Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Každý je na prodej, někdo stojí méně, někdo více, ale každý je na prodej?

Money talks - Prachy, jak je vydělat, ušetřitDostal jsem nabídku na zveřejnění reklamy od jedné známé webhosting company, která jako jedna z mála nabízí dobré služby s poměrem cena - výkon. Dokonce jsem u nich našel i Whois Free, tj. anonymní registraci domény.

Citace z emailu:

"...máte relativně nízkou návštěvnost, např u webu s návš. 10x vyšší platíme za reklamu tak 5-8 tisíc/měsíc, nabídl bych vám 30tisíc ročně... popřípadě koupíme celý blog za 50tisíc (hotově) + zavážete se že budete do něj dále psát za 500kč / článek..."

Pěkná nabídka, že? Musím hlavně pochválit to marketingové myšlení dané firmy, neboť to přesně ukazuje, jak uvažují úspěšní podnikatelé. Nemyslím, že tento blog by měl takovou cenu, líbí se mi ale, jak uvažuje někdo s dobrým podnikatelským duchem, neboť oslovení k reklamě např. stránek navržených v soutěži na Křišťálovou Lupu 2008, má přeci docela dobrou logiku.


Každý je na prodej?

Jistě, někdo může protestovat, ale obecně platí, že všechno lze koupit a každý je na prodej. Říká snad někdo, že ne? Přidejte k nabízené částce jednu, dvě nebo tři nuly a znovu posuzujte. Opravdu to platí, neboť ve své podstatě všechno je na prodej, někdo nebo něco jen stojí více.

Možná by někdo odmítnul reklamu za 10 tisíc měsíčně, že? Co takhle reklama za 100 tisíc? Stále nic? Ale 1 milion už by za zvážení stálo, či ne? Co 10 milionů?

Jak se zpívá v jedné písničce "štěstí je tak krásná a přepychová věc, ale prachy si za něj nekoupíš...":

"Například východ slunce a vítr ve větvích,
anebo píseň tichou jak padající sníh,
tak to prý nelze koupit za žádný peníze,
jenže zbývá spousta věcí, a ty koupit lze."


Každý je na prodej, ale...?

Existují ale výjimky, kdy někdo nemusí být na prodej za "žádný peníze". Dostal jsem už pár takových nabídek, dokonce i jeden doménový spekulant mi nabízel fajnovou doménu zdarma, když mu uveřejním stálou reklamu na jeho web. Stojí to za to? "Money talks", jak se říká, ale platí to jen v obecné a teoretické rovině. Kdo má peněz dost, tak se koupit tak lehce nedá ;-)

V případě nějakých Web stránek rozhoduje o ceně plno "subjektivních" faktorů, jako jsou PageRank a návštěvnost. Zde na Webu je docela malá návštěvnost ve srovnání s nějakými nejnavštěvovanějšími servery. Počítají se ale do té návštěvnosti i všichni věrní odběratelé článků přes RSS čtečky? Není triviální "uměle" zvýšit návštěvnost, jak to dělá mnoho jiných stránek?

Dochází vůbec každému, že nějaká "návštěvnost" se dá řádově zvýšit za použití naprosto jednoduchých metod? Ví každý, co to jsou generátory návštěvnosti? Tuší někdo, na čem jsou všechna ta počítadla založena?

Až tohle bude někdo vědět, tak se můžeme pobavit o ceně reklamy na nějakých stránkách ;-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nemyslím si, že každý je na prodej, to je způsob myšlení lidí, kteří si musejí vše kupovat, včetně lásky... Ale je tu jakýsi šproch v tom, co tvrdíte, protože i morálně pevný a zásadový člověk hodnotí cenu věrnosti oproti nabízené částce. Jenomže mu, na rozdíl od jiných, vždy to prvé vychází jako nevyčíslitelně větší hodnota.

Anonymní řekl(a)...

RSS, nastavené jako máš ty zabíjí návštěvnost. Když se do mi čtečky načte celý článek a ne jen nadpis a pár vět, nic mě nenutí kliknout na odkaz a web navštívit. Osobně mi to ale takto vyhovuje, zbavím se tím všeho rušivého na webu jako reklam, topspotu atd. :)

Anonymní řekl(a)...

Ok Caymane, takze jak bys fundovane urcil cenu za reklamu? Nechci cislo, staci mi metoda, nebo spis tvuj nazor. Dokonce ti asi usetrim praci - ono se to totiz neda obecne urcit, zalezi na co ta reklama je (nastaveni kriterii uspesnosti). Navstevnost je k tomu, abys mohl predbezne odhadnout potencial webu, cena reklamy se spravne stanovi podle jinych udaju. Bez tech poslednich 3 odstavcu by to byl byval hezky clanek. :)

Na whois free jsou i specializovane sluzby, zalezi ale proc to clovek chce a jak moc chce byt nedohledatelny (rizikove faktory a podle toho cena).

A vsecko na prodej rozhodne neni. Obecne bych rekl, ze to, za co by clovek klidne polozil zivot, tak to na prodej nebude.

Anonymní řekl(a)...

"Vše je na prodej" myšleno ve filozofickém významu, kdy se nemusí jednat o "prodej" za peníze. (Na příkladu s reklamou to asi vyznělo trochu jinak.)

Schválně, když se každý zamyslí, co a proč dělá, za co to dělá, co za to dostane?

Plné RSS publikuji právě proto, aby věrní čtenáři byli zbaveni toho balastu a omáčky kolem a o návštěvnost mi zde nikdy nešlo ;-)

2Daniel: Jak by se dala určit cena za reklamu?

Obecně, rozhoduje nabídka a poptávka. Je na každém, aby si určil kritéria - např. cena vs. návratnost ve formě zákazníků, prodaného zboží, větší publicity. Vše má nějakou cenu a pro každého trochu jinou.

Např. banner přes celou hlavičku bych sem nikdy nedal a to za žádnou cenu bez ohledu na počet nul ;-)

Právě proto jsem v závěru zmínil, že návštěvnost stránek může být velmi klamná, když není auditovaná nějakým nezávislým zdrojem. Existuje plno stránek a firem, které si návštěvnost uměle zvyšují a pak se honosí nějakými čísly. Možná by ses divil, ale i velmi významné firmy, co nabízejí třeba SEO služby používají velmi divné techniky, jak svým zákazníkům "uměle" zvedají návštěvnost.

Anonymní řekl(a)...

Např. banner přes celou hlavičku bych sem nikdy nedal a to za žádnou cenu bez ohledu na počet nul ;-)...

to preci odporujetomu co jsi napsal...Cotakhle banner pres celou hlavicku na jeden den za 1mil. kc?

Anonymní řekl(a)...

2Rammi: Miluji řečnické otázky, ale můžeme to vyzkoušet, abys věděl, že to vůbec neodporuje tomu, co jsem napsal. Navíc, možná by to potvrdilo i to, že existují výjimky ;-)

Okomentovat