mluvit se zákazníkem i se svým týmem, no a v dnešní době i dělat prezentace v PowerPointu pro vedení i zákazníka :-)

Obvyklý postup je takový, že člen týmu se časem vypracuje na Project managera, až získá nějaké praktické zkušenosti. Jsou ale firmy, které hloupě dosazují nezkušené osoby (osobnostně i technicky) jako šéfy projektů, kdy si z nich celý tým dělá legraci a jejich jediná kvalifikace jen jen pěkný oblek a schopnost dělat prezentace ;-)

Anonymní řekl(a)...

Vdaka za komentar. Z toho mi vypliva ze najlepsie je vystudovat cisty IT smer a casom niejake MBA, alebo som pocul ze je taky certifikat IPMA. Inac dobry blog som cital ze spravis clanok na temu Jak podporovat imaginaci. Som nato zvedavy, lebo napr. ja sa velmi nechcem viazat na firmy a chcem podnikat (zuzitkovat svoje vedomosti, zuzitkovat vedomosti v moj prospech a nie prospech inych) nieje to urcite lahke. Ked sa nato strategicky pozriem podstatnou otazkou je do coho sa pustit co vyvijat. CMSka a niejake weby ktore su zalozene na reklame ako uz bolo spomenute niekde asi nieje to prave. Ale aj prerazit s niecim co bude konkurencie schopne(pricom konkurencia to uz dlho developuje)tiez nieje lahke, myslim si ze to musi byt niecim vynimocne. Za zakladne kriterium povazujem zefektivnenie(ulahcenie) prace ludi, vtedy to moze konkurovat... . Neviem no ale je to urcite zaujimava tema v zmysle "co vlastne robit".

marek maly řekl(a)...

Kazdopadne neviem ake je potom smerovanie studentov ktory studuju informacny management, hospodarsku informatiku a pod klony... . Ked na projekt managera aj tak je optimalne aby si ten clovek presiel tymi nizsimi fazami. Aj na fi cvut medzi mgr odbormi je uvadzany ako jeden z mnohych informacny management.(To je novovznikajuca fakulta a ma odrazat potrebu praxe). Faqt tomu nechapem ake je potom uplatnenie tychto absolventov.

Anonymní řekl(a)...

2scoff: To tedy také nevím. Nikdo po škole nemá takové znalosti a zkušenosti, aby mohl hned samostatně vést nějaký projekt. Na to je potřeba nejprve získat nějaké praktické zkušenosti, rozumět nasazení různých technologií a hlavně umět vést tým odborníků.

To žádná současná škola není schopna naučit, už vzhledem k tomu, kdo na těch školách učí. Většina všech těch vážených profesorů, docentů i jejich asistentů snad nikdy ani v praxi nebyla, tak co chtějí vlastně učit? Nějakou teorii z chytrých script, které si sami napsali?

Anonymní řekl(a)...

Tak Caymane to jsi me teda zklamal. Takle pomlouvat vyucujici na VS neni fer. U nas na CVUT FEL katedra pocitacu (probiha transformace na samostatnou fakultu FI) je hodne lidi z praxe a uceni maj jenom jako bokovku - chtej se delit o vedeni nebo jen ziskat dalsi titul :) Napriklad vedouci me prace je hodne kosmopolitni clovek, co uz par firem vystridal a jeho myslenky jsou vice nez prinosne a inspirujici.

Takove kategoricke odsouzeni jsem od tebe proste necekal.

Anonymní řekl(a)...

2dafodil: Nechtěl jsem paušalizovat, jak to asi vyznělo. Jsem si vědom, že jsou výjimky, ale těch je opravdu jako šafránu a třeba ta tvá fakulta může být dobrým příkladem. Schválně si vem, kde všude je možno najít "hodne lidi z praxe", co "uceni maj jenom jako bokovku"? Takových kateder opravdu moc není.

marek maly řekl(a)...

ano suhlasim s oboma, ale predsalen aj ked si vezmime situaciu ze by ti vyucujuci boli excelentni na taku poziciu si myslim ze musi ist clovek s praxou a tu prax ziska od tej najnizsej urovne az stupen po stupni vyssie. Mozno by bolo zaujimave zistit niejaku statistiku ze z absolventov napr. managerskej informatiky kolky robia kvalitnych it managerov. Ja si myslim ze drviva vecsina ak nie vsetci idu nie na managersku poziciu ale postupne od developerov.Takze z toho mi vypliva ze nemaju zmysel tie ekonomicko informaticke odbory.

Okomentovat