Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Obejde se dobré podnikání bez Google?

Několikrát jsem se již snažil osobně odpovídat na dotazy, jak získat a udržet si první místo v Google, či obecně ve vyhledávačích, kdy jsem se vždy pozastavoval nad tím, jak se někdo urputně snaží získat tu vysněnou první pozici ve vyhledávačích.

(Taky jsem první v Google se svými komerčními stránkami pro několik klíčových slov a frází, ale nějak jsem se o to nesnažil. Spíše mě to nyní nutí odmítat všemožné zakázky a nabídky z celého světa, neboť nemám čas a třeba ani chuť.)

Snaha získat první místo v Google je možná trochu podobná tomu, jak získat vyšší PageRank, pro což jsou mnozí schopni platit za zpětné linky, registrovat svůj Web do stovek katalogů a Web Directories, utrácet peníze za placená Web Reviews, či používat různé Black Hat SEO techniky.

Peníze, já vím a dá se to pochopit - tolik pěkných věcí kolem, po kterých všichni toužíme, že ;-)


Kdo nepotřebuje první místo v Google?

Napadá mě, kdo že to vlastně nepotřebuje ke svému podnikání Google? Kdo vydělává dobře i bez Internetu, že ani neví, co s penězi? Kdo má tolik práce, že ji musí spíše odmítat a nepotřebuje ani žádnou reklamu? Nestálo by za to zamyslet se i nad jiným způsobem podnikání (života)?

Nemusí to být "jen" dobrý zubař, který další pacienty už nepřijímá a stávající je schopen objednat až za 1-2 měsíce, nemusí to být ani dobrý tlumočník, který má práce nad hlavu, programátor, se zakázkami na rok dopředu, kadeřnice, která má stále plno, řemeslník, který také neví, kam dřív skočit, či dobrý IT konzultant, který pracuje jen 2-3 měsíce v roce a zbytek roku si užívá vydělaných peněz.

Každý nabízený produkt nebo poskytovaná služba má šanci na trhu úplně stejnou, kdy v určité fázi není potřeba ani Google a jeho první pozice ve vyhledávači, kdy není potřeba ani žádná reklama, neboť je to nahrazeno... Čím asi?

Každý může sám popřemýšlet, co je asi důležité, jaká vlastnost nebo schopnost někomu chybí a proč toho má někdo nadbytek.


Citát pro přemýšlivé na závěr:

"...if you actually look at the recent successful sites over the past few years - YouTube, MySpace, Facebook, etc. - none of them got there by Google traffic. They created a product and figured out a way to get mass appeal outside the Google regulatory system."
(Source: The Tin Handcuffs of SEO)

Sarah's waves

Jak se píše v odkazovaném článku, stačí "start from scratch, take some chances in finding marketing channels outside the Google system" ;-)

2 comments :

iGurman řekl(a)...

Dá sa to. 1.miesto vo vyhladavači google za 3týždne. irecepty

Anonymní řekl(a)...

Sam jsem myslel, ze kdyz mi vypadly stranky www.incparadise.com a www.xyzbikes.com z google, ze je konec sveta... Myslel jsem si, ze jsem na Google zavsisly mnohem vice... Ted se na to divam uplne jinak. Kolem Google se vsechno netoci. Cim mene zavisly tim lepe.

Okomentovat