Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Pomalá Opera aneb jak udělat z Opery rychlou fidlovačku?

Zmiňoval jsem se již, že používám skoro všechny browsers - tedy kromě Google Chrome, ten zatím nepotřebuji testovat. No a zrovna nadešel upgrade time na poslední verze prohlížečů.

Vše bez problémů, jen "operní" upgrade na browser Opera 9.60, Build 10447, nedopadl na první pokus moc úspěšně.

Načítání stránek v Opeře pomalé, stránky se načetly jen částečně a bylo nutno dávat neustále Refresh, aby načtení proběhlo správně, při více otevřených záložkách docházelo i k zatuhnutí prohlížeče na několik minut, CPU skočila na 99% apod.


Jak zrychlit Opera prohlížeč?

Pomocí chytrých rad v různých diskuzních skupinách na Webu je to velice jednoduché a divím se, že mám takové omezené znalosti, že jsem to nebyl schopen sám vyřešit. No jo, umím třeba zase něco jiného ;-)

Kdo by tedy měl podobné problémy s rychlostí nové Opery, tak stačí v browseru zadat adresu opera:config a v části Performance zvýšit hodnoty:

Max Connections Server: 16   (default byl 8)
Max Connections Total: 64   (default byl 16)

Opera Performance - Jak zvýšit rychlost prohlížeče

Pak je možno ještě vyzkoušet "uncheck" na "Reduce Max Persistent HTTP Connections", příp. otestovat i vyšší hodnoty, což záleží na aktuální rychlosti a kvalitě připojení k Internetu.

Nyní má oblíbená Opera běží jako ďábel a opravdu není rychlejších prohlížečů. Možná Google Chrome používá něco podobného, kromě toho svého lokálního načítání všech potřebných knihoven, kdy rychlost je jeden z faktorů, který se uživatelům tak líbí ;-)


Update 16-10-2008:

Tak jsem tu novou Operu asi přechválil, neboť po 2-3 hodinách práce je rychlost opět katastrofální, stránky se opět načítají jen částečně, zatuhává celá Opera, při otvírání nových linků v záložkách na pozadí vše zatuhne,... (Rychlý test jsem provedl i na vedlejším PC se stejným výsledkem.)

Škoda, nechápu, co změnili tak zásadního, že s tím mám takové problémy. Doporučuji tedy neinstalovat novou Operu!

No a jelikož nemám čas dělat nějakého testera a hrát si s nastavením, tak řešení bylo jednoduché: Instalace nové verze FireFox 3.0.3 s automatickým importem záložek a bookmarks z Opery a vyřízeno ;-)

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Taky nejsem spokojený s novou operou.. Ale ne s rychlostí, ale s nestabilitou.

Anonymní řekl(a)...

2MzK: Updatoval jsem ten příspěvek, neboť jsem více než nespokojený ;-)

Anonymní řekl(a)...

Jestli ono to není nějakým kódem na populárních stránkách, na které chodí skoro každý, které provozuje jedna firma s miliony návštěvníků svých stránek - něco ve stylu:

IF browser = "Opera 9.60" THEN
call Brzda
install Brzda code
disable pictures
display corrupted URL pages
display random errors
ELSE
display URL pages
END

:-))))))

Unknown řekl(a)...

U nové opery doporučuji vrátit hodnoty na původní 8 a16 pak šlape v pořádku.

Unknown řekl(a)...

Souhlasím, používal jsem dříve Operu 9.53 ale ztrácely se mi maily, pak jsem přešel na 9.64 a paráda....a teď když jsem přešel na novou verzi 10.63 tak je to s rychlostí naprostá katastrofa.
Používám výhradně Portable verze a v téhle jsem měl nastaveno defaultně ty vyšší hodnoty...po Milanově radě je vrátit zpět se opravdu zrychlila

Okomentovat